Gå videre til hovedindholdet

Masser af mirabeller over hegnet

Marabeller har vi ingen af i haven - men det har naboen! Og naboens træer står lige på den anden side af skellet. Hvert år prøver jeg at begrænse deres grene på vores side af hegnet og for 8 år siden fik vi da også lov til at fælde et stort træ, som dryssede mirabeller ned på vores flisegang ved bagdøren.

Men nu er de selvsåede træer vokset så store, at det ikke er muligt, at nå grenene og klippe dem bort. Og heldigvis står marabelletræerne på nordsiden af vores grund, så de skygger ikke i vores have.


Men så er vi jo så heldige, at de voksende mirabeller tynger grenene ned og ind over hegnet på vores side af skellet. Og der er rigtig mange bær på træerne i år - både røde og gule. Så dem har vi tænkt os at høste, når de bliver bløde og høstmodne.

I det hele taget synes jeg at have observeret, at det er et godt bær-år. Ud over masser af mirabeller, så fandt vi forleden dag oceaner af vilde brombær på en gåtur i skoven.

De mange mirabeller skal forvandles til spiselige lækkerier. Ex. har vi tidligere haft stor succes med Camilla Plums marabelle-syltetøj med sten, men i år der så mange bær, at der også bliver nok til flere gange mirabellegrød. Gad vide, om der er andet, man kan bruge mirabellerne til?

Om ikke andet, så glæder vi os allerede til marabelle-syltetøj og grød :-)

Kommentarer

 1. Jo det er vist et godt bær år.......det er pay-back time for den lange strenge vinter :0)

  Er lige blevet opdateret efter mine ferie-dase-dage...... og hold da op der er sket skønne og smukke ting på terrassen din ;0) Det er virkelig blevet flot Susanne med lys og strandsten - respekt for det flotte stykke arbejde :0)

  Knus Dorthe

  SvarSlet
 2. Man pleje jo at sige, at græsset altid er grønnere, men gad vide om fruten også er bedre, når det er naboens. Man kunne jo håbe :-)

  Jeg har haft rigtig mange kirsebær på mit lille træ i år, så du har nok ret i, at det er et godt bær-år.

  SvarSlet
 3. @ Dorthe; nå ja selvfølgelig - pay-back ;-)
  Tak - vi er rigtig glade for resultatet på terrassen og nu hvor aftenerne bliver mørkere, så tror jeg rigtigt, at vi får glæde af lysets effekt :-)

  @ Signe; foreløbig ser de ihvertfald gode ud hos naboen ;-)

  SvarSlet
 4. Dette ser da veldig godt ut....ikke så kjent med denn her hos meg, men jeg har sett camilla lage syltetøy av de: :))

  SvarSlet
 5. Jeg har også masser af mirabeller på grunden ved siden af os, der bor ingen, så jeg kan bare plukke løs. Faktisk er der efterhånden en hel skov af mirabelletræer, så jeg skal passe på de ikke kommer over til mig. Samme sted er der et kæmpe brombærkrat, de vil også gerne gro ind til os, ikke så fedt.
  Det smager for øvrigt godt med mirabellegrød.

  SvarSlet
 6. @ Inger Marie; hvis du har mirabeller i nærheden er Camilla's syltetøj værd at prøve - men gad vide, om der ikke findes mirabeller hos jer?

  @ Lisbeth; én enkelt mirabelle sten bliver til fem mirabelletræer - næsten! Ihvertfald er mirabeller utrolig grovillige og skal holdes nede, så der ikke pludselig er en hel skov.

  Og brombær har det samme problem, som du skriver, de er utrollig aggressive. . Desværre har der sneget sig en tre planter ind på vores grund - så dem skal jeg have udryddet, men det er ikke så nemt, specielt ikke med alle deres modbydelige torne!

  SvarSlet
 7. Ummm... de ser da godt nok lækre ud :-) Lidt heldigt, at grenene lige tynger over på jeres side :-)

  Jeg har faktisk aldrig prøvet at lave mirabelle-syltetøj, men det lyder lækkert.

