Gå videre til hovedindholdet

Hvid x-factor - elsket og hadet

Dagens bidrag til blomsternes x-factor konkurrence i hvidt må være den italienske arum. Og det er der en del grunde til, men først et billede af den hvide tragtformede blomst.


Og nu grundene til, at jeg 'elsker' den italienske arum;

 • den hvide blomst har en sjov historie. Blomsten gennem nemlig i en tragt, som er slimet. slimet har til formå at holde insekter fanget i tragten indtil blomsten er bestøvet. Når blomsten er bestøvet åbnes tragten og insektet bliver sluppet fri
 • de grønne blade med de hvide aftegninger er meget dekorative i et bed. Planten har en helt unik livscyklus. Hen på sommeren visner alle bladene ned, men om efteråret skyder de friske dekorative blade op af jorden. Bladene fylder i bedet hele vinteren og visner igen ned hen på sommeren. 


Men som skrevet i overskriften, så 'hader' jeg den også fordi; 
 • hele planten er giftig
 • de modne bær er orange og passer ikke specielt godt i et hvidt bed (dem fjerner jeg jo så bare!)
 • den breder sig meget og er ikke helt nem at få fjernet igen
Men når alt det er sagt, så synes jeg alligevel, at italiensk arum fortjener et  plads i konkurrence, for den har x-faktor; den er helt sin egen med en ganske dejlig charme. 

Kommentarer

 1. Den har helt sikkert X-faktor.

  Jeg kunne godt tænke mig den i mit orange bed, men hvis den spreder sig alt for meget, kunne det godt være, at jeg skulle lade være ;-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Som Lavendelfryd skriver, så tror jeg, at den kan begrænses ved at fjerne frøstandene inden de smider bærrene. Har nemlig også gjort det i efteråret, så det er da et forsøg værd.
   Du er velkommen til at få flere (mange) planter fra min med hvide aftegninger på bladene. Og fra Lavendelfryd kan du få den danske. Endnu et godt tilbud fra Bloglandia :-)

   Slet
  2. Jamen, det lyder rigtig godt, så jeg vil gerne aftage et par planter, når det bliver plantetid.

   Slet
 2. Hej Hej

  Jeg er begyndt at fjerne bare nogle af frøstandende og så er den nu ikke så slem at styre. Jeg har vist den danske, der er med de grønne blade - men stadig med de orange bær til sidst. Jeg giver gerne væk af den, for jeg har rigtig mange. Så Ina, du er velkommen til at skrive til mig hvis du er interesseret. Du kan bare kaste en besked på min blog.

  SvarSlet
  Svar
  1. Det er også den konklusion, jeg er kommet til, så frøstandene blev fjernet i efteråret inden de smed bærrene.
   Jeg mener også, at at den 'grøn-bladede' hedder dansk arum.
   Skønt tilbud til Ina - så har hun hele to forskellige at vælge imellem :-)

   Slet
 3. Jeg har haft den i en krukke hidtil fordi jeg ikke troede, at den kunne overleve den danske vinter! (ak ja). I krukken får den ikke bær, men kun de skønne grønne blade. Nu har jeg så plantet den ud efter et besøg i en have, hvor den stod allevegne. De orange bær er måske smukke i en krans sammen efeu? Det er en hidsig farve ellers.

  SvarSlet
 4. Jeg har den i skovbrynet og den overrasker mig hvert efterår med dit gigantiske brogede tæppe - den er virkelig fin og faktisk vældig "avanceret" i sin cyklus ikk,´.

  SvarSlet
 5. Hos mig breder den sig ikke meget, ikke endnu i hvert fald. Det er ok med mig :o)

  SvarSlet
 6. hvit har jeg ikke sett før, så stilig!

  SvarSlet
 7. Så blev jeg så klog... :o)
  Jeg har overvejet om ikke jeg sku ha sådan en plante - pga bladene og pga bærrene - men jeg var ikke klar over, at den også fik hvide blomster... men det er jo bare et plus :o)
  Jeg var godt klar over, at den er giftig, men vidste ikke at den breder sig meget... tænk sig alt det man lærer her i blogland :o)
  Tak for informationerne, og ha en go dag...

  SvarSlet
 8. Den er da smuk.
  Hos mig breder den sig ikke ret meget. Der er da mange andre planter der er giftige... Hvis vi skulle fjerne alle disse planter, så ville det tynde meget ud i havens planter.

  Jeg har STADIG problemer med at tilføje nogen til min blogliste...
  Er jeg den eneste????

  SvarSlet
 9. Den breder sig i hvert fald en del. Min nabo har den, og jeg har den også snart. Den er nemlig på vej ind til mig. Det er nu ok, jeg kan fjerne det, der bliver ´for meget´.

  Et år flyttede jeg noget ind i min egen have, der ville den ikke gro (tørt og i skygge).

  Mange fine oplysninger i dit indlæg.

  SvarSlet

Send en kommentar

Populære indlæg fra denne blog

Juledekorationer hos søster

Da vi var hos min søster forleden, så benyttede jeg lejligheden til at tage lidt billeder af hendes juledekorationer. Jeg synes, at hun er rigtig dygtig til at binde og lave dekorationer, så det er altid en fornøjelse at komme på besøg og se, hvad hun nu har fundet på.

Specielt her til jul, har hun mange forskellige. Nogle af dem er nye og andre er gamle, som er frisket op med nyt, men alle smukke dekorationer, som oser af jul.


En lille smagsprøve på nogle af dekorationer som skaber stemning hos søster :-)

Havestuen

Resultatet af havehusets forvandling blev aldrig vist! For et par år siden blev havehuset piftet op, men resultatet blev aldrig vist her på bloggen - kun før billeder blev vist. Det vil jeg råde bod på nu 

For to år siden, da sønnike blev konfirmeret, besluttede jeg at havehuset skulle ryddes og piftes op, så det var muligt for gæsterne at sidde der og få sig en kop eftermiddagskaffe - og selvfølgelig, så vi selv kunne bruge den efterfølgende. Det var noget af et arbejde og du kan se her og her, hvad udgangspunktet var.


Havehuset var blevet brugt til opbevaring af blandt andet gamle møbler, fortrinsvis arvestykker, som jeg ikke lænede at smide ud grundet affektionsværdi. Vores tidligere bolig var en gammel firlænget gård, hvor gamle møbler passede rigtigt fint i miljøet, men i vores nuværende bolig passer de ikke.

Derfor blev det besluttet, at havehuset skulle indrettes i den romantiske stil således at nogle af de gamle møbler kunne passe ind der. Det hvide bor på ovenstående billed…

De små i haven

Det er ikke de små mennesker, der er tale om! Men istedet er de små blomster fanget med makro-linsen og når der kigges efter, så er der en del smukke små blomster


Porcelænsblomstens fine små blomster har her besøg af en lille bille.

De sidste blomster på kærmindsøstrene sidder helt oppe i toppen af blomsterstænglen - det varer ikke længe inden deres blomstring er slut.De små grøn/hvide blomster findes i hobetal på benveden. Det er ikke til at forstå, at den får flotte røde og orange frøstande hen på efteråret - og frøstandene er vel at mærke noget større end selv blomsten.

De enkelte blomster på den lille sibiriske portulak er små, men oftest er der flere planter på samme sted og flere blomster samtidig, så derfor er den til at få øje på.Den sidste er én af mine yndlinge, som man skal kigge virkelig godt efter, for at finde - de små tobakspiber gemmer sig gerne under de rimelig store blade af tobakspibeplanten.