Gå videre til hovedindholdet

Venners skønne have

Som tidligere skrevet var jeg til fødselsdag hos en en veninde i Jylland. De har en stor og meget flot have med mange kreative indslag.

Jeg tror, at jeg lader billederne tale for sig selv - næsten!
Bagerst i haven et område med stier, buske, træer og  lidt stauder.

En sti omgivet af espalier med galvaniseret rionet med klatreplanter. Bagved ligger der til venstre et område med en bålplads omgivet af en vold, som er tilvokset med efeu. Vinteren har været hård ved efeu'en, men den er ved at komme godt igen. Til højre ligger et område med køkkenhave i højebede.

Utrolig flot anlagt - det kan kun give inspiration til en kommende køkkenhave på egen matrikel! Bemærk æbletræerne med de røde æbler bagerst i billedet. Og de utrolig dekorative kompostbeholdere mellem æbletræerne.


Rundt omkring står der mange krukker med dekorative vækster og i kreative opstillinger.


Og med kreative og dekorative indslag i mange af krukkerne.


Foran huset byder dette 'træ' velkommen


sammen med dette flotte fuglehus og nordens oliven.
Og en anderledes, men for mig meget dekorativ, måde at arrangere fuglehuse på - bestemt en idé, som jeg kan se, også kan egne sig i vores have.

Som I kan se, så er det en rigtig spændende have og dette var bare en lille smagsprøve på, hvad der findes i deres dejlige have. Randi og Kim er utroligt gode til at få gode og kreative idéer sammen, til at planlægge og føre idéerne ud i praksis - der er altid nye projekter igang eller på vej hos dem.

Kommentarer

 1. Sikke dog en skøn have du her viser, her er virkelig kreativitet og sjæl. Skønne fuglehuse alle vegne, - og zinkbaljerne med små træer... suuuukkkk.... Men hvad gør de med zinkbaljerne om vinteren, tager planterne ikke skade af kulden rundt om fødderne???

  SvarSlet
 2. Hej Susanne.
  Ja det er da virkelige en lækker have dine venner har. Super flot med stenstierne og rionettet.
  Jeg glæder mig til at hilse på dig på lørdag :-)
  Kh Lone

  SvarSlet
 3. Sikke en skøn have..Den kan man jo nemt blive inspireret af..Og den køkkenhave - blev næsten grøn af misundelse :)
  Mange hilsener Karina

  SvarSlet
 4. @ Fru Friis; Ja, der er noget nyt og kreativt omkring hvert hj'ørne - der kan man gå mange runder og stadig finde nyt :-)

  Godt spørgsmål - jeg aner faktisk ikke, hvad de gør med zinkbaljerne om vinteren. Det må jeg spørge dem om, næste gang jeg ser dem!

  @ Line; utrolig lækker have - jeg elsker at komme på besøg og gå på opdagelse i haven :)

  Ja, det bliver rigtig hyggeligt at hilse på IRL - vi ses :-)

  @ Karina; ja, de kan noget rigtigt godt de to - alt er bare så lækkert i deres have :-)

  SvarSlet

Send en kommentar

Populære indlæg fra denne blog

Pæon-aften

Jeg havde en dejlig tirsdag aften, idet jeg var i Hvalsø hos Pæoneksperten. Jeg var så heldig at jeg havde fået lokket min søster med dertil. Arrangementet foregik i pæonhaven, hvor vi havde lejlighed til at gå rundt og nyde alle de dejlig pæoner - og der er rigtig mange forskellige!


Claus Dalby var i haven for at fortælle om sin bog 'Bonderoser og pæoner'. Men lige inden Claus gik på,   så svarede Thomas fra Pæoneksperten på konkrete spørgsmål vedrørende pæoner.

Og jeg blev da lige en kende klogere i forhold til den forestående flytning af min pæon. Thomas fortalte, at for at sikre blomstringen, skal den deles, sådan at der er 3-5 rodskud (tror jeg nok, at han kaldte dem) på hver plante. Pæonen stimuleres derved til at danne nyt rodnet og dermed blomstre - så tager det forhåbenligt ikke mange år, før den blomstrer igen.


Claus er en god fortæller og er god til at krydre sin viden omkring pæoner med små anekdoter fra haveverdenen. Han fortalte bl.a. om hvordan Itoh hybriderne er…

Ny pergola

Tobakspibeplanten har fået mere plads! Et par af havens stolper med rionet har fået en overlægger og tobakspibeplanten har derved fået lidt mere plads at brede sig på. Jeg har længe haft et ønske, om at forbinde stolperne med tobakspibeplanten og stolperne på den anden side af græsstriben. Et ønske som nu er blevet opfyldt og vi har fået en pergola.

Tobakspibeplanten er stor og kraftig og griber fast i planterne, som gror omkring den. Håber er derfor, at den vil gribe fast i loftet med rionet i pergolaen og med tiden danne et grønt loft. Men den skal nok have en hjælpende hånd i starten for at blive guidet det rigtige sted hen.

På modsatte side af pergolaen er der også stolper med rionet, men herpå er der sat et par klematis. De er endnu små og plantet sidste år, så der går nok noget tid førend de fylder.

Nedklipning af katteurt

Katteurten Nepeta faassenii 'Six hills Giants' lever op til sit navn og jeg skal love for, at den er blevet stor - stor og smuk var den, da den stod med alle de smukke blå blomster i fuld flor. Og den har været så velbesøgt af de flittige brumbassser.

En ulempe ved den er dog, at den falder til siden og derved bliver lidt bar i midten. Derfor fylder den ret meget - jeg tror, at én plante har fyldt 1,5x1,5 m. Derfor har den også klemt nogle af de planter, som jeg har sat i bedet. Måske har jeg plantet for tæt, men så er planten for stor.
Så istedet har jeg midlertidigt sat en stump rionet op, så plantestilkene er blevet løftet fra jorden og der er givet plads til andre planter. Dette må blive min fremtidige løsning - dog med rionet hele vejen rundt om planten - da jeg gerne vil beholde katteurten i haven.

Da jeg så, at der var friske grønne skud i midten af planterne, så var jeg kvik med saksen - væk med de horisontale, halv visne og afblomstrede grene. Og tilbage stod friske b…