Gå videre til hovedindholdet

Slægtsstaude - men hvilken?

Denne staude har jeg som tredie generation. Min mormor havde den i sin have. Min mor har den i sin nuværende have og har flyttet den med fra sin tidligere have = min barndoms have. Alle tre haver er placeret i Nordvest-jylland. Jeg har fået et stykke af den fra min mor og nu bor den også i Nord-sjælland. Så den bliver passet godt på :-)


Jeg beklager de temmelig dårlige billederne af den, men håber I alligevel kan se den. Jeg har taget tonsvis af fotos og bøvlede også med det sidste år! Den er ikke speciel fotogen, men er skøn i et staudebed med det løse løv. Den løfter bedet og giver det en lethed. Den er også super i en buket som fyldplante.


Planten har vi som haft i mange år, men vi har intet navn på den - ikke engang et dansk navn. Jeg tror, at det kunne være en frøstjerne, måske endda en akelejefrøstjerne? Jeg er sikker på, at der er nogle af jer derude i Have-bloglandia, som kender den og kan sætte navn på. Måske jeg må bede om jeres hjælp?

Kommentarer

 1. Det første jeg tænkte var også en frøstjerne af en art, men jeg kan desværre ikke komme nærmere.

  Mht. de faner dér, så har jeg skrevet et sidste forslag under din kommentar på min blog. Hvis det heller ikke hjælper, så må jeg desværre melde pas.

  Mvh. JOC

  SvarSlet
 2. Jeg er endnu ny i viol- og akelejefrøstjerner, men mit bud er akelejefrøstjernen. Så jeg tillader mig lige at betragte dette som en lille eksamen for mig selv, for lige om lidt kommer en kommentar fra én af dem der VIRKELIG ved noget, og så får vi det rigtige svar! :o)

  Ha' en dejlig lørdag.

  SvarSlet
 3. Mange tak JOC - jeg kigger på fanerne igen :-) Skønt at du har lyst til at hjælpe mig med at løse problemet :)

  Hej Jette
  Så er vi da to, som både tør gætte, er enige, men samtidig venter i spænding! Tak for buddet :)

  SvarSlet
 4. Jeg er ikke én af dem, der VIRKELIG ved noget, men jeg tilslutter mig akelejefrøstjerne. Den er bare SÅ saligt dejlig i et bed. Svævende og yndefuld! OG samtidigt robust. Jeg købte én på en planteskole, men kom hjem med én, der var tjavset i stedet for (kan ikke huske hvad den sort hedder). Nu vil jeg se efter den på en anden planteskole i dag! Skasl til Staudecaféen i Frederiksværk.

  Har ellers bøvlet med et indlæg, der blev ved med at forsvinde. Grrr.

  God weekend!

  Marianne
  Den Helbredende Have

  SvarSlet
 5. Din plante er smuk smuk og hvor er du heldig at eje den!
  Da jeg er den lykkelige ejer af bladet Haven og netop i denne måned har smæsket mig i en super god artikel af Noel Kingsbury - byder jeg ind med Violfrøstjerne, Talictrum delavayi (har også navnet Talictrum dipterocarpum)

  SvarSlet
 6. Obs - jeg glemte, se Haven nr. 6 side 44:))

  SvarSlet
 7. Denne skønne staude har jeg også i Kolonihaven FauerFlora og jeg har heller ikke kunnet finde ud af hvad den hed, så tusinde tak Lisbeth.
  Min Violfrøstjerne har også stået i haven i rigtig mange år, det er garanteret Ruth (den ældre dame jeg overtog haven fra) som i sin tid har plantet den. :)

  (www.fauerflora.dk)

  SvarSlet
 8. Hej Marianne
  Håber du finder én i Frederiksværk :-)
  Det er bare så træls, når teknikke driller! Håber du har fundet ud af det :-)

  Hej Lisbeth
  Tusind tak for navnet - jeg vidste, at der var hjælp at hente herude :-) Jeg har lige fået (lånt) Haven af min mor, så jeg må have læst artiklen vedr. frøstjerner!

  Hej Line
  Ja, det er en robust og længelevende plante - hvilket jo er skønt for os, som synes det er en rigtig dejlig staude :-)

  SvarSlet
 9. Den hedder Violfrøstjerne. Også en af mine favoritter!Den er så yndig med de små lilla kugler på tynde stilke inden den springer ud. Jeg havde den i min tidligere have og har lige købt to eksemplarer af den til min nye have. Glæder mig til at se den blomstre næste år.

  SvarSlet
 10. Hej Helna
  Den lilla er også rigtig flot og grasiøs. Det bliver dejligt at se dine nyindkøb springe ud - mon ikke du får fornøjelsen allerede i år!

  SvarSlet

Send en kommentar

Populære indlæg fra denne blog

Juledekorationer hos søster

Da vi var hos min søster forleden, så benyttede jeg lejligheden til at tage lidt billeder af hendes juledekorationer. Jeg synes, at hun er rigtig dygtig til at binde og lave dekorationer, så det er altid en fornøjelse at komme på besøg og se, hvad hun nu har fundet på.

Specielt her til jul, har hun mange forskellige. Nogle af dem er nye og andre er gamle, som er frisket op med nyt, men alle smukke dekorationer, som oser af jul.


En lille smagsprøve på nogle af dekorationer som skaber stemning hos søster :-)

De små i haven

Det er ikke de små mennesker, der er tale om! Men istedet er de små blomster fanget med makro-linsen og når der kigges efter, så er der en del smukke små blomster


Porcelænsblomstens fine små blomster har her besøg af en lille bille.

De sidste blomster på kærmindsøstrene sidder helt oppe i toppen af blomsterstænglen - det varer ikke længe inden deres blomstring er slut.De små grøn/hvide blomster findes i hobetal på benveden. Det er ikke til at forstå, at den får flotte røde og orange frøstande hen på efteråret - og frøstandene er vel at mærke noget større end selv blomsten.

De enkelte blomster på den lille sibiriske portulak er små, men oftest er der flere planter på samme sted og flere blomster samtidig, så derfor er den til at få øje på.Den sidste er én af mine yndlinge, som man skal kigge virkelig godt efter, for at finde - de små tobakspiber gemmer sig gerne under de rimelig store blade af tobakspibeplanten.

Ukrudt top tre

Alle kæmper vist med hvert sit ukrudt i haven - jeg gør ihvertfald. Ina fra Anna's plads havde forleden dag et indlæg om de tre 'værste' ukrudt i hendes have. Den tråd vælger jeg at tage op.


Helt uden overdrivelse og yderligere overvejelse, så går første pladsen til skvalderkålen. Den er (næsten) umulig at komme af med og breder sig vildt og voldsomt, hvis den får lov. Jeg har endnu ikke lykkedes med at få ryddet et bed for skvalderkål, for blot et enkelt lille stykke rod, bliver hurtigt til et helt bed.

Der er dog en del forslag til planter, som kan klare sig mod skvalderkålen og lukke af for lys til dens fotosyntese og dermed hindrer den i at vokse - se bl.a. denneartikel. Berit fra Irishaven har skrevet et indlæg om kulsukker mod skvalderkål og jeg har selv skrevet et indlæg om stor tusindstråle.


Andenpladsen går til dette ukrudt, som jeg måtte finde navnet på i Ukrudtsnøglen. Jeg fandt frem til, at det må være en lav ranunkel.  Den spreder sig ivrigt i græsplænen og …