Gå videre til hovedindholdet

Modsætninger

Utrolig så mange storslåede efterårsfarver, som haven og naturen fortsat viser. Men samtidig med at mange af de efterårskulørte blade falder til jorden, så er der fortsat buske og træer, som fortsat er grønne og som beholder deres blade eller nåle. Kontrasten er meget tydeligt i disse dage!


Her er det den forklippede bøg, som står i efterårsskud og bagved anes dronningebusken grønne blade, hvor det gule begynder at anes i løvet. Bagved står de gulbrune magnolieblade og helt i baggrunden er det de høje fyrretræers grønne nåle, som danner kontrast.


På jorden ses kontrasten også tydeligt. De fleste højrøde efterårsblade fra den japanske ahorn er faldet til jorden og ligger og hygger sig sammen med de friske spiselige blade fra den røde havesyre og de grønne blade fra digitalis.

Apropos digitalis så er første-års rosetterne enormt store - større end de plejer at være - så jeg har store forventninger til en flot blomstring til næste år.

Kommentarer

 1. Det er så smukt derude lige nu, det er slet ikke til at få nok. Her går det bare alt for stærkt med at falde til jorden, synes jeg....Måske er det fordi jeg kom lidt for tidligt i efterårs-mode ;) Eller måske fordi jeg synes det er rigeligt mørkt, diset og tåget. Men samtidig er temperaturen dejlig - hva' skal man så vælge ;)

  Vi er meget i tvivl om hvad vi gør med trompeten, men jeg skal nok opdatere...

  SvarSlet
 2. Hej Susanne
  Ja, lad os håbe at den megen regn i løbet af sommeren, har gavnet de to-årige :o)
  Kh Helle

  SvarSlet
 3. @ AnneMette; Det går pludseligt meget stærkt derude. Men skønt at temperaturen er dejlig - jeg er med på at gå i haven endnu, hvad jeg ikke plejer at være efter efterårsferien.

  Jeg vil meget gerne høre, hvad I gør med trompeten :-)

  @ Helle; nogle planter haft ihvertfald rigtig godt af alt den regn :-)

  SvarSlet
 4. Bøgen er fantastisk smuk allevegne lige nu, nogle gange har den et blåt skin sammen med det grønn, røde og gule:) Jeg synes forfaldet går stærkt når det har været tåge, øv.
  Det lyder godt med dine digitalis det bliverr godt til næste år.

  SvarSlet
 5. Du er også forlibt i bladene på jorden, kan jeg se, det er så flot også, når de ligger på jorden.
  Det er lidt af et dilemma, for vi bryder os ikke om tågen, men hvis det ikke er tåget, blæser det og så falder de smukke blade ned.

  SvarSlet
 6. @ Lisbeth; håber vi kan holde blæsten væk lidt endnu, for der er ikke noget som blæst, der kan få de smukke blade til at falde.

  Ja glæder mig faktisk allerede til digitalis'serne :-)

  SvarSlet
 7. @ Lisbeth; du har ret i, at de er utrolig mukke også på jorden :-) Ja begynder det først at blæse, så er det slut med blade på træerne på ganske få minutter - så hellere lidt tåge og 'varme' efterårstemperaturer!

  SvarSlet
 8. Ja, farverne er stadigt utroligt smukke :) Jeg lagde dog mærke til i skoven i går at der nu ligger rigtigt mange blade på stierne og knapt så mange på træerne. Kryds fingre for ringe vind de næste uger...

  SvarSlet
 9. Helt enig. Det er smukt med alle de gyldne efterårsfarver der hist og pist har en grøn kontrast. I dag trodser jeg tågen og går ud og ser på det :-).

