Gå videre til hovedindholdet

Slægtsstaude - men hvilken?

Denne staude har jeg som tredie generation. Min mormor havde den i sin have. Min mor har den i sin nuværende have og har flyttet den med fra sin tidligere have = min barndoms have. Alle tre haver er placeret i Nordvest-jylland. Jeg har fået et stykke af den fra min mor og nu bor den også i Nord-sjælland. Så den bliver passet godt på :-)


Jeg beklager de temmelig dårlige billederne af den, men håber I alligevel kan se den. Jeg har taget tonsvis af fotos og bøvlede også med det sidste år! Den er ikke speciel fotogen, men er skøn i et staudebed med det løse løv. Den løfter bedet og giver det en lethed. Den er også super i en buket som fyldplante.


Planten har vi som haft i mange år, men vi har intet navn på den - ikke engang et dansk navn. Jeg tror, at det kunne være en frøstjerne, måske endda en akelejefrøstjerne? Jeg er sikker på, at der er nogle af jer derude i Have-bloglandia, som kender den og kan sætte navn på. Måske jeg må bede om jeres hjælp?

Kommentarer

 1. Det første jeg tænkte var også en frøstjerne af en art, men jeg kan desværre ikke komme nærmere.

  Mht. de faner dér, så har jeg skrevet et sidste forslag under din kommentar på min blog. Hvis det heller ikke hjælper, så må jeg desværre melde pas.

  Mvh. JOC

  SvarSlet
 2. Jeg er endnu ny i viol- og akelejefrøstjerner, men mit bud er akelejefrøstjernen. Så jeg tillader mig lige at betragte dette som en lille eksamen for mig selv, for lige om lidt kommer en kommentar fra én af dem der VIRKELIG ved noget, og så får vi det rigtige svar! :o)

  Ha' en dejlig lørdag.

  SvarSlet
 3. Mange tak JOC - jeg kigger på fanerne igen :-) Skønt at du har lyst til at hjælpe mig med at løse problemet :)

  Hej Jette
  Så er vi da to, som både tør gætte, er enige, men samtidig venter i spænding! Tak for buddet :)

  SvarSlet
 4. Jeg er ikke én af dem, der VIRKELIG ved noget, men jeg tilslutter mig akelejefrøstjerne. Den er bare SÅ saligt dejlig i et bed. Svævende og yndefuld! OG samtidigt robust. Jeg købte én på en planteskole, men kom hjem med én, der var tjavset i stedet for (kan ikke huske hvad den sort hedder). Nu vil jeg se efter den på en anden planteskole i dag! Skasl til Staudecaféen i Frederiksværk.

  Har ellers bøvlet med et indlæg, der blev ved med at forsvinde. Grrr.

  God weekend!

  Marianne
  Den Helbredende Have

  SvarSlet
 5. Din plante er smuk smuk og hvor er du heldig at eje den!
  Da jeg er den lykkelige ejer af bladet Haven og netop i denne måned har smæsket mig i en super god artikel af Noel Kingsbury - byder jeg ind med Violfrøstjerne, Talictrum delavayi (har også navnet Talictrum dipterocarpum)

  SvarSlet
 6. Obs - jeg glemte, se Haven nr. 6 side 44:))

  SvarSlet
 7. Denne skønne staude har jeg også i Kolonihaven FauerFlora og jeg har heller ikke kunnet finde ud af hvad den hed, så tusinde tak Lisbeth.
  Min Violfrøstjerne har også stået i haven i rigtig mange år, det er garanteret Ruth (den ældre dame jeg overtog haven fra) som i sin tid har plantet den. :)

  (www.fauerflora.dk)

  SvarSlet
 8. Hej Marianne
  Håber du finder én i Frederiksværk :-)
  Det er bare så træls, når teknikke driller! Håber du har fundet ud af det :-)

  Hej Lisbeth
  Tusind tak for navnet - jeg vidste, at der var hjælp at hente herude :-) Jeg har lige fået (lånt) Haven af min mor, så jeg må have læst artiklen vedr. frøstjerner!

