Gå videre til hovedindholdet

Barrodsroser

Forleden dag stod der en pakke til mig, da jeg kom hjem. En pakke som jeg havde ventet på med længsel. Pakken var fra Rosenposten, så jeg var klar over, at det måtte være de tre barrodsroser, som jeg havde bestilt. Én Rhaposody in Blue til det kommende blå bed, som jeg fortsat har forhåbninger om, at nå i dette efterår. De to andre er Ghislaine Feuerwerk, som skal placeres op af det sorte stakit ved det gule bed.

Forud for plantningen af roserne, har jeg fundet information i Ernst Jensens bog; 'Et liv med roser'. Han skriver blandt andet, at der skal graves et hul på 50x50x50 cm. Derudover skal jorden løsnes med en greb i dybden for at sikre et godt dræn. Det er altså temmeligt stort til sådan en lille 'pind', som de barrodede roser er!

Udover rosenjord anbefaler Ernst, at der blades en håndfuld fjer i jorden for at sikre næring til de gode mikroorganismer i jorden. Jeg 'slagetede' derfor en pude til formålet. Men hold op hvor er de livlige sådanne fjer, så nu flyver der lidt fjer rundt i hele haven!

Roserne er plantet således, at de har podestedet 5-7 cm under jordoverfladen - hverken mere eller mindre, som Ernst skriver. Slutteligt har roserne fået en lille høj af jord rundt omkring sig, som beskyttelse den første vinter. Det er vigtigt, at denne lille høj fjerne til efteråret, for at sikre, at rosen kan 'trække luft'.


De tre roser er plantet og jeg glæder mig til næste sæson, når roserne forhåbenligt blomstrer. Jeg er sikker på, at det bliver et flot skue :-)

Kommentarer

 1. Hold da op. Jeg er sikker på at dine roser bliver skønne, sådan som de er blevet forkælet :-)
  Jeg er spændt på at se din Rhapsody in Blue, for den synes jeg er rigtig speciel. De to andre ser også dejlige ud.
  Rigtig god weekend :-)

  SvarSlet
 2. Nej hvor skønt med nye roser. Du er gået grundigt til værks med plantningen - hi-hi, fjer i hele haven - men jeg sluger det hele råt, for jeg har også en pakke undervejs fra Rosenposten.

  Jeg så Rhapsody in blue hos Claus Dalby sammen med Rose de Rescht, den er bare så usædvanlig køn.
  God weekend :)

  SvarSlet
 3. Tillykke med de nye roser. Dem skal du nok få masser af glæde af - de kan da kun blive skønne med al den forkælelse :-)
  God weekend!

  SvarSlet
 4. @ Hanne; jeg er også selv meget spændt på Rhapodyen og på at se, om den passer ind sammen med de øvrige blå planter!

  @ Ulla; jeg kan kun anbefale Ernst's bog - der er masser af guldkorn. Jeg har lånt den på biblio, men det er én af de bøger, som jeg ønsker mig i julegave :-)

  @ Signe; Tak. Også de to feuerverk er jeg spændte på - dels om de får lys nok og dels hvordan de ser ud i virkelighedn (har kun set dem på nettet, så ...)

  SvarSlet
 5. Hej Susanne. Tak for de gode råd. Jeg har også fået en pakke fra Rosenposten, som står derhjemme pakket ud i en balje med vand. De skal plantes så snart jeg kommer hjem. Jeg er meget spændt på at følge med i dit blå bed. Jeg har kun set Rapsodyen på billeder, aldrig i virkeligheden, men den ser meget flot ud.

  SvarSlet
 6. @ Birgitte; det var så lidt - det er jo dejligt, at andre også kan have gavn af den viden, som man finder :-)
  Det er en god idé, at lade dem stå i vand inden de bliver plantet, så de er godt forsynet :-) Mon vi får at se, hvilke roser du har fået? God fornøjelse med plantningen :-)

