Gå videre til hovedindholdet

Masser af mirabeller over hegnet

Marabeller har vi ingen af i haven - men det har naboen! Og naboens træer står lige på den anden side af skellet. Hvert år prøver jeg at begrænse deres grene på vores side af hegnet og for 8 år siden fik vi da også lov til at fælde et stort træ, som dryssede mirabeller ned på vores flisegang ved bagdøren.

Men nu er de selvsåede træer vokset så store, at det ikke er muligt, at nå grenene og klippe dem bort. Og heldigvis står marabelletræerne på nordsiden af vores grund, så de skygger ikke i vores have.


Men så er vi jo så heldige, at de voksende mirabeller tynger grenene ned og ind over hegnet på vores side af skellet. Og der er rigtig mange bær på træerne i år - både røde og gule. Så dem har vi tænkt os at høste, når de bliver bløde og høstmodne.

I det hele taget synes jeg at have observeret, at det er et godt bær-år. Ud over masser af mirabeller, så fandt vi forleden dag oceaner af vilde brombær på en gåtur i skoven.

De mange mirabeller skal forvandles til spiselige lækkerier. Ex. har vi tidligere haft stor succes med Camilla Plums marabelle-syltetøj med sten, men i år der så mange bær, at der også bliver nok til flere gange mirabellegrød. Gad vide, om der er andet, man kan bruge mirabellerne til?

Om ikke andet, så glæder vi os allerede til marabelle-syltetøj og grød :-)

Kommentarer

 1. Jo det er vist et godt bær år.......det er pay-back time for den lange strenge vinter :0)

  Er lige blevet opdateret efter mine ferie-dase-dage...... og hold da op der er sket skønne og smukke ting på terrassen din ;0) Det er virkelig blevet flot Susanne med lys og strandsten - respekt for det flotte stykke arbejde :0)

  Knus Dorthe

  SvarSlet
 2. Man pleje jo at sige, at græsset altid er grønnere, men gad vide om fruten også er bedre, når det er naboens. Man kunne jo håbe :-)

  Jeg har haft rigtig mange kirsebær på mit lille træ i år, så du har nok ret i, at det er et godt bær-år.

  SvarSlet
 3. @ Dorthe; nå ja selvfølgelig - pay-back ;-)
  Tak - vi er rigtig glade for resultatet på terrassen og nu hvor aftenerne bliver mørkere, så tror jeg rigtigt, at vi får glæde af lysets effekt :-)

  @ Signe; foreløbig ser de ihvertfald gode ud hos naboen ;-)

  SvarSlet
 4. Dette ser da veldig godt ut....ikke så kjent med denn her hos meg, men jeg har sett camilla lage syltetøy av de: :))

  SvarSlet
 5. Jeg har også masser af mirabeller på grunden ved siden af os, der bor ingen, så jeg kan bare plukke løs. Faktisk er der efterhånden en hel skov af mirabelletræer, så jeg skal passe på de ikke kommer over til mig. Samme sted er der et kæmpe brombærkrat, de vil også gerne gro ind til os, ikke så fedt.
  Det smager for øvrigt godt med mirabellegrød.

  SvarSlet
 6. @ Inger Marie; hvis du har mirabeller i nærheden er Camilla's syltetøj værd at prøve - men gad vide, om der ikke findes mirabeller hos jer?

  @ Lisbeth; én enkelt mirabelle sten bliver til fem mirabelletræer - næsten! Ihvertfald er mirabeller utrolig grovillige og skal holdes nede, så der ikke pludselig er en hel skov.

  Og brombær har det samme problem, som du skriver, de er utrollig aggressive. . Desværre har der sneget sig en tre planter ind på vores grund - så dem skal jeg have udryddet, men det er ikke så nemt, specielt ikke med alle deres modbydelige torne!

  SvarSlet
 7. Ummm... de ser da godt nok lækre ud :-) Lidt heldigt, at grenene lige tynger over på jeres side :-)

  Jeg har faktisk aldrig prøvet at lave mirabelle-syltetøj, men det lyder lækkert.

