Gå videre til hovedindholdet

Krybende broget benved

På min tur rundt i haven idag, faldt min opmærksomhed på de krybende benved. To planter, som jeg har fået i haven i den forløbne sæson. Og det fortryder jeg bestemt ikke, for her i vintersæsonen er det dejligt, at der fortsat er farver i haven.


Øverst den gulbrogede benved, som er plantet i den gule forhave. Den er plantet ved en træstub efter et fældet et for stort japansk kirsebærtræ og jeg håber, at den er så bunddækkende, at den vil dække stubben over tid og før stubben formulder.

Den hvidbrogede er plantet ved foden af rionet-stativet til staudelathyrus. Planen er, at den skal dække lathyrus' lidt bare ben.


Begge benved er stedsegrønne og de brogede blade giver lidt liv i de ellers kedelige vinterbede. Planterne vil gerne gro i en muldrig jord og kan plantes overalt i haven fra sol til skygge.

Planten skulle være nemt at tage stiklinger af, så jeg tror da, at jeg skal prøve det. For med alle dens fortræffeligheder, så kunne jeg fristes til at plante den flere steder.

Kommentarer

 1. Hej Susanne
  Helt enig med dig i at benved er en god plante. Jeg har kun den hvidbrogede i min have. Her står der flere eksemplarer rundt om i haven. Jeg har klippet de fleste i kuglefacon, som jeg synes ser meget dekorativt ud. jeg har også klippet af den til pynt i juledekorationer og kranse.
  De bedste hilsener
  Kirsten

  SvarSlet
 2. Jeg indførte en multi-broget i min have sidste år, og har ikke fortrudt. Den spænder over grøn, gul og rosa og er meget dekorativ.

  SvarSlet
 3. @ Kirsten; har ikke lige tænkt på, at de krybende kunne klippes i facon - men selvfølgelig kan de det - tak for idéen :-)
  Og god idé at bruge dem til dekorationer og kranse - håber mine smart bliver store nok, til at de kan blive klippet i :-)

  @ Anette; det lyder som en spændende én med alle de farver - så kan den jo placeres stort set overalt i haven :-)

  SvarSlet
 4. Lyder som en rigtig fin idé at plante Benved omkring "bare ben" og ekstra herligt at det da at de kan bidrage med lidt farve og liv til vinterhaven.
  Hermed skrevet bag øret ;o)

  SvarSlet
 5. Benved har jeg også i haven, men den synes ikke rigtig at trives her. Måske jeg skulle flytte den til næste år. Jeg kan ikke leve uden det stedsegrønne/gule/hvide. Det er jo på denne årstid det rigtig ses.

  Ha' en dejlig aften :-)

  SvarSlet
 6. @ Helle; skønt vi kan komme med gode idéer til hinanden :-)

  @ Madam Bæk; underligt, at den ikke trives for den er jo uafhængig af lysforhold. Og godt jord mener jeg at huske, at du har. Men en flytning ville sikkert "trylle" :-)

  Og du har fuldstændig ret i, at det er nu, at vi træner til at der er lidt kulør i haven :-)

  SvarSlet
 7. Jeg nyder også min hvidbrogede benved op af muren ved den overdækkede terrasse. Den liver så dejligt op især nu.
  Jeg har lavet en del stiklinger af min, og de er nemme at få til at slå rod. Jeg synes de kan være lidt langsomme til at komme igang, men lige pludselig gror de stærkt synes jeg. Min den store, er også en stikling fra min svigermors :-) Så bare igang med saksen.
  Jeg har da heller aldrig tænkt på at de kunne formklippes. Hvor får vi travlt til næste år, med alle de idéer vi får :-)

  SvarSlet
 8. @ Hanne; det lyder godt, at du har god effaring med at stiklingeformere benved - der ikke andet at gøre end at komme igang. Bruger du roddanner til dine stiklinge?

  SvarSlet
 9. Den gule er rigtig smuk. Jeg har fået en stikling en gang, men den overlevede desværre ikke.

  SvarSlet
 10. @ Lisbeth; gul er ikke så almindelig en farve i vinterhaven udover altså vinterjasminen. Mn står som sagt i forhaven, så jeg ser den hver gang jeg kommer hjem :-)

  SvarSlet
 11. Mmmmm et par skønne planter :) Det er svært ikke at blive fristet når man sådan blogsurfer... så disse to er skrevet på ønskelisten... :)

  SvarSlet
 12. Skønne planter :-)
  Jeg har dog kun den hvide i haven. Når de tager fat går det forholdsvis stærk. Har dem op af plankeværket ved terrassen.

