Gå videre til hovedindholdet

Spansk scilla i kø

De spanske scilla'er står i kø for at vise sin blomsterrigdom - ja de står faktisk i én lang række langs dele af græsplænens kant. De har formeret sig ganske godt siden de blev plantet, så køen er blevet temmelig crowded. Det er derfor snart tid til at dele dem og finde egnede steder, hvor de kan få lov at vise der skønhed.


Og det er spanske skønheder og med sikkerhed ikke engelske skønheder - bluebells. Berit fra Irishaven har i to indlæg skrevet om scilla og givet en grundig forklaring på, hvad der er forskellen på bluebells og spanske scilla'er.

Blomsterstænglen med de små klokker er skønne, men de sorte toner, som de uudsprungne klokker har, synes jeg er helt fantastiske - måske fordi det giver planten lidt dramatik.


Alle mine spanske scilla'er værner jeg om, for det er løg, som jeg har fået fra min barndoms have. Løgene gravede vi op for otte år siden lige inden mine forældre flyttede fra gården. Derfor vil det også være rigtig dejligt, at få tyndet ud i 'køen', så de blå skønheder med historie kan findes flere steder i haven.

Kommentarer

 1. De er meget flotte og jeg kan også godt forstå du er særligt glad for dem ;)

  Jeg har selv kun én enkelt indtil videre. Jeg fandt den selvsået i græsplænen her i foråret og den står stadig i knop, men jeg slår græsset udenom og så skal den graves op og flyttes over i et bed når den er visnet ned. :)

  SvarSlet
 2. Smukke er de....og blomster med minder er bare noget af det bedste Susanne - i sær barndomsminder :0)

  SvarSlet
 3. Hvor er de fine. Og de bliver jo kun endnu finere, når de har en historie. Dejligt at de trives så godt :-)

  SvarSlet
 4. Hej JOC
  Ja, det er da med at passe på den, så den med tiden kan blive til flere :-)

  Hej Dorte
  Og det er dejlige barndomsminder :-)

  Hej Signe
  Det er skønt, at de trives, så jeg kan dele dem til andre steder :-)

  SvarSlet
 5. En vacker scilla synes jeg. Jeg liker så godt scilla av alle slag. Jeg kom tilbake fra en tur hjemme hos mine foreldre med masse scilla i påskes, de må nok snart settes.. Minner hjemmifra er det beste som finnes at ha :)

  SvarSlet
 6. Hvor er de flotte - dejligt at de også har en historie:)
  Ha´en god dag.
  /Hanne Bente

  SvarSlet
 7. Den gror 'vildt' hos mig, forstået på den måde at de var der da jeg overtog haven - og der er rigtigt mange. Ind i mellem kommer der også en hvid eller lyserød. De er yndige, også til at plukke ind af :O)

  SvarSlet
 8. Hej Mia
  Dejligt, at du også får scilla med minder :-)

  Hej Hanne Bente
  Ja det er meget flotte :-)

  Hej Susanne
  Min nabo har de hvide og de er rigtig yndige - måske jeg skulle se mig om efter nogle af dem til efteråret!

  SvarSlet

Send en kommentar

Populære indlæg fra denne blog

Pæon-aften

Jeg havde en dejlig tirsdag aften, idet jeg var i Hvalsø hos Pæoneksperten. Jeg var så heldig at jeg havde fået lokket min søster med dertil. Arrangementet foregik i pæonhaven, hvor vi havde lejlighed til at gå rundt og nyde alle de dejlig pæoner - og der er rigtig mange forskellige!


Claus Dalby var i haven for at fortælle om sin bog 'Bonderoser og pæoner'. Men lige inden Claus gik på,   så svarede Thomas fra Pæoneksperten på konkrete spørgsmål vedrørende pæoner.

Og jeg blev da lige en kende klogere i forhold til den forestående flytning af min pæon. Thomas fortalte, at for at sikre blomstringen, skal den deles, sådan at der er 3-5 rodskud (tror jeg nok, at han kaldte dem) på hver plante. Pæonen stimuleres derved til at danne nyt rodnet og dermed blomstre - så tager det forhåbenligt ikke mange år, før den blomstrer igen.


Claus er en god fortæller og er god til at krydre sin viden omkring pæoner med små anekdoter fra haveverdenen. Han fortalte bl.a. om hvordan Itoh hybriderne er…

Ny pergola

Tobakspibeplanten har fået mere plads! Et par af havens stolper med rionet har fået en overlægger og tobakspibeplanten har derved fået lidt mere plads at brede sig på. Jeg har længe haft et ønske, om at forbinde stolperne med tobakspibeplanten og stolperne på den anden side af græsstriben. Et ønske som nu er blevet opfyldt og vi har fået en pergola.

Tobakspibeplanten er stor og kraftig og griber fast i planterne, som gror omkring den. Håber er derfor, at den vil gribe fast i loftet med rionet i pergolaen og med tiden danne et grønt loft. Men den skal nok have en hjælpende hånd i starten for at blive guidet det rigtige sted hen.

På modsatte side af pergolaen er der også stolper med rionet, men herpå er der sat et par klematis. De er endnu små og plantet sidste år, så der går nok noget tid førend de fylder.

Nedklipning af katteurt

Katteurten Nepeta faassenii 'Six hills Giants' lever op til sit navn og jeg skal love for, at den er blevet stor - stor og smuk var den, da den stod med alle de smukke blå blomster i fuld flor. Og den har været så velbesøgt af de flittige brumbassser.

En ulempe ved den er dog, at den falder til siden og derved bliver lidt bar i midten. Derfor fylder den ret meget - jeg tror, at én plante har fyldt 1,5x1,5 m. Derfor har den også klemt nogle af de planter, som jeg har sat i bedet. Måske har jeg plantet for tæt, men så er planten for stor.
Så istedet har jeg midlertidigt sat en stump rionet op, så plantestilkene er blevet løftet fra jorden og der er givet plads til andre planter. Dette må blive min fremtidige løsning - dog med rionet hele vejen rundt om planten - da jeg gerne vil beholde katteurten i haven.

Da jeg så, at der var friske grønne skud i midten af planterne, så var jeg kvik med saksen - væk med de horisontale, halv visne og afblomstrede grene. Og tilbage stod friske b…