  SvarSlet
 7. Hej Susanne
  Jeg har ikke kommenteret på din blog længe men kan ikke få lov til at lægge en kommentar hos dig..Jeg har fået installeret noget nyt på min computer så nu håber jeg det virker. Min blog roll virker heller ikke så kan ikke se de nye indlæg fra dig..Men arbejder på sagen :)
  Hvor lyder det dejligt med roser i haven - det vil jeg også gerne men hold op hvor er der mange at vælge imellem. Bliver spændende at følge..Måtte også lige helt ind til skærmen for lige at se nærmere på de fjer om det nu var rigtigt det jeg kunne se :)..
  God weekend herfra
  Mange hilsener Karina

  SvarSlet
 8. @ Karina; det er da træls for dig, at teknikken driller - håber det løser sig :-)

  Jo, jo du så rigtigt - det er fjer, som skulle være rigtig godt til roserne. Har heller ikke hørt om det før, men har stor tillid til Ernst og ønsker mig meget, at besøge haven, når han og fruen holder åben have til sommer (har forældre, svigerforældre og venner i nærheden, som holder øje med hvornår :-) Jeg kan se i bogen, at det er en vidunderlig rosenhave, de har :-))

  SvarSlet
 9. Hvor forkælet den lille rosenprinsesse hun er :)Det er lige før man ønsker, at man var en rose. Jeg glæder mig til at høre om dine erfaringer.

  Har godt set med pudefjer før, - din rose får det jo som prinsessen på ærten - men somehow er det ikke lige puder til slagtning - jeg har liggende på lager.

  Jeg håber virkeligt at din rose bliver gigantisk - på en sæson og kommer med flere blomster end ved "almindelig" plantning. Der er vel noget om det når det kommer fra Ernst Jensens bog. Den mangler desværre i min bogsamling.

  SvarSlet

Send en kommentar

Populære indlæg fra denne blog

Juledekorationer hos søster

Da vi var hos min søster forleden, så benyttede jeg lejligheden til at tage lidt billeder af hendes juledekorationer. Jeg synes, at hun er rigtig dygtig til at binde og lave dekorationer, så det er altid en fornøjelse at komme på besøg og se, hvad hun nu har fundet på.

Specielt her til jul, har hun mange forskellige. Nogle af dem er nye og andre er gamle, som er frisket op med nyt, men alle smukke dekorationer, som oser af jul.


En lille smagsprøve på nogle af dekorationer som skaber stemning hos søster :-)

Havestuen

Resultatet af havehusets forvandling blev aldrig vist! For et par år siden blev havehuset piftet op, men resultatet blev aldrig vist her på bloggen - kun før billeder blev vist. Det vil jeg råde bod på nu 

For to år siden, da sønnike blev konfirmeret, besluttede jeg at havehuset skulle ryddes og piftes op, så det var muligt for gæsterne at sidde der og få sig en kop eftermiddagskaffe - og selvfølgelig, så vi selv kunne bruge den efterfølgende. Det var noget af et arbejde og du kan se her og her, hvad udgangspunktet var.


Havehuset var blevet brugt til opbevaring af blandt andet gamle møbler, fortrinsvis arvestykker, som jeg ikke lænede at smide ud grundet affektionsværdi. Vores tidligere bolig var en gammel firlænget gård, hvor gamle møbler passede rigtigt fint i miljøet, men i vores nuværende bolig passer de ikke.

Derfor blev det besluttet, at havehuset skulle indrettes i den romantiske stil således at nogle af de gamle møbler kunne passe ind der. Det hvide bor på ovenstående billed…

De små i haven

Det er ikke de små mennesker, der er tale om! Men istedet er de små blomster fanget med makro-linsen og når der kigges efter, så er der en del smukke små blomster


Porcelænsblomstens fine små blomster har her besøg af en lille bille.

De sidste blomster på kærmindsøstrene sidder helt oppe i toppen af blomsterstænglen - det varer ikke længe inden deres blomstring er slut.De små grøn/hvide blomster findes i hobetal på benveden. Det er ikke til at forstå, at den får flotte røde og orange frøstande hen på efteråret - og frøstandene er vel at mærke noget større end selv blomsten.

De enkelte blomster på den lille sibiriske portulak er små, men oftest er der flere planter på samme sted og flere blomster samtidig, så derfor er den til at få øje på.Den sidste er én af mine yndlinge, som man skal kigge virkelig godt efter, for at finde - de små tobakspiber gemmer sig gerne under de rimelig store blade af tobakspibeplanten.