Gå videre til hovedindholdet

Barrodsroser

Forleden dag stod der en pakke til mig, da jeg kom hjem. En pakke som jeg havde ventet på med længsel. Pakken var fra Rosenposten, så jeg var klar over, at det måtte være de tre barrodsroser, som jeg havde bestilt. Én Rhaposody in Blue til det kommende blå bed, som jeg fortsat har forhåbninger om, at nå i dette efterår. De to andre er Ghislaine Feuerwerk, som skal placeres op af det sorte stakit ved det gule bed.

Forud for plantningen af roserne, har jeg fundet information i Ernst Jensens bog; 'Et liv med roser'. Han skriver blandt andet, at der skal graves et hul på 50x50x50 cm. Derudover skal jorden løsnes med en greb i dybden for at sikre et godt dræn. Det er altså temmeligt stort til sådan en lille 'pind', som de barrodede roser er!

Udover rosenjord anbefaler Ernst, at der blades en håndfuld fjer i jorden for at sikre næring til de gode mikroorganismer i jorden. Jeg 'slagetede' derfor en pude til formålet. Men hold op hvor er de livlige sådanne fjer, så nu flyver der lidt fjer rundt i hele haven!

Roserne er plantet således, at de har podestedet 5-7 cm under jordoverfladen - hverken mere eller mindre, som Ernst skriver. Slutteligt har roserne fået en lille høj af jord rundt omkring sig, som beskyttelse den første vinter. Det er vigtigt, at denne lille høj fjerne til efteråret, for at sikre, at rosen kan 'trække luft'.


De tre roser er plantet og jeg glæder mig til næste sæson, når roserne forhåbenligt blomstrer. Jeg er sikker på, at det bliver et flot skue :-)

Kommentarer

 1. Hold da op. Jeg er sikker på at dine roser bliver skønne, sådan som de er blevet forkælet :-)
  Jeg er spændt på at se din Rhapsody in Blue, for den synes jeg er rigtig speciel. De to andre ser også dejlige ud.
  Rigtig god weekend :-)

  SvarSlet
 2. Nej hvor skønt med nye roser. Du er gået grundigt til værks med plantningen - hi-hi, fjer i hele haven - men jeg sluger det hele råt, for jeg har også en pakke undervejs fra Rosenposten.

  Jeg så Rhapsody in blue hos Claus Dalby sammen med Rose de Rescht, den er bare så usædvanlig køn.
  God weekend :)

  SvarSlet
 3. Tillykke med de nye roser. Dem skal du nok få masser af glæde af - de kan da kun blive skønne med al den forkælelse :-)
  God weekend!

  SvarSlet
 4. @ Hanne; jeg er også selv meget spændt på Rhapodyen og på at se, om den passer ind sammen med de øvrige blå planter!

  @ Ulla; jeg kan kun anbefale Ernst's bog - der er masser af guldkorn. Jeg har lånt den på biblio, men det er én af de bøger, som jeg ønsker mig i julegave :-)

  @ Signe; Tak. Også de to feuerverk er jeg spændte på - dels om de får lys nok og dels hvordan de ser ud i virkelighedn (har kun set dem på nettet, så ...)

  SvarSlet
 5. Hej Susanne. Tak for de gode råd. Jeg har også fået en pakke fra Rosenposten, som står derhjemme pakket ud i en balje med vand. De skal plantes så snart jeg kommer hjem. Jeg er meget spændt på at følge med i dit blå bed. Jeg har kun set Rapsodyen på billeder, aldrig i virkeligheden, men den ser meget flot ud.

  SvarSlet
 6. @ Birgitte; det var så lidt - det er jo dejligt, at andre også kan have gavn af den viden, som man finder :-)
  Det er en god idé, at lade dem stå i vand inden de bliver plantet, så de er godt forsynet :-) Mon vi får at se, hvilke roser du har fået? God fornøjelse med plantningen :-)

