Gå videre til hovedindholdet

Overraskende blomster

En enkelt time nåede det at blive til i haven i denne weekend, hvor jeg har haft andet arbejde at tage vare på. Og i den ene time nåede jeg at komme en tur rundt i haven, hvor jeg fandt følgende i blomst.


Clematisen The President er endelig kommet med to blomster. Desværre er det ikke de to planter, som jeg fandt i foråret og satte ved det nye rionet, men istedet en clematis som jeg fandt, da jeg skar en kristtorn ned på terrassen. Og det er desværre idet der til næste år skal fyldes søsten i det hul, hvor clematisen gror.


Desuden fandt jeg en lille blå viol, som er begyndt at blomstre ud - den er helt forkert på årstiden! Beklager billedkvaliteten, men jeg syns, at I skulle se den :-)

Og sidst så er en hvid georgine, som har overlevet i bedet fra sidste sæson, sikkert fordi den har stået tilpas beskyttet i bedet op af huset. Jeg har gået og kigget længselsfuld efter den, for jeg har tænkt, at når den har ligget i jorden, så måtte den have et forspring. Men først nu er den begyndt at åbne den første blomst.


Jeg nåede også at plante de sidste planter i det blå bed, så nu mangler jeg kun at sætte løg. Om jeg når hestemøg i denne sæson, er jeg ikke sikker på!

Desværre var det for mørkt til at tage billeder, da jeg var færdig, så det må vente. Og gad vide hvor lang tid det må vente, for med den nye vintertid, så er det tidligt mørkt. Og det vil desværre være mørkt, når jeg kommer hjem fra arbejde. Så derfor må havearbejdet må i de næste måneder planlægges til weekender!

Kommentarer

 1. Hvor er den hvide Georgine sød.
  Kan Presidenten dog ikke reddes over i det blå bed eller anden steds på det lange nye hegn?
  Ja, det bliver tidligt mørkt fra i dag af ;o)

  SvarSlet
 2. "Presidenten" prøver vist at charmere sig til en flytning så han kan blive hos dig?

  Sjovt med de clematis, som er så helt utroligt sent ude med deres blomstring. Mærkelig sommer :)

  SvarSlet
 3. Hvor er det skønt, når man overraskes af sentblomstrende stauder.

  Violer blomstrer ret ofte om efteråret - mine blomstrer også nu - også alle de, jeg købte i England i foråret og skrev om på min blog (Staudefeen).

  Imponerende med din dahlia, der har overvintret :-)

  SvarSlet
 4. @ Helle; jo det kunne godt være, at jeg skulle give den en chance og forsøge at grave den op ved roden af den nedsavede stub! Den går jo til alligevel, så hvis den ikke klarer det, så....

  @ Ulla; du har ret - den må have en chance :-) Ja, utroligt, at de først blomstrer nu. Dem jeg flyttede i foråret er slet ikke kommet i blomst!

  @ Marlene; jeg har aldrig tidligere lagt mærke til, at violer blomstrer om efteråret. Dejligt at lære nyt, så tak for oplysningen :-)

  SvarSlet
 5. .....ja naturen er forunderlig. Ville da forsøge mig med en lille forflytning med den der klematis - så skal den nok glæde sig igen.....og den er jo perfekt i det blå bed ;0)

  Så netop også i dag en viol ved bålpladsen......dog var den ikke helt sprunget ud - men det blå kunne anes :0)

  Knus Dorthe

  SvarSlet
 6. The President er jo bare så flott at du må gi ham en ny sjanse, hvem vet, det vil heller gå godt?
  Ha en fin uke :)

  SvarSlet
 7. Jeg synes også at du skal forsøge at flytte presidenten, når han vil gå til alligevel. Det skal da belønnes når man kæmper sig til at blomstre så sent på sæsonnen :-)
  Mine violer blomstrer også lidt nu. Det er bare så hyggeligt. Så glæder jeg mig endnu mere til at haven bliver fuld af dem til forået :-)
  Den er sød din lille sene Dahlia :-)

  SvarSlet
 8. Hvor er dine blomster smukke. Især den hvide Georgine. Jeg havde også en hvid der var på vej, men den måtte bukke under da frosten kom.

  SvarSlet
 9. Jeg syntes også du skulle prøve at flytte The president, man kan da ikke få for mange clematis:o)
  Knus
  Annette

  SvarSlet
 10. @ Dorthe; jeg må hellere prøve at redde ham og du har ret i, at han vil passe perfekt i det blå bed :-)
  Jeg synes nu fortsat, at det er utroligt, at violerne blomstrer nu!

