Gå videre til hovedindholdet

Birk og allergi

Birketræet er et træ, som med grenene og bladenes lethed formidler en sagte og beroligende rislen. En lyd, som vi kan sidde på vores terrasse og nyde. Samtidig har træet en smuk hvid stamme og en lethed, som giver en svalende og alligevel flimrende skygge.


Men når alt dette skønne så er sagt om birken, så er der jo også en hage for nogle af os, nemlig pollenallergikerne. Når birken blomstrer er der mange, som døjer og birkepollen hitter ift. hvilke pollen mennesker med allergi reagerer på. Den varme april har ikke gjort det nemmere for allergikerne, men heldigvis skulle antallet af birkepollen skulle have toppet omkring 1. man. Der er dog fortsat mange pollen i luften og først omkring midten af juni er birkepollensæsonen slut.

Én enkel birkerakkel kan indeholde op til seks millioner pollen - dvs. at de fire rakler på ovenstående foto repræsenterer 24 millioner pollen! Birkepollen er det letteste af de forskellige pollen og er luftbåren. For birkepollenallergikere hjælpe det derfor ikke meget at fælde et birketræ i haven, idet der flyver pollen fra andre birketræer i nabolaget ind i haven. Birkepollen kan nemlig bæres flere hundrede km gemmen luften, ja nogle mener endda op til 3000 km!

Astma- og Allergi Danmark kan du se meget mere om pollen.

Kommentarer

 1. Jeg kan ikke være mere enig med dig. Birken er en af de smukkeste træer, men hvor er det et helvede, når den blomstre. Man sidder og fter vejret og øjnene klør som få og løber i vand. Godt at man bor ved havet - det hjælper en del, men ikke nok.

  Ha' en dejlig aften.

  SvarSlet
 2. Hej Madam
  Enig - det er ikke spor af sjovt :-/

  SvarSlet
 3. Jeg synes også, at birketræet er et smukt træ. Stammen er smuk, og jeg bruger grenene til dekorationer. Vi har et stort et stående på gårdspladsen. Desværre har vi også en allergiker i familien, så der er desværre lidt skår i glæden :-(

  SvarSlet
 4. Ja det er et smukt træ men kan godt se at det giver nogle problemer..Har selv en far som har fået allergi sent ilivet og det er da ikke nemt at være ude når de forskellige ting blomstrer ..

  SvarSlet
 5. Hej Ina og Karina
  Der er desværre nogle, som er rigtig hårdt ramt af forårets pollen og det må være et tveægget sværd at skulle døjes ved at gå ud at se på de smukke blomstende planter :-/

  SvarSlet

Send en kommentar

Populære indlæg fra denne blog

Juledekorationer hos søster

Da vi var hos min søster forleden, så benyttede jeg lejligheden til at tage lidt billeder af hendes juledekorationer. Jeg synes, at hun er rigtig dygtig til at binde og lave dekorationer, så det er altid en fornøjelse at komme på besøg og se, hvad hun nu har fundet på.

Specielt her til jul, har hun mange forskellige. Nogle af dem er nye og andre er gamle, som er frisket op med nyt, men alle smukke dekorationer, som oser af jul.


En lille smagsprøve på nogle af dekorationer som skaber stemning hos søster :-)

De små i haven

Det er ikke de små mennesker, der er tale om! Men istedet er de små blomster fanget med makro-linsen og når der kigges efter, så er der en del smukke små blomster


Porcelænsblomstens fine små blomster har her besøg af en lille bille.

De sidste blomster på kærmindsøstrene sidder helt oppe i toppen af blomsterstænglen - det varer ikke længe inden deres blomstring er slut.De små grøn/hvide blomster findes i hobetal på benveden. Det er ikke til at forstå, at den får flotte røde og orange frøstande hen på efteråret - og frøstandene er vel at mærke noget større end selv blomsten.

De enkelte blomster på den lille sibiriske portulak er små, men oftest er der flere planter på samme sted og flere blomster samtidig, så derfor er den til at få øje på.Den sidste er én af mine yndlinge, som man skal kigge virkelig godt efter, for at finde - de små tobakspiber gemmer sig gerne under de rimelig store blade af tobakspibeplanten.

Ukrudt top tre

Alle kæmper vist med hvert sit ukrudt i haven - jeg gør ihvertfald. Ina fra Anna's plads havde forleden dag et indlæg om de tre 'værste' ukrudt i hendes have. Den tråd vælger jeg at tage op.


Helt uden overdrivelse og yderligere overvejelse, så går første pladsen til skvalderkålen. Den er (næsten) umulig at komme af med og breder sig vildt og voldsomt, hvis den får lov. Jeg har endnu ikke lykkedes med at få ryddet et bed for skvalderkål, for blot et enkelt lille stykke rod, bliver hurtigt til et helt bed.

Der er dog en del forslag til planter, som kan klare sig mod skvalderkålen og lukke af for lys til dens fotosyntese og dermed hindrer den i at vokse - se bl.a. denneartikel. Berit fra Irishaven har skrevet et indlæg om kulsukker mod skvalderkål og jeg har selv skrevet et indlæg om stor tusindstråle.


Andenpladsen går til dette ukrudt, som jeg måtte finde navnet på i Ukrudtsnøglen. Jeg fandt frem til, at det må være en lav ranunkel.  Den spreder sig ivrigt i græsplænen og …