Gå videre til hovedindholdet

Høstanemonens visuelle glæder

Høstanemonen har givet visuel glæde gennem snart et helt år, men nu er det ved at være slut. De sidste frøstande står nu tilbage i bedet og kæmper en kamp for at holde sig oprejst. De er lige ved at knække nakken og om ikke lang tid, så må stænglen give efter - mon ikke den blæst vi har lige nu vil give dem 'døds-stødet'!


I foråret når de små nye saftig grønne spirer viser sig, så vækkes forventningerne og de indre billeder af et smukt bed med mange lyserøde blomster viser sig for det indre blik.

Senere står de grå runde bristefærdige knopper og fortæller om, at nu varer det ikke længe før de første smukke enkle blomster springer ud. Blomsterne springer heldigvis ikke ud samtidig, så den lyserøde visuelle oplevelse strækkes over en længere periode.


I september efter blomsterbladenes fald stod planten tilbage som små trommestikker. Og med en blå, blå himmel som baggrund er det enkelt og smukt.

Og vinteren over står frøstandene tilbage og vajer i vinden. Og i den lange periode med sne, så stikker trommestikkerne op over sneen og giver struktur i den hvide vinterhave.

Men som sagt er det nu ved at være slut. Om ikke længe skal de visne og faldne toppe fjernes for at give plads til nyt liv - en ny cyklus, som 'snart' starter igen :-)

Kommentarer

 1. Oh så smukt de frøstande kan være. Må foråret snart komme :-o

  Ha' en dejlig dag

  SvarSlet
 2. Madam Bæk
  Ja det ville da være så dejligt :-)

  SvarSlet
 3. Det er nogle rigtig fine årstidsbilleder du har taget, Høstanemonen er nu en også en dejlig plante.

  SvarSlet
 4. Hej Fru Friis
  Tak. Ja, der er så mange dejlige planter, at det er jo slet ikke til at sige stop :-)

  SvarSlet
 5. Smukke billeder og jeg kan også godt lide effekten med at tage billeder over flere årstider ;)

  SvarSlet
 6. Hej Karina
  Ja, det er sjovt som en plante kan ændre karakter alt efter årstid og baggrund :-)

  SvarSlet
 7. Jeg har også de dejlige høstanemoner i både den gamle rosa udgave og også i hvid. Den rosa spreder sig jo meget af sig selv - den hvide skal åbenbart hjælpes på vej. Har du nogen hvide og evt. erfaring med at prøve frøsåning fra nogen af disse dekorative frøstande ?
  Hilsen Berit

  SvarSlet
 8. Hej Berit
  Nej jeg har ingen hvide og har derfor heller ikke prøvet at så. Jeg har heller ikke sået de lyserøde, for som du skriver, så breder de sig godt med rodskud - enddag helt ind i drivhuset :-)

  SvarSlet
 9. Herligt med en plante, som er dekorativ hele året. Jeg har dem i den rosa nuance, og nyder dem meget.
  Hilsen Ina

  SvarSlet
 10. Hej Ina
  Ja, skønt med en helårs-plante :-)

  SvarSlet

Send en kommentar

Populære indlæg fra denne blog

Juledekorationer hos søster

Da vi var hos min søster forleden, så benyttede jeg lejligheden til at tage lidt billeder af hendes juledekorationer. Jeg synes, at hun er rigtig dygtig til at binde og lave dekorationer, så det er altid en fornøjelse at komme på besøg og se, hvad hun nu har fundet på.

Specielt her til jul, har hun mange forskellige. Nogle af dem er nye og andre er gamle, som er frisket op med nyt, men alle smukke dekorationer, som oser af jul.


En lille smagsprøve på nogle af dekorationer som skaber stemning hos søster :-)

Rød havesyre

Hurra - Jeg opdagede igår, at planterne i haven begynder at røre på sig. Èn af de første jeg har fået øje på er rød havesyre, som står med små flotte blade. Havesyren står i staudebedet og har fået lov til at smide frø og nu kan jeg se, at den kommer flere steder i bedet, dog uden at den kommer over det hele som "ukrudt". I litteraturen skrives der, at det er en god idé, at fjerne blomsterne inden den sætter frø, idet planten kan være svær at fjerne fordi den har en dybtgående rod. Men indtil videre har jeg ikke haft problemer med, at den spreder sig for meget.

Havesyre findes også i en grøn variant med saftige, græsgrønne blade, men jeg er nu glad for den røde, som giver lidt mere kolorit på bedet. Planten kommer med blomstrerstilke med mange skiveformede rust-/gul-farvede blomster fra midsommer, men umiddelbart er det for mig at se ikke blomsterne, der er det attraktive ved denne urt. Blomsterstandene bliver op til 50-80 cm høje. Planten trives bedst i sol til halvskygge og…

Pæon-aften

Jeg havde en dejlig tirsdag aften, idet jeg var i Hvalsø hos Pæoneksperten. Jeg var så heldig at jeg havde fået lokket min søster med dertil. Arrangementet foregik i pæonhaven, hvor vi havde lejlighed til at gå rundt og nyde alle de dejlig pæoner - og der er rigtig mange forskellige!


Claus Dalby var i haven for at fortælle om sin bog 'Bonderoser og pæoner'. Men lige inden Claus gik på,   så svarede Thomas fra Pæoneksperten på konkrete spørgsmål vedrørende pæoner.

Og jeg blev da lige en kende klogere i forhold til den forestående flytning af min pæon. Thomas fortalte, at for at sikre blomstringen, skal den deles, sådan at der er 3-5 rodskud (tror jeg nok, at han kaldte dem) på hver plante. Pæonen stimuleres derved til at danne nyt rodnet og dermed blomstre - så tager det forhåbenligt ikke mange år, før den blomstrer igen.


Claus er en god fortæller og er god til at krydre sin viden omkring pæoner med små anekdoter fra haveverdenen. Han fortalte bl.a. om hvordan Itoh hybriderne er…