Gå videre til hovedindholdet

Masser af mirabeller over hegnet

Marabeller har vi ingen af i haven - men det har naboen! Og naboens træer står lige på den anden side af skellet. Hvert år prøver jeg at begrænse deres grene på vores side af hegnet og for 8 år siden fik vi da også lov til at fælde et stort træ, som dryssede mirabeller ned på vores flisegang ved bagdøren.

Men nu er de selvsåede træer vokset så store, at det ikke er muligt, at nå grenene og klippe dem bort. Og heldigvis står marabelletræerne på nordsiden af vores grund, så de skygger ikke i vores have.


Men så er vi jo så heldige, at de voksende mirabeller tynger grenene ned og ind over hegnet på vores side af skellet. Og der er rigtig mange bær på træerne i år - både røde og gule. Så dem har vi tænkt os at høste, når de bliver bløde og høstmodne.

I det hele taget synes jeg at have observeret, at det er et godt bær-år. Ud over masser af mirabeller, så fandt vi forleden dag oceaner af vilde brombær på en gåtur i skoven.





De mange mirabeller skal forvandles til spiselige lækkerier. Ex. har vi tidligere haft stor succes med Camilla Plums marabelle-syltetøj med sten, men i år der så mange bær, at der også bliver nok til flere gange mirabellegrød. Gad vide, om der er andet, man kan bruge mirabellerne til?

Om ikke andet, så glæder vi os allerede til marabelle-syltetøj og grød :-)

Kommentarer

  1. Jo det er vist et godt bær år.......det er pay-back time for den lange strenge vinter :0)

    Er lige blevet opdateret efter mine ferie-dase-dage...... og hold da op der er sket skønne og smukke ting på terrassen din ;0) Det er virkelig blevet flot Susanne med lys og strandsten - respekt for det flotte stykke arbejde :0)

    Knus Dorthe

    SvarSlet
  2. Man pleje jo at sige, at græsset altid er grønnere, men gad vide om fruten også er bedre, når det er naboens. Man kunne jo håbe :-)

    Jeg har haft rigtig mange kirsebær på mit lille træ i år, så du har nok ret i, at det er et godt bær-år.

    SvarSlet
  3. @ Dorthe; nå ja selvfølgelig - pay-back ;-)
    Tak - vi er rigtig glade for resultatet på terrassen og nu hvor aftenerne bliver mørkere, så tror jeg rigtigt, at vi får glæde af lysets effekt :-)

    @ Signe; foreløbig ser de ihvertfald gode ud hos naboen ;-)

    SvarSlet
  4. Dette ser da veldig godt ut....ikke så kjent med denn her hos meg, men jeg har sett camilla lage syltetøy av de: :))

    SvarSlet
  5. Jeg har også masser af mirabeller på grunden ved siden af os, der bor ingen, så jeg kan bare plukke løs. Faktisk er der efterhånden en hel skov af mirabelletræer, så jeg skal passe på de ikke kommer over til mig. Samme sted er der et kæmpe brombærkrat, de vil også gerne gro ind til os, ikke så fedt.
    Det smager for øvrigt godt med mirabellegrød.

    SvarSlet
  6. @ Inger Marie; hvis du har mirabeller i nærheden er Camilla's syltetøj værd at prøve - men gad vide, om der ikke findes mirabeller hos jer?

    @ Lisbeth; én enkelt mirabelle sten bliver til fem mirabelletræer - næsten! Ihvertfald er mirabeller utrolig grovillige og skal holdes nede, så der ikke pludselig er en hel skov.

    Og brombær har det samme problem, som du skriver, de er utrollig aggressive. . Desværre har der sneget sig en tre planter ind på vores grund - så dem skal jeg have udryddet, men det er ikke så nemt, specielt ikke med alle deres modbydelige torne!

    SvarSlet
  7. Ummm... de ser da godt nok lækre ud :-) Lidt heldigt, at grenene lige tynger over på jeres side :-)

    Jeg har faktisk aldrig prøvet at lave mirabelle-syltetøj, men det lyder lækkert.

