Gå videre til hovedindholdet

Saltmandler

Denne lille søde bamse er sønnikes bamse, som han fik af én af mine tidligere kolleger i forbindelse med, at vi flyttede fra Fyn til Sjælland. Han var 1,5 år, da han fik den og døbte den straks Nono. Bamsen har fulgt ham lige siden og er stadig en ynglingsbamse.


Og grunden til, at den nu skal nævnes idag, er at jeg blev "bestilt" til at være fotograf, for sønnike skulle skrive en lille historie omkring én af sine bamser til engelsk. Jeg kunne ikke dy mig for at sætte en lille hjemmestrikket nissehat på bamsen - det er jo kun jul én gang årligt.

Mens sønnike skrev den lille engelske historie, så var jeg igang med at lave saltmandler. Saltmandler laver jeg hvert år til jul og det er en lille lækkerbisken til et glas iskoldt øl eller cola. Og skøn at få lidt salt indimellem alt det søde, som julen byder på i rigelige mængder.


Opskriften har jeg lånt herfra, men jeg har fundet ud af, at det ikke er nødvendigt, at tilsætte smør. Saltmandlerne smager fortrinligt uden smør og hvorfor tilsætte fedtstof - det får vi også rigeligt at her i denne søde juletid.  

Kommentarer

 1. Ej.. Susanne, tak for inspirationen. Jeg skal helt sikkert have lavet en portion saltmandler - fik en lille bitte pose i en værtindegave, men har aldrig selv haft styr på "opskriften". TAK :)
  Jeg læser faktisk selv med en gang imellem hos den hellige ko, men har ikke set dette indlæg hos hende.

  SvarSlet
 2. @ Ulla; indlægget har LiseLotte lavet tilbage i 2005, så det er ikke så mærkeligt, hvis du ikke kan huske det.

  Og det var så lidt - synes jeg trængte til lidt salt efter alt det søde :-)

  SvarSlet
 3. Hei Susanne:) Dette var nytt for meg..men skal jammen lage meg en porsjon:)
  Søte bamsen:)

  SvarSlet
 4. @ Inger Marie; det bliver spændende, om du bryder dig om de salte mandler - god fornøjelse :-)

  SvarSlet
 5. Hej Susanne
  Så snart jeg så overskriften, tænkte jeg, det skal prøves. Jeg har længe haft lyst til at lave saltmandler og i år har jeg en pæn stor pose stående, mon ikke også det bliver populært slik hos mine drenge.
  Bamsehistorien fik tanker i gang om den gang min yngste var lille, han samlede nemlig på bamser og andre søde tøjdyr. De står alle på hans værelse endnu. Husk at nyde at din dreng stadig er til bamser, for pludselig er de store.

  SvarSlet
 6. Saltmandler, ummmnnn det lyder skisme lækkert.
  Jeg læser hver dag "slagt en hellig ko", og det var faktisk den blog, der fik mine øjne op for blogland (så jeg fandt Danske haveblogs.)
  Hvor er den dog sød din søns bamse. Der er ikke noget at sige til, at han er glad for den.
  Ha´en dejlig dag.
  Julehilsner fra Marianne i Hvam.

  SvarSlet
 7. Det lyder altså spændende, og nemt :-)
  Jeg er ikke så flittig i køkkenet, det er mandens domæne. Men jeg elsker mandler, såee... :-)
  Herlig lille bamse, mine piger har også hver deres tro følgesvend fra barndommen, en løve og en koala, men de er noget mere slidt :-)

  SvarSlet
 8. Hej Susanne,
  Jeg gik direkte i køkkenet og lavede saltmandler. Desværre har jeg en l....ovn, så selvom jeg kun satte uret til 15 min. i første omgang blev de for mørke og var lige til at smide ud - ÆV. Det har dog ikke taget modet fra mig, så jeg prøver igen en anden dag - og så sidder jeg stift og kigger på ovnen imens :)))

  SvarSlet
 9. Nej, hvor er det hyggeligt, at din søn har sin bamse endnu og skriver om den på engelsk. Fin nissehue. Saltmandler smager godt. Jeg laver dog brændte mandler til jul. Vi er helt tosset efter dem.

  SvarSlet
 10. Sød bamse.
  Jeg har aldrig smagt saltmandler. Første gang jeg hører om dem.

