Gå videre til hovedindholdet

Krybende broget benved

På min tur rundt i haven idag, faldt min opmærksomhed på de krybende benved. To planter, som jeg har fået i haven i den forløbne sæson. Og det fortryder jeg bestemt ikke, for her i vintersæsonen er det dejligt, at der fortsat er farver i haven.


Øverst den gulbrogede benved, som er plantet i den gule forhave. Den er plantet ved en træstub efter et fældet et for stort japansk kirsebærtræ og jeg håber, at den er så bunddækkende, at den vil dække stubben over tid og før stubben formulder.

Den hvidbrogede er plantet ved foden af rionet-stativet til staudelathyrus. Planen er, at den skal dække lathyrus' lidt bare ben.


Begge benved er stedsegrønne og de brogede blade giver lidt liv i de ellers kedelige vinterbede. Planterne vil gerne gro i en muldrig jord og kan plantes overalt i haven fra sol til skygge.

Planten skulle være nemt at tage stiklinger af, så jeg tror da, at jeg skal prøve det. For med alle dens fortræffeligheder, så kunne jeg fristes til at plante den flere steder.

Kommentarer

 1. Hej Susanne
  Helt enig med dig i at benved er en god plante. Jeg har kun den hvidbrogede i min have. Her står der flere eksemplarer rundt om i haven. Jeg har klippet de fleste i kuglefacon, som jeg synes ser meget dekorativt ud. jeg har også klippet af den til pynt i juledekorationer og kranse.
  De bedste hilsener
  Kirsten

  SvarSlet
 2. Jeg indførte en multi-broget i min have sidste år, og har ikke fortrudt. Den spænder over grøn, gul og rosa og er meget dekorativ.

  SvarSlet
 3. @ Kirsten; har ikke lige tænkt på, at de krybende kunne klippes i facon - men selvfølgelig kan de det - tak for idéen :-)
  Og god idé at bruge dem til dekorationer og kranse - håber mine smart bliver store nok, til at de kan blive klippet i :-)

  @ Anette; det lyder som en spændende én med alle de farver - så kan den jo placeres stort set overalt i haven :-)

  SvarSlet
 4. Lyder som en rigtig fin idé at plante Benved omkring "bare ben" og ekstra herligt at det da at de kan bidrage med lidt farve og liv til vinterhaven.
  Hermed skrevet bag øret ;o)

  SvarSlet
 5. Benved har jeg også i haven, men den synes ikke rigtig at trives her. Måske jeg skulle flytte den til næste år. Jeg kan ikke leve uden det stedsegrønne/gule/hvide. Det er jo på denne årstid det rigtig ses.

  Ha' en dejlig aften :-)

  SvarSlet
 6. @ Helle; skønt vi kan komme med gode idéer til hinanden :-)

  @ Madam Bæk; underligt, at den ikke trives for den er jo uafhængig af lysforhold. Og godt jord mener jeg at huske, at du har. Men en flytning ville sikkert "trylle" :-)

  Og du har fuldstændig ret i, at det er nu, at vi træner til at der er lidt kulør i haven :-)

  SvarSlet
 7. Jeg nyder også min hvidbrogede benved op af muren ved den overdækkede terrasse. Den liver så dejligt op især nu.
  Jeg har lavet en del stiklinger af min, og de er nemme at få til at slå rod. Jeg synes de kan være lidt langsomme til at komme igang, men lige pludselig gror de stærkt synes jeg. Min den store, er også en stikling fra min svigermors :-) Så bare igang med saksen.
  Jeg har da heller aldrig tænkt på at de kunne formklippes. Hvor får vi travlt til næste år, med alle de idéer vi får :-)

  SvarSlet
 8. @ Hanne; det lyder godt, at du har god effaring med at stiklingeformere benved - der ikke andet at gøre end at komme igang. Bruger du roddanner til dine stiklinge?

  SvarSlet
 9. Den gule er rigtig smuk. Jeg har fået en stikling en gang, men den overlevede desværre ikke.

  SvarSlet
 10. @ Lisbeth; gul er ikke så almindelig en farve i vinterhaven udover altså vinterjasminen. Mn står som sagt i forhaven, så jeg ser den hver gang jeg kommer hjem :-)

  SvarSlet
 11. Mmmmm et par skønne planter :) Det er svært ikke at blive fristet når man sådan blogsurfer... så disse to er skrevet på ønskelisten... :)

  SvarSlet
 12. Skønne planter :-)
  Jeg har dog kun den hvide i haven. Når de tager fat går det forholdsvis stærk. Har dem op af plankeværket ved terrassen.

