Gå videre til hovedindholdet

Morgenfruer

I foråret fandt jeg en gammel pose med frø af morgenfruer. De var så gamle og sidste salgsdato for længst overskredet, så jeg troede, at spireevnen var betydelig nedsat.


Jeg havde en bræmme af jord langs drivhuset med jordbærplanter - planterne var gamle og udbyttet derfor meget lille og fugle og snegle var altid hurtigere end jeg til at høste. Nu har jeg istedet en bræmme med flotte morgenfruer.


Morgenfruerne blev sået tæt grundet formodningen om nedsat spireevne. Men den formodning er da gjort helt til skamme - jeg tror, at stort set alle frøene er spiret og derfor står planterne tæt.


Egentligt har jeg altid opfattet morgenfruer som sommerblomster, som skal stå i ethvert barns have. Netop fordi de er så nemme at så fra frø og få mange blomster fra. Men også som lidt kedelige blomster.


Men sidste år så jeg forskellige smukke morgenfruer vist på én af de dejlige haveblogs - desværre, jeg kan ikke huske hvilken! Da bestemte jeg mig for, at dem måtte jeg prøve.


Jeg fandt ingen spændende i butikkernes frø-hylder, men da jeg fandt den gamle pose, så var det den som blev sået. Og det har jeg bestemt ikke fortrudt, for der er da mange skønne imellem.


Jeg er betaget over, at de kan tage sig så forskellige ud. Og jeg skal have høstet frø, når der bliver mulighed for det, så jeg kan sikre næste års blomstring :-)

Kommentarer

 1. Jeg kaller det Ringblomst og er så glad i dem ,som du sier er det så mange varianter i gul og oransje.
  De frør seg så lett også så du får nok hilse på de til neste sommer også,,og koslig er jo det,,Marit.

  SvarSlet
 2. En herlig blomst. Jeg har sået nogle som skulle blive lysgule, men de blomstrer ikke endnu. Bliver det en succes er du selvskreven til nogle frø, du skal bare hjælpe mig med at huske det... :o)

  SvarSlet
 3. @ Marit; det vil være rigtig skønt, hvis de sår sig selv, istedet for at jeg skal arbejde med at få frø samlet fra dem :-)

  @ Fru Friis; det lyder rigtig godt - jeg vil gerne huske det og så giver jeg lyd. Mange tak :-)

  SvarSlet
 4. Jeg har altid morgenfruer i køkkenhaven, både nysåede og selvsåede rundt omkring. Ud over at det er skønne blomster, skulle de også have en god effekt overfor skadedyr.
  Du har nogle virkelig fine af slagsen :-)
  Jeg tror, at frøenes spireevne består i mange år, hvis de ikke får fugt.

  SvarSlet
 5. @ Ina; det er da en herlig sidegevinst, at de er gode mod skadedyr :-) syr de sig langt fra moderplanten eller er frøet så tungt, at det blot falder til jorden?

  SvarSlet
 6. Hvor er de skønne dine morgenfruer :-)
  Jeg har haft det ligesom dig mht. de små fruer. Men jeg så Claus Dalbu fylde huller med cremehvide sidste år, og det var da en genial ide. Så sådan nogle har jeg sået i år.
  Og jeg skal bestemt også have flere til næste år.
  Jeg har også sået nogle orange som skulle stå istedet for de tagetes som sneglene altid æder. Men da jeg checked pakken for en uge siden, opdagede jeg at de bliver 80cm. Det kommer til at se sjovt ud i forkanten :-D Jeg anede ikke at de kunne blive så høje :-)

  SvarSlet
 7. De gange jeg har haft morgenfruen i haven, har hun fået lov til at så sig selv. Jeg tænker på om de ikke krydser sig inbyrdes, når du har så mange forskellige??

  Ha' en dejlig dag ;-)

  SvarSlet
 8. Der er mange smukke pastelfarver i den blanding du der har fået - det kunne være fint til det "flødefarvet-bed" jeg har tænkt på at lave næste år.

  SvarSlet
 9. @ Hanne; det vidste jeg heller ikke - det bliver spændende at se, hvordan det kommer til at se ud i forgrunden -)

  @ Madam Bæk; det har du sikkert ret i - måske jeg skulle flytte de orange til det gule forhave-bed, for det orange står ikke så godt til de lyserøde høstanemoner, som de står ved siden af nu :-)

  @ Berit; mon ikke der bliver lidt frø du kan få - hvis du hjælper med at huske mig på det!

