Gå videre til hovedindholdet

Y for yndige vibeæg

I efteråret lagde jeg vibeæg i et bed og de er nu begyndt at springe ud. Og jeg synes, at de er meget yndige med lilla tern - iøvrigt den eneste blomst med tern!

Der siger jeg Y for yndige vibeæg

Og de er kærkomne, men for mig også en lidt anderledes forårsblomst. Men yndige er de, som de står der med deres nikkende klokkeblomster i lilla tern.


I den tidligere have på Fyn, satte jeg et år løg af vibeæg, men ikke én eneste viste sig det følgende forår - jorden har nok ikke været god nok til at løget kunne trives! Men nu er det heldigvis lykkedes at få en lille bestand af vibeæggene. Og måske jeg skulle få fat i løg af de hvide til efteråret, som iøvrigt også er ternede trods det, at de er hvide.

Denne uges indlæg til bogstavet Y i ABC Scandinavia - som endnu ikke har offentliggjort bogstavet Y, men det kommer på fredag som sædvanligt - jeg er bare for tidligt ude!

Kommentarer

 1. Jeg er også vild med vibeæg. Har også lige skrevet om dem ;-)

  SvarSlet
 2. Hej Ina
  Sjovt at vi lige skulle ramme vibeæg begge to - og så alligevel ikke, for det er da lidt anderledes end de øvrige 'gængse' forårsløg :-)

  SvarSlet
 3. ja de er MEGET søde, jeg synes mine flytter sig, de kommer hist og pist... men desværre ikke i store mængder.

  SvarSlet
 4. Hej Conny
  Ja den hører til de smukke og søde :-)

  Hej Sussi
  Så må de vel selvså sig. Læste på Havenyt.dk, at der er nogle som har problemer med dyr, som graver dem op. Håøber det er selvsåning, for så er der da chance for, at den spreder sig - hvis de lagte løg da holder til mere end én blomstring!

  SvarSlet
 5. Fin bild på Kungsängsliljan.
  Här hos oss, står den i knopp fortfarande, men också en av de första om våren.

  SvarSlet
 6. Det er en yndig forårsblomst...God påske..;-D

  SvarSlet
 7. Hej Rejen
  Tak i lige måde :-)

  SvarSlet
 8. De er virkelig yndige.. og yndefulde.. :-)

  SvarSlet
 9. Dejligt billede af et yndigt vibeæg.

  SvarSlet
 10. Meget flotte blomster,
  så fint at du har fått opparbeidet en liten bestand av disse :)

  SvarSlet
 11. Hej Kjell E
  Jeg har bemærket, at I er lidt senere på den i vore nordiske broderlande. Håber snart at I får farve på vibeæggene og dermed forår :-)

  Hej Inge
  Ja begge dele :-)

  Hej Jørgen
  Tak :-)

  Hej Melusine
  Ja, og jeg håber på endnu flere, måske nogle hvide. På løgposen var der billeder af både hvide og lilla, men det er kun lilla der er dukket op?

  SvarSlet

Send en kommentar

Populære indlæg fra denne blog

Juledekorationer hos søster

Da vi var hos min søster forleden, så benyttede jeg lejligheden til at tage lidt billeder af hendes juledekorationer. Jeg synes, at hun er rigtig dygtig til at binde og lave dekorationer, så det er altid en fornøjelse at komme på besøg og se, hvad hun nu har fundet på.

Specielt her til jul, har hun mange forskellige. Nogle af dem er nye og andre er gamle, som er frisket op med nyt, men alle smukke dekorationer, som oser af jul.


En lille smagsprøve på nogle af dekorationer som skaber stemning hos søster :-)

Rød havesyre

Hurra - Jeg opdagede igår, at planterne i haven begynder at røre på sig. Èn af de første jeg har fået øje på er rød havesyre, som står med små flotte blade. Havesyren står i staudebedet og har fået lov til at smide frø og nu kan jeg se, at den kommer flere steder i bedet, dog uden at den kommer over det hele som "ukrudt". I litteraturen skrives der, at det er en god idé, at fjerne blomsterne inden den sætter frø, idet planten kan være svær at fjerne fordi den har en dybtgående rod. Men indtil videre har jeg ikke haft problemer med, at den spreder sig for meget.

Havesyre findes også i en grøn variant med saftige, græsgrønne blade, men jeg er nu glad for den røde, som giver lidt mere kolorit på bedet. Planten kommer med blomstrerstilke med mange skiveformede rust-/gul-farvede blomster fra midsommer, men umiddelbart er det for mig at se ikke blomsterne, der er det attraktive ved denne urt. Blomsterstandene bliver op til 50-80 cm høje. Planten trives bedst i sol til halvskygge og…

Pæon-aften

Jeg havde en dejlig tirsdag aften, idet jeg var i Hvalsø hos Pæoneksperten. Jeg var så heldig at jeg havde fået lokket min søster med dertil. Arrangementet foregik i pæonhaven, hvor vi havde lejlighed til at gå rundt og nyde alle de dejlig pæoner - og der er rigtig mange forskellige!


Claus Dalby var i haven for at fortælle om sin bog 'Bonderoser og pæoner'. Men lige inden Claus gik på,   så svarede Thomas fra Pæoneksperten på konkrete spørgsmål vedrørende pæoner.

Og jeg blev da lige en kende klogere i forhold til den forestående flytning af min pæon. Thomas fortalte, at for at sikre blomstringen, skal den deles, sådan at der er 3-5 rodskud (tror jeg nok, at han kaldte dem) på hver plante. Pæonen stimuleres derved til at danne nyt rodnet og dermed blomstre - så tager det forhåbenligt ikke mange år, før den blomstrer igen.


Claus er en god fortæller og er god til at krydre sin viden omkring pæoner med små anekdoter fra haveverdenen. Han fortalte bl.a. om hvordan Itoh hybriderne er…