  @ Mia; ja han er flot - han får en chance :-)

  @ Hanne; ok, jeg prøver at flytte ham :-) Det bliver dejligt til foråret - jeg holder meget af, at stikke næsen ned i violerne :-)

  @ Landbohaven; tror også, at min georgine har fået en snert frost - nok derfor, at den blomstrer 'skævt'.

  @ Annette; man kan aldrig få for mange clematis og jeg har jo et langt stakit og et blåt bed, så .... :-)

  SvarSlet
 11. Hej Susanne..
  Hvor utroligt at du endnu har blomster i haven..Tror næsten alt mit er bukket under ..
  Og sikke en dejlig tur til Fuglebjerggård med familie og børn..Ærgerligt at man bor helt oppe i Nordjylland :)
  Fortsat god dag..
  Mange hilsener Karina

  SvarSlet
 12. @ Karina; ja blev også selv forbavset :-)
  Der er langt fra Nordjylland til Fuglebjerggaard, men så har I jo heldigvis andre attraktioner ex. Haven i Hune - der er langt for os :-)

  SvarSlet

Tilføj en kommentar

Populære indlæg fra denne blog

Pæon-aften

Jeg havde en dejlig tirsdag aften, idet jeg var i Hvalsø hos Pæoneksperten. Jeg var så heldig at jeg havde fået lokket min søster med dertil. Arrangementet foregik i pæonhaven, hvor vi havde lejlighed til at gå rundt og nyde alle de dejlig pæoner - og der er rigtig mange forskellige!


Claus Dalby var i haven for at fortælle om sin bog 'Bonderoser og pæoner'. Men lige inden Claus gik på,   så svarede Thomas fra Pæoneksperten på konkrete spørgsmål vedrørende pæoner.

Og jeg blev da lige en kende klogere i forhold til den forestående flytning af min pæon. Thomas fortalte, at for at sikre blomstringen, skal den deles, sådan at der er 3-5 rodskud (tror jeg nok, at han kaldte dem) på hver plante. Pæonen stimuleres derved til at danne nyt rodnet og dermed blomstre - så tager det forhåbenligt ikke mange år, før den blomstrer igen.


Claus er en god fortæller og er god til at krydre sin viden omkring pæoner med små anekdoter fra haveverdenen. Han fortalte bl.a. om hvordan Itoh hybriderne er…

Succes med tomater - eller ikke

To af mine seks tomatplanter i drivhuset står fint i år og de første røde tomater, er snart klar til høst.  
De fire andre planter står halvvisne i toppen og er nogle pistne eksemplarer - tilmed er rigtig mange af tomaterne angrebet af giffelråd. Og jeg kan fornemme på FB-gruppen "Tomat entusiaster", at mange andre tomatdyrkere også har problemer med giffelråd.

Disse tomater har jeg plukket af i dag. I min hånd har jeg alle de små tomater så det drejer sig om en hel del. Heldigvis smitter giffelråd ikke fra plante til plante, men der er ingen fordel ved, at planten skal bruge energi på at vokse disse tomater store - de bliver ikke spiselige alligevel!

Så vidt jeg kan læse mig til, så er der flere forskellige teorier om, hvorfor giffelråd opstår; for ujævn vanding, for meget varme eller ubalance i næringsstofferne.

Så kan jeg jo begynde at evaluere:

Ujævn vanding; synes jeg har været mere flittig med vandingen i år ift. tidligere år og jeg plejer ikke at have de store probleme…

Ukrudt top tre

Alle kæmper vist med hvert sit ukrudt i haven - jeg gør ihvertfald. Ina fra Anna's plads havde forleden dag et indlæg om de tre 'værste' ukrudt i hendes have. Den tråd vælger jeg at tage op.


Helt uden overdrivelse og yderligere overvejelse, så går første pladsen til skvalderkålen. Den er (næsten) umulig at komme af med og breder sig vildt og voldsomt, hvis den får lov. Jeg har endnu ikke lykkedes med at få ryddet et bed for skvalderkål, for blot et enkelt lille stykke rod, bliver hurtigt til et helt bed.

Der er dog en del forslag til planter, som kan klare sig mod skvalderkålen og lukke af for lys til dens fotosyntese og dermed hindrer den i at vokse - se bl.a. denneartikel. Berit fra Irishaven har skrevet et indlæg om kulsukker mod skvalderkål og jeg har selv skrevet et indlæg om stor tusindstråle.


Andenpladsen går til dette ukrudt, som jeg måtte finde navnet på i Ukrudtsnøglen. Jeg fandt frem til, at det må være en lav ranunkel.  Den spreder sig ivrigt i græsplænen og …