Gå videre til hovedindholdet

Nedklipning

Jeg har tre forskellige storkenæb, hvoraf den ene blomstrer endnu. Men de to andre er afblomstret og står nu kedelig med en stor bladmasse. Jeg har hørt og læst mange steder, at det er en god idé at klippe dem ned, for så kommer de med frisk løv og en lille blomstring igen.

Jeg har ikke prøvet at klippe dem ned tidligere, så idag skulle det prøves. Begge storkenæb blev klippet ned og det gav godt nok plads i bedet.


Da jeg nu var igang med saksen, fik jeg øje på en stor gruppe slangeurt, som også er afblomstret. Jeg har ikke hørt om, at nedklipning har samme effekt på denne staude. Men, tænkte jeg, slangeurt er en plante, som breder sig rimeligt meget og skulle de ikke alle sammen komme igen, så sker der ikke noget ved det, for den er ved at brede sig lidt for meget.

Og dermed fortsatte saksen sit ridt og vupti var alle slangeurt klippet i bund - nu står kun stubbene tilbage.


Da jeg fik klippet dem kunne jeg se, at stauden duehoved var ved at blive overmandet af slangeurten. Så nu har duehoved (stænglerne som står foran aceren) fået mere plads. Jeg håber, at den derved bliver mere kraftig og fortsat er at finde i haven, for det er endnu en staude, som jeg har fået fra mit barndomshjem.

Kommentarer

  1. Jeg har også klippet afblomstrede geranier ned i dag. Det pyntede. Jeg har heller ikke prøvet at klippe slangeurt ned. Men hvorfor ikke ;-)

    SvarSlet
  2. Vi har klippet alle vores blå Platypetalum ned og også et par andre afblomstrede, høje geranier. Det pynter og giver plads til andre planter og de kommer altså med et fint nyt løv.

    SvarSlet
  3. Det skal nok blive godt, ved dog ikke noget om slangeurten den er jeg ikke den stolte ejer af.
    Har selv et bed med lyserød storkenæb der får en tur med plæneklipperen på denne tid af året. Den kommer altid flot tilbage.
    Har klippet en del af mine staudesalvier ned i weekenden de var væltet.
    Det ser i hvert fald flot ud i din have.

    SvarSlet
  4. Hej Ina'Ja det pynter vældigt :-)

    Hej Ulla
    Jeg har også været igang med at udplante nogle af de selvsåede stauder i hullerne, men de er endnu ikke skruet ned ;-)

    Hej Vibe
    Hold da op, ligefrem plæneklipperen - det er egentligt utroligt, at de holder til det! Mon ikke det er muligt at klippe alle de tidligt blomstrende stauder ned?

    SvarSlet
  5. Hvis man er i tvivl, så klip - har jeg læst et sted... jeg har også nedklippet løjtnantshjerte og bjergknopurt. Mine storkeæb er der stadig gang i, men sidste år klippede jeg dem med stor success.

    SvarSlet
  6. Hej Anette
    Det lyder som et godt råd og så har jeg jo gjort det rigtige. Bjergknopurten har jeg klippet ned for et stykke tid siden og den kommer flot igen med nyt løv :-)

    SvarSlet
  7. Der er masser af gang i mine duehoved, selv slangeurt tror jeg ikke kan slå mine ud, men jeg har den nu heller ikke ved siden af hinanden. Duehoved er blevet til en kæmpeblok, ja næsten for meget.
    God idé med plæneklipperen på storkenæbbene, så bliver de da klippet jævnt ned, det må jeg prøve.

    SvarSlet
  8. Kære Susanne.

    Hyggeligt at hilse på dig i søndags. Håber at i kom godt hjem med toget, og det ikke var alt for forsinket.

    Langt de fleste af mine geranier bliver klippet ned i løbet af sommeren. Andre kun om foråret men får da fjernet blomsterstandene.

    I det hele taget klipper jeg de fleste af mine stauder ned, når de bliver grimme at se på. Selv lupinen bliver klippet helt ned til sidst, hvor efter den pænt skyder igen.

    Ha' en dejlig solskins dag ;-)

    SvarSlet
  9. Jeg er også rundt med saksen for øjeblikket. Det er kun nogle år siden jeg begyndte at klippe de tidlige stauder ned efter blomstring. Så jeg føler mig stadig lidt modig når jeg gør det, og jeg kan ikke lade være med at tænke på om de stubbe da virkelig bliver til en pæn plante igen. Men indtil videre er det gået godt.
    Jeg har heller ikke prøvet slange-urt... det må prøves :)

    SvarSlet
  10. Det gav både luft og plads til de resterende planter. Sikke fint :-)

    Jeg bliver helt modig af at læse om alle jer der er ude med saksen :-) Må nok hellere prøve at klippe mine akelejer og storkenæb ned når de er helt færdige med at blomstre.

