Gå videre til hovedindholdet

Mission failed

Drivhuset fik et overhaling her til aften. Alle planterne derude er groet 'en halv meter' de sidste par dage! Og drivhusets ene ende lignede en jungle. Et par af tomaterne var væltet, da jeg ikke havde fået dem bundet fast til den bambuspind, som trofast har stået ved deres side siden udplantning.


I forhold til agurke-planterne så har vi i år fået ni skole-agurker i år i modsætning til de sædvanlige tre agurker inden planten takker af. Men nu tror jeg, at det er ved at være slut.


For 14 dage siden var agurke-bladene grønne, men nu er bladene gule og de små nye agurker er gule og nogle af dem er endda rådne. Jeg går ud fra, at det er spindemider, som får bladene til at se så gule ud. Og at spindemiderne tager saft og kraft fra planten, så den ikke kan producere agurker. Jeg tror, at jeg må konkludere, at mit forsøg med hvidløg omkring agurkens fod mod spindemider ikke virker.

Rent økonomisk kan ni agurker ikke betale sig, når man indregner indkøb af plante og plantesæk og forbrug af vand. Men fornøjelsen ved at 'nurse' planten, spændt vente på at der kommer agurker, høste dem og se sønnikes glæde ved at spise en nyhøstet agurk, kan ikke opgøres i penge :-) Men alligevel vil jeg overveje, om jeg i det hele taget vil 'bøvle' med agurker i drivhuset til næste år!


Men nu er der ryddet op i junglen; tomatplanter er bundet op til bambusstokkene, ananaskirsebær og vin er beskåret. Så det er blevet lidt mere fremkommeligt i drivhuset igen. Og så har jeg fjernet de gule blade og agurker - jeg har et spinkelt håb om, at de tre agurker der stadig ser ud til at vokse på planten kan finde kraft til at vokse, så vi kan høste lidt senere. Ja, jeg ved det godt - jeg kunne lige så godt have gjort kort proces og fjernet planten med det samme! 

Kommentarer

  1. Vores agurker er først lige gået i gang og de producerer normalt til sensommeren - vi har dem plantet direkte i jord ikke sække måske det er det?

    SvarSlet
  2. ....ej hvor ærgeligt Susanne.......kan godt forstå du bliver lidt mismodig over høsten - for der er nu ikke noget der er meget bedre end duften af en nuhøstet agurk der er ved at finde vej ned i salatskålen :0)

    Knus Dorthe

    SvarSlet
  3. Det gror helt vildt i øjeblikket. Jeg har ikke drivhus, men jeg kan godt forestille mig at det bare er endnu vildere derinde ;-)
    Høst fra egne planter er noget helt særligt. Det økonomiske tror jeg ikke man skal dvæle for meget ved ;-)

    SvarSlet
  4. @ Merete; jeg har overvejet at udskfte med jord i bede i stedet, men tænker at det kræver noget mere arbejde om foråret med udskiftning af jorden! Hvordan vander du - med kande eller har du drypvanding?

    @ Dorthe; det er så dejlig en 'oplevelse' at putte egen høst i skål og mund :-)

    @ Ina; Jeg tror du har helt ret i, at man ikke skal dvæle ved det økonomiske - det er mest tanken om, at det er hjemmegjort og man ved hvordan det har groet samt og ikke mindst det at se det gro og passe det i opvæksten :-) Men alligevel; 9 agurker - hmmph!!

    SvarSlet
  5. Jeg har også frilandstomater, som gror helt vildt og nu er der også kommet tomater frem. Det bliver spændende at høste dem. Jeg har kun haft tomater en gang før, og jeg elsker hjemmeplukkede lune tomater :-)

    SvarSlet
  6. @ Lisbeth; sådan en nyplukket, solvarm hjemmeavlet tomat er en himmerigsmundfuld :-) Så jeg forstår til fulde, at du glæder dig til at høste dem

    SvarSlet
  7. Jeg har den erfaring med agurker, at de planter jeg køber giver det resultat, som du bekriver her. Dem som jeg selv har sået, har givet et ernormt udbytte, og forbliver pæne mørkegrønne. Igen i år havde jeg sået agurker, men de gik til, da jeg glemte, at vande dem, da jeg mistede min skønne gamle schæfertæve i marts. Jeg har derfor købe agurker i drivhuset igen i år, og det er noget rigtig ringet l... En alm der ikke giver en disse, og en skole agurk der kun har givet nogle få stykker.
    Jeg vil derfor anbefale dig at så dem selv og derefter nyde alle de agurker som I overhoved kan spise ;-)

    SvarSlet
  8. Ja man kan synes at det er spildte kræfter:)Generelt skal man vidst ikke regne på økonomien i egen grøntsagsdyrkning, men smagen er jo en kæmpe fornøjelse;) Inden du giver helt op kan du prøve at klippe toppen og derved forsøge at tvinge gang i sideskuddene. På denne årstid har planten jo sin bedste tid tilbage - og du kan også sagtens klippe alle bladene af, der er jo nok spindemider på de andre. Spindemider kommer når luften er for tør og generelt er det svært at dyrke agurker for de har jo også hang til meldug som kommer ved høj luftfugtighed og træk.
    Jeg synes at det er nemmest at dyrke agurker i kappilærkasser så behovet for vand dækkes hele tiden for planterne kan jo heller ikke tåle vand om rodhalsen. Derudover hænger jeg et stykke fiberdug for ruderne i den side hvor mine agurker står de kan godt lide lidt skygge og i tørre perioder vander jeg dette fiberdug. Det er jo en "videnskab" at få et godt udbytte, men for os dødelige hjælper et par kneb gevaldigt, pøj, pøj med det:O)

    SvarSlet
  9. Hvor er det ærgeligt Susanne. Jeg synes de agurkeplanter havde fortjent en bedre skæbne med alt den flid og hvidløg, du har investeret i dem :-(

    SvarSlet
  10. Øv, så er det sikkert derfor min ellers så flittigt producerende skoleagurk-plante nu står med mange gule blade. Toppen er dog stadig grøn og voksende, så måske er der endnu håb.....

