Gå videre til hovedindholdet

Birk og allergi

Birketræet er et træ, som med grenene og bladenes lethed formidler en sagte og beroligende rislen. En lyd, som vi kan sidde på vores terrasse og nyde. Samtidig har træet en smuk hvid stamme og en lethed, som giver en svalende og alligevel flimrende skygge.


Men når alt dette skønne så er sagt om birken, så er der jo også en hage for nogle af os, nemlig pollenallergikerne. Når birken blomstrer er der mange, som døjer og birkepollen hitter ift. hvilke pollen mennesker med allergi reagerer på. Den varme april har ikke gjort det nemmere for allergikerne, men heldigvis skulle antallet af birkepollen skulle have toppet omkring 1. man. Der er dog fortsat mange pollen i luften og først omkring midten af juni er birkepollensæsonen slut.

Én enkel birkerakkel kan indeholde op til seks millioner pollen - dvs. at de fire rakler på ovenstående foto repræsenterer 24 millioner pollen! Birkepollen er det letteste af de forskellige pollen og er luftbåren. For birkepollenallergikere hjælpe det derfor ikke meget at fælde et birketræ i haven, idet der flyver pollen fra andre birketræer i nabolaget ind i haven. Birkepollen kan nemlig bæres flere hundrede km gemmen luften, ja nogle mener endda op til 3000 km!

Astma- og Allergi Danmark kan du se meget mere om pollen.

Kommentarer

 1. Jeg kan ikke være mere enig med dig. Birken er en af de smukkeste træer, men hvor er det et helvede, når den blomstre. Man sidder og fter vejret og øjnene klør som få og løber i vand. Godt at man bor ved havet - det hjælper en del, men ikke nok.

  Ha' en dejlig aften.

  SvarSlet
 2. Hej Madam
  Enig - det er ikke spor af sjovt :-/

  SvarSlet
 3. Jeg synes også, at birketræet er et smukt træ. Stammen er smuk, og jeg bruger grenene til dekorationer. Vi har et stort et stående på gårdspladsen. Desværre har vi også en allergiker i familien, så der er desværre lidt skår i glæden :-(

  SvarSlet
 4. Ja det er et smukt træ men kan godt se at det giver nogle problemer..Har selv en far som har fået allergi sent ilivet og det er da ikke nemt at være ude når de forskellige ting blomstrer ..

  SvarSlet
 5. Hej Ina og Karina
  Der er desværre nogle, som er rigtig hårdt ramt af forårets pollen og det må være et tveægget sværd at skulle døjes ved at gå ud at se på de smukke blomstende planter :-/

  SvarSlet

Send en kommentar

Populære indlæg fra denne blog

Juledekorationer hos søster

Da vi var hos min søster forleden, så benyttede jeg lejligheden til at tage lidt billeder af hendes juledekorationer. Jeg synes, at hun er rigtig dygtig til at binde og lave dekorationer, så det er altid en fornøjelse at komme på besøg og se, hvad hun nu har fundet på.

Specielt her til jul, har hun mange forskellige. Nogle af dem er nye og andre er gamle, som er frisket op med nyt, men alle smukke dekorationer, som oser af jul.


En lille smagsprøve på nogle af dekorationer som skaber stemning hos søster :-)

Ny pergola

Tobakspibeplanten har fået mere plads! Et par af havens stolper med rionet har fået en overlægger og tobakspibeplanten har derved fået lidt mere plads at brede sig på. Jeg har længe haft et ønske, om at forbinde stolperne med tobakspibeplanten og stolperne på den anden side af græsstriben. Et ønske som nu er blevet opfyldt og vi har fået en pergola.

Tobakspibeplanten er stor og kraftig og griber fast i planterne, som gror omkring den. Håber er derfor, at den vil gribe fast i loftet med rionet i pergolaen og med tiden danne et grønt loft. Men den skal nok have en hjælpende hånd i starten for at blive guidet det rigtige sted hen.

På modsatte side af pergolaen er der også stolper med rionet, men herpå er der sat et par klematis. De er endnu små og plantet sidste år, så der går nok noget tid førend de fylder.

Madam Bæk's have med græsser

Jeg har fået mig én på have-opleveren -  jeg har været på besøg hos Madam Bæk, som har bloggen Et haveliv med sygdom. Jeg var inviteret i hendes have for at få inspiration til at "indføre" græsser i haven. Og der var masser af inspiration at hente.Jeg lagde meget mærke til, at der flere steder i haven var plantet store og høje græsser ud til kanten eller i forgrunden af et bed. Jeg har altid tænkt, at det høje skal plantes bagerst, men her lærte jeg, at det ser rigtig godt ud med græsser forrest.


Her er i det hele taget brugt mange høje græsser. Jeg har det selv svært ved at få højde i bedene og har en tendens til kun at vælge stauder, som ikke er voldsomt høje. Jeg må se at få lidt højde ind og specielt i husbedet kunne nogle af de høje græsser danne naturlige rum og dermed flere bede i det lange bed.  

Græsserne er bruge på forskellige måder i haven - her som en kant langs huset. Andre steder i samspil med stauder, buske eller et-årige.
Denne rødbrune New Zealanske Star s…