Gå videre til hovedindholdet

Hvid x-factor - elsket og hadet

Dagens bidrag til blomsternes x-factor konkurrence i hvidt må være den italienske arum. Og det er der en del grunde til, men først et billede af den hvide tragtformede blomst.


Og nu grundene til, at jeg 'elsker' den italienske arum;

 • den hvide blomst har en sjov historie. Blomsten gennem nemlig i en tragt, som er slimet. slimet har til formå at holde insekter fanget i tragten indtil blomsten er bestøvet. Når blomsten er bestøvet åbnes tragten og insektet bliver sluppet fri
 • de grønne blade med de hvide aftegninger er meget dekorative i et bed. Planten har en helt unik livscyklus. Hen på sommeren visner alle bladene ned, men om efteråret skyder de friske dekorative blade op af jorden. Bladene fylder i bedet hele vinteren og visner igen ned hen på sommeren. 


Men som skrevet i overskriften, så 'hader' jeg den også fordi; 
 • hele planten er giftig
 • de modne bær er orange og passer ikke specielt godt i et hvidt bed (dem fjerner jeg jo så bare!)
 • den breder sig meget og er ikke helt nem at få fjernet igen
Men når alt det er sagt, så synes jeg alligevel, at italiensk arum fortjener et  plads i konkurrence, for den har x-faktor; den er helt sin egen med en ganske dejlig charme. 

Kommentarer

 1. Den har helt sikkert X-faktor.

  Jeg kunne godt tænke mig den i mit orange bed, men hvis den spreder sig alt for meget, kunne det godt være, at jeg skulle lade være ;-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Som Lavendelfryd skriver, så tror jeg, at den kan begrænses ved at fjerne frøstandene inden de smider bærrene. Har nemlig også gjort det i efteråret, så det er da et forsøg værd.
   Du er velkommen til at få flere (mange) planter fra min med hvide aftegninger på bladene. Og fra Lavendelfryd kan du få den danske. Endnu et godt tilbud fra Bloglandia :-)

   Slet
  2. Jamen, det lyder rigtig godt, så jeg vil gerne aftage et par planter, når det bliver plantetid.

   Slet
 2. Hej Hej

  Jeg er begyndt at fjerne bare nogle af frøstandende og så er den nu ikke så slem at styre. Jeg har vist den danske, der er med de grønne blade - men stadig med de orange bær til sidst. Jeg giver gerne væk af den, for jeg har rigtig mange. Så Ina, du er velkommen til at skrive til mig hvis du er interesseret. Du kan bare kaste en besked på min blog.

  SvarSlet
  Svar
  1. Det er også den konklusion, jeg er kommet til, så frøstandene blev fjernet i efteråret inden de smed bærrene.
   Jeg mener også, at at den 'grøn-bladede' hedder dansk arum.
   Skønt tilbud til Ina - så har hun hele to forskellige at vælge imellem :-)

   Slet
 3. Jeg har haft den i en krukke hidtil fordi jeg ikke troede, at den kunne overleve den danske vinter! (ak ja). I krukken får den ikke bær, men kun de skønne grønne blade. Nu har jeg så plantet den ud efter et besøg i en have, hvor den stod allevegne. De orange bær er måske smukke i en krans sammen efeu? Det er en hidsig farve ellers.

  SvarSlet
 4. Jeg har den i skovbrynet og den overrasker mig hvert efterår med dit gigantiske brogede tæppe - den er virkelig fin og faktisk vældig "avanceret" i sin cyklus ikk,´.

  SvarSlet
 5. Hos mig breder den sig ikke meget, ikke endnu i hvert fald. Det er ok med mig :o)

  SvarSlet
 6. hvit har jeg ikke sett før, så stilig!

  SvarSlet
 7. Så blev jeg så klog... :o)
  Jeg har overvejet om ikke jeg sku ha sådan en plante - pga bladene og pga bærrene - men jeg var ikke klar over, at den også fik hvide blomster... men det er jo bare et plus :o)
  Jeg var godt klar over, at den er giftig, men vidste ikke at den breder sig meget... tænk sig alt det man lærer her i blogland :o)
  Tak for informationerne, og ha en go dag...