  Ha´en god dag
  Birgitte

  SvarSlet
 10. Ja, det er betagende smukt med alle de glødende farve :-)
  Jeg glæder mig også til at se dit digitalis-flor til næste sommer. Det bliver sikkert imponerende - og digitalis er bare så skønne. Jeg er faktisk så heldig, at jeg har en enkelt, der blomstrer lige i øjeblikket :-)
  Ha' en dejlig dag!
  Knus Signe

  SvarSlet
 11. Så er vi to om at have bemærket digitalis'ne. Jeg gik også forleden, og tænkte at det var nogle helt enorme rosetter de har i min have.
  Jeg tog mig sammen og fik flyttet en del hen på deres blivende plads tidligt, så jeg troede egentlig at det var derfor. Men jeg tror at du har fat i noget, for jeg har aldrig set dem så store. Måske er det derfor, at nogle endda har blomster i dem nu? Hvor er det herligt med de små finurligheder i haverne :-)
  Jeg kigger også henført på alle de gyldne farver mange gange om dagen. Det er bare så smukt :-)
  Jeg genkendte straks den lille røde havesyre :-)

  SvarSlet
 12. Så dom är ovanligt stora iår. Jag har sått digitalis för första gången och trodde det blev sista, dom stora plantorna har jag helt enkelt inte plats till, i varje fall inte så många.. Fint med höstfärger och kontraster. Jag får alltid sån lust att måla när jag ser dom :)

  SvarSlet
 13. Enig. Der er endnu smukt der ude.

  SvarSlet

Send en kommentar

Populære indlæg fra denne blog

Pæon-aften

Jeg havde en dejlig tirsdag aften, idet jeg var i Hvalsø hos Pæoneksperten. Jeg var så heldig at jeg havde fået lokket min søster med dertil. Arrangementet foregik i pæonhaven, hvor vi havde lejlighed til at gå rundt og nyde alle de dejlig pæoner - og der er rigtig mange forskellige!


Claus Dalby var i haven for at fortælle om sin bog 'Bonderoser og pæoner'. Men lige inden Claus gik på,   så svarede Thomas fra Pæoneksperten på konkrete spørgsmål vedrørende pæoner.

Og jeg blev da lige en kende klogere i forhold til den forestående flytning af min pæon. Thomas fortalte, at for at sikre blomstringen, skal den deles, sådan at der er 3-5 rodskud (tror jeg nok, at han kaldte dem) på hver plante. Pæonen stimuleres derved til at danne nyt rodnet og dermed blomstre - så tager det forhåbenligt ikke mange år, før den blomstrer igen.


Claus er en god fortæller og er god til at krydre sin viden omkring pæoner med små anekdoter fra haveverdenen. Han fortalte bl.a. om hvordan Itoh hybriderne er…

Ny pergola

Tobakspibeplanten har fået mere plads! Et par af havens stolper med rionet har fået en overlægger og tobakspibeplanten har derved fået lidt mere plads at brede sig på. Jeg har længe haft et ønske, om at forbinde stolperne med tobakspibeplanten og stolperne på den anden side af græsstriben. Et ønske som nu er blevet opfyldt og vi har fået en pergola.

Tobakspibeplanten er stor og kraftig og griber fast i planterne, som gror omkring den. Håber er derfor, at den vil gribe fast i loftet med rionet i pergolaen og med tiden danne et grønt loft. Men den skal nok have en hjælpende hånd i starten for at blive guidet det rigtige sted hen.

På modsatte side af pergolaen er der også stolper med rionet, men herpå er der sat et par klematis. De er endnu små og plantet sidste år, så der går nok noget tid førend de fylder.

Nedklipning af katteurt

Katteurten Nepeta faassenii 'Six hills Giants' lever op til sit navn og jeg skal love for, at den er blevet stor - stor og smuk var den, da den stod med alle de smukke blå blomster i fuld flor. Og den har været så velbesøgt af de flittige brumbassser.

En ulempe ved den er dog, at den falder til siden og derved bliver lidt bar i midten. Derfor fylder den ret meget - jeg tror, at én plante har fyldt 1,5x1,5 m. Derfor har den også klemt nogle af de planter, som jeg har sat i bedet. Måske har jeg plantet for tæt, men så er planten for stor.
Så istedet har jeg midlertidigt sat en stump rionet op, så plantestilkene er blevet løftet fra jorden og der er givet plads til andre planter. Dette må blive min fremtidige løsning - dog med rionet hele vejen rundt om planten - da jeg gerne vil beholde katteurten i haven.

Da jeg så, at der var friske grønne skud i midten af planterne, så var jeg kvik med saksen - væk med de horisontale, halv visne og afblomstrede grene. Og tilbage stod friske b…