Gå videre til hovedindholdet

Forårsbebuder på vej

Hvor har det været livgivende med al den sol idag og selvom arbejdskontoret blev noget varm, så var det skønt at sidde indenfor i solens stråler. Og det kunne da heller ikke gå stærkt nok med at få pakket sammen, da fyraftensfløjten lød, for en tur i haven, mens det endnu var lyst lå forude og lokkede.

Det første jeg gjorde, da jeg kom hjem var at smide kamera og kamerastativ under armen, for at traske ud i det skønne vejr. Desværre stod solen så langt nede på himlen, at jeg ikke fik glæde af de sidste solstråler.

Jeg var kun derude kort tid, så måtte jeg indendørs igen. For selvom solen varslede dejligt vejr, så var det temmelig koldt og jeg kom hurtigt til at fryse om fingrene. Og nej, handsker var ikke en mulighed - så er det ikke til at betjene kameraet, hmm!


Men se lige hvad jeg fandt på min vej rundt i haven. Erantis som med bøjet nakke har kæmpet sig op gennem jorden - allerede.

Og hvor er jeg glad for at se dem, for jeg har været noget spændt på, om der overhovedet var erantis tilbage, eftersom jeg har plantet en del stauder og sat mange løg i det område, hvor de var sidste år. Men heldigvis er der allerede nogle at se, så helt galt går det ikke.


Denne erantis ligger med knolden på en jordknold, så den har ikke skullet kæmpe for at komme op, men kun sende rødder ned gennem jordknolden. Det er lidt sjovt, at det er muligt at se nogle af rødderne udenpå knolden.

Mon ikke det er fordi den ikke har skullet kæmpe sig gennem jorden, at den allerede viser sin gule farve.  Og det kan ikke vare længe inden den springer ud, hvis det lune vejr fortsætter. skønne forårsbebudere :-)

Kommentarer

 1. Hvor er du altså heldig.
  Jeg har ikke fundet noget derude endnu, men leder hver dag efter et lille spire. Måske i morgen, eller i overmorgen eller...
  God aften til dig :-)

  SvarSlet
 2. Jeg var også ude med kameraet, men fik heller ikke taget mange fotos før fingrene var stivfrosne!

  Dejligt at erantis allerede skyder ryg. Godt du havde makrolinsen med :-)

  Ha´en god aften
  Birgitte

  SvarSlet
 3. Åh hvor er de søde.... så føler man altså foråret er på vej.
  Jeg fandt også noget jeg ikke havde regnet med i dag, løgplanter på vej op. Aner ikke hvad det er for jeg troede jo jeg havde ryddet jorden for planter/løg!!! Sådan kan man blive glædelig overrasket.
  Ha´en super god aften.
  Hilsen Marianne (i Hvam, som nu er i luften med sin egen blog)

  SvarSlet
 4. Jeg har også været ude og lede i dag. Men fandt ingen så langt oppe. Ok jeg har også dækket jorden godt til med blade. Måske derfor?
  Men det er bare en dejlig forårsbebuder... Skønt.

  SvarSlet
 5. Hurra for erantis!
  Jeg må vist ud i morgen og se til mine - jeg har en lille gruppe, som var på ca. 10 sidste år, og de bliver langsomt til flere...

  SvarSlet
 6. @ K; krydser fingre for, at du snart finder en lille spire - det glæder havehjertet :-)

  @ Birgitte; vejret så så forjættende ud, men var hundekoldt - men det er selvfølgelig ikke vejret der er koldt, men påklædningen der ikke er tilstrækkeligt!
  Elsker macrolinsen :-)

  @ Marianne; de er bare så velkomne :-)
  Håber da, at dine ny-fundne løgplanter får lov at blive?
  Dejligt, at du har fundet mod til at springe ud som blogger - glæder mig til at følge din blog :-)

  @ Bente; skøn, skøn forårsbebuder :-) Burde bladene ikke bevirke, at de har ligget ekstra varmt og så netop burde være længere fremme? Eller er de ikke så langt fremme, fordi de ikke har fået lys?

