Gå videre til hovedindholdet

Y for yndige vibeæg

I efteråret lagde jeg vibeæg i et bed og de er nu begyndt at springe ud. Og jeg synes, at de er meget yndige med lilla tern - iøvrigt den eneste blomst med tern!

Der siger jeg Y for yndige vibeæg

Og de er kærkomne, men for mig også en lidt anderledes forårsblomst. Men yndige er de, som de står der med deres nikkende klokkeblomster i lilla tern.


I den tidligere have på Fyn, satte jeg et år løg af vibeæg, men ikke én eneste viste sig det følgende forår - jorden har nok ikke været god nok til at løget kunne trives! Men nu er det heldigvis lykkedes at få en lille bestand af vibeæggene. Og måske jeg skulle få fat i løg af de hvide til efteråret, som iøvrigt også er ternede trods det, at de er hvide.

Denne uges indlæg til bogstavet Y i ABC Scandinavia - som endnu ikke har offentliggjort bogstavet Y, men det kommer på fredag som sædvanligt - jeg er bare for tidligt ude!

Kommentarer

 1. Jeg er også vild med vibeæg. Har også lige skrevet om dem ;-)

  SvarSlet
 2. Hej Ina
  Sjovt at vi lige skulle ramme vibeæg begge to - og så alligevel ikke, for det er da lidt anderledes end de øvrige 'gængse' forårsløg :-)

  SvarSlet
 3. ja de er MEGET søde, jeg synes mine flytter sig, de kommer hist og pist... men desværre ikke i store mængder.

  SvarSlet
 4. Hej Conny
  Ja den hører til de smukke og søde :-)

  Hej Sussi
  Så må de vel selvså sig. Læste på Havenyt.dk, at der er nogle som har problemer med dyr, som graver dem op. Håøber det er selvsåning, for så er der da chance for, at den spreder sig - hvis de lagte løg da holder til mere end én blomstring!

  SvarSlet
 5. Fin bild på Kungsängsliljan.
  Här hos oss, står den i knopp fortfarande, men också en av de första om våren.

  SvarSlet
 6. Det er en yndig forårsblomst...God påske..;-D

  SvarSlet
 7. Hej Rejen
  Tak i lige måde :-)

  SvarSlet
 8. De er virkelig yndige.. og yndefulde.. :-)

  SvarSlet
 9. Dejligt billede af et yndigt vibeæg.

  SvarSlet
 10. Meget flotte blomster,
  så fint at du har fått opparbeidet en liten bestand av disse :)

  SvarSlet
 11. Hej Kjell E
  Jeg har bemærket, at I er lidt senere på den i vore nordiske broderlande. Håber snart at I får farve på vibeæggene og dermed forår :-)

  Hej Inge
  Ja begge dele :-)

  Hej Jørgen
  Tak :-)

  Hej Melusine
  Ja, og jeg håber på endnu flere, måske nogle hvide. På løgposen var der billeder af både hvide og lilla, men det er kun lilla der er dukket op?

  SvarSlet

Send en kommentar

Populære indlæg fra denne blog

Pæon-aften

Jeg havde en dejlig tirsdag aften, idet jeg var i Hvalsø hos Pæoneksperten. Jeg var så heldig at jeg havde fået lokket min søster med dertil. Arrangementet foregik i pæonhaven, hvor vi havde lejlighed til at gå rundt og nyde alle de dejlig pæoner - og der er rigtig mange forskellige!


Claus Dalby var i haven for at fortælle om sin bog 'Bonderoser og pæoner'. Men lige inden Claus gik på,   så svarede Thomas fra Pæoneksperten på konkrete spørgsmål vedrørende pæoner.

Og jeg blev da lige en kende klogere i forhold til den forestående flytning af min pæon. Thomas fortalte, at for at sikre blomstringen, skal den deles, sådan at der er 3-5 rodskud (tror jeg nok, at han kaldte dem) på hver plante. Pæonen stimuleres derved til at danne nyt rodnet og dermed blomstre - så tager det forhåbenligt ikke mange år, før den blomstrer igen.


Claus er en god fortæller og er god til at krydre sin viden omkring pæoner med små anekdoter fra haveverdenen. Han fortalte bl.a. om hvordan Itoh hybriderne er…

Ny pergola

Tobakspibeplanten har fået mere plads! Et par af havens stolper med rionet har fået en overlægger og tobakspibeplanten har derved fået lidt mere plads at brede sig på. Jeg har længe haft et ønske, om at forbinde stolperne med tobakspibeplanten og stolperne på den anden side af græsstriben. Et ønske som nu er blevet opfyldt og vi har fået en pergola.

Tobakspibeplanten er stor og kraftig og griber fast i planterne, som gror omkring den. Håber er derfor, at den vil gribe fast i loftet med rionet i pergolaen og med tiden danne et grønt loft. Men den skal nok have en hjælpende hånd i starten for at blive guidet det rigtige sted hen.

På modsatte side af pergolaen er der også stolper med rionet, men herpå er der sat et par klematis. De er endnu små og plantet sidste år, så der går nok noget tid førend de fylder.

Nedklipning af katteurt

Katteurten Nepeta faassenii 'Six hills Giants' lever op til sit navn og jeg skal love for, at den er blevet stor - stor og smuk var den, da den stod med alle de smukke blå blomster i fuld flor. Og den har været så velbesøgt af de flittige brumbassser.

En ulempe ved den er dog, at den falder til siden og derved bliver lidt bar i midten. Derfor fylder den ret meget - jeg tror, at én plante har fyldt 1,5x1,5 m. Derfor har den også klemt nogle af de planter, som jeg har sat i bedet. Måske har jeg plantet for tæt, men så er planten for stor.
Så istedet har jeg midlertidigt sat en stump rionet op, så plantestilkene er blevet løftet fra jorden og der er givet plads til andre planter. Dette må blive min fremtidige løsning - dog med rionet hele vejen rundt om planten - da jeg gerne vil beholde katteurten i haven.

Da jeg så, at der var friske grønne skud i midten af planterne, så var jeg kvik med saksen - væk med de horisontale, halv visne og afblomstrede grene. Og tilbage stod friske b…