  SvarSlet
 11. Tak for inspiration. Jeg har en veninde, der elsker at bage og lave andre lækkerier. Det nyder vi godt af.

  Sød bamse.

  SvarSlet
 12. Tiden flyver for mig, men Susanne jeg vil altså lige nå at sige tak for dit indlæg med 'børne-jule-konfekt' den anden dag. Jeg hapsede ideen i går, da bedsteveninden og jeg (og min gemal) tog tidligt fri, hun hentede ungerne tidligt i SFO og børnehave og da de nåede herud var vi klar med det helt store konfekt-fest. Specielt var de der Marcipankiks et hit sammen med Havregrynekugler. Vi havde kagekrymmel, dem i dåser med forskellig slags og smarties og lidt andet. Og de morede sig - virkelig længe, de havde trods alt haft en lang dag - ingen problemer! Vi havde også lidt rødt og lidt grønt marcipan, så der blev både bygget burgere, juletræ og dinosaure. Tiden fløj afsted og de, og vi, morede sig for vildt. Og det absolut bedste, de måtte få det med hjem....:) De var super stolte. Det gav et meget stort kram, da de skulle nå hjem i seng til almindelig skoletid.

  Hvornår jeg så selv får lavet noget, det bliver nok først 3. juledag :)

  Tak for ideen. Og sikke en dejlig bamse, rigtig god historie og godt han holder fast!
  Saltmandler må blive lige pludselig - om det så første igen er 3 juledag (som min mor stædigt kaldte det....)

  kh Anne Mette

  SvarSlet
 13. Hej Susanne..
  Skøn historie med bamsen..Min datter har en hund som har fulgt hende siden barnedåben så den har rundet 9 år og er lidt slidt efterhånden men lige dejlig :)
  Saltmandler har jeg aldrig prøvet men måske det var i år at jeg skulle prøve..
  God adventsweekend herfra
  De bedste hilsener Karina

  SvarSlet
 14. @ Lisbeth; du kan tro, at vi nyder, at han stadig er glad for bamsen - 11 år så er der lidt teenager, som er ved at blive selvstændig, men mest barn som gerne vil hygge og knuse :-)

  God fornøjelse med mandlerne. Hvis du serverer en iskold øl - mon I har microbryggeri på Samsø? - til, så er jeg sikker på, at det bliver et hit hos dine drenge :-)

  @ Marianne; Slagt en hellig ko var faktisk også én af de blogge, som fik mine øjne op for bloglandia - LiseLotte er dygtig til at skrive :-)

  @ Hanne; de er nemme at lave, så mon ikke du kan snige dig til at lave lidt saltmandler i køkkenet. Synes du skulle unde dig selv at prøve :-)

  Det er herligt, at bamserne kan fælge børnene gennem livet - det må give mange minder og tryghed :-)

  @ Lene; ej hvor ærgerligt, men godt at høre, at du ikke har tabt modet for de er lækre og et "sundt" alternativ til det søde køkken, som vi har masser af i julen. Håber at det næste hold lykkes, så du kan få lov at smage :-)

  @ Birgitte; at skrive på engelsk om egen bamse er da vedkommende for børnene. Jeg synes, at lærerne er blevet meget bedre til at finde gode måder at motivere børnene til at lære i skolen.

  Brændte mandler har jeg aldrig prøvet at lave - måske sku' man ...

  @ Aase; de er absolut en smagsprøve værd, hvis du har mod på at prøve :-)

  @ Madam Bæk; det lyder herligt, at veninden gerne vil bage til jer. Så kan I bruge tiden på andre hyggelige aktiviteter :-)

  @ anne Mette; jeg blev så glad, da jeg læse din kommentar, for det er rigtig dejligt, at vi kan inspirere hinanden til hyggelige aktiviteter. Og det lyder som en rigtig hyggeligt med jeres børne-konfektdag. Og herligt at kunne lave en aktivitet, som er på børnenes præmisser, men hvor de voksne hygger sig lige så meget. Jeg er glad for, at kunne give idéen videre :-)

  Når du ikke at få lavet noget selv, så gør det såmænd heller ingenting - det vigtigste er jo, at vi har nogle hyggelige dage i julen og ikke så meget, hvad vi kan putte i munden (selvom vi danskere forbinder hygge med mad). Håber ikke, at du stresser af det!
  Hmm - gad vide om 3. juledag bliver mere hyggeligt for dem, som skal på arbejde - det ønsker jeg for dem :-)

