Gå videre til hovedindholdet

Fødselsdagstur til Spiren

Søsteren min har fødselsdag om ganske få dage og i den forbindelse ville jeg overraske hende. Jeg fik en aftale med svoger om, at jeg kunne hente hende idag kl. 13 og derefter tage hende med på tur. Hun blev selvfølgelig overrasket over, at jeg kom og var spændt på hvor turen gik hen.

Men hun fik kun ganske få spor at gå efter. Bl.a. at det var en tur, hvor hun selv skulle vælge sin fødselsdagsgave og at  hun ville komme til at sige næh, ihh og åh. Derudover kunne hun se på GPS'en, at vi skulle køre ca. 1,5 time, for at nå vores bestemmelsessted. Først da vi kørte ind til Gartneri Spiren og bedene langs indkørslen var fuld af blomstrende påskeklokker lugtede hun lunten.


Og jeg skal da lige love for, at vi fik os én på opleveren - for der er godt nok mange påskeklokker og juleroser. Tre store drivhuse fyldt med planter. Og ejeren Marianne Rostén har dyrket alle planterne frem fra frø. Der er både enkle, dobbelt påskeklokker og påskeklokker med præstekrave.

Alle påskeklokkerne har forskellige udtryk, så det tog rigtig lang tid, at få valgt de rigtige planter - det blev en hel sport at finde nogle der var flottere end den man lige havde i hånden!


Men heldigvis fik vi valgt til sidst. Søster fik tre forskellige - to enkle og én dobbelt. Jeg blev meget betaget af de mørke næsten sorte påskeklokker - og selvom jeg syntes de dobbelte var meget yndige, så må jeg endnu engang bekende, at jeg er til de enkelte - de to ovenstående planter kom derfor med mig hjem.

Kommentarer

 1. Uha, det var et sted, jeg også gerne ville opleve en dag - men kunne forestille mig, at det godt kunne gå hen og blive en dyr oplevelse ;-)
  Tillykke med dine fine nye påskeklokker!
  Skal vi i øvrigt ikke snart få lavet en foto-aftale?
  Knus Signe

  SvarSlet
  Svar
  1. Det var også en skøn oplevelse at være der og Marianne var meget sød til at fortælle med stor engagement :-)

   jeg vil rigtig gerne lave en foto-aftale - jeg skriver lige til dig :)

   Slet
 2. Jeg er altså MEGET misundelig på jeres besøg på Spiren..... har endnu ikke nået det.... men kors, ville gerne ha' været der selv!!!

  SvarSlet
  Svar
  1. Det er også et skønt sted, som gav mange skønne indtryk. Du har helt sikkert en god oplevelse til gode :-)

   Slet
 3. Jeg er også meget misundelig og ærgrer mig lidt over, at jeg ikke har en søster, tænk hvis hun ville invitere mig med på sådan en tur :o) Desværre har jeg kun en bror, som absolut ikke interesserer sig for have.
  Det var skønne planter, du har valgt. Jeg venter på, at mine planter købt for 2 år siden fra Spiren, snart skal komme med blomster. Heldigvis kan jeg se, at de er på vej, men det varer noget endnu inden de blomstrer.

  SvarSlet
  Svar
  1. Og selv med en søster som ville invitere, så er der et stykke vej fra Samsø til Spiren. Men jeg håber, at du får lejlighed til at lægge vejen forbi Spiren - det er altså en oplevelse, som alle haveinteresserede bør give sig selv :-)

   Det bliver skønt med 'nye' påskeklokker - mon du kan huske, hvordan de ser ud ;-)

   Slet
 4. Nøj sikke en fødselsdagsgave... du er en sød søster :o)
  Jeg har ikke selv besøgt Spiren, kun på nettet, og sidste år købte jeg tre styk... glæder mig til at se dem med blomster igen :o)
  Smukke eksemplarer du har valgt...

  Ha en go aften...

  SvarSlet
  Svar
  1. Det var dejligt, at give en 'oplevelses-gave' som vi kan være sammen om. Og sådan en 'gave' glemmer man vist heller ikke lige med det samme.

   Det bliver herligt når du genser dine påskeklokker - de må være godt på vej .-)

   Slet
 5. Det er kun en uge siden, at jeg var rundt i Mariannes drivhuse, så jeg kender følelsen ;-)
  Jeg kom hjem med 6 stykker af de enkelte.

