Gå videre til hovedindholdet

Rodbrand blandt scabiose-kimplanter

Jeg tror, at mine staude-kimplanterne har fået rodbrand :-(

Sygdommen skyldes jordboende svampe af flere forskellige slags. Svampene angiver planternes stængler og rod. Stænglen vil skrumpe ind og bliver trådtynd og dermed kan planten ikke optage den nødvendige vand og næring. Når planten er tilstrækkelig svækket, vælter den og den vil efterhånden visne. Sygdommen kaldes også for rodhalsbrand eller væltesyge!

Jeg har over et stykke tid kunnet se, at nogle af kimplanternes stængler er skrumpet ind lige over jordoverfladen og nogle af planterne er væltet. Sygdommen kan skyldes flere forskellige årsager bl.a;
 • såjord som indeholder svampesporer
 • frø som indeholder svamepsporer
 • kold og komprimeret såjord 
 • høj luftfugtighed/overvanding
 • såring af planten
 • rene kasser og planteudstyr
Jeg har brugt købt så- og priklemuld, frøene er fra et velrenomeret frøfirma og planterne er ikke blevet såret på noget tidspunkt, så jeg tror ikke, at misseren ligger der. Men kassen jeg har sået frøene i er emballage fra spise-champignon. Og i forbindelse med en weekendtur, hvor jeg tænkte, at de nye planter ikke må komme til at mangle vand, fik jeg vandet lidt for meget. Så jeg tror, at det kan skyldes emballagen og overvanding - ærgerligt.

Jeg har ledt efter information på internettet og fundet ud af, at de planter der er angrebet, ikke står til at redde. Og der er heller ingen metoder til at bekæmpe sygdommen - der skal forebygges! Men jeg kan ikke finde information om, om de angrebne planter skal fjernes hurtigst muligt for at minimere smitte-risikoen og mindske skaderne?

Jeg har fjernet alle de angrebne planter og beholdt de planter, som jeg med det blotte øje ikke kan se er angrebet. Jeg håber og krydser fingre for, at det er 'raske planter' der er tilbage og dem er der trods alt 15 tilbage, så hvis alle overlever, tror jeg, at jeg får mit behov for hvide scabioser dækket!

Kommentarer

 1. Jo ud med de angrebne planter og ud med dig i morgen og købe Vermiculite til at drysse på overfladen. Det kan du bruge hver gang du sår - det er et granulat som sikrer at fugten omkring kimplanterne holdes tør! Og pøj pøj med resten, nu ved du i hvertfald at du skal være nøjsom med vandet oppefra, prøv at skubbe jorden lidt væk fra kanten af bakken og vand ned i bakken og lad vandet løbe langs bunden ind mod midten.
  Ha en rigtig dejlig søndag:o)

  SvarSlet
 2. Hej Lisbeth
  Vermiculite har jeg læst om, men aldrig prøvet. Det må prøves, for skal jo have sået nogle flere frø! Jeg vil prøve at skubbe jorden væk fra kanterne. Mange tak for tipsene :-)
  Du ønskes også en rigtig dejlig søndag :)

  SvarSlet
 3. Jeg bruger atamon i mit vandingsvand. En halv tsk. pr liter vand, og vander jordoverfladen med en forstøver jævnligt. I år har jeg ikke haft problemer med svampeangreb i jordoverfladen - endnu :O)
  Andre år er det gået helt galt med svampe angreb, men ikke efter jeg er begyndt at blande atamon i vandet!!

  SvarSlet
 4. Hej Susanne
  Det er da helt befriende at høre, at det ikke kun er mig, som har problemer. At hælde lidt atamon i vand i forstøversprøjten er da en nem løsning for at undgå svampeangreb. Tak for tippet :-)
  Du ønskes også en rigtig dejlig søndag :)

  SvarSlet
 5. Det lyder rigtig træls med svamp, vand nedefra er det jeg selv bruger, men det med atamon i vandet lyder som en god løsning til supplement. Håber de sidste 15 overlever.
  Henrik

  SvarSlet
 6. ÆV, ÆV hvor ærgerligt. Jeg vil også selv bruge vermiculite i år, og håber ikke mine småplanter bliver angrebet.

  SvarSlet
 7. Min erfaring med svampeangreb er forskellig. Nogle år er det simpelthen den såjord man har købt som er for dårlig :O(. Andre grunde kan være når frøene står længe inden de evt. spirer uden meget lys og for fugtigt. Men atamon hjælper - det er sikkert :O)

  Vermiculite er også en løsning.

  Jeg har også prøvet at blande kattegrus i såjorden. Det kan også gå, men problemet er udtørring. Kattegrus/legakugler opsuger vand, men afgiver det ikke igen (og det er ikke rart at få ud i bedene) - så....op på hesten og prøv dig frem :O)

  SvarSlet
 8. Hej Henrik
  Ja, det er rigtig træls. Jeg forsøger om de sidste 15 overlever med atamon.