    SvarSlet
  8. @ Marlene; ja, det skal da nudnyttes ;-) Syltetøjet kan du roligt give dig i kast med - den er lækker, specielt det at stenene bliver i syltetøjet giver en lidt mandelagtig smag :-)

    SvarSlet
  9. Det lyder spændende. Det er jo perfekt med låne-træer, så vi ikke skal bruge vores egen sparsomme plads :-)
    Vi har også mirabeller på skolen bag os, men jeg synes de ser meget medtagne ud i år.
    Syltetøj lyder dog lækkert, så jeg tror jeg skal kigge nærmere på dem.

    SvarSlet
  10. Jeg tror også du har ret i at det er et godt bær år.Vi har meget af det hele undtagen jordbærrene som frøs og fik besøg af en bestemt flue :( jeg har så lige opdaget i vores læbælte som vender ind mod haven at der er kommet nogle mirabelle træer som i år bærer en del frugt så mon ikke også de skal bruges til noget ?
    God weekend herfra..
    Hilsen Karina

    SvarSlet

Send en kommentar

Populære opslag fra denne blog

DIY - selvandings potte

I et indlæg i foråret (næh nu jeg får set efter, så var det faktisk vinter), lovede jeg at vise, hvad jeg skulle bruge nogle af alle de ting til, som jeg samlede. Tiden er kommet til at bruge de tomme konservesdåser til en selvvandings potte. Jeg er stærkt inspireret til idéen fra en video på Youtube hos en amerikansk dame og nu kan jeg jo selvfølgelig ikke husk hvor. Men I får lige opskriften her "på dansk". Jeg har brugt følgende ting; spand fra blomsterhandlere - én af de store spande, som de får afskårne blomster hjem i 5 konservesdåser med bund og top skåret af rund folie tærteform en-gangs karklud håndklæde rør, som er lidt længere end spandens højde pottejord plante - jeg har plantet en chili der i Jeg satte konservesdåserne ned i spanden og det er i dette område, at der er plads til vandet. For at vandet kun er i det nederste område, borede jeg et hul lige under højden af konservesdåserne. Hullet skal fungere som et overløbshul, således at va

Rionet brugt til forskellige formål

Så blev der skåret endnu et par rionet til, som skal bruges til espalier i haven. Og de blev også sat op. Det første blev sat op ved urtehaven, hvor de skal fungere dels som rum-skaber og "blikfanger" og dels skal der gro et par tornløse brombær op af det. Det andet ved tobakspibeplanten, som ikke har haft noget at klatre op af siden vi fjernede hækken i efteråret 2011, så det bliver dejligt at få den som en væg i stedet for ud over græsplænen. Jeg havde set hos min veninde på Fyn, at hun havde nogle bøjede rionet som fungerede som plantestøtter. Smart, så det måtte jeg også have. Heldigvis havde jeg gemt resterne fra denne og fra sidste gang vi skar til (man er jo samler), så jeg fandt nogle gode stykker jeg kunne anvende. Jeg bøjede nettene over et bræt. Mens jeg stod på brættet, tog jeg fat i nettet og trak nettet op mod mig selv. Det var nødvendigt at tage fat så langt nede mod brættet som muligt for at få en nogenlunde skarp bøjning.   Et lille stykke af ri

Ulv i fåreklæder

Jeps jeg nåede at sætte de sidste løg idag og sikke en dejlig tilfredsstillelse det er. Men derfor må vinteren nu gerne blive væk et stykke tid endnu - jeg har stadig mange projekter, som jeg gerne vil nå et par stykker mere af inden. Sjovt som sådan et løglægnings-projekt kan sætte nyt lys på et bed. For da jeg skulle igang med at sætte løgene i et område, fik jeg øjene op for, at den italienske arum breder sig voldsomt og fylder alt for meget. Den har tidligere fået lov at brede sig, fordi jeg synes, at den er så facinerende i dens livscyklus og fordi de hvidbrogede blade passer så fint i det hvide husbed. Men inden jeg kunne sætte løg, måtte jeg grave dele af den væk for at få plads. De små nye planter er nemme at fjerne, idet deres små knolde stadig ligger øverligt. Det er straks noget sværere at fjerne de større planter, hvor knoldende har boret sig ned i jorden. Og de er så viseligt indrettet, at de lader stilken slippe knolden, hvis man trækker i stilken. Så en spad