Gå videre til hovedindholdet

Birk og allergi

Birketræet er et træ, som med grenene og bladenes lethed formidler en sagte og beroligende rislen. En lyd, som vi kan sidde på vores terrasse og nyde. Samtidig har træet en smuk hvid stamme og en lethed, som giver en svalende og alligevel flimrende skygge.


Men når alt dette skønne så er sagt om birken, så er der jo også en hage for nogle af os, nemlig pollenallergikerne. Når birken blomstrer er der mange, som døjer og birkepollen hitter ift. hvilke pollen mennesker med allergi reagerer på. Den varme april har ikke gjort det nemmere for allergikerne, men heldigvis skulle antallet af birkepollen skulle have toppet omkring 1. man. Der er dog fortsat mange pollen i luften og først omkring midten af juni er birkepollensæsonen slut.

Én enkel birkerakkel kan indeholde op til seks millioner pollen - dvs. at de fire rakler på ovenstående foto repræsenterer 24 millioner pollen! Birkepollen er det letteste af de forskellige pollen og er luftbåren. For birkepollenallergikere hjælpe det derfor ikke meget at fælde et birketræ i haven, idet der flyver pollen fra andre birketræer i nabolaget ind i haven. Birkepollen kan nemlig bæres flere hundrede km gemmen luften, ja nogle mener endda op til 3000 km!

Astma- og Allergi Danmark kan du se meget mere om pollen.

Kommentarer

 1. Jeg kan ikke være mere enig med dig. Birken er en af de smukkeste træer, men hvor er det et helvede, når den blomstre. Man sidder og fter vejret og øjnene klør som få og løber i vand. Godt at man bor ved havet - det hjælper en del, men ikke nok.

  Ha' en dejlig aften.

  SvarSlet
 2. Hej Madam
  Enig - det er ikke spor af sjovt :-/

  SvarSlet
 3. Jeg synes også, at birketræet er et smukt træ. Stammen er smuk, og jeg bruger grenene til dekorationer. Vi har et stort et stående på gårdspladsen. Desværre har vi også en allergiker i familien, så der er desværre lidt skår i glæden :-(

  SvarSlet
 4. Ja det er et smukt træ men kan godt se at det giver nogle problemer..Har selv en far som har fået allergi sent ilivet og det er da ikke nemt at være ude når de forskellige ting blomstrer ..

  SvarSlet
 5. Hej Ina og Karina
  Der er desværre nogle, som er rigtig hårdt ramt af forårets pollen og det må være et tveægget sværd at skulle døjes ved at gå ud at se på de smukke blomstende planter :-/

  SvarSlet

Send en kommentar

Populære indlæg fra denne blog

Juledekorationer hos søster

Da vi var hos min søster forleden, så benyttede jeg lejligheden til at tage lidt billeder af hendes juledekorationer. Jeg synes, at hun er rigtig dygtig til at binde og lave dekorationer, så det er altid en fornøjelse at komme på besøg og se, hvad hun nu har fundet på.

Specielt her til jul, har hun mange forskellige. Nogle af dem er nye og andre er gamle, som er frisket op med nyt, men alle smukke dekorationer, som oser af jul.


En lille smagsprøve på nogle af dekorationer som skaber stemning hos søster :-)

Firkantede fastelavnsboller

På 'min' header står der, at bloggen mest handler om haven, men også lidt om alt det andet. Og 'det andet' er vi så kommet til i aften. Jeg har nemlig fået lyst til at dele min 'opskrift' på firkantede fastelavnsboller med jer.

Til gemalens fødselsdag købte vi et par fastelavnsboller med fløde hos bageren. Og jeg tænkte, at det måtte kunne gøres efter i eget køkken. Så igår købte jeg ind til eksperimentet. De blev faktisk rigtig gode og så var de helt friske og sprøde. Og det bedste af det hele er, at de er utrolig lette at lave.


Færdiglavede butterdejsplader fra supermarkedet halveres og bages i ovnen i 20 min. Hver firkant skæres i to halvdele.

Kagecreme røres med lidt sukker og vanille. Flødeskum blandes med cremen i forholdet 2:1 og en 'klat' lægges mellem de to lag butterdej.


Fastelavnsbollen pyntes med glasur.

Det er da nemt. Og på trods af at fastelavnsbollerne er firkantede, så smager de altså rigtig godt.

Pæon-aften

Jeg havde en dejlig tirsdag aften, idet jeg var i Hvalsø hos Pæoneksperten. Jeg var så heldig at jeg havde fået lokket min søster med dertil. Arrangementet foregik i pæonhaven, hvor vi havde lejlighed til at gå rundt og nyde alle de dejlig pæoner - og der er rigtig mange forskellige!


Claus Dalby var i haven for at fortælle om sin bog 'Bonderoser og pæoner'. Men lige inden Claus gik på,   så svarede Thomas fra Pæoneksperten på konkrete spørgsmål vedrørende pæoner.

Og jeg blev da lige en kende klogere i forhold til den forestående flytning af min pæon. Thomas fortalte, at for at sikre blomstringen, skal den deles, sådan at der er 3-5 rodskud (tror jeg nok, at han kaldte dem) på hver plante. Pæonen stimuleres derved til at danne nyt rodnet og dermed blomstre - så tager det forhåbenligt ikke mange år, før den blomstrer igen.


Claus er en god fortæller og er god til at krydre sin viden omkring pæoner med små anekdoter fra haveverdenen. Han fortalte bl.a. om hvordan Itoh hybriderne er…