Gå videre til hovedindholdet

Hosta-spir

Hosta er slow-starters i foråret og man skal derfor være varsom med lugejernet i de områder, hvor man ved, at de gror. Men hosta'erne er igang nu, så man kan se, hvor de er. De skyder op af jorden som spir og vil snart dække et fint område omkring sig. 


Der findes rigtig mange forskellige hosta'er til mange forskellige vokseforhold og i mange forskellige størrelser og farver. Jeg har fire forskellige hosta'er, men det er helt sikkert én af de stauder, som jeg med tiden skal have flere af. Det er primært bladene, som er det 'sjove' ved hosta'er og med deres forskellige farver, er det nemt at finde planter, som passer ind i forskellige bedes farver.


Enemærkets Hostahave har en meget stor samling af hosta'er og det er én af de stande, som jeg med sikkerhed skal besøge på Livstilsmessen i Ledreborg Slotspark og/eller på Garden Living Fair i Frederiksborg Slotshave i Hillerød.

Kommentarer

 1. Ja hostaerne er skønne planter :-) Har selv en del forskellige, men har desværre ikke styr på hvad de hedder.

  SvarSlet
 2. Hej Vivik
  Mine er også navnløse - godt vi ikke skal 'kalde på' dem ;-)

  SvarSlet
 3. Jeg tilslutter mig de navnløse. Har også 4-5 forskellige hostaer. De er rigtig gode til at dække for løgplanternes nedvisnende blade.
  Jeg har også tænkt mig, at tage på Ledreborg, men ved endnu ikke hvilken dag.

  SvarSlet
 4. Hej Ina
  Lige præcis - altså dække for løgplanterne.

  Mon ikke der er en del af havebloggerne, som skal på Ledreborg - måske vi ses? Jeg ved heller ikke, hvilken dag endnu!

  SvarSlet
 5. Hostaerne er rigtig skønne dekorative planter - har selv en del - men mine er også "navnløse":)
  /Hanne Bente

  SvarSlet
 6. Jeg har også en del hostaer og er helt vild med dem..Men det er rigtigt man skal passe på her i starten af året for de er som du skriver "slow starters" men kommer så sandelig efter det vil jeg mene senere på året :)
  Mange hilsener Karina

  SvarSlet
 7. Dem har jeg også en del af, og har heller ikke navn på nogle af dem.
  Sidste år frøsåede jeg hosta. De er også kommet op, selv om de har stået i potter i drivhus i vinter, og ikke var så store. Det bliver spændende at hvordan de kommer til at se ud som fuldt udvoksede :O))

  SvarSlet
 8. Hej Hanne Bente
  Ja de er dekorative

  Hej Karina
  Ja de fylder hurtigt et ret stort areal :-)

  Hej Susanne
  Ja det bliver da spændende om de har krydset sig og er belvet til nye spændende hosta'er :-)

  Kære alle
  Hvor er det pudsigt, at alle der har kommenteret, ikke har navne på hosta'erne :-)

  SvarSlet

Send en kommentar

Populære indlæg fra denne blog

Ukrudt top tre

Alle kæmper vist med hvert sit ukrudt i haven - jeg gør ihvertfald. Ina fra Anna's plads havde forleden dag et indlæg om de tre 'værste' ukrudt i hendes have. Den tråd vælger jeg at tage op.


Helt uden overdrivelse og yderligere overvejelse, så går første pladsen til skvalderkålen. Den er (næsten) umulig at komme af med og breder sig vildt og voldsomt, hvis den får lov. Jeg har endnu ikke lykkedes med at få ryddet et bed for skvalderkål, for blot et enkelt lille stykke rod, bliver hurtigt til et helt bed.

Der er dog en del forslag til planter, som kan klare sig mod skvalderkålen og lukke af for lys til dens fotosyntese og dermed hindrer den i at vokse - se bl.a. denneartikel. Berit fra Irishaven har skrevet et indlæg om kulsukker mod skvalderkål og jeg har selv skrevet et indlæg om stor tusindstråle.


Andenpladsen går til dette ukrudt, som jeg måtte finde navnet på i Ukrudtsnøglen. Jeg fandt frem til, at det må være en lav ranunkel.  Den spreder sig ivrigt i græsplænen og …

DIY - selvandings potte

I et indlæg i foråret (næh nu jeg får set efter, så var det faktisk vinter), lovede jeg at vise, hvad jeg skulle bruge nogle af alle de ting til, som jeg samlede.
Tiden er kommet til at bruge de tomme konservesdåser til en selvvandings potte. Jeg er stærkt inspireret til idéen fra en video på Youtube hos en amerikansk dame og nu kan jeg jo selvfølgelig ikke husk hvor.

Men I får lige opskriften her "på dansk".

Jeg har brugt følgende ting;
spand fra blomsterhandlere - én af de store spande, som de får afskårne blomster hjem i5 konservesdåser med bund og top skåret afrund folie tærteformen-gangs karkludhåndklæderør, som er lidt længere end spandens højdepottejordplante - jeg har plantet en chili der i Jeg satte konservesdåserne ned i spanden og det er i dette område, at der er plads til vandet.

For at vandet kun er i det nederste område, borede jeg et hul lige under højden af konservesdåserne. Hullet skal fungere som et overløbshul, således at vandet aldrig kan stå højere end hu…

Pæon-aften

Jeg havde en dejlig tirsdag aften, idet jeg var i Hvalsø hos Pæoneksperten. Jeg var så heldig at jeg havde fået lokket min søster med dertil. Arrangementet foregik i pæonhaven, hvor vi havde lejlighed til at gå rundt og nyde alle de dejlig pæoner - og der er rigtig mange forskellige!


Claus Dalby var i haven for at fortælle om sin bog 'Bonderoser og pæoner'. Men lige inden Claus gik på,   så svarede Thomas fra Pæoneksperten på konkrete spørgsmål vedrørende pæoner.

Og jeg blev da lige en kende klogere i forhold til den forestående flytning af min pæon. Thomas fortalte, at for at sikre blomstringen, skal den deles, sådan at der er 3-5 rodskud (tror jeg nok, at han kaldte dem) på hver plante. Pæonen stimuleres derved til at danne nyt rodnet og dermed blomstre - så tager det forhåbenligt ikke mange år, før den blomstrer igen.


Claus er en god fortæller og er god til at krydre sin viden omkring pæoner med små anekdoter fra haveverdenen. Han fortalte bl.a. om hvordan Itoh hybriderne er…