  SvarSlet
 8. Den er da smuk.
  Hos mig breder den sig ikke ret meget. Der er da mange andre planter der er giftige... Hvis vi skulle fjerne alle disse planter, så ville det tynde meget ud i havens planter.

  Jeg har STADIG problemer med at tilføje nogen til min blogliste...
  Er jeg den eneste????

  SvarSlet
 9. Den breder sig i hvert fald en del. Min nabo har den, og jeg har den også snart. Den er nemlig på vej ind til mig. Det er nu ok, jeg kan fjerne det, der bliver ´for meget´.

  Et år flyttede jeg noget ind i min egen have, der ville den ikke gro (tørt og i skygge).

  Mange fine oplysninger i dit indlæg.

  SvarSlet

Send en kommentar

Populære indlæg fra denne blog

Ukrudt top tre

Alle kæmper vist med hvert sit ukrudt i haven - jeg gør ihvertfald. Ina fra Anna's plads havde forleden dag et indlæg om de tre 'værste' ukrudt i hendes have. Den tråd vælger jeg at tage op.


Helt uden overdrivelse og yderligere overvejelse, så går første pladsen til skvalderkålen. Den er (næsten) umulig at komme af med og breder sig vildt og voldsomt, hvis den får lov. Jeg har endnu ikke lykkedes med at få ryddet et bed for skvalderkål, for blot et enkelt lille stykke rod, bliver hurtigt til et helt bed.

Der er dog en del forslag til planter, som kan klare sig mod skvalderkålen og lukke af for lys til dens fotosyntese og dermed hindrer den i at vokse - se bl.a. denneartikel. Berit fra Irishaven har skrevet et indlæg om kulsukker mod skvalderkål og jeg har selv skrevet et indlæg om stor tusindstråle.


Andenpladsen går til dette ukrudt, som jeg måtte finde navnet på i Ukrudtsnøglen. Jeg fandt frem til, at det må være en lav ranunkel.  Den spreder sig ivrigt i græsplænen og …

DIY - selvandings potte

I et indlæg i foråret (næh nu jeg får set efter, så var det faktisk vinter), lovede jeg at vise, hvad jeg skulle bruge nogle af alle de ting til, som jeg samlede.
Tiden er kommet til at bruge de tomme konservesdåser til en selvvandings potte. Jeg er stærkt inspireret til idéen fra en video på Youtube hos en amerikansk dame og nu kan jeg jo selvfølgelig ikke husk hvor.

Men I får lige opskriften her "på dansk".

Jeg har brugt følgende ting;
spand fra blomsterhandlere - én af de store spande, som de får afskårne blomster hjem i5 konservesdåser med bund og top skåret afrund folie tærteformen-gangs karkludhåndklæderør, som er lidt længere end spandens højdepottejordplante - jeg har plantet en chili der i Jeg satte konservesdåserne ned i spanden og det er i dette område, at der er plads til vandet.

For at vandet kun er i det nederste område, borede jeg et hul lige under højden af konservesdåserne. Hullet skal fungere som et overløbshul, således at vandet aldrig kan stå højere end hu…

Pæon-aften

Jeg havde en dejlig tirsdag aften, idet jeg var i Hvalsø hos Pæoneksperten. Jeg var så heldig at jeg havde fået lokket min søster med dertil. Arrangementet foregik i pæonhaven, hvor vi havde lejlighed til at gå rundt og nyde alle de dejlig pæoner - og der er rigtig mange forskellige!


Claus Dalby var i haven for at fortælle om sin bog 'Bonderoser og pæoner'. Men lige inden Claus gik på,   så svarede Thomas fra Pæoneksperten på konkrete spørgsmål vedrørende pæoner.

Og jeg blev da lige en kende klogere i forhold til den forestående flytning af min pæon. Thomas fortalte, at for at sikre blomstringen, skal den deles, sådan at der er 3-5 rodskud (tror jeg nok, at han kaldte dem) på hver plante. Pæonen stimuleres derved til at danne nyt rodnet og dermed blomstre - så tager det forhåbenligt ikke mange år, før den blomstrer igen.


Claus er en god fortæller og er god til at krydre sin viden omkring pæoner med små anekdoter fra haveverdenen. Han fortalte bl.a. om hvordan Itoh hybriderne er…