  SvarSlet
 7. @ Line; det er herligt at støde på sådan en lille gul forårsbebuder, så håber også, at du finder nogle.
  Ja de er gode til at formere sig, men præcis som du nævner, så går det langsomt - mener det tager 3-4 år inden de kommer i blomst :-)

  SvarSlet
 8. Åh hvor er det skønt.
  Du har erantis på vej, mine er ikke begyndt at titte frem endnu, men til gengæld har jeg nogle vintergækker :-)
  Lad det blive rigtig forår i en fart ;-)

  SvarSlet
 9. Jeg tror det sidste Susanne. Mener det er lyset, der styrer og ikke varmen.
  Men - men her må vi have en mere professionel på banen.

  SvarSlet
 10. Jeg har en udsprungen og fem der står med bøjede nakker, alle tæt ind til husmuren. Dem ude i haven er slet ikke at se endnu. Ikke fordi jeg er prof. men det tyder på, at det er noget med varmen :o)i dette tilfælde fra huset.

  SvarSlet
 11. Kære Susanne
  Så er haven i gang; de første blomster viser sig! I dag har jeg nydt at betragte vintergækkerne, som også er på vej. Erantis er meget skønne, men jeg tænker på en lille advarsel, jeg fik engang - de kan nemt blive til et tæt, skyggende tæppe, der først lader lyset trænge igennem til sommer.
  Kh Birgitte

  SvarSlet
 12. Kamerastativ.. Nej nej nej, hvad er nu det?! Men sådan et har jeg jo ikke?!!.. :-)
  Er det nødvendigt for at få gode billeder udendørs med den nye linse? Jeg måindrømme at det godt nok er svært at holde komaraet stille, men jeg har overhovedet ikke tænkt på et stativ. hmmmm..

  SvarSlet
 13. Der fik du god brug for din nye linse, kan jeg se:-) Det er et virkelig flot billede af de to seje erantis.
  Jeg tror helt sikkert at det først og fremmest er varmen som styrer hvornår de dukker op. For de kommer jo senere når der er sne og frost, og der er der jo mere lys, men mindre varme.
  Jeg så også den første lille 'nakke' derude idag.
  Og jeg fandt også sådan en overjordisk knold som du i min Orange Have. Den røg direkte i en potte med jord og ind i drivhuset ved siden af dine krokus, som nu er flere cm. høje :-)

  SvarSlet
 14. Så kønt, så skønt, så energigivnende, så livsbekræftende... tak for de dejlige billeder :o)

  Ha en go dag...

  SvarSlet
 15. Det var jo rigtige forårbebudere, du der fik vist. Tænk, at det er den 6.januar, de er taget. Det var et dejligt solskinsvejr i går. I dag ser det lidt mere trist ud, men jeg håber, jeg kommer en tur i haven alligevel. Det er et fantastisk godt kamera, du har fået.

  SvarSlet
 16. @ Vivi; ja lad det blive forår i en fart - det er ligesom om, at nu julen er overstået, så kan det ikke gå stærkt nok. Kan godt forstå, at du glæder dig ekstra meget. Du skal jo igang i din nye have - det bliver så spændende :-)

  @ Bente; ja måske er det lyset!

  @ Lisbeth; mine står også i bedet op til huset, så måske er det varmen, som er afgørende!

  @ Birgitte; det tror jeg, at du har ret i. Men tror så til gengæld ikke, at de når at blive et tæt tæppe hos mig - jeg roder vist for meget i jorden til at de får rigtig ro til at etablere sig ordentligt!
  Men tak for advarslen - den vil jeg tage med mig, hvis der kommer alt for mange :-)

  @ Helena; efter indbruddet har jeg ikke haft stativ og hvor har jeg savnet det, for som du siger, så er det meget svært at holde kameraet stille specielt til macrobillederne.
  Jeg kan klart anbefale dig at købe et. Jeg har bare et billigt ét fra Photogadget.dk til omkring 200 kr og det opfylder mit behov udmærket.

  @ Hanne; den er skøn min nye linse og giver nogle dejlige muligheder :-)
  Ja, du kan godt have ret, for lyset trænger jo heller ikke gennem jorden, for at sætte processen igang.
  Utroligt at de overjordiske knolde kan overleve. Det bliver spændende hvornår de gule krokus springer ud :-)

  @ Bettina; velbekomme :-) Det kan ikke blive forår hurtigt nok nu!