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg kunne også sagtens have hjembragt 6 stk, men når jeg engang skal have flere, så er jeg helt sikker på, at jeg skal tilbage til Marianne og hendes skønne påskeklokker :-)

   Slet
 6. Uh ha misundelse er en grim ting ... men lidt grøn er jeg alligevel!
  Det er nogle underskønne påskeklokker du har valgt. Jeg havde det på samme måde, da jeg besøgte Spiren.
  Nej den - nej den - nej den og endte med at købe flere end tiltænkt. Men mine piger fik nu også nogle.
  Glæder mig til at gense dem til foråret.

  SvarSlet
  Svar
  1. Det er næsten umuligt at vælge. Ingen tvivl om andet end at Marianne får besøg af mig en anden god gang - der kunne godt opstå lidt samlermani :-)

   Sikke en dejlig gave til dine piger - det er herligt at have planter, som har en historie :-)

   Slet
 7. Gid jeg havde dig som søster. Jeg har aldrig været der. Men tit tænkt på det, der er bare lidt langt, jeg bor i Århus.

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja der er lidt langt fra Århus. Men skal du/I til Sjælland, så ligger Spiren 'kun' en halv times kørsel fra Storebæltsbroen. Og det er værd at lave en afstikker for, så håber det lykkes for dig en dag :-)

   Slet
 8. Aj, Susanne, det var da en rigtig god idé!
  De bedste gaver er ofte dem, man måske ikke vidste at man ønskede sig, og så har du oven i købet sat dagen af til en oplevelse sammen med din søster - det er også en gave i sig selv...

  SvarSlet
  Svar
  1. Du har fuldstændig ret i, at oplevelser sammen ofte er større gaver end de materielle. Vi havde en dejlig dag og jeg tror, at vi begge husker 'gaven' i lang tid - skønt :-)

   Slet
 9. Fantastisk søster-gave, kunne ikke være bedre :o) Og hvor er de dog smukke alle klokkerne, en dag MÅ jeg besøge Spiren... :o)

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, sådan en gave kunne jeg også godt ønske, at jeg fik selv. Ønsker mig en tur til Rosenplanteskolen i Løve, men har fødselsdag i april, så da er det nok stadig lidt kedeligt at se på roser, hmm.

   Slet
 10. Kære Susanne. Ih sikken da en sød søster din søster har :) Det er et skønt sted og besøge. Og Marianne er fantastisk sød. Jeg har været der et par gange og begge gange er der sluppet juleroser/påskeklokker med hjem. Som du også skriver, der går sport i at finde de flotteste. Men jeg er også helt vild med de næsten sorte og enkle. I år har der dog fået sneget sig en dobbelt ind, så nu må vi se om den kan kan vinde mig, når den springer ud.

  Mange hilsner
  Lise Lotte

  SvarSlet
  Svar
  1. Marianne er utrolig sød og hjælpsom og så kan man mærke, at hun brænder for 'planterne' - skønt :-)
   Jeg havde faktisk fat i flere med mørke blomster, for dem er jeg også vild med :)
   Det bliver spændende om du falder for den dobbelte (igen) :)

   Slet
 11. Ih hvor dejligt :-) Sikke smukke juleroser, du har fået købt :-)

  Jeg skal sammen med nogle andre derover den 17. marts, hvor der er helleborusfestival. Selvom jeg kan købe planterne til engrospriser fra udlandet, bliver det helt klart også en oplevelse for mig at besøge stedet, så jeg glæder mig meget.

  Kh. Marlene

  SvarSlet
  Svar
  1. Du kan også roligt glæde dig - det er plante på plante på plante. Og Marianne fortalte om og viste billeder af en høj med påskeklokker, som forventes at blomstre til festivalen - den gad jeg altså godt se IRL :-)

   Slet
 12. et smukt valg. De blomster udstråler en stor "stolthed" - smukt..smukt...

  SvarSlet
  Svar
  1. Enig og så er de faktisk smukke sammen :-)

   Slet
 13. Kan godt forstå, de kom med dig hjem. De er bedårende. Dejlig gave din søster fik der! Altså en tøsetur til en planteskole. Det var mere en bare en gave. Vel også for dig? Ha en dejlig mandag.
  Skipper

  SvarSlet
  Svar
  1. Du har fuldstændig ret i, at det også var en gave til mig selv - herlig oplevelse :-)

   Slet
 14. Lyder som en fantastisk tur Susanne.......og hvilken dejlig overraskelse. Tror ikke jeg tør tage turen.....er bange for at jeg aldrig kommer der fra igen ;0)

  Knus

  SvarSlet
  Svar
  1. Det tog også mig halvanden time - tror jeg fik vendt næsten alle blomster, for jeg måtte lige se om... ;-)

   Slet
 15. Jeg var der forrige år, men kan stadig genkalde mig synet af de smukkeste helleborus jeg har set.

