Gå videre til hovedindholdet

Barrodsroser

Forleden dag stod der en pakke til mig, da jeg kom hjem. En pakke som jeg havde ventet på med længsel. Pakken var fra Rosenposten, så jeg var klar over, at det måtte være de tre barrodsroser, som jeg havde bestilt. Én Rhaposody in Blue til det kommende blå bed, som jeg fortsat har forhåbninger om, at nå i dette efterår. De to andre er Ghislaine Feuerwerk, som skal placeres op af det sorte stakit ved det gule bed.

Forud for plantningen af roserne, har jeg fundet information i Ernst Jensens bog; 'Et liv med roser'. Han skriver blandt andet, at der skal graves et hul på 50x50x50 cm. Derudover skal jorden løsnes med en greb i dybden for at sikre et godt dræn. Det er altså temmeligt stort til sådan en lille 'pind', som de barrodede roser er!

Udover rosenjord anbefaler Ernst, at der blades en håndfuld fjer i jorden for at sikre næring til de gode mikroorganismer i jorden. Jeg 'slagetede' derfor en pude til formålet. Men hold op hvor er de livlige sådanne fjer, så nu flyver der lidt fjer rundt i hele haven!

Roserne er plantet således, at de har podestedet 5-7 cm under jordoverfladen - hverken mere eller mindre, som Ernst skriver. Slutteligt har roserne fået en lille høj af jord rundt omkring sig, som beskyttelse den første vinter. Det er vigtigt, at denne lille høj fjerne til efteråret, for at sikre, at rosen kan 'trække luft'.


De tre roser er plantet og jeg glæder mig til næste sæson, når roserne forhåbenligt blomstrer. Jeg er sikker på, at det bliver et flot skue :-)

Kommentarer

 1. Hold da op. Jeg er sikker på at dine roser bliver skønne, sådan som de er blevet forkælet :-)
  Jeg er spændt på at se din Rhapsody in Blue, for den synes jeg er rigtig speciel. De to andre ser også dejlige ud.
  Rigtig god weekend :-)

  SvarSlet
 2. Nej hvor skønt med nye roser. Du er gået grundigt til værks med plantningen - hi-hi, fjer i hele haven - men jeg sluger det hele råt, for jeg har også en pakke undervejs fra Rosenposten.

  Jeg så Rhapsody in blue hos Claus Dalby sammen med Rose de Rescht, den er bare så usædvanlig køn.
  God weekend :)

  SvarSlet
 3. Tillykke med de nye roser. Dem skal du nok få masser af glæde af - de kan da kun blive skønne med al den forkælelse :-)
  God weekend!

  SvarSlet
 4. @ Hanne; jeg er også selv meget spændt på Rhapodyen og på at se, om den passer ind sammen med de øvrige blå planter!

  @ Ulla; jeg kan kun anbefale Ernst's bog - der er masser af guldkorn. Jeg har lånt den på biblio, men det er én af de bøger, som jeg ønsker mig i julegave :-)

  @ Signe; Tak. Også de to feuerverk er jeg spændte på - dels om de får lys nok og dels hvordan de ser ud i virkelighedn (har kun set dem på nettet, så ...)

  SvarSlet
 5. Hej Susanne. Tak for de gode råd. Jeg har også fået en pakke fra Rosenposten, som står derhjemme pakket ud i en balje med vand. De skal plantes så snart jeg kommer hjem. Jeg er meget spændt på at følge med i dit blå bed. Jeg har kun set Rapsodyen på billeder, aldrig i virkeligheden, men den ser meget flot ud.

  SvarSlet
 6. @ Birgitte; det var så lidt - det er jo dejligt, at andre også kan have gavn af den viden, som man finder :-)
  Det er en god idé, at lade dem stå i vand inden de bliver plantet, så de er godt forsynet :-) Mon vi får at se, hvilke roser du har fået? God fornøjelse med plantningen :-)

  SvarSlet
 7. Hej Susanne
  Jeg har ikke kommenteret på din blog længe men kan ikke få lov til at lægge en kommentar hos dig..Jeg har fået installeret noget nyt på min computer så nu håber jeg det virker. Min blog roll virker heller ikke så kan ikke se de nye indlæg fra dig..Men arbejder på sagen :)
  Hvor lyder det dejligt med roser i haven - det vil jeg også gerne men hold op hvor er der mange at vælge imellem. Bliver spændende at følge..Måtte også lige helt ind til skærmen for lige at se nærmere på de fjer om det nu var rigtigt det jeg kunne se :)..
  God weekend herfra
  Mange hilsener Karina

  SvarSlet
 8. @ Karina; det er da træls for dig, at teknikken driller - håber det løser sig :-)

  Jo, jo du så rigtigt - det er fjer, som skulle være rigtig godt til roserne. Har heller ikke hørt om det før, men har stor tillid til Ernst og ønsker mig meget, at besøge haven, når han og fruen holder åben have til sommer (har forældre, svigerforældre og venner i nærheden, som holder øje med hvornår :-) Jeg kan se i bogen, at det er en vidunderlig rosenhave, de har :-))

  SvarSlet
 9. Hvor forkælet den lille rosenprinsesse hun er :)Det er lige før man ønsker, at man var en rose. Jeg glæder mig til at høre om dine erfaringer.

