Gå videre til hovedindholdet

T for Træer Til Tælling

Denne fredags bogstav i ABC Scandinavia er T - du kan se andres bud på T'et lige her. Mit bud lyder:

T for Træer Til Tælling

Haven er efterhånden godt groet til og dermed er der flere træer, som er blevet voldsomt store. Det er derfor atter tid til at fjerne nogle af dem og tre træer bliver sendt til tælling.


Klods op af huset bagside, gror der to store akacietræer. Om formiddagen skygger de for solen på vores terrasse og om eftermiddagen skygger de for solen på naboens terrasse. Ved løvfaldt er der altid rigtig mange blade på det flade tag, hvilket ikke er hensigtsmæssigt ift. regn og nedløbsrør/faskiner.

Når træerne blomstrer er det et smukt syn med alle de hvide blomster. Men små akacietræer kan pludselig dukke op forskellige steder i haven og da træet har nogle enorme torne, er det ikke et træ, som vi har lyst til, skal vokse hvor som helst. Og de vokser hurtigt!

Træerne skal nu fjernes og jeg er spændt på, om der vil dukke endnu flere små træer op i de kommende år, for træet har ry for at danne mange rodskud. Men så må vi jo bare være efter de små træer lige så hurtigt som vi ser dem.


Det sidste træ, som er sendt til tælling i denne omgang er en rød ahorn, som er plantet kun én meter fra drivhuset. Den stjæler en masse lys og jeg har svært ved at få afgrøderne i drivhuset til at yde nok. Planterne bliver lange og ranglede og frugterne har svært ved at modne.

Træet har nogle vældig flotte røde blade og det er et nøjsomt træ, som vi ellers nyder i haven. Da vi flyttede ind i huset, var træet lille og beskedent, men efter 9 år, så har det nået en vis størrelse og det bliver jo ikke mindre. Så derfor er det ahorn eller drivhus og jeg har valgt drivhuset - træet skal fældes.

Og det sker så i den kommende weekend, hvor vi har hyret en skovmand til at lægge de tre træer ned. Vi skal så selv sørge for, at få grenene kørt væk. Stammer og tykke grene regner vi med, at vi skal have savet op, kløvet og lagt til tørring til den kommende fyringssæson.  

Det bliver så godt at få træerne fældet - specielt når vi engang har fået det hele ryddet op igen :-)

Kommentarer

 1. Ja, kan godt se de er blevet lidt store, et kæmpe arbejde, men dejligt med lys i haven. - Og så er det ikke at underkende med noget godt træ til fyring, med de priser vi har i dag. Vi burde vel ikke gro andet end træer, for at holde varmen i disse tider :)

  SvarSlet
 2. Hej Flora
  Ja, det bliver et stort arbejde, men det bliver godt til sidst! Vi må ihvertfald udnytte de ressourcer vi får givet :-)

  SvarSlet
 3. Ja det er store træer i en have inde i byen..jeg bor på landet og har mange store træer men de genererer heller ikke naboen..Vi blev dog nødt til at fælde et træ hvor vores nye drivhus skal placeres..jeg har det skidt med at fælde et træ da det jo tager så lang tid at gro op..men oftest er det jo den eneste mulighed..Og det bliver også skønt til sommer med mere lys i drivhuset..
  God arbejdslyst..
  Mange hilsener Karina

  SvarSlet
 4. Du kunne jo også lave et 'insektbo' med noget af det afsavede :O)Jeg har set nogle flotte og dekortive udgaver rundt om på nettet.

  SvarSlet
 5. Hej Karina
  Du er 'heldig', at have så stor en grund - men det kræver selvfølgelig også meget arbejde.
  du har helt ret i, at så store træer ikke passer på en parcelhusgrund på 800 kvm. Og det bliver så dejligt med mere lys og specielt godt i drivhuset :-)

  Hej Susanne
  Insektbo - det lyder spændende. Kan du mon henvise til nogle links på nettet? Jeg har prøvet at google, men synes ikke rigtig at jeg finder noget!

  SvarSlet
 6. http://www.haven.dk/hwarticles.asp?detail=23148

  Prøv at kigge her :O)

  SvarSlet
 7. Hej Susanne
  Jeg må have fat i min mors aflagte nr. af Haven, hvor de viser flere insektbo, så jeg kan få lidt mere inspiration :-)

  SvarSlet
 8. Apropos insektbo har Mette fra metteshave også nogle indlæg om det og gode billeder..Ja der er meget arbejde i så stor have så tænker også meget over hvad vi vil have i haven..God weekend..

  SvarSlet
 9. Hej Karina
  Tak for henvisningen til Mettes Have - da jeg så indlægget kunne jeg godt huske, at jeg har set det tidligere. Ud over at være godt for havens 'nyttedyr' så er det også meget dekorativt :-)

  SvarSlet

Send en kommentar

Populære indlæg fra denne blog

Juledekorationer hos søster

Da vi var hos min søster forleden, så benyttede jeg lejligheden til at tage lidt billeder af hendes juledekorationer. Jeg synes, at hun er rigtig dygtig til at binde og lave dekorationer, så det er altid en fornøjelse at komme på besøg og se, hvad hun nu har fundet på.

Specielt her til jul, har hun mange forskellige. Nogle af dem er nye og andre er gamle, som er frisket op med nyt, men alle smukke dekorationer, som oser af jul.


En lille smagsprøve på nogle af dekorationer som skaber stemning hos søster :-)

Ny pergola

Tobakspibeplanten har fået mere plads! Et par af havens stolper med rionet har fået en overlægger og tobakspibeplanten har derved fået lidt mere plads at brede sig på. Jeg har længe haft et ønske, om at forbinde stolperne med tobakspibeplanten og stolperne på den anden side af græsstriben. Et ønske som nu er blevet opfyldt og vi har fået en pergola.

Tobakspibeplanten er stor og kraftig og griber fast i planterne, som gror omkring den. Håber er derfor, at den vil gribe fast i loftet med rionet i pergolaen og med tiden danne et grønt loft. Men den skal nok have en hjælpende hånd i starten for at blive guidet det rigtige sted hen.

På modsatte side af pergolaen er der også stolper med rionet, men herpå er der sat et par klematis. De er endnu små og plantet sidste år, så der går nok noget tid førend de fylder.

Madam Bæk's have med græsser

Jeg har fået mig én på have-opleveren -  jeg har været på besøg hos Madam Bæk, som har bloggen Et haveliv med sygdom. Jeg var inviteret i hendes have for at få inspiration til at "indføre" græsser i haven. Og der var masser af inspiration at hente.Jeg lagde meget mærke til, at der flere steder i haven var plantet store og høje græsser ud til kanten eller i forgrunden af et bed. Jeg har altid tænkt, at det høje skal plantes bagerst, men her lærte jeg, at det ser rigtig godt ud med græsser forrest.


Her er i det hele taget brugt mange høje græsser. Jeg har det selv svært ved at få højde i bedene og har en tendens til kun at vælge stauder, som ikke er voldsomt høje. Jeg må se at få lidt højde ind og specielt i husbedet kunne nogle af de høje græsser danne naturlige rum og dermed flere bede i det lange bed.  

Græsserne er bruge på forskellige måder i haven - her som en kant langs huset. Andre steder i samspil med stauder, buske eller et-årige.
Denne rødbrune New Zealanske Star s…