  SvarSlet
 8. @ Marlene; ja, det skal da nudnyttes ;-) Syltetøjet kan du roligt give dig i kast med - den er lækker, specielt det at stenene bliver i syltetøjet giver en lidt mandelagtig smag :-)

  SvarSlet
 9. Det lyder spændende. Det er jo perfekt med låne-træer, så vi ikke skal bruge vores egen sparsomme plads :-)
  Vi har også mirabeller på skolen bag os, men jeg synes de ser meget medtagne ud i år.
  Syltetøj lyder dog lækkert, så jeg tror jeg skal kigge nærmere på dem.

  SvarSlet
 10. Jeg tror også du har ret i at det er et godt bær år.Vi har meget af det hele undtagen jordbærrene som frøs og fik besøg af en bestemt flue :( jeg har så lige opdaget i vores læbælte som vender ind mod haven at der er kommet nogle mirabelle træer som i år bærer en del frugt så mon ikke også de skal bruges til noget ?
  God weekend herfra..
  Hilsen Karina

  SvarSlet

Send en kommentar

Populære indlæg fra denne blog

Juledekorationer hos søster

Da vi var hos min søster forleden, så benyttede jeg lejligheden til at tage lidt billeder af hendes juledekorationer. Jeg synes, at hun er rigtig dygtig til at binde og lave dekorationer, så det er altid en fornøjelse at komme på besøg og se, hvad hun nu har fundet på.

Specielt her til jul, har hun mange forskellige. Nogle af dem er nye og andre er gamle, som er frisket op med nyt, men alle smukke dekorationer, som oser af jul.


En lille smagsprøve på nogle af dekorationer som skaber stemning hos søster :-)

De små i haven

Det er ikke de små mennesker, der er tale om! Men istedet er de små blomster fanget med makro-linsen og når der kigges efter, så er der en del smukke små blomster


Porcelænsblomstens fine små blomster har her besøg af en lille bille.

De sidste blomster på kærmindsøstrene sidder helt oppe i toppen af blomsterstænglen - det varer ikke længe inden deres blomstring er slut.De små grøn/hvide blomster findes i hobetal på benveden. Det er ikke til at forstå, at den får flotte røde og orange frøstande hen på efteråret - og frøstandene er vel at mærke noget større end selv blomsten.

De enkelte blomster på den lille sibiriske portulak er små, men oftest er der flere planter på samme sted og flere blomster samtidig, så derfor er den til at få øje på.Den sidste er én af mine yndlinge, som man skal kigge virkelig godt efter, for at finde - de små tobakspiber gemmer sig gerne under de rimelig store blade af tobakspibeplanten.

Ukrudt top tre

Alle kæmper vist med hvert sit ukrudt i haven - jeg gør ihvertfald. Ina fra Anna's plads havde forleden dag et indlæg om de tre 'værste' ukrudt i hendes have. Den tråd vælger jeg at tage op.


Helt uden overdrivelse og yderligere overvejelse, så går første pladsen til skvalderkålen. Den er (næsten) umulig at komme af med og breder sig vildt og voldsomt, hvis den får lov. Jeg har endnu ikke lykkedes med at få ryddet et bed for skvalderkål, for blot et enkelt lille stykke rod, bliver hurtigt til et helt bed.

Der er dog en del forslag til planter, som kan klare sig mod skvalderkålen og lukke af for lys til dens fotosyntese og dermed hindrer den i at vokse - se bl.a. denneartikel. Berit fra Irishaven har skrevet et indlæg om kulsukker mod skvalderkål og jeg har selv skrevet et indlæg om stor tusindstråle.


Andenpladsen går til dette ukrudt, som jeg måtte finde navnet på i Ukrudtsnøglen. Jeg fandt frem til, at det må være en lav ranunkel.  Den spreder sig ivrigt i græsplænen og …