  SvarSlet
 13. Har både den hvide og den gule - dog i en lidt anden farve end den viste - dem vil jeg ikke være foruden. Plukker dem også, når jeg mangler lidt bunddække i en krukke f.eks.. Nogle gange slår de rod andre gange ikke. Men de holder længe også uden rod. Gode også i kranse sammen med f.eks. buksbom. Giver en fin variation til de ensfarvede blade.

  SvarSlet
 14. @ Bettina; du har fuldstændig ret - fristelser er der mange af i bloglandia :-)

  @ Vivi; mine er endnu små, men hvis de hurtig vokser til, så er det praktisk, at tåler beskæring godt :-)

  @ Bente; godt at vide, at de er anvendelige i mange sammenhænge. Dejligt at vide, at de let slår rod, så det skal jeg ihvertfald prøve :-)

  SvarSlet
 15. Det er en dejlig plante. Den er jeg lidt lun på. Mon den kan tåle skygge?

  SvarSlet
 16. @ Birgitte: ja, det kan jeg godt forstå og den kan tåle skygge :-)

  SvarSlet
 17. Hej Susanne..
  Sikke mange gode ideer der puffer op pga. dit gode indlæg om broget vedbend. Den er da et must i min have til foråret. Jeg er jo altid på udkig efter noget vintergrønt og farve til vinterhaven samt noget som kan bruges til dekorationer.
  Fortsat god aften..
  Mange hilsener Karina

  SvarSlet
 18. @ Karina; ja herligt at vi kan dele på denne måde :-)

  Mon ikke du kan få et par stiklinger et eller andet sted? Mine er desværre så små, at der ikke er mange at tage af!

  SvarSlet

Send en kommentar

Populære indlæg fra denne blog

Juledekorationer hos søster

Da vi var hos min søster forleden, så benyttede jeg lejligheden til at tage lidt billeder af hendes juledekorationer. Jeg synes, at hun er rigtig dygtig til at binde og lave dekorationer, så det er altid en fornøjelse at komme på besøg og se, hvad hun nu har fundet på.

Specielt her til jul, har hun mange forskellige. Nogle af dem er nye og andre er gamle, som er frisket op med nyt, men alle smukke dekorationer, som oser af jul.


En lille smagsprøve på nogle af dekorationer som skaber stemning hos søster :-)

Havestuen

Resultatet af havehusets forvandling blev aldrig vist! For et par år siden blev havehuset piftet op, men resultatet blev aldrig vist her på bloggen - kun før billeder blev vist. Det vil jeg råde bod på nu 

For to år siden, da sønnike blev konfirmeret, besluttede jeg at havehuset skulle ryddes og piftes op, så det var muligt for gæsterne at sidde der og få sig en kop eftermiddagskaffe - og selvfølgelig, så vi selv kunne bruge den efterfølgende. Det var noget af et arbejde og du kan se her og her, hvad udgangspunktet var.


Havehuset var blevet brugt til opbevaring af blandt andet gamle møbler, fortrinsvis arvestykker, som jeg ikke lænede at smide ud grundet affektionsværdi. Vores tidligere bolig var en gammel firlænget gård, hvor gamle møbler passede rigtigt fint i miljøet, men i vores nuværende bolig passer de ikke.

Derfor blev det besluttet, at havehuset skulle indrettes i den romantiske stil således at nogle af de gamle møbler kunne passe ind der. Det hvide bor på ovenstående billed…

De små i haven

Det er ikke de små mennesker, der er tale om! Men istedet er de små blomster fanget med makro-linsen og når der kigges efter, så er der en del smukke små blomster


Porcelænsblomstens fine små blomster har her besøg af en lille bille.

De sidste blomster på kærmindsøstrene sidder helt oppe i toppen af blomsterstænglen - det varer ikke længe inden deres blomstring er slut.De små grøn/hvide blomster findes i hobetal på benveden. Det er ikke til at forstå, at den får flotte røde og orange frøstande hen på efteråret - og frøstandene er vel at mærke noget større end selv blomsten.

De enkelte blomster på den lille sibiriske portulak er små, men oftest er der flere planter på samme sted og flere blomster samtidig, så derfor er den til at få øje på.Den sidste er én af mine yndlinge, som man skal kigge virkelig godt efter, for at finde - de små tobakspiber gemmer sig gerne under de rimelig store blade af tobakspibeplanten.