    SvarSlet
  11. Hej Lisbeth
    Jeg har læst, at duehoved bliver meget kraftig, så mon ikke der er håb ofr mine!

    Hej Madam Bæk
    Ja det var hyggeligt og sjovt at hilse på :-) Toget var punktlig, så jeg var hjemme til beregnet tid - det trængte jeg også til!

    Jeg tror, at jeg skal være lidt mere modig med saksen - tak for skubbet :-)

    Hej Hanne
    Nøjagtig sådan havde jeg det også - rart at høre, at det går godt i slutningen :-)

    SvarSlet
  12. Hej Mette
    Det må vist være den nye trend i haven - at have stubbe stående i en periode, thi hi ;-) Ja, jeg bliver også mere modig og vil da helt sikkert klippe mere, - så må der også blive plads til flere planter i bedene :-)

    SvarSlet
  13. Hmm.. ved det godt men har en lang række af Rose Clair og det bliver altså noget bart hvis de skal klippes ned, når der ikke er andet omkring..

    SvarSlet
  14. Hej Merete
    Du har fuldstændig ret og jeg tænkte også, at det store område godt nok ser noget trist ud! Men omvendt så er det jo næsten forår igen, når det friske løv engang - forhåbenligt inden alt for længe - dukker op igen :-) Jeg er spændt på at se resultatet og få evalueret på 'projektet' :-)

    SvarSlet

Send en kommentar

Populære opslag fra denne blog

DIY - selvandings potte

I et indlæg i foråret (næh nu jeg får set efter, så var det faktisk vinter), lovede jeg at vise, hvad jeg skulle bruge nogle af alle de ting til, som jeg samlede. Tiden er kommet til at bruge de tomme konservesdåser til en selvvandings potte. Jeg er stærkt inspireret til idéen fra en video på Youtube hos en amerikansk dame og nu kan jeg jo selvfølgelig ikke husk hvor. Men I får lige opskriften her "på dansk". Jeg har brugt følgende ting; spand fra blomsterhandlere - én af de store spande, som de får afskårne blomster hjem i 5 konservesdåser med bund og top skåret af rund folie tærteform en-gangs karklud håndklæde rør, som er lidt længere end spandens højde pottejord plante - jeg har plantet en chili der i Jeg satte konservesdåserne ned i spanden og det er i dette område, at der er plads til vandet. For at vandet kun er i det nederste område, borede jeg et hul lige under højden af konservesdåserne. Hullet skal fungere som et overløbshul, således at va

Rionet brugt til forskellige formål

Så blev der skåret endnu et par rionet til, som skal bruges til espalier i haven. Og de blev også sat op. Det første blev sat op ved urtehaven, hvor de skal fungere dels som rum-skaber og "blikfanger" og dels skal der gro et par tornløse brombær op af det. Det andet ved tobakspibeplanten, som ikke har haft noget at klatre op af siden vi fjernede hækken i efteråret 2011, så det bliver dejligt at få den som en væg i stedet for ud over græsplænen. Jeg havde set hos min veninde på Fyn, at hun havde nogle bøjede rionet som fungerede som plantestøtter. Smart, så det måtte jeg også have. Heldigvis havde jeg gemt resterne fra denne og fra sidste gang vi skar til (man er jo samler), så jeg fandt nogle gode stykker jeg kunne anvende. Jeg bøjede nettene over et bræt. Mens jeg stod på brættet, tog jeg fat i nettet og trak nettet op mod mig selv. Det var nødvendigt at tage fat så langt nede mod brættet som muligt for at få en nogenlunde skarp bøjning.   Et lille stykke af ri

Ulv i fåreklæder

Jeps jeg nåede at sætte de sidste løg idag og sikke en dejlig tilfredsstillelse det er. Men derfor må vinteren nu gerne blive væk et stykke tid endnu - jeg har stadig mange projekter, som jeg gerne vil nå et par stykker mere af inden. Sjovt som sådan et løglægnings-projekt kan sætte nyt lys på et bed. For da jeg skulle igang med at sætte løgene i et område, fik jeg øjene op for, at den italienske arum breder sig voldsomt og fylder alt for meget. Den har tidligere fået lov at brede sig, fordi jeg synes, at den er så facinerende i dens livscyklus og fordi de hvidbrogede blade passer så fint i det hvide husbed. Men inden jeg kunne sætte løg, måtte jeg grave dele af den væk for at få plads. De små nye planter er nemme at fjerne, idet deres små knolde stadig ligger øverligt. Det er straks noget sværere at fjerne de større planter, hvor knoldende har boret sig ned i jorden. Og de er så viseligt indrettet, at de lader stilken slippe knolden, hvis man trækker i stilken. Så en spad