Gå videre til hovedindholdet

Køkkenhave inspiration for en novice

Vi går med overvejelser om etablering af en køkkenhave, idet vi holder meget af idéen om, at kunne dyrke og tilberede grøntsager og urter af egen høst. Og som sønnike siger, så er det så rart at vide, hvordan det man putter i munden er dyrket og hvad det har været udsat for under væksten. Gad vide hvor han har det fra ;-)

Jeg har tidligere haft lidt køkkenhave i et hjørne af haven, som lå tæt på naboens skel. Men i skellet har naboen masser af mirabeller og fem meter inde på deres grund vokser et gigantisk stort piletræ. Både mirabeller men specielt pilen suger alt vand ud af jorden, så grøntsagerne blev ikke rigtig til noget. Jeg har derfor sået græs i området igen.

Men nu har vi mod på at prøve igen, men denne gang i højbede - så håber jeg på større succes. Jeg har derfor været på udkig efter en bog om køkkenhaven, som kan give os grundlæggende oplysninger ift. etablering af en køkkenhave.


I Bilka fandt jeg denne bog og den er en rigtig nybegynder bog, som er let læst. Men den giver svar på en del af de spørgsmål, som jeg har i forbindelse med etablering af en køkkenhave bl.a. hvor høje og hvor store skal højebede være for at være praktiske, hvor brede skal gangene være og med hvilket materiale, hvordan skal bedene vedligeholdes og gødes og hvor mange bede skal der til, for at sikre et sædskifte.

Og mange flere spørgsmål - jeg er allerede igang med at konsumere en masse viden fra bogen og jeg kan anbefale den, hvis du skal igang med anlæggelse af en køkkenhave.

Kommentarer

 1. Jeg har haft køkkenhave for en del år siden, men tabte interessen. Nu kan jeg mærke lysten kommer igen, og har også planer om at etablere nogle flere højbede. Men da jeg ikke har lyst til at dele salat med dræbersneglene skal jeg have lavet noget sneglehegn på toppen af kasserne. Jeg må i tænkeboks!

  SvarSlet
 2. @ Leme; Netop problemet med dræbersneglene var et af emnerne vi snakkede om, hvordan vi løste - vi har nemlig heller ikke lyst til at dele! Bogen giver ingen løsninger vedr. sneglehegn, men der skal helt sikkert findes en løsning inden det første højbed sættes op.

  Måske andre har gode løsninger på sneglehegn - altså udover de hegn, som kan købes færdige?

  SvarSlet
 3. Hvor spændende - jeg glæder mig til at følge din køkkenhave :-)

  Kh. Marlene

  SvarSlet
 4. @ Marlene; ja, det bliver spændende om vi kommer igang, men hvis vi gør, så vil der helt sikkert komme flere indlæg om det :-)

  SvarSlet
 5. Må ikke sønnike er blevet lidt miljøskadet? ;-D Jeg har også et kæmpe ønske om, at få en urtehave, men har ganske enkelt ikke pladsen. Men desvværre er det snart den eneste måde, at man kan få grøntsager, som man ikke bliver syg af. Grrrrr det er sgu skrapt!!

  Glæder mig til at følge projektet ;-)

  Ha' en dejlig dag.

  SvarSlet
 6. @ Madam Bæk; jeg tror du har ret vedr. sønnike, men når det er sådan en miljøskade, så er det helt ok ;-)

  Vi køber pt. økologiske grøntsager i en abonnementsordning og det er kvalitetsgrøntsager - men derfor ville det nu alligevel være dejligt, at kunne høste fra egen have i højsæsonen :-)

  SvarSlet
 7. Jeg droppede også min køkkenhave for en del år siden, også bla. pga. snegelene.
  Men jeg er også begyndt at blive lidt lun på idéen igen, så jeg vil da spændt følge med hos dig :-)

  SvarSlet
 8. @ Hanne; hvis vi kommer i gang med køkkenhaven vil jeg helt sikkert dele mine overvejelser og erfaringer med jer :- )
  Jeg kan fornemme, at der er flere, som går med samme tanker, så det kunne være fedt med erfaringsudveksling bl.a. omkring snegleproblemet!

  SvarSlet

Send en kommentar

Populære indlæg fra denne blog

Juledekorationer hos søster

Da vi var hos min søster forleden, så benyttede jeg lejligheden til at tage lidt billeder af hendes juledekorationer. Jeg synes, at hun er rigtig dygtig til at binde og lave dekorationer, så det er altid en fornøjelse at komme på besøg og se, hvad hun nu har fundet på.

Specielt her til jul, har hun mange forskellige. Nogle af dem er nye og andre er gamle, som er frisket op med nyt, men alle smukke dekorationer, som oser af jul.


En lille smagsprøve på nogle af dekorationer som skaber stemning hos søster :-)

Havestuen

Resultatet af havehusets forvandling blev aldrig vist! For et par år siden blev havehuset piftet op, men resultatet blev aldrig vist her på bloggen - kun før billeder blev vist. Det vil jeg råde bod på nu 

For to år siden, da sønnike blev konfirmeret, besluttede jeg at havehuset skulle ryddes og piftes op, så det var muligt for gæsterne at sidde der og få sig en kop eftermiddagskaffe - og selvfølgelig, så vi selv kunne bruge den efterfølgende. Det var noget af et arbejde og du kan se her og her, hvad udgangspunktet var.


Havehuset var blevet brugt til opbevaring af blandt andet gamle møbler, fortrinsvis arvestykker, som jeg ikke lænede at smide ud grundet affektionsværdi. Vores tidligere bolig var en gammel firlænget gård, hvor gamle møbler passede rigtigt fint i miljøet, men i vores nuværende bolig passer de ikke.

Derfor blev det besluttet, at havehuset skulle indrettes i den romantiske stil således at nogle af de gamle møbler kunne passe ind der. Det hvide bor på ovenstående billed…

De små i haven

Det er ikke de små mennesker, der er tale om! Men istedet er de små blomster fanget med makro-linsen og når der kigges efter, så er der en del smukke små blomster


Porcelænsblomstens fine små blomster har her besøg af en lille bille.

De sidste blomster på kærmindsøstrene sidder helt oppe i toppen af blomsterstænglen - det varer ikke længe inden deres blomstring er slut.De små grøn/hvide blomster findes i hobetal på benveden. Det er ikke til at forstå, at den får flotte røde og orange frøstande hen på efteråret - og frøstandene er vel at mærke noget større end selv blomsten.

De enkelte blomster på den lille sibiriske portulak er små, men oftest er der flere planter på samme sted og flere blomster samtidig, så derfor er den til at få øje på.Den sidste er én af mine yndlinge, som man skal kigge virkelig godt efter, for at finde - de små tobakspiber gemmer sig gerne under de rimelig store blade af tobakspibeplanten.