  SvarSlet
 10. Uhh, hvor er de dejlige :-) Og så elsker jeg lugten/duften af morgenfruer, men det er dog langt fra alle, der gør det ;-)

  SvarSlet
 11. Hej och tack för hälsningen. Härliga ringblommor med olika bruna inslag.

  SvarSlet
 12. Hos mig bugner det med morgenfruer i år. De er helt fantastiske. Husk at plukke og nippe tilbage, så du har morgenfruer ud i efteråret :O)

  SvarSlet
 13. @ Stajudefeen; Ja jeg er også blevet vild med dem, men er lidt ambivalent ift. til duften. Måske jeg skulle stikke snuden i dem, for jeg har kun minderne fra barndommen af duften :-)

  @ Lydia; jeg elsker de brune spidser :-)

  @ Susanne; har tænk på, om de skulle have hovdderne plukket af for at fremme blomstringen - og det skal de, så jeg går straks igang. Tak for tippet :-)

  SvarSlet
 14. Jeg er også glad for morgenfruer men vi såede dem engang i børnenes have for 4-5 år siden og de invaderer hele bedet hvis ikke vi passer på :)
  Men skønne det er de :)
  Hilsen Karina

  SvarSlet
 15. @ Karina; Ja, de er skønne og jeg har en fornemmelse af, at de er rimeligt nemme at trække op - så gør det ikke så meget, at de er ivrige selvsåere :-)

  SvarSlet

Send en kommentar

Populære indlæg fra denne blog

Juledekorationer hos søster

Da vi var hos min søster forleden, så benyttede jeg lejligheden til at tage lidt billeder af hendes juledekorationer. Jeg synes, at hun er rigtig dygtig til at binde og lave dekorationer, så det er altid en fornøjelse at komme på besøg og se, hvad hun nu har fundet på.

Specielt her til jul, har hun mange forskellige. Nogle af dem er nye og andre er gamle, som er frisket op med nyt, men alle smukke dekorationer, som oser af jul.


En lille smagsprøve på nogle af dekorationer som skaber stemning hos søster :-)

Det var så præriebedet

Eftermiddagens projekt har været tilplantning af præriebedet. Poul Pedersen fra Overdam Planteskole har hjulpet mig med at lave en plan over bedet samt en beregning af, hvor mange planter jeg havde behov for.

Det er første gang ever, at jeg køber planter til et helt bed på én gang, så det har været rigtig dejligt, at han ville hjælpe mig med at lave en plan og få overblikket. Men samtidig er det også lidt overvældende, at købe 54 planter på én gang på trods af, at det er fødselsdagspenge, som jeg har sparet sammen i nogle år.
Bedet er ikke helt så kantet, som skitseret på tegningen - ca. 6 x 4 x 3 m - men det er jo også kun et forslag at gå ud fra. En rigtig brugbar én af slagsen.

Men da det er første gang, at jeg skulle tilplante så stort et bed, måtte jeg have bambuspindende frem for at afmærke målene. Det gav mig et godt overblik, men planteplanen blev ikke helt holdt alligevel.

I bedet har jeg plantet;
1 = 3 rishirse (Panicum virgatum 'Northwind')
2 = 11 purpursolhat (7 E…

Pæon-aften

Jeg havde en dejlig tirsdag aften, idet jeg var i Hvalsø hos Pæoneksperten. Jeg var så heldig at jeg havde fået lokket min søster med dertil. Arrangementet foregik i pæonhaven, hvor vi havde lejlighed til at gå rundt og nyde alle de dejlig pæoner - og der er rigtig mange forskellige!


Claus Dalby var i haven for at fortælle om sin bog 'Bonderoser og pæoner'. Men lige inden Claus gik på,   så svarede Thomas fra Pæoneksperten på konkrete spørgsmål vedrørende pæoner.

Og jeg blev da lige en kende klogere i forhold til den forestående flytning af min pæon. Thomas fortalte, at for at sikre blomstringen, skal den deles, sådan at der er 3-5 rodskud (tror jeg nok, at han kaldte dem) på hver plante. Pæonen stimuleres derved til at danne nyt rodnet og dermed blomstre - så tager det forhåbenligt ikke mange år, før den blomstrer igen.


Claus er en god fortæller og er god til at krydre sin viden omkring pæoner med små anekdoter fra haveverdenen. Han fortalte bl.a. om hvordan Itoh hybriderne er…