  SvarSlet
 8. @ Marlene; ja, det skal da nudnyttes ;-) Syltetøjet kan du roligt give dig i kast med - den er lækker, specielt det at stenene bliver i syltetøjet giver en lidt mandelagtig smag :-)

  SvarSlet
 9. Det lyder spændende. Det er jo perfekt med låne-træer, så vi ikke skal bruge vores egen sparsomme plads :-)
  Vi har også mirabeller på skolen bag os, men jeg synes de ser meget medtagne ud i år.
  Syltetøj lyder dog lækkert, så jeg tror jeg skal kigge nærmere på dem.

  SvarSlet
 10. Jeg tror også du har ret i at det er et godt bær år.Vi har meget af det hele undtagen jordbærrene som frøs og fik besøg af en bestemt flue :( jeg har så lige opdaget i vores læbælte som vender ind mod haven at der er kommet nogle mirabelle træer som i år bærer en del frugt så mon ikke også de skal bruges til noget ?
  God weekend herfra..
  Hilsen Karina

  SvarSlet

Send en kommentar

Populære indlæg fra denne blog

Pæon-aften

Jeg havde en dejlig tirsdag aften, idet jeg var i Hvalsø hos Pæoneksperten. Jeg var så heldig at jeg havde fået lokket min søster med dertil. Arrangementet foregik i pæonhaven, hvor vi havde lejlighed til at gå rundt og nyde alle de dejlig pæoner - og der er rigtig mange forskellige!


Claus Dalby var i haven for at fortælle om sin bog 'Bonderoser og pæoner'. Men lige inden Claus gik på,   så svarede Thomas fra Pæoneksperten på konkrete spørgsmål vedrørende pæoner.

Og jeg blev da lige en kende klogere i forhold til den forestående flytning af min pæon. Thomas fortalte, at for at sikre blomstringen, skal den deles, sådan at der er 3-5 rodskud (tror jeg nok, at han kaldte dem) på hver plante. Pæonen stimuleres derved til at danne nyt rodnet og dermed blomstre - så tager det forhåbenligt ikke mange år, før den blomstrer igen.


Claus er en god fortæller og er god til at krydre sin viden omkring pæoner med små anekdoter fra haveverdenen. Han fortalte bl.a. om hvordan Itoh hybriderne er…

Ny pergola

Tobakspibeplanten har fået mere plads! Et par af havens stolper med rionet har fået en overlægger og tobakspibeplanten har derved fået lidt mere plads at brede sig på. Jeg har længe haft et ønske, om at forbinde stolperne med tobakspibeplanten og stolperne på den anden side af græsstriben. Et ønske som nu er blevet opfyldt og vi har fået en pergola.

Tobakspibeplanten er stor og kraftig og griber fast i planterne, som gror omkring den. Håber er derfor, at den vil gribe fast i loftet med rionet i pergolaen og med tiden danne et grønt loft. Men den skal nok have en hjælpende hånd i starten for at blive guidet det rigtige sted hen.

På modsatte side af pergolaen er der også stolper med rionet, men herpå er der sat et par klematis. De er endnu små og plantet sidste år, så der går nok noget tid førend de fylder.

Nedklipning af katteurt

Katteurten Nepeta faassenii 'Six hills Giants' lever op til sit navn og jeg skal love for, at den er blevet stor - stor og smuk var den, da den stod med alle de smukke blå blomster i fuld flor. Og den har været så velbesøgt af de flittige brumbassser.

En ulempe ved den er dog, at den falder til siden og derved bliver lidt bar i midten. Derfor fylder den ret meget - jeg tror, at én plante har fyldt 1,5x1,5 m. Derfor har den også klemt nogle af de planter, som jeg har sat i bedet. Måske har jeg plantet for tæt, men så er planten for stor.
Så istedet har jeg midlertidigt sat en stump rionet op, så plantestilkene er blevet løftet fra jorden og der er givet plads til andre planter. Dette må blive min fremtidige løsning - dog med rionet hele vejen rundt om planten - da jeg gerne vil beholde katteurten i haven.

Da jeg så, at der var friske grønne skud i midten af planterne, så var jeg kvik med saksen - væk med de horisontale, halv visne og afblomstrede grene. Og tilbage stod friske b…