Gå videre til hovedindholdet

Birk og allergi

Birketræet er et træ, som med grenene og bladenes lethed formidler en sagte og beroligende rislen. En lyd, som vi kan sidde på vores terrasse og nyde. Samtidig har træet en smuk hvid stamme og en lethed, som giver en svalende og alligevel flimrende skygge.


Men når alt dette skønne så er sagt om birken, så er der jo også en hage for nogle af os, nemlig pollenallergikerne. Når birken blomstrer er der mange, som døjer og birkepollen hitter ift. hvilke pollen mennesker med allergi reagerer på. Den varme april har ikke gjort det nemmere for allergikerne, men heldigvis skulle antallet af birkepollen skulle have toppet omkring 1. man. Der er dog fortsat mange pollen i luften og først omkring midten af juni er birkepollensæsonen slut.

Én enkel birkerakkel kan indeholde op til seks millioner pollen - dvs. at de fire rakler på ovenstående foto repræsenterer 24 millioner pollen! Birkepollen er det letteste af de forskellige pollen og er luftbåren. For birkepollenallergikere hjælpe det derfor ikke meget at fælde et birketræ i haven, idet der flyver pollen fra andre birketræer i nabolaget ind i haven. Birkepollen kan nemlig bæres flere hundrede km gemmen luften, ja nogle mener endda op til 3000 km!

Astma- og Allergi Danmark kan du se meget mere om pollen.

Kommentarer

 1. Jeg kan ikke være mere enig med dig. Birken er en af de smukkeste træer, men hvor er det et helvede, når den blomstre. Man sidder og fter vejret og øjnene klør som få og løber i vand. Godt at man bor ved havet - det hjælper en del, men ikke nok.

  Ha' en dejlig aften.

  SvarSlet
 2. Hej Madam
  Enig - det er ikke spor af sjovt :-/

  SvarSlet
 3. Jeg synes også, at birketræet er et smukt træ. Stammen er smuk, og jeg bruger grenene til dekorationer. Vi har et stort et stående på gårdspladsen. Desværre har vi også en allergiker i familien, så der er desværre lidt skår i glæden :-(

  SvarSlet
 4. Ja det er et smukt træ men kan godt se at det giver nogle problemer..Har selv en far som har fået allergi sent ilivet og det er da ikke nemt at være ude når de forskellige ting blomstrer ..

  SvarSlet
 5. Hej Ina og Karina
  Der er desværre nogle, som er rigtig hårdt ramt af forårets pollen og det må være et tveægget sværd at skulle døjes ved at gå ud at se på de smukke blomstende planter :-/

  SvarSlet

Send en kommentar

Populære indlæg fra denne blog

Pæon-aften

Jeg havde en dejlig tirsdag aften, idet jeg var i Hvalsø hos Pæoneksperten. Jeg var så heldig at jeg havde fået lokket min søster med dertil. Arrangementet foregik i pæonhaven, hvor vi havde lejlighed til at gå rundt og nyde alle de dejlig pæoner - og der er rigtig mange forskellige!


Claus Dalby var i haven for at fortælle om sin bog 'Bonderoser og pæoner'. Men lige inden Claus gik på,   så svarede Thomas fra Pæoneksperten på konkrete spørgsmål vedrørende pæoner.

Og jeg blev da lige en kende klogere i forhold til den forestående flytning af min pæon. Thomas fortalte, at for at sikre blomstringen, skal den deles, sådan at der er 3-5 rodskud (tror jeg nok, at han kaldte dem) på hver plante. Pæonen stimuleres derved til at danne nyt rodnet og dermed blomstre - så tager det forhåbenligt ikke mange år, før den blomstrer igen.


Claus er en god fortæller og er god til at krydre sin viden omkring pæoner med små anekdoter fra haveverdenen. Han fortalte bl.a. om hvordan Itoh hybriderne er…

Ny pergola

Tobakspibeplanten har fået mere plads! Et par af havens stolper med rionet har fået en overlægger og tobakspibeplanten har derved fået lidt mere plads at brede sig på. 











Jeg har længe haft et ønske, om at forbinde stolperne med tobakspibeplanten og stolperne på den anden side af græsstriben. Et ønske som nu er blevet opfyldt og vi har fået en pergola.

Tobakspibeplanten er stor og kraftig og griber fast i planterne, som gror omkring den. Håber er derfor, at den vil gribe fast i loftet med rionet i pergolaen og med tiden danne et grønt loft. Men den skal nok have en hjælpende hånd i starten for at blive guidet det rigtige sted hen.

På modsatte side af pergolaen er der også stolper med rionet, men herpå er der sat et par klematis. De er endnu små og plantet sidste år, så der går nok noget tid førend de fylder.

Nedklipning af katteurt

Katteurten Nepeta faassenii 'Six hills Giants' lever op til sit navn og jeg skal love for, at den er blevet stor - stor og smuk var den, da den stod med alle de smukke blå blomster i fuld flor. Og den har været så velbesøgt af de flittige brumbassser.

En ulempe ved den er dog, at den falder til siden og derved bliver lidt bar i midten. Derfor fylder den ret meget - jeg tror, at én plante har fyldt 1,5x1,5 m. Derfor har den også klemt nogle af de planter, som jeg har sat i bedet. Måske har jeg plantet for tæt, men så er planten for stor.
Så istedet har jeg midlertidigt sat en stump rionet op, så plantestilkene er blevet løftet fra jorden og der er givet plads til andre planter. Dette må blive min fremtidige løsning - dog med rionet hele vejen rundt om planten - da jeg gerne vil beholde katteurten i haven.

Da jeg så, at der var friske grønne skud i midten af planterne, så var jeg kvik med saksen - væk med de horisontale, halv visne og afblomstrede grene. Og tilbage stod friske b…