  Hej Lene
  Held og lykke. Her er ihvertfald et par tips fra kommentarerne, som du kan anvende :-)

  Hej Susanne
  Jeg har ikke tidligere haft problemer med rodbrand. Men jeg har flere frø, der skal såes, så jeg må prøve mig frem ift. hvad der fungerer godt! Tak for opmuntringen :-)

  SvarSlet
 9. Nei, så ergerlig! Det var synd! Jeg har ikke sett noe slikt før. Jeg har også sådd en del i champignon- kasser og har hatt litt uflaks med det. Frøene tålte ikke å bli dekket med plastlokket som hørte til, selv om det var store hull. Vel, vel. Man lærer av erfaring! Håper det går bra med de resterende plantene! Scabiosa er jo så vakre! Ha en flott kveld:) Cathrine

  SvarSlet
 10. Hej Cathrine
  Utroligt, at frøene ikke kunne tåle plastiklåget - det havde mine frø ingen problemer med og de spirrede ret hurtigt. Heldigvis lærer vi af vore erfaringer :-)
  Du ønskes også en dejlig aften :)

  SvarSlet
 11. Usch inte något kul och här fick jag nog svaret med vad som skjer med mina lakritsrötter. Hoppas du tar sig dom som ännu inte är angripna.

  SvarSlet
 12. Hej Mia
  Det er ikke rart, hvis det også er sket for dine lakridsrødder. Håber at du trods alt får nogle planter, som du kan arbejde videre med :-)
  Hver dag er jeg forbi småplanterne for at tjekke, om de er blevet svage omkring rodhalsen. Men indtil videre har de klaret det og jeg krydser fingre for at de overlever.

  SvarSlet
 13. Hej Susanne
  Jeg er freelancejournalist og mangler et godt billede af plantesygdommen rodbrand til en artikel. Jeg kan se, at du har nogle gode billeder liggende her på siden, så jeg vil høre, om jeg må bruge et af dem? Du bliver selvfølgelig krediteret med navn i artiklen.
  Venlige hilsner Anne Sandager
  Mail: sandager.anne@gmail.com

  SvarSlet
 14. Hej Anne
  Du må gerne bruge mit billede :-)

  SvarSlet

Send en kommentar

Populære indlæg fra denne blog

Juledekorationer hos søster

Da vi var hos min søster forleden, så benyttede jeg lejligheden til at tage lidt billeder af hendes juledekorationer. Jeg synes, at hun er rigtig dygtig til at binde og lave dekorationer, så det er altid en fornøjelse at komme på besøg og se, hvad hun nu har fundet på.

Specielt her til jul, har hun mange forskellige. Nogle af dem er nye og andre er gamle, som er frisket op med nyt, men alle smukke dekorationer, som oser af jul.


En lille smagsprøve på nogle af dekorationer som skaber stemning hos søster :-)

Ny pergola

Tobakspibeplanten har fået mere plads! Et par af havens stolper med rionet har fået en overlægger og tobakspibeplanten har derved fået lidt mere plads at brede sig på. Jeg har længe haft et ønske, om at forbinde stolperne med tobakspibeplanten og stolperne på den anden side af græsstriben. Et ønske som nu er blevet opfyldt og vi har fået en pergola.

Tobakspibeplanten er stor og kraftig og griber fast i planterne, som gror omkring den. Håber er derfor, at den vil gribe fast i loftet med rionet i pergolaen og med tiden danne et grønt loft. Men den skal nok have en hjælpende hånd i starten for at blive guidet det rigtige sted hen.

På modsatte side af pergolaen er der også stolper med rionet, men herpå er der sat et par klematis. De er endnu små og plantet sidste år, så der går nok noget tid førend de fylder.

Madam Bæk's have med græsser

Jeg har fået mig én på have-opleveren -  jeg har været på besøg hos Madam Bæk, som har bloggen Et haveliv med sygdom. Jeg var inviteret i hendes have for at få inspiration til at "indføre" græsser i haven. Og der var masser af inspiration at hente.Jeg lagde meget mærke til, at der flere steder i haven var plantet store og høje græsser ud til kanten eller i forgrunden af et bed. Jeg har altid tænkt, at det høje skal plantes bagerst, men her lærte jeg, at det ser rigtig godt ud med græsser forrest.


Her er i det hele taget brugt mange høje græsser. Jeg har det selv svært ved at få højde i bedene og har en tendens til kun at vælge stauder, som ikke er voldsomt høje. Jeg må se at få lidt højde ind og specielt i husbedet kunne nogle af de høje græsser danne naturlige rum og dermed flere bede i det lange bed.  

Græsserne er bruge på forskellige måder i haven - her som en kant langs huset. Andre steder i samspil med stauder, buske eller et-årige.
Denne rødbrune New Zealanske Star s…