  @ Karina; dejligt, at børnene har en bamseven. Og det er næsten sådan, at jo mere slidt jo bedre :-)

  Det bliver spændende ar høre, om du får lavet saltmandler - de smager ihvertfald skønt :-)

  SvarSlet
 15. Hurra De blev en succes. Jeg har bedt Bent om at gemme dem, ellers er de væk inden jul. Jeg kan roligt lade ham gemme dem, han er ikke til mandler :o)Vi har et microbryggeri på Samsø, men det er så dyrt, så de må nøjes med de øl, Bent har købt. Han køber mørkt øl Ale. Jeg kan godt mærke, at jeg er lidt tørstig nu, og jeg er ikke til øl.

  SvarSlet
 16. @ Lisbeth; det var dejligt, at de blev en succes :-) godt at Bent kan gemme dem, men på den anden side, så er mandler ikke det værste at smovse i og de er jo rimeligt nemme at lave en ny portion af!

  Ale er også en dejlig øl - men et stort glas koldt cola er nu heller ikke værst :-)

  SvarSlet

Send en kommentar

Populære indlæg fra denne blog

Pæon-aften

Jeg havde en dejlig tirsdag aften, idet jeg var i Hvalsø hos Pæoneksperten. Jeg var så heldig at jeg havde fået lokket min søster med dertil. Arrangementet foregik i pæonhaven, hvor vi havde lejlighed til at gå rundt og nyde alle de dejlig pæoner - og der er rigtig mange forskellige!


Claus Dalby var i haven for at fortælle om sin bog 'Bonderoser og pæoner'. Men lige inden Claus gik på,   så svarede Thomas fra Pæoneksperten på konkrete spørgsmål vedrørende pæoner.

Og jeg blev da lige en kende klogere i forhold til den forestående flytning af min pæon. Thomas fortalte, at for at sikre blomstringen, skal den deles, sådan at der er 3-5 rodskud (tror jeg nok, at han kaldte dem) på hver plante. Pæonen stimuleres derved til at danne nyt rodnet og dermed blomstre - så tager det forhåbenligt ikke mange år, før den blomstrer igen.


Claus er en god fortæller og er god til at krydre sin viden omkring pæoner med små anekdoter fra haveverdenen. Han fortalte bl.a. om hvordan Itoh hybriderne er…

Ny pergola

Tobakspibeplanten har fået mere plads! Et par af havens stolper med rionet har fået en overlægger og tobakspibeplanten har derved fået lidt mere plads at brede sig på. Jeg har længe haft et ønske, om at forbinde stolperne med tobakspibeplanten og stolperne på den anden side af græsstriben. Et ønske som nu er blevet opfyldt og vi har fået en pergola.

Tobakspibeplanten er stor og kraftig og griber fast i planterne, som gror omkring den. Håber er derfor, at den vil gribe fast i loftet med rionet i pergolaen og med tiden danne et grønt loft. Men den skal nok have en hjælpende hånd i starten for at blive guidet det rigtige sted hen.

På modsatte side af pergolaen er der også stolper med rionet, men herpå er der sat et par klematis. De er endnu små og plantet sidste år, så der går nok noget tid førend de fylder.

Nedklipning af katteurt

Katteurten Nepeta faassenii 'Six hills Giants' lever op til sit navn og jeg skal love for, at den er blevet stor - stor og smuk var den, da den stod med alle de smukke blå blomster i fuld flor. Og den har været så velbesøgt af de flittige brumbassser.

En ulempe ved den er dog, at den falder til siden og derved bliver lidt bar i midten. Derfor fylder den ret meget - jeg tror, at én plante har fyldt 1,5x1,5 m. Derfor har den også klemt nogle af de planter, som jeg har sat i bedet. Måske har jeg plantet for tæt, men så er planten for stor.
Så istedet har jeg midlertidigt sat en stump rionet op, så plantestilkene er blevet løftet fra jorden og der er givet plads til andre planter. Dette må blive min fremtidige løsning - dog med rionet hele vejen rundt om planten - da jeg gerne vil beholde katteurten i haven.

Da jeg så, at der var friske grønne skud i midten af planterne, så var jeg kvik med saksen - væk med de horisontale, halv visne og afblomstrede grene. Og tilbage stod friske b…