Gå videre til hovedindholdet

Høstanemonens visuelle glæder

Høstanemonen har givet visuel glæde gennem snart et helt år, men nu er det ved at være slut. De sidste frøstande står nu tilbage i bedet og kæmper en kamp for at holde sig oprejst. De er lige ved at knække nakken og om ikke lang tid, så må stænglen give efter - mon ikke den blæst vi har lige nu vil give dem 'døds-stødet'!


I foråret når de små nye saftig grønne spirer viser sig, så vækkes forventningerne og de indre billeder af et smukt bed med mange lyserøde blomster viser sig for det indre blik.

Senere står de grå runde bristefærdige knopper og fortæller om, at nu varer det ikke længe før de første smukke enkle blomster springer ud. Blomsterne springer heldigvis ikke ud samtidig, så den lyserøde visuelle oplevelse strækkes over en længere periode.


I september efter blomsterbladenes fald stod planten tilbage som små trommestikker. Og med en blå, blå himmel som baggrund er det enkelt og smukt.

Og vinteren over står frøstandene tilbage og vajer i vinden. Og i den lange periode med sne, så stikker trommestikkerne op over sneen og giver struktur i den hvide vinterhave.

Men som sagt er det nu ved at være slut. Om ikke længe skal de visne og faldne toppe fjernes for at give plads til nyt liv - en ny cyklus, som 'snart' starter igen :-)

Kommentarer

 1. Oh så smukt de frøstande kan være. Må foråret snart komme :-o

  Ha' en dejlig dag

  SvarSlet
 2. Madam Bæk
  Ja det ville da være så dejligt :-)

  SvarSlet
 3. Det er nogle rigtig fine årstidsbilleder du har taget, Høstanemonen er nu en også en dejlig plante.

  SvarSlet
 4. Hej Fru Friis
  Tak. Ja, der er så mange dejlige planter, at det er jo slet ikke til at sige stop :-)

  SvarSlet
 5. Smukke billeder og jeg kan også godt lide effekten med at tage billeder over flere årstider ;)

  SvarSlet
 6. Hej Karina
  Ja, det er sjovt som en plante kan ændre karakter alt efter årstid og baggrund :-)

  SvarSlet
 7. Jeg har også de dejlige høstanemoner i både den gamle rosa udgave og også i hvid. Den rosa spreder sig jo meget af sig selv - den hvide skal åbenbart hjælpes på vej. Har du nogen hvide og evt. erfaring med at prøve frøsåning fra nogen af disse dekorative frøstande ?
  Hilsen Berit

  SvarSlet
 8. Hej Berit
  Nej jeg har ingen hvide og har derfor heller ikke prøvet at så. Jeg har heller ikke sået de lyserøde, for som du skriver, så breder de sig godt med rodskud - enddag helt ind i drivhuset :-)

  SvarSlet
 9. Herligt med en plante, som er dekorativ hele året. Jeg har dem i den rosa nuance, og nyder dem meget.
  Hilsen Ina

  SvarSlet
 10. Hej Ina
  Ja, skønt med en helårs-plante :-)

  SvarSlet

Send en kommentar

Populære indlæg fra denne blog

Juledekorationer hos søster

Da vi var hos min søster forleden, så benyttede jeg lejligheden til at tage lidt billeder af hendes juledekorationer. Jeg synes, at hun er rigtig dygtig til at binde og lave dekorationer, så det er altid en fornøjelse at komme på besøg og se, hvad hun nu har fundet på.

Specielt her til jul, har hun mange forskellige. Nogle af dem er nye og andre er gamle, som er frisket op med nyt, men alle smukke dekorationer, som oser af jul.


En lille smagsprøve på nogle af dekorationer som skaber stemning hos søster :-)

De små i haven

Det er ikke de små mennesker, der er tale om! Men istedet er de små blomster fanget med makro-linsen og når der kigges efter, så er der en del smukke små blomster


Porcelænsblomstens fine små blomster har her besøg af en lille bille.

De sidste blomster på kærmindsøstrene sidder helt oppe i toppen af blomsterstænglen - det varer ikke længe inden deres blomstring er slut.De små grøn/hvide blomster findes i hobetal på benveden. Det er ikke til at forstå, at den får flotte røde og orange frøstande hen på efteråret - og frøstandene er vel at mærke noget større end selv blomsten.

De enkelte blomster på den lille sibiriske portulak er små, men oftest er der flere planter på samme sted og flere blomster samtidig, så derfor er den til at få øje på.Den sidste er én af mine yndlinge, som man skal kigge virkelig godt efter, for at finde - de små tobakspiber gemmer sig gerne under de rimelig store blade af tobakspibeplanten.

Ukrudt top tre

Alle kæmper vist med hvert sit ukrudt i haven - jeg gør ihvertfald. Ina fra Anna's plads havde forleden dag et indlæg om de tre 'værste' ukrudt i hendes have. Den tråd vælger jeg at tage op.


Helt uden overdrivelse og yderligere overvejelse, så går første pladsen til skvalderkålen. Den er (næsten) umulig at komme af med og breder sig vildt og voldsomt, hvis den får lov. Jeg har endnu ikke lykkedes med at få ryddet et bed for skvalderkål, for blot et enkelt lille stykke rod, bliver hurtigt til et helt bed.

Der er dog en del forslag til planter, som kan klare sig mod skvalderkålen og lukke af for lys til dens fotosyntese og dermed hindrer den i at vokse - se bl.a. denneartikel. Berit fra Irishaven har skrevet et indlæg om kulsukker mod skvalderkål og jeg har selv skrevet et indlæg om stor tusindstråle.


Andenpladsen går til dette ukrudt, som jeg måtte finde navnet på i Ukrudtsnøglen. Jeg fandt frem til, at det må være en lav ranunkel.  Den spreder sig ivrigt i græsplænen og …