    Mange hilsner fra Mette

    SvarSlet
  11. Jeg tror de mangler litt gjødsel jeg, prøv litt kalksaltpeter, det bruker å hjelpe på gule blader ;)

    SvarSlet
  12. Det samme problem her med de satans spindemider, men til gengæld får vi MASSER af agurker.. Mine skoleagurker er planter som jeg har købt. Og jeg har lært at agurk-planterne er MEGET SULTNE, de kræver MEGET gødning for at kunne sætte frugt. Når jeg planter dem i drivhuset blander jeg godt med champost i jorden (plantesæk). Og derefter kommer der gødning i vandet et par gange om ugen.

    SvarSlet
  13. Jeg forstår intet.. Jeg fik drivhus her i foråret og har to skoleagurkeplanter. Og jeg har høstet over 30 agurker på de to planter. Vi får ca. en - to agurker fra dem hver dag. Palnterne er så store nu, at de løber hen under taget på drivhuset nu. Jeg synes ikke, at jeg har gjort noget specielt.. Hvordan kan jeg som nybegynder så få så meget succes med dem??
    Jeg vil smide nogle billeder ind af planterne på min blog i dag - så kan du se, at det ikke er pure opspind :-)

    SvarSlet
  14. Kære alle
    Mange tak for jeres kommentarer og gode råd. Jeg kan læse, at der er mange forskellige erfaringer med agurker.
    Jeg har besluttet at give den lidt førstehjælp i form af mere gødning både i kapilærkassens vand og i en flaske ned ved roden (ikke på rodhalsen). Og så har jeg klippet endnu flere gule blade af.
    Vi får se, om det har effekt!

    SvarSlet

Send en kommentar

Populære opslag fra denne blog

DIY - selvandings potte

I et indlæg i foråret (næh nu jeg får set efter, så var det faktisk vinter), lovede jeg at vise, hvad jeg skulle bruge nogle af alle de ting til, som jeg samlede. Tiden er kommet til at bruge de tomme konservesdåser til en selvvandings potte. Jeg er stærkt inspireret til idéen fra en video på Youtube hos en amerikansk dame og nu kan jeg jo selvfølgelig ikke husk hvor. Men I får lige opskriften her "på dansk". Jeg har brugt følgende ting; spand fra blomsterhandlere - én af de store spande, som de får afskårne blomster hjem i 5 konservesdåser med bund og top skåret af rund folie tærteform en-gangs karklud håndklæde rør, som er lidt længere end spandens højde pottejord plante - jeg har plantet en chili der i Jeg satte konservesdåserne ned i spanden og det er i dette område, at der er plads til vandet. For at vandet kun er i det nederste område, borede jeg et hul lige under højden af konservesdåserne. Hullet skal fungere som et overløbshul, således at va

Rionet brugt til forskellige formål

Så blev der skåret endnu et par rionet til, som skal bruges til espalier i haven. Og de blev også sat op. Det første blev sat op ved urtehaven, hvor de skal fungere dels som rum-skaber og "blikfanger" og dels skal der gro et par tornløse brombær op af det. Det andet ved tobakspibeplanten, som ikke har haft noget at klatre op af siden vi fjernede hækken i efteråret 2011, så det bliver dejligt at få den som en væg i stedet for ud over græsplænen. Jeg havde set hos min veninde på Fyn, at hun havde nogle bøjede rionet som fungerede som plantestøtter. Smart, så det måtte jeg også have. Heldigvis havde jeg gemt resterne fra denne og fra sidste gang vi skar til (man er jo samler), så jeg fandt nogle gode stykker jeg kunne anvende. Jeg bøjede nettene over et bræt. Mens jeg stod på brættet, tog jeg fat i nettet og trak nettet op mod mig selv. Det var nødvendigt at tage fat så langt nede mod brættet som muligt for at få en nogenlunde skarp bøjning.   Et lille stykke af ri

Ulv i fåreklæder

Jeps jeg nåede at sætte de sidste løg idag og sikke en dejlig tilfredsstillelse det er. Men derfor må vinteren nu gerne blive væk et stykke tid endnu - jeg har stadig mange projekter, som jeg gerne vil nå et par stykker mere af inden. Sjovt som sådan et løglægnings-projekt kan sætte nyt lys på et bed. For da jeg skulle igang med at sætte løgene i et område, fik jeg øjene op for, at den italienske arum breder sig voldsomt og fylder alt for meget. Den har tidligere fået lov at brede sig, fordi jeg synes, at den er så facinerende i dens livscyklus og fordi de hvidbrogede blade passer så fint i det hvide husbed. Men inden jeg kunne sætte løg, måtte jeg grave dele af den væk for at få plads. De små nye planter er nemme at fjerne, idet deres små knolde stadig ligger øverligt. Det er straks noget sværere at fjerne de større planter, hvor knoldende har boret sig ned i jorden. Og de er så viseligt indrettet, at de lader stilken slippe knolden, hvis man trækker i stilken. Så en spad