  @ Birgitte; jeg har lige været forbi yr.no og her meldes tørvejr efter kl. 12 - så da skal jeg vist have gummistøvlerne på og ud i haven. Håber det bliver tørvejr hos dig også, så du kan komme i haven :-)
  Det er et Sony digitalt spejlreflekskamera og ja, jeg er rigtig glad for det :-) Jeg savnede det vildt meget, da det var blevet stjålet.

  SvarSlet
 17. Ja, der er ikke noget som erantiser og vintergækker der kan bringe haveglæden frem! Jeg har også fundet et par af disse forårsbebudere i min have, stadig med en smule bukket nakke, men der skal ikke mange dage med sol før de strutter gult :)

  SvarSlet

Send en kommentar

Populære indlæg fra denne blog

Pæon-aften

Jeg havde en dejlig tirsdag aften, idet jeg var i Hvalsø hos Pæoneksperten. Jeg var så heldig at jeg havde fået lokket min søster med dertil. Arrangementet foregik i pæonhaven, hvor vi havde lejlighed til at gå rundt og nyde alle de dejlig pæoner - og der er rigtig mange forskellige!


Claus Dalby var i haven for at fortælle om sin bog 'Bonderoser og pæoner'. Men lige inden Claus gik på,   så svarede Thomas fra Pæoneksperten på konkrete spørgsmål vedrørende pæoner.

Og jeg blev da lige en kende klogere i forhold til den forestående flytning af min pæon. Thomas fortalte, at for at sikre blomstringen, skal den deles, sådan at der er 3-5 rodskud (tror jeg nok, at han kaldte dem) på hver plante. Pæonen stimuleres derved til at danne nyt rodnet og dermed blomstre - så tager det forhåbenligt ikke mange år, før den blomstrer igen.


Claus er en god fortæller og er god til at krydre sin viden omkring pæoner med små anekdoter fra haveverdenen. Han fortalte bl.a. om hvordan Itoh hybriderne er…

Ny pergola

Tobakspibeplanten har fået mere plads! Et par af havens stolper med rionet har fået en overlægger og tobakspibeplanten har derved fået lidt mere plads at brede sig på. Jeg har længe haft et ønske, om at forbinde stolperne med tobakspibeplanten og stolperne på den anden side af græsstriben. Et ønske som nu er blevet opfyldt og vi har fået en pergola.

Tobakspibeplanten er stor og kraftig og griber fast i planterne, som gror omkring den. Håber er derfor, at den vil gribe fast i loftet med rionet i pergolaen og med tiden danne et grønt loft. Men den skal nok have en hjælpende hånd i starten for at blive guidet det rigtige sted hen.

På modsatte side af pergolaen er der også stolper med rionet, men herpå er der sat et par klematis. De er endnu små og plantet sidste år, så der går nok noget tid førend de fylder.

Nedklipning af katteurt

Katteurten Nepeta faassenii 'Six hills Giants' lever op til sit navn og jeg skal love for, at den er blevet stor - stor og smuk var den, da den stod med alle de smukke blå blomster i fuld flor. Og den har været så velbesøgt af de flittige brumbassser.

En ulempe ved den er dog, at den falder til siden og derved bliver lidt bar i midten. Derfor fylder den ret meget - jeg tror, at én plante har fyldt 1,5x1,5 m. Derfor har den også klemt nogle af de planter, som jeg har sat i bedet. Måske har jeg plantet for tæt, men så er planten for stor.
Så istedet har jeg midlertidigt sat en stump rionet op, så plantestilkene er blevet løftet fra jorden og der er givet plads til andre planter. Dette må blive min fremtidige løsning - dog med rionet hele vejen rundt om planten - da jeg gerne vil beholde katteurten i haven.

Da jeg så, at der var friske grønne skud i midten af planterne, så var jeg kvik med saksen - væk med de horisontale, halv visne og afblomstrede grene. Og tilbage stod friske b…