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja godt at vi ikke bor lige ved siden af ;-)

   Slet
 16. Hej Susanne. Sikke dog et fantastisk initiativ og hvor er det en god gave. Din søster blev sikkert rigtig glad? Jeg har aldrig været dér, men kan se for mig lange rækker af den ene smukke påskeklokke efter den anden. Dem I har købt er virkelig yndige. Jeg bliver helt misundelig! Et stort tillykke med søsteren og jeres dejlige indkøb!

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg tror, at hun blev rigtig glad. Hun nævnte ihvertfald, at det var en gave hun ikke lige glemte, så ....
   Og dit indre visuelle billede er fuldstændig korrekt :-)

   Slet
 17. Det var da en fantastisk god fødselsdagsgave ide :-)

  Hvor det det nogle skønne planter du har valgt. Og hvor er det nogle meget flotte og skarpe billeder

  SvarSlet
  Svar
  1. Billederne er taget indendørs kl. 20 igår aftes. Jeg bruger extern blitz og jeg tror, at det er derfor, at de er så klare og skarpe. Skønt med det rigtige udstyr :-)

   Slet
 18. Hvor var det dog en god måde at gi` en fødselsdagsgave på.
  Smukke billeder.

  SvarSlet
 19. Den måde er jeg også selv vild med - der er både en fysisk gave til fødselaren og en oplevelsesgave til fødselar og giver :-)

  SvarSlet

Send en kommentar

Populære indlæg fra denne blog

Pæon-aften

Jeg havde en dejlig tirsdag aften, idet jeg var i Hvalsø hos Pæoneksperten. Jeg var så heldig at jeg havde fået lokket min søster med dertil. Arrangementet foregik i pæonhaven, hvor vi havde lejlighed til at gå rundt og nyde alle de dejlig pæoner - og der er rigtig mange forskellige!


Claus Dalby var i haven for at fortælle om sin bog 'Bonderoser og pæoner'. Men lige inden Claus gik på,   så svarede Thomas fra Pæoneksperten på konkrete spørgsmål vedrørende pæoner.

Og jeg blev da lige en kende klogere i forhold til den forestående flytning af min pæon. Thomas fortalte, at for at sikre blomstringen, skal den deles, sådan at der er 3-5 rodskud (tror jeg nok, at han kaldte dem) på hver plante. Pæonen stimuleres derved til at danne nyt rodnet og dermed blomstre - så tager det forhåbenligt ikke mange år, før den blomstrer igen.


Claus er en god fortæller og er god til at krydre sin viden omkring pæoner med små anekdoter fra haveverdenen. Han fortalte bl.a. om hvordan Itoh hybriderne er…

Ny pergola

Tobakspibeplanten har fået mere plads! Et par af havens stolper med rionet har fået en overlægger og tobakspibeplanten har derved fået lidt mere plads at brede sig på. Jeg har længe haft et ønske, om at forbinde stolperne med tobakspibeplanten og stolperne på den anden side af græsstriben. Et ønske som nu er blevet opfyldt og vi har fået en pergola.

Tobakspibeplanten er stor og kraftig og griber fast i planterne, som gror omkring den. Håber er derfor, at den vil gribe fast i loftet med rionet i pergolaen og med tiden danne et grønt loft. Men den skal nok have en hjælpende hånd i starten for at blive guidet det rigtige sted hen.

På modsatte side af pergolaen er der også stolper med rionet, men herpå er der sat et par klematis. De er endnu små og plantet sidste år, så der går nok noget tid førend de fylder.

Nedklipning af katteurt

Katteurten Nepeta faassenii 'Six hills Giants' lever op til sit navn og jeg skal love for, at den er blevet stor - stor og smuk var den, da den stod med alle de smukke blå blomster i fuld flor. Og den har været så velbesøgt af de flittige brumbassser.

En ulempe ved den er dog, at den falder til siden og derved bliver lidt bar i midten. Derfor fylder den ret meget - jeg tror, at én plante har fyldt 1,5x1,5 m. Derfor har den også klemt nogle af de planter, som jeg har sat i bedet. Måske har jeg plantet for tæt, men så er planten for stor.
Så istedet har jeg midlertidigt sat en stump rionet op, så plantestilkene er blevet løftet fra jorden og der er givet plads til andre planter. Dette må blive min fremtidige løsning - dog med rionet hele vejen rundt om planten - da jeg gerne vil beholde katteurten i haven.

Da jeg så, at der var friske grønne skud i midten af planterne, så var jeg kvik med saksen - væk med de horisontale, halv visne og afblomstrede grene. Og tilbage stod friske b…