Gå videre til hovedindholdet

Morgenfruer

I foråret fandt jeg en gammel pose med frø af morgenfruer. De var så gamle og sidste salgsdato for længst overskredet, så jeg troede, at spireevnen var betydelig nedsat.


Jeg havde en bræmme af jord langs drivhuset med jordbærplanter - planterne var gamle og udbyttet derfor meget lille og fugle og snegle var altid hurtigere end jeg til at høste. Nu har jeg istedet en bræmme med flotte morgenfruer.


Morgenfruerne blev sået tæt grundet formodningen om nedsat spireevne. Men den formodning er da gjort helt til skamme - jeg tror, at stort set alle frøene er spiret og derfor står planterne tæt.


Egentligt har jeg altid opfattet morgenfruer som sommerblomster, som skal stå i ethvert barns have. Netop fordi de er så nemme at så fra frø og få mange blomster fra. Men også som lidt kedelige blomster.


Men sidste år så jeg forskellige smukke morgenfruer vist på én af de dejlige haveblogs - desværre, jeg kan ikke huske hvilken! Da bestemte jeg mig for, at dem måtte jeg prøve.


Jeg fandt ingen spændende i butikkernes frø-hylder, men da jeg fandt den gamle pose, så var det den som blev sået. Og det har jeg bestemt ikke fortrudt, for der er da mange skønne imellem.


Jeg er betaget over, at de kan tage sig så forskellige ud. Og jeg skal have høstet frø, når der bliver mulighed for det, så jeg kan sikre næste års blomstring :-)

Kommentarer

 1. Jeg kaller det Ringblomst og er så glad i dem ,som du sier er det så mange varianter i gul og oransje.
  De frør seg så lett også så du får nok hilse på de til neste sommer også,,og koslig er jo det,,Marit.

  SvarSlet
 2. En herlig blomst. Jeg har sået nogle som skulle blive lysgule, men de blomstrer ikke endnu. Bliver det en succes er du selvskreven til nogle frø, du skal bare hjælpe mig med at huske det... :o)

  SvarSlet
 3. @ Marit; det vil være rigtig skønt, hvis de sår sig selv, istedet for at jeg skal arbejde med at få frø samlet fra dem :-)

  @ Fru Friis; det lyder rigtig godt - jeg vil gerne huske det og så giver jeg lyd. Mange tak :-)

  SvarSlet
 4. Jeg har altid morgenfruer i køkkenhaven, både nysåede og selvsåede rundt omkring. Ud over at det er skønne blomster, skulle de også have en god effekt overfor skadedyr.
  Du har nogle virkelig fine af slagsen :-)
  Jeg tror, at frøenes spireevne består i mange år, hvis de ikke får fugt.

  SvarSlet
 5. @ Ina; det er da en herlig sidegevinst, at de er gode mod skadedyr :-) syr de sig langt fra moderplanten eller er frøet så tungt, at det blot falder til jorden?

  SvarSlet
 6. Hvor er de skønne dine morgenfruer :-)
  Jeg har haft det ligesom dig mht. de små fruer. Men jeg så Claus Dalbu fylde huller med cremehvide sidste år, og det var da en genial ide. Så sådan nogle har jeg sået i år.
  Og jeg skal bestemt også have flere til næste år.
  Jeg har også sået nogle orange som skulle stå istedet for de tagetes som sneglene altid æder. Men da jeg checked pakken for en uge siden, opdagede jeg at de bliver 80cm. Det kommer til at se sjovt ud i forkanten :-D Jeg anede ikke at de kunne blive så høje :-)

  SvarSlet
 7. De gange jeg har haft morgenfruen i haven, har hun fået lov til at så sig selv. Jeg tænker på om de ikke krydser sig inbyrdes, når du har så mange forskellige??

  Ha' en dejlig dag ;-)

  SvarSlet
 8. Der er mange smukke pastelfarver i den blanding du der har fået - det kunne være fint til det "flødefarvet-bed" jeg har tænkt på at lave næste år.

  SvarSlet
 9. @ Hanne; det vidste jeg heller ikke - det bliver spændende at se, hvordan det kommer til at se ud i forgrunden -)

  @ Madam Bæk; det har du sikkert ret i - måske jeg skulle flytte de orange til det gule forhave-bed, for det orange står ikke så godt til de lyserøde høstanemoner, som de står ved siden af nu :-)

  @ Berit; mon ikke der bliver lidt frø du kan få - hvis du hjælper med at huske mig på det!

