Gå videre til hovedindholdet

Vindruer

Inspireret af at Signe fortsat kan fremvise blomsterbilleder fra haven, så måtte jeg en tur ud i haven i går eftermiddags for at se, om der også var blomster tilbage her. Men bedene var nu et trist syn eller måske skal jeg nærmere sige, at det var hvad man kunne forvente at se midt i december.

Men uha hvor var det blæsende og koldt derude. Så derfor fortrak jeg hurtigt ind i drivhuset. Inde i det lille drivhus og med lukket dør, så var temperaturen ok. Og det var da egentligt helt hyggeligt at nusse lidt rundt derinde.

Ikke fordi der er så meget derinde på nuværende tidspunkt. Og et driverhus er der slet ikke tale om - det er et meget lille drivhus, hvor der er plads til to en halv kapilærkasse i længden, så.... Vi har talt om, at det kunne være lækkert med et større drivhus, for med fire tomatplanter og et par krukker, så er det nuværende drivhus hurtigt fyldt op.


Vinen havde jeg ikke klippet ned og såvidt jeg husker, så skal det ske omkring d. 1. januar og ihvertfald inden saftstigningen i forårsmånederne. Så med grensaks i hånden fik jeg beskåret vinplanten. Der var fortsat et par klaser druer på (uden mug), som vi ikke har fået spist, så de kom med ind i varmen.

Da jeg gik og beskar, så kom jeg til at se lidt nærmere på 'knuderne' hvorfra der skal skyde nye skud til foråret. Det kan ses, at det er en vin med en del år på bagen og det er fantastisk at tænke på, at planten uden problemer finder nye steder at skyde fra - der er ikke meget plads!Det pyntede gevaldigt, at få de visne blade og stængler klippet væk. Men nu ses det rigtig tydeligt, at drivhuset mangler en efterårsvask. Og er der noget, som jeg ikke bryder mig om, så er det at vaske drivhus. Gad vide om man kan finde en 'drivhusvasker' - det gad jeg godt :-)

Kommentarer

 1. Ja det er utroligt med så mange stabbe og at der så er plads til flere. Jo ældree sådan en stok bliver jo smukkerer. Jeg havde også en vin et par år men vinteren 2009-2010 var en tand for hård ved den, selv om den som din står i drivhuset.

  Når jeg ser dine billeder får jeg helt lyst til at prøve igen. Drivhus vask hører bestemt heller ikke til yndlingsbeskæftigelerne her så hvis du finder en drivhusvasker på de gule sider så giv et hint *SMILER* ;0)

  Knus Dorthe

  SvarSlet
 2. @ Dorthe; det er også dejligt, at kunne plukke egne vindruer. Og de vin, som kommer i handlen bliver bedre og bedre ift. det kolde nordiske klima. Kan godt forstå, at du gerne vil have én igen :-)

  Thi hi - det gør jeg Dorthe ;-)

  SvarSlet
 3. Normalt er knuder et ret negativt ord, men disse knuder er da ret skønne... sikke en grokraft :)
  Jeg hopper med blandt dem der gerne vil vide hvor der findes en drivhusvasker, for det er bare ikke sjovt... :)

  SvarSlet
 4. Hvad med at spørge en vinduspudser, hvis I vil betale for det, skal sådan en såmænd nok klare det. Jeg har ingen drivhus, kan I nok høre :o)
  Det var spændende med de der knuder på vinen, det vidste jeg ikke.

  SvarSlet
 5. Det var en god idé, at du klippede din vin, så den kan skyde påny. Får du mange vindrueklaser? Jeg har ikke spor forstand på vin. Vores drivhus er kun et lille vægdrivhus, så jeg tror ikke vi har mulighed for at dyrke vindruer. Det var et interessant indlæg du havde i går om mistelten. Det er en "underlig" plante!

  SvarSlet
 6. Hej Susanne..
  Dejligt at kunne tilbringe tid i drivhuset når der ikke er så meget i haven.
  Imponerende at så vissen en plante og fyldt med knuder kan strutte af liv og bærer vindruer senere på året. Vi vil have vin i vores nye drivhus så er ved at undersøge hvilke der kunne være interessante at have..
  Mange hilsener Karina

  SvarSlet
 7. uh tal ikke om det, jeg har heller ikke fået vasket mit lille drivhus i år, og det er jo dumt, for der er ikke tid til det i foråret:o) Men det er heller ikke min ynglingsbeskæftigelse.
  Knus
  Annette

  SvarSlet
 8. Ja, det er da utroligt, som hende Signe kan blive ved med blomster. Der må være et særligt mikroklima, der, hvor hun bor. Vores have ligner bestemt også en decemberhave! Den er også vindomsust og hundekold. Lige til en forkølelese, når man ikke kan holde sig indendøre. Godt du har drivhuset. Vores vin vokser udendørs. Den er aldrig blevet beskåret, men det må vi da nok hellere få gjort inden 1. januar.

