Gå videre til hovedindholdet

Køkkenhave inspiration for en novice

Vi går med overvejelser om etablering af en køkkenhave, idet vi holder meget af idéen om, at kunne dyrke og tilberede grøntsager og urter af egen høst. Og som sønnike siger, så er det så rart at vide, hvordan det man putter i munden er dyrket og hvad det har været udsat for under væksten. Gad vide hvor han har det fra ;-)

Jeg har tidligere haft lidt køkkenhave i et hjørne af haven, som lå tæt på naboens skel. Men i skellet har naboen masser af mirabeller og fem meter inde på deres grund vokser et gigantisk stort piletræ. Både mirabeller men specielt pilen suger alt vand ud af jorden, så grøntsagerne blev ikke rigtig til noget. Jeg har derfor sået græs i området igen.

Men nu har vi mod på at prøve igen, men denne gang i højbede - så håber jeg på større succes. Jeg har derfor været på udkig efter en bog om køkkenhaven, som kan give os grundlæggende oplysninger ift. etablering af en køkkenhave.


I Bilka fandt jeg denne bog og den er en rigtig nybegynder bog, som er let læst. Men den giver svar på en del af de spørgsmål, som jeg har i forbindelse med etablering af en køkkenhave bl.a. hvor høje og hvor store skal højebede være for at være praktiske, hvor brede skal gangene være og med hvilket materiale, hvordan skal bedene vedligeholdes og gødes og hvor mange bede skal der til, for at sikre et sædskifte.

Og mange flere spørgsmål - jeg er allerede igang med at konsumere en masse viden fra bogen og jeg kan anbefale den, hvis du skal igang med anlæggelse af en køkkenhave.

Kommentarer

 1. Jeg har haft køkkenhave for en del år siden, men tabte interessen. Nu kan jeg mærke lysten kommer igen, og har også planer om at etablere nogle flere højbede. Men da jeg ikke har lyst til at dele salat med dræbersneglene skal jeg have lavet noget sneglehegn på toppen af kasserne. Jeg må i tænkeboks!

  SvarSlet
 2. @ Leme; Netop problemet med dræbersneglene var et af emnerne vi snakkede om, hvordan vi løste - vi har nemlig heller ikke lyst til at dele! Bogen giver ingen løsninger vedr. sneglehegn, men der skal helt sikkert findes en løsning inden det første højbed sættes op.

  Måske andre har gode løsninger på sneglehegn - altså udover de hegn, som kan købes færdige?

  SvarSlet
 3. Hvor spændende - jeg glæder mig til at følge din køkkenhave :-)

  Kh. Marlene

  SvarSlet
 4. @ Marlene; ja, det bliver spændende om vi kommer igang, men hvis vi gør, så vil der helt sikkert komme flere indlæg om det :-)

  SvarSlet
 5. Må ikke sønnike er blevet lidt miljøskadet? ;-D Jeg har også et kæmpe ønske om, at få en urtehave, men har ganske enkelt ikke pladsen. Men desvværre er det snart den eneste måde, at man kan få grøntsager, som man ikke bliver syg af. Grrrrr det er sgu skrapt!!

  Glæder mig til at følge projektet ;-)

  Ha' en dejlig dag.

  SvarSlet
 6. @ Madam Bæk; jeg tror du har ret vedr. sønnike, men når det er sådan en miljøskade, så er det helt ok ;-)

  Vi køber pt. økologiske grøntsager i en abonnementsordning og det er kvalitetsgrøntsager - men derfor ville det nu alligevel være dejligt, at kunne høste fra egen have i højsæsonen :-)

  SvarSlet
 7. Jeg droppede også min køkkenhave for en del år siden, også bla. pga. snegelene.
  Men jeg er også begyndt at blive lidt lun på idéen igen, så jeg vil da spændt følge med hos dig :-)

  SvarSlet
 8. @ Hanne; hvis vi kommer i gang med køkkenhaven vil jeg helt sikkert dele mine overvejelser og erfaringer med jer :- )
  Jeg kan fornemme, at der er flere, som går med samme tanker, så det kunne være fedt med erfaringsudveksling bl.a. omkring snegleproblemet!

  SvarSlet

Send en kommentar

Populære indlæg fra denne blog

Ukrudt top tre

Alle kæmper vist med hvert sit ukrudt i haven - jeg gør ihvertfald. Ina fra Anna's plads havde forleden dag et indlæg om de tre 'værste' ukrudt i hendes have. Den tråd vælger jeg at tage op.


Helt uden overdrivelse og yderligere overvejelse, så går første pladsen til skvalderkålen. Den er (næsten) umulig at komme af med og breder sig vildt og voldsomt, hvis den får lov. Jeg har endnu ikke lykkedes med at få ryddet et bed for skvalderkål, for blot et enkelt lille stykke rod, bliver hurtigt til et helt bed.

Der er dog en del forslag til planter, som kan klare sig mod skvalderkålen og lukke af for lys til dens fotosyntese og dermed hindrer den i at vokse - se bl.a. denneartikel. Berit fra Irishaven har skrevet et indlæg om kulsukker mod skvalderkål og jeg har selv skrevet et indlæg om stor tusindstråle.


Andenpladsen går til dette ukrudt, som jeg måtte finde navnet på i Ukrudtsnøglen. Jeg fandt frem til, at det må være en lav ranunkel.  Den spreder sig ivrigt i græsplænen og …

DIY - selvandings potte

I et indlæg i foråret (næh nu jeg får set efter, så var det faktisk vinter), lovede jeg at vise, hvad jeg skulle bruge nogle af alle de ting til, som jeg samlede.
Tiden er kommet til at bruge de tomme konservesdåser til en selvvandings potte. Jeg er stærkt inspireret til idéen fra en video på Youtube hos en amerikansk dame og nu kan jeg jo selvfølgelig ikke husk hvor.

Men I får lige opskriften her "på dansk".

Jeg har brugt følgende ting;
spand fra blomsterhandlere - én af de store spande, som de får afskårne blomster hjem i5 konservesdåser med bund og top skåret afrund folie tærteformen-gangs karkludhåndklæderør, som er lidt længere end spandens højdepottejordplante - jeg har plantet en chili der i Jeg satte konservesdåserne ned i spanden og det er i dette område, at der er plads til vandet.

For at vandet kun er i det nederste område, borede jeg et hul lige under højden af konservesdåserne. Hullet skal fungere som et overløbshul, således at vandet aldrig kan stå højere end hu…

Pæon-aften

Jeg havde en dejlig tirsdag aften, idet jeg var i Hvalsø hos Pæoneksperten. Jeg var så heldig at jeg havde fået lokket min søster med dertil. Arrangementet foregik i pæonhaven, hvor vi havde lejlighed til at gå rundt og nyde alle de dejlig pæoner - og der er rigtig mange forskellige!


Claus Dalby var i haven for at fortælle om sin bog 'Bonderoser og pæoner'. Men lige inden Claus gik på,   så svarede Thomas fra Pæoneksperten på konkrete spørgsmål vedrørende pæoner.

Og jeg blev da lige en kende klogere i forhold til den forestående flytning af min pæon. Thomas fortalte, at for at sikre blomstringen, skal den deles, sådan at der er 3-5 rodskud (tror jeg nok, at han kaldte dem) på hver plante. Pæonen stimuleres derved til at danne nyt rodnet og dermed blomstre - så tager det forhåbenligt ikke mange år, før den blomstrer igen.


Claus er en god fortæller og er god til at krydre sin viden omkring pæoner med små anekdoter fra haveverdenen. Han fortalte bl.a. om hvordan Itoh hybriderne er…