  SvarSlet
 10. Uhh, hvor er de dejlige :-) Og så elsker jeg lugten/duften af morgenfruer, men det er dog langt fra alle, der gør det ;-)

  SvarSlet
 11. Hej och tack för hälsningen. Härliga ringblommor med olika bruna inslag.

  SvarSlet
 12. Hos mig bugner det med morgenfruer i år. De er helt fantastiske. Husk at plukke og nippe tilbage, så du har morgenfruer ud i efteråret :O)

  SvarSlet
 13. @ Stajudefeen; Ja jeg er også blevet vild med dem, men er lidt ambivalent ift. til duften. Måske jeg skulle stikke snuden i dem, for jeg har kun minderne fra barndommen af duften :-)

  @ Lydia; jeg elsker de brune spidser :-)

  @ Susanne; har tænk på, om de skulle have hovdderne plukket af for at fremme blomstringen - og det skal de, så jeg går straks igang. Tak for tippet :-)

  SvarSlet
 14. Jeg er også glad for morgenfruer men vi såede dem engang i børnenes have for 4-5 år siden og de invaderer hele bedet hvis ikke vi passer på :)
  Men skønne det er de :)
  Hilsen Karina

  SvarSlet
 15. @ Karina; Ja, de er skønne og jeg har en fornemmelse af, at de er rimeligt nemme at trække op - så gør det ikke så meget, at de er ivrige selvsåere :-)

  SvarSlet

Send en kommentar

Populære indlæg fra denne blog

Pæon-aften

Jeg havde en dejlig tirsdag aften, idet jeg var i Hvalsø hos Pæoneksperten. Jeg var så heldig at jeg havde fået lokket min søster med dertil. Arrangementet foregik i pæonhaven, hvor vi havde lejlighed til at gå rundt og nyde alle de dejlig pæoner - og der er rigtig mange forskellige!


Claus Dalby var i haven for at fortælle om sin bog 'Bonderoser og pæoner'. Men lige inden Claus gik på,   så svarede Thomas fra Pæoneksperten på konkrete spørgsmål vedrørende pæoner.

Og jeg blev da lige en kende klogere i forhold til den forestående flytning af min pæon. Thomas fortalte, at for at sikre blomstringen, skal den deles, sådan at der er 3-5 rodskud (tror jeg nok, at han kaldte dem) på hver plante. Pæonen stimuleres derved til at danne nyt rodnet og dermed blomstre - så tager det forhåbenligt ikke mange år, før den blomstrer igen.


Claus er en god fortæller og er god til at krydre sin viden omkring pæoner med små anekdoter fra haveverdenen. Han fortalte bl.a. om hvordan Itoh hybriderne er…

Ny pergola

Tobakspibeplanten har fået mere plads! Et par af havens stolper med rionet har fået en overlægger og tobakspibeplanten har derved fået lidt mere plads at brede sig på. Jeg har længe haft et ønske, om at forbinde stolperne med tobakspibeplanten og stolperne på den anden side af græsstriben. Et ønske som nu er blevet opfyldt og vi har fået en pergola.

Tobakspibeplanten er stor og kraftig og griber fast i planterne, som gror omkring den. Håber er derfor, at den vil gribe fast i loftet med rionet i pergolaen og med tiden danne et grønt loft. Men den skal nok have en hjælpende hånd i starten for at blive guidet det rigtige sted hen.

På modsatte side af pergolaen er der også stolper med rionet, men herpå er der sat et par klematis. De er endnu små og plantet sidste år, så der går nok noget tid førend de fylder.

Nedklipning af katteurt

Katteurten Nepeta faassenii 'Six hills Giants' lever op til sit navn og jeg skal love for, at den er blevet stor - stor og smuk var den, da den stod med alle de smukke blå blomster i fuld flor. Og den har været så velbesøgt af de flittige brumbassser.

En ulempe ved den er dog, at den falder til siden og derved bliver lidt bar i midten. Derfor fylder den ret meget - jeg tror, at én plante har fyldt 1,5x1,5 m. Derfor har den også klemt nogle af de planter, som jeg har sat i bedet. Måske har jeg plantet for tæt, men så er planten for stor.
Så istedet har jeg midlertidigt sat en stump rionet op, så plantestilkene er blevet løftet fra jorden og der er givet plads til andre planter. Dette må blive min fremtidige løsning - dog med rionet hele vejen rundt om planten - da jeg gerne vil beholde katteurten i haven.

Da jeg så, at der var friske grønne skud i midten af planterne, så var jeg kvik med saksen - væk med de horisontale, halv visne og afblomstrede grene. Og tilbage stod friske b…