  SvarSlet
 13. Har både den hvide og den gule - dog i en lidt anden farve end den viste - dem vil jeg ikke være foruden. Plukker dem også, når jeg mangler lidt bunddække i en krukke f.eks.. Nogle gange slår de rod andre gange ikke. Men de holder længe også uden rod. Gode også i kranse sammen med f.eks. buksbom. Giver en fin variation til de ensfarvede blade.

  SvarSlet
 14. @ Bettina; du har fuldstændig ret - fristelser er der mange af i bloglandia :-)

  @ Vivi; mine er endnu små, men hvis de hurtig vokser til, så er det praktisk, at tåler beskæring godt :-)

  @ Bente; godt at vide, at de er anvendelige i mange sammenhænge. Dejligt at vide, at de let slår rod, så det skal jeg ihvertfald prøve :-)

  SvarSlet
 15. Det er en dejlig plante. Den er jeg lidt lun på. Mon den kan tåle skygge?

  SvarSlet
 16. @ Birgitte: ja, det kan jeg godt forstå og den kan tåle skygge :-)

  SvarSlet
 17. Hej Susanne..
  Sikke mange gode ideer der puffer op pga. dit gode indlæg om broget vedbend. Den er da et must i min have til foråret. Jeg er jo altid på udkig efter noget vintergrønt og farve til vinterhaven samt noget som kan bruges til dekorationer.
  Fortsat god aften..
  Mange hilsener Karina

  SvarSlet
 18. @ Karina; ja herligt at vi kan dele på denne måde :-)

  Mon ikke du kan få et par stiklinger et eller andet sted? Mine er desværre så små, at der ikke er mange at tage af!

  SvarSlet

Send en kommentar

Populære indlæg fra denne blog

Juledekorationer hos søster

Da vi var hos min søster forleden, så benyttede jeg lejligheden til at tage lidt billeder af hendes juledekorationer. Jeg synes, at hun er rigtig dygtig til at binde og lave dekorationer, så det er altid en fornøjelse at komme på besøg og se, hvad hun nu har fundet på.

Specielt her til jul, har hun mange forskellige. Nogle af dem er nye og andre er gamle, som er frisket op med nyt, men alle smukke dekorationer, som oser af jul.


En lille smagsprøve på nogle af dekorationer som skaber stemning hos søster :-)

Pæon-aften

Jeg havde en dejlig tirsdag aften, idet jeg var i Hvalsø hos Pæoneksperten. Jeg var så heldig at jeg havde fået lokket min søster med dertil. Arrangementet foregik i pæonhaven, hvor vi havde lejlighed til at gå rundt og nyde alle de dejlig pæoner - og der er rigtig mange forskellige!


Claus Dalby var i haven for at fortælle om sin bog 'Bonderoser og pæoner'. Men lige inden Claus gik på,   så svarede Thomas fra Pæoneksperten på konkrete spørgsmål vedrørende pæoner.

Og jeg blev da lige en kende klogere i forhold til den forestående flytning af min pæon. Thomas fortalte, at for at sikre blomstringen, skal den deles, sådan at der er 3-5 rodskud (tror jeg nok, at han kaldte dem) på hver plante. Pæonen stimuleres derved til at danne nyt rodnet og dermed blomstre - så tager det forhåbenligt ikke mange år, før den blomstrer igen.


Claus er en god fortæller og er god til at krydre sin viden omkring pæoner med små anekdoter fra haveverdenen. Han fortalte bl.a. om hvordan Itoh hybriderne er…

Ny pergola

Tobakspibeplanten har fået mere plads! Et par af havens stolper med rionet har fået en overlægger og tobakspibeplanten har derved fået lidt mere plads at brede sig på. Jeg har længe haft et ønske, om at forbinde stolperne med tobakspibeplanten og stolperne på den anden side af græsstriben. Et ønske som nu er blevet opfyldt og vi har fået en pergola.

Tobakspibeplanten er stor og kraftig og griber fast i planterne, som gror omkring den. Håber er derfor, at den vil gribe fast i loftet med rionet i pergolaen og med tiden danne et grønt loft. Men den skal nok have en hjælpende hånd i starten for at blive guidet det rigtige sted hen.

På modsatte side af pergolaen er der også stolper med rionet, men herpå er der sat et par klematis. De er endnu små og plantet sidste år, så der går nok noget tid førend de fylder.