  Hej Line
  Ja, det er en robust og længelevende plante - hvilket jo er skønt for os, som synes det er en rigtig dejlig staude :-)

  SvarSlet
 9. Den hedder Violfrøstjerne. Også en af mine favoritter!Den er så yndig med de små lilla kugler på tynde stilke inden den springer ud. Jeg havde den i min tidligere have og har lige købt to eksemplarer af den til min nye have. Glæder mig til at se den blomstre næste år.

  SvarSlet
 10. Hej Helna
  Den lilla er også rigtig flot og grasiøs. Det bliver dejligt at se dine nyindkøb springe ud - mon ikke du får fornøjelsen allerede i år!

  SvarSlet

Send en kommentar

Populære indlæg fra denne blog

Pæon-aften

Jeg havde en dejlig tirsdag aften, idet jeg var i Hvalsø hos Pæoneksperten. Jeg var så heldig at jeg havde fået lokket min søster med dertil. Arrangementet foregik i pæonhaven, hvor vi havde lejlighed til at gå rundt og nyde alle de dejlig pæoner - og der er rigtig mange forskellige!


Claus Dalby var i haven for at fortælle om sin bog 'Bonderoser og pæoner'. Men lige inden Claus gik på,   så svarede Thomas fra Pæoneksperten på konkrete spørgsmål vedrørende pæoner.

Og jeg blev da lige en kende klogere i forhold til den forestående flytning af min pæon. Thomas fortalte, at for at sikre blomstringen, skal den deles, sådan at der er 3-5 rodskud (tror jeg nok, at han kaldte dem) på hver plante. Pæonen stimuleres derved til at danne nyt rodnet og dermed blomstre - så tager det forhåbenligt ikke mange år, før den blomstrer igen.


Claus er en god fortæller og er god til at krydre sin viden omkring pæoner med små anekdoter fra haveverdenen. Han fortalte bl.a. om hvordan Itoh hybriderne er…

Ny pergola

Tobakspibeplanten har fået mere plads! Et par af havens stolper med rionet har fået en overlægger og tobakspibeplanten har derved fået lidt mere plads at brede sig på. Jeg har længe haft et ønske, om at forbinde stolperne med tobakspibeplanten og stolperne på den anden side af græsstriben. Et ønske som nu er blevet opfyldt og vi har fået en pergola.

Tobakspibeplanten er stor og kraftig og griber fast i planterne, som gror omkring den. Håber er derfor, at den vil gribe fast i loftet med rionet i pergolaen og med tiden danne et grønt loft. Men den skal nok have en hjælpende hånd i starten for at blive guidet det rigtige sted hen.

På modsatte side af pergolaen er der også stolper med rionet, men herpå er der sat et par klematis. De er endnu små og plantet sidste år, så der går nok noget tid førend de fylder.

Nedklipning af katteurt

Katteurten Nepeta faassenii 'Six hills Giants' lever op til sit navn og jeg skal love for, at den er blevet stor - stor og smuk var den, da den stod med alle de smukke blå blomster i fuld flor. Og den har været så velbesøgt af de flittige brumbassser.

En ulempe ved den er dog, at den falder til siden og derved bliver lidt bar i midten. Derfor fylder den ret meget - jeg tror, at én plante har fyldt 1,5x1,5 m. Derfor har den også klemt nogle af de planter, som jeg har sat i bedet. Måske har jeg plantet for tæt, men så er planten for stor.
Så istedet har jeg midlertidigt sat en stump rionet op, så plantestilkene er blevet løftet fra jorden og der er givet plads til andre planter. Dette må blive min fremtidige løsning - dog med rionet hele vejen rundt om planten - da jeg gerne vil beholde katteurten i haven.

Da jeg så, at der var friske grønne skud i midten af planterne, så var jeg kvik med saksen - væk med de horisontale, halv visne og afblomstrede grene. Og tilbage stod friske b…