  Har godt set med pudefjer før, - din rose får det jo som prinsessen på ærten - men somehow er det ikke lige puder til slagtning - jeg har liggende på lager.

  Jeg håber virkeligt at din rose bliver gigantisk - på en sæson og kommer med flere blomster end ved "almindelig" plantning. Der er vel noget om det når det kommer fra Ernst Jensens bog. Den mangler desværre i min bogsamling.

  SvarSlet

Send en kommentar

Populære indlæg fra denne blog

Ukrudt top tre

Alle kæmper vist med hvert sit ukrudt i haven - jeg gør ihvertfald. Ina fra Anna's plads havde forleden dag et indlæg om de tre 'værste' ukrudt i hendes have. Den tråd vælger jeg at tage op.


Helt uden overdrivelse og yderligere overvejelse, så går første pladsen til skvalderkålen. Den er (næsten) umulig at komme af med og breder sig vildt og voldsomt, hvis den får lov. Jeg har endnu ikke lykkedes med at få ryddet et bed for skvalderkål, for blot et enkelt lille stykke rod, bliver hurtigt til et helt bed.

Der er dog en del forslag til planter, som kan klare sig mod skvalderkålen og lukke af for lys til dens fotosyntese og dermed hindrer den i at vokse - se bl.a. denneartikel. Berit fra Irishaven har skrevet et indlæg om kulsukker mod skvalderkål og jeg har selv skrevet et indlæg om stor tusindstråle.


Andenpladsen går til dette ukrudt, som jeg måtte finde navnet på i Ukrudtsnøglen. Jeg fandt frem til, at det må være en lav ranunkel.  Den spreder sig ivrigt i græsplænen og …

DIY - selvandings potte

I et indlæg i foråret (næh nu jeg får set efter, så var det faktisk vinter), lovede jeg at vise, hvad jeg skulle bruge nogle af alle de ting til, som jeg samlede.
Tiden er kommet til at bruge de tomme konservesdåser til en selvvandings potte. Jeg er stærkt inspireret til idéen fra en video på Youtube hos en amerikansk dame og nu kan jeg jo selvfølgelig ikke husk hvor.

Men I får lige opskriften her "på dansk".

Jeg har brugt følgende ting;
spand fra blomsterhandlere - én af de store spande, som de får afskårne blomster hjem i5 konservesdåser med bund og top skåret afrund folie tærteformen-gangs karkludhåndklæderør, som er lidt længere end spandens højdepottejordplante - jeg har plantet en chili der i Jeg satte konservesdåserne ned i spanden og det er i dette område, at der er plads til vandet.

For at vandet kun er i det nederste område, borede jeg et hul lige under højden af konservesdåserne. Hullet skal fungere som et overløbshul, således at vandet aldrig kan stå højere end hu…

Pæon-aften

Jeg havde en dejlig tirsdag aften, idet jeg var i Hvalsø hos Pæoneksperten. Jeg var så heldig at jeg havde fået lokket min søster med dertil. Arrangementet foregik i pæonhaven, hvor vi havde lejlighed til at gå rundt og nyde alle de dejlig pæoner - og der er rigtig mange forskellige!


Claus Dalby var i haven for at fortælle om sin bog 'Bonderoser og pæoner'. Men lige inden Claus gik på,   så svarede Thomas fra Pæoneksperten på konkrete spørgsmål vedrørende pæoner.

Og jeg blev da lige en kende klogere i forhold til den forestående flytning af min pæon. Thomas fortalte, at for at sikre blomstringen, skal den deles, sådan at der er 3-5 rodskud (tror jeg nok, at han kaldte dem) på hver plante. Pæonen stimuleres derved til at danne nyt rodnet og dermed blomstre - så tager det forhåbenligt ikke mange år, før den blomstrer igen.


Claus er en god fortæller og er god til at krydre sin viden omkring pæoner med små anekdoter fra haveverdenen. Han fortalte bl.a. om hvordan Itoh hybriderne er…