  Ha´en god blæsende dag.
  Birgitte

  SvarSlet
 9. @ Bettina; du har fuldstændig ret i, at knuder er et negativt ord - derfor bruger jeg fagligt også ordet (lymfe)kirtler istedet for knuder. Men i dette tilfælde med vinen, så er knuderne faktisk meget dekorative :-)

  @ Lisbeth; ja måske en vinduespudser kunne være en løsning - ved ikke, om de "gider" et drivhus, men det kunne jo komme på en prøve :-)

  @ Birgitte; ja, jeg synes der kommer fint med klaser på vinen. Nu ved jeg jo ikke, om du har hele bagvæggen "beklædt" med hylder eller andet, men ellers så fylder den ikke så meget hvis den vel at mærke løbende bliver beskåret

  @ Karina; ja der er mange planter, hvor man bliver imponeret over deres gro-vilje - naturen er forunderlig :-)

  Det bliver spændende at høre, hvilken vin du vælger - har på fornemmelsen, at der er kommet mange nye til, som er specielt gode til det relativt kolde klima, som vi har i DK.

  @ Annette; det er et hæsligt arbejde!

  @ Birgitte; ja, der må være et specialet klima - hun viser også sol den ene gang efter den anden, uden at jeg synes jeg har set noget. Dejligt for hende :-)

  God fornøjelse med beskæringen - tror at det vil give jer et strørre udbytte :-)

  SvarSlet

Send en kommentar

Populære indlæg fra denne blog

Juledekorationer hos søster

Da vi var hos min søster forleden, så benyttede jeg lejligheden til at tage lidt billeder af hendes juledekorationer. Jeg synes, at hun er rigtig dygtig til at binde og lave dekorationer, så det er altid en fornøjelse at komme på besøg og se, hvad hun nu har fundet på.

Specielt her til jul, har hun mange forskellige. Nogle af dem er nye og andre er gamle, som er frisket op med nyt, men alle smukke dekorationer, som oser af jul.


En lille smagsprøve på nogle af dekorationer som skaber stemning hos søster :-)

Havestuen

Resultatet af havehusets forvandling blev aldrig vist! For et par år siden blev havehuset piftet op, men resultatet blev aldrig vist her på bloggen - kun før billeder blev vist. Det vil jeg råde bod på nu 

For to år siden, da sønnike blev konfirmeret, besluttede jeg at havehuset skulle ryddes og piftes op, så det var muligt for gæsterne at sidde der og få sig en kop eftermiddagskaffe - og selvfølgelig, så vi selv kunne bruge den efterfølgende. Det var noget af et arbejde og du kan se her og her, hvad udgangspunktet var.


Havehuset var blevet brugt til opbevaring af blandt andet gamle møbler, fortrinsvis arvestykker, som jeg ikke lænede at smide ud grundet affektionsværdi. Vores tidligere bolig var en gammel firlænget gård, hvor gamle møbler passede rigtigt fint i miljøet, men i vores nuværende bolig passer de ikke.

Derfor blev det besluttet, at havehuset skulle indrettes i den romantiske stil således at nogle af de gamle møbler kunne passe ind der. Det hvide bor på ovenstående billed…

De små i haven

Det er ikke de små mennesker, der er tale om! Men istedet er de små blomster fanget med makro-linsen og når der kigges efter, så er der en del smukke små blomster


Porcelænsblomstens fine små blomster har her besøg af en lille bille.

De sidste blomster på kærmindsøstrene sidder helt oppe i toppen af blomsterstænglen - det varer ikke længe inden deres blomstring er slut.De små grøn/hvide blomster findes i hobetal på benveden. Det er ikke til at forstå, at den får flotte røde og orange frøstande hen på efteråret - og frøstandene er vel at mærke noget større end selv blomsten.

De enkelte blomster på den lille sibiriske portulak er små, men oftest er der flere planter på samme sted og flere blomster samtidig, så derfor er den til at få øje på.Den sidste er én af mine yndlinge, som man skal kigge virkelig godt efter, for at finde - de små tobakspiber gemmer sig gerne under de rimelig store blade af tobakspibeplanten.