Gå videre til hovedindholdet

Høstanemonens visuelle glæder

Høstanemonen har givet visuel glæde gennem snart et helt år, men nu er det ved at være slut. De sidste frøstande står nu tilbage i bedet og kæmper en kamp for at holde sig oprejst. De er lige ved at knække nakken og om ikke lang tid, så må stænglen give efter - mon ikke den blæst vi har lige nu vil give dem 'døds-stødet'!


I foråret når de små nye saftig grønne spirer viser sig, så vækkes forventningerne og de indre billeder af et smukt bed med mange lyserøde blomster viser sig for det indre blik.

Senere står de grå runde bristefærdige knopper og fortæller om, at nu varer det ikke længe før de første smukke enkle blomster springer ud. Blomsterne springer heldigvis ikke ud samtidig, så den lyserøde visuelle oplevelse strækkes over en længere periode.


I september efter blomsterbladenes fald stod planten tilbage som små trommestikker. Og med en blå, blå himmel som baggrund er det enkelt og smukt.

Og vinteren over står frøstandene tilbage og vajer i vinden. Og i den lange periode med sne, så stikker trommestikkerne op over sneen og giver struktur i den hvide vinterhave.

Men som sagt er det nu ved at være slut. Om ikke længe skal de visne og faldne toppe fjernes for at give plads til nyt liv - en ny cyklus, som 'snart' starter igen :-)

Kommentarer

 1. Oh så smukt de frøstande kan være. Må foråret snart komme :-o

  Ha' en dejlig dag

  SvarSlet
 2. Madam Bæk
  Ja det ville da være så dejligt :-)

  SvarSlet
 3. Det er nogle rigtig fine årstidsbilleder du har taget, Høstanemonen er nu en også en dejlig plante.

  SvarSlet
 4. Hej Fru Friis
  Tak. Ja, der er så mange dejlige planter, at det er jo slet ikke til at sige stop :-)

  SvarSlet
 5. Smukke billeder og jeg kan også godt lide effekten med at tage billeder over flere årstider ;)

  SvarSlet
 6. Hej Karina
  Ja, det er sjovt som en plante kan ændre karakter alt efter årstid og baggrund :-)

  SvarSlet
 7. Jeg har også de dejlige høstanemoner i både den gamle rosa udgave og også i hvid. Den rosa spreder sig jo meget af sig selv - den hvide skal åbenbart hjælpes på vej. Har du nogen hvide og evt. erfaring med at prøve frøsåning fra nogen af disse dekorative frøstande ?
  Hilsen Berit

  SvarSlet
 8. Hej Berit
  Nej jeg har ingen hvide og har derfor heller ikke prøvet at så. Jeg har heller ikke sået de lyserøde, for som du skriver, så breder de sig godt med rodskud - enddag helt ind i drivhuset :-)

  SvarSlet
 9. Herligt med en plante, som er dekorativ hele året. Jeg har dem i den rosa nuance, og nyder dem meget.
  Hilsen Ina

  SvarSlet
 10. Hej Ina
  Ja, skønt med en helårs-plante :-)

  SvarSlet

Send en kommentar

Populære indlæg fra denne blog

Ukrudt top tre

Alle kæmper vist med hvert sit ukrudt i haven - jeg gør ihvertfald. Ina fra Anna's plads havde forleden dag et indlæg om de tre 'værste' ukrudt i hendes have. Den tråd vælger jeg at tage op.


Helt uden overdrivelse og yderligere overvejelse, så går første pladsen til skvalderkålen. Den er (næsten) umulig at komme af med og breder sig vildt og voldsomt, hvis den får lov. Jeg har endnu ikke lykkedes med at få ryddet et bed for skvalderkål, for blot et enkelt lille stykke rod, bliver hurtigt til et helt bed.

Der er dog en del forslag til planter, som kan klare sig mod skvalderkålen og lukke af for lys til dens fotosyntese og dermed hindrer den i at vokse - se bl.a. denneartikel. Berit fra Irishaven har skrevet et indlæg om kulsukker mod skvalderkål og jeg har selv skrevet et indlæg om stor tusindstråle.


Andenpladsen går til dette ukrudt, som jeg måtte finde navnet på i Ukrudtsnøglen. Jeg fandt frem til, at det må være en lav ranunkel.  Den spreder sig ivrigt i græsplænen og …

DIY - selvandings potte

I et indlæg i foråret (næh nu jeg får set efter, så var det faktisk vinter), lovede jeg at vise, hvad jeg skulle bruge nogle af alle de ting til, som jeg samlede.
Tiden er kommet til at bruge de tomme konservesdåser til en selvvandings potte. Jeg er stærkt inspireret til idéen fra en video på Youtube hos en amerikansk dame og nu kan jeg jo selvfølgelig ikke husk hvor.

Men I får lige opskriften her "på dansk".

Jeg har brugt følgende ting;
spand fra blomsterhandlere - én af de store spande, som de får afskårne blomster hjem i5 konservesdåser med bund og top skåret afrund folie tærteformen-gangs karkludhåndklæderør, som er lidt længere end spandens højdepottejordplante - jeg har plantet en chili der i Jeg satte konservesdåserne ned i spanden og det er i dette område, at der er plads til vandet.

For at vandet kun er i det nederste område, borede jeg et hul lige under højden af konservesdåserne. Hullet skal fungere som et overløbshul, således at vandet aldrig kan stå højere end hu…

Pæon-aften

Jeg havde en dejlig tirsdag aften, idet jeg var i Hvalsø hos Pæoneksperten. Jeg var så heldig at jeg havde fået lokket min søster med dertil. Arrangementet foregik i pæonhaven, hvor vi havde lejlighed til at gå rundt og nyde alle de dejlig pæoner - og der er rigtig mange forskellige!


Claus Dalby var i haven for at fortælle om sin bog 'Bonderoser og pæoner'. Men lige inden Claus gik på,   så svarede Thomas fra Pæoneksperten på konkrete spørgsmål vedrørende pæoner.

Og jeg blev da lige en kende klogere i forhold til den forestående flytning af min pæon. Thomas fortalte, at for at sikre blomstringen, skal den deles, sådan at der er 3-5 rodskud (tror jeg nok, at han kaldte dem) på hver plante. Pæonen stimuleres derved til at danne nyt rodnet og dermed blomstre - så tager det forhåbenligt ikke mange år, før den blomstrer igen.


Claus er en god fortæller og er god til at krydre sin viden omkring pæoner med små anekdoter fra haveverdenen. Han fortalte bl.a. om hvordan Itoh hybriderne er…