  SvarSlet
 7. Hej Susanne
  Jeg har ikke kommenteret på din blog længe men kan ikke få lov til at lægge en kommentar hos dig..Jeg har fået installeret noget nyt på min computer så nu håber jeg det virker. Min blog roll virker heller ikke så kan ikke se de nye indlæg fra dig..Men arbejder på sagen :)
  Hvor lyder det dejligt med roser i haven - det vil jeg også gerne men hold op hvor er der mange at vælge imellem. Bliver spændende at følge..Måtte også lige helt ind til skærmen for lige at se nærmere på de fjer om det nu var rigtigt det jeg kunne se :)..
  God weekend herfra
  Mange hilsener Karina

  SvarSlet
 8. @ Karina; det er da træls for dig, at teknikken driller - håber det løser sig :-)

  Jo, jo du så rigtigt - det er fjer, som skulle være rigtig godt til roserne. Har heller ikke hørt om det før, men har stor tillid til Ernst og ønsker mig meget, at besøge haven, når han og fruen holder åben have til sommer (har forældre, svigerforældre og venner i nærheden, som holder øje med hvornår :-) Jeg kan se i bogen, at det er en vidunderlig rosenhave, de har :-))

  SvarSlet
 9. Hvor forkælet den lille rosenprinsesse hun er :)Det er lige før man ønsker, at man var en rose. Jeg glæder mig til at høre om dine erfaringer.

  Har godt set med pudefjer før, - din rose får det jo som prinsessen på ærten - men somehow er det ikke lige puder til slagtning - jeg har liggende på lager.

  Jeg håber virkeligt at din rose bliver gigantisk - på en sæson og kommer med flere blomster end ved "almindelig" plantning. Der er vel noget om det når det kommer fra Ernst Jensens bog. Den mangler desværre i min bogsamling.

  SvarSlet

Send en kommentar

Populære indlæg fra denne blog

Juledekorationer hos søster

Da vi var hos min søster forleden, så benyttede jeg lejligheden til at tage lidt billeder af hendes juledekorationer. Jeg synes, at hun er rigtig dygtig til at binde og lave dekorationer, så det er altid en fornøjelse at komme på besøg og se, hvad hun nu har fundet på.

Specielt her til jul, har hun mange forskellige. Nogle af dem er nye og andre er gamle, som er frisket op med nyt, men alle smukke dekorationer, som oser af jul.


En lille smagsprøve på nogle af dekorationer som skaber stemning hos søster :-)

Pæon-aften

Jeg havde en dejlig tirsdag aften, idet jeg var i Hvalsø hos Pæoneksperten. Jeg var så heldig at jeg havde fået lokket min søster med dertil. Arrangementet foregik i pæonhaven, hvor vi havde lejlighed til at gå rundt og nyde alle de dejlig pæoner - og der er rigtig mange forskellige!


Claus Dalby var i haven for at fortælle om sin bog 'Bonderoser og pæoner'. Men lige inden Claus gik på,   så svarede Thomas fra Pæoneksperten på konkrete spørgsmål vedrørende pæoner.

Og jeg blev da lige en kende klogere i forhold til den forestående flytning af min pæon. Thomas fortalte, at for at sikre blomstringen, skal den deles, sådan at der er 3-5 rodskud (tror jeg nok, at han kaldte dem) på hver plante. Pæonen stimuleres derved til at danne nyt rodnet og dermed blomstre - så tager det forhåbenligt ikke mange år, før den blomstrer igen.


Claus er en god fortæller og er god til at krydre sin viden omkring pæoner med små anekdoter fra haveverdenen. Han fortalte bl.a. om hvordan Itoh hybriderne er…

Ny pergola

Tobakspibeplanten har fået mere plads! Et par af havens stolper med rionet har fået en overlægger og tobakspibeplanten har derved fået lidt mere plads at brede sig på. Jeg har længe haft et ønske, om at forbinde stolperne med tobakspibeplanten og stolperne på den anden side af græsstriben. Et ønske som nu er blevet opfyldt og vi har fået en pergola.

Tobakspibeplanten er stor og kraftig og griber fast i planterne, som gror omkring den. Håber er derfor, at den vil gribe fast i loftet med rionet i pergolaen og med tiden danne et grønt loft. Men den skal nok have en hjælpende hånd i starten for at blive guidet det rigtige sted hen.

På modsatte side af pergolaen er der også stolper med rionet, men herpå er der sat et par klematis. De er endnu små og plantet sidste år, så der går nok noget tid førend de fylder.