Gå videre til hovedindholdet

K for ...

ABC Scandinavia er kommet til bogstavet K og du kan se andre forslag til K her. Jeg siger

K for Kristtorn eller er det Kristtjørn?

Det siges, at kristtorn har fået sit navn i forbindelse med påsken, idet den er et symbol på Kristi tornekrone - så må det jo være en kristtorn! Men ofte kalder vi den også kristtjørn på dansk og det er nøjagtig den samme busk/træ. Derfor er det latinske godt, for når vi siger Ilex, så er der ingen havekendere der er i tvivl om, hvilken plante der bliver talt om.

Tilføjes Ilex navnet aquifolium altså Ilex aquifolium, så er det en almindelige kristtorn, den som er den mest dyrkede sort her i landet, der omtales. Der findes mange forskellige sorter af kristtorn - der er sorter både med blade med forskellige farver, aftegninger og med/uden torne, men også bærerne kan være i forskellige farver røde, orange eller gule. Kristtornen i vores have bærer desværre ikke bær, hvilket kan skyldes enten, at det er en hanplante eller at der ikke er andre kristtorne i nabolaget, som kan bestøve planten.

Vores kristtorn er sandsynligvis plantet på en solrig plads i tidernes morgen, men efterhånden som træerne omkring er vokset op, er kristornens vokseplads blevet fortrinsvis skygget. Og heldigvis er kristornen én af de planter, som kan trives både i skygge og i sol.

Planten er historisk set blev det betragtet som et helligt træ, der beskyttede mod alskens dårligdom bl.a. uheld, spøgelser og uhyrer. Godt vi har kristtorn i haven :-)

Kommentarer

 1. Ja, selv uden bær er det en smuk plante - de blanke mørke blade er så flotte.
  Jeg troede at jeg var den lykkelige ejer af en kristorn i sommerhushaven, men det viste sig at den blomstrede med store gule blomsterlys i det tidlige forår - og så var det jo tydeligt at det var en Mahonia.
  Berit fra Irishaven

  SvarSlet
 2. Berit: Det var heldigvis et ok "bytte". Mahonia er også en skøn busk og en dejlig forårsbebuder. Og så er den rigtig flot i en buket sammen med tulipaner :-)

  SvarSlet
 3. Jeg fandt en lille gnalling af en kristtorn i hækken i efteråret, som jeg satte over i en lille potte. Om den klare sig må tiden vise. Et er sikkert. Den er utrolig smuk med sine blanke blade i de forskellige varianter.

  Go' lørdag til dig.

  SvarSlet
 4. Madam Bæk: Kristtorn er jo en rimelig sikker plante på vore breddegrader, så vi krydser fingre for, at den klarer sig.
  Også en dejlig lørdag til dig :-)

  SvarSlet
 5. Heisann!

  Kristorn er et tre det er mange sagn, mytologi og høytider forbundet med, og det er en spennende vekst! Jeg har et i haven!
  Bra K'ord ;:OD)

  SvarSlet
 6. Vilt og vakkert: det lyder spændende - jeg må vist have surfet lidt på nettet efter sagn og mytologi ift. kristtorn. Det er altid sjovt at kunne knytte "historier" til de planter man har i haven.

  SvarSlet

Send en kommentar

Populære indlæg fra denne blog

Juledekorationer hos søster

Da vi var hos min søster forleden, så benyttede jeg lejligheden til at tage lidt billeder af hendes juledekorationer. Jeg synes, at hun er rigtig dygtig til at binde og lave dekorationer, så det er altid en fornøjelse at komme på besøg og se, hvad hun nu har fundet på.

Specielt her til jul, har hun mange forskellige. Nogle af dem er nye og andre er gamle, som er frisket op med nyt, men alle smukke dekorationer, som oser af jul.


En lille smagsprøve på nogle af dekorationer som skaber stemning hos søster :-)

De små i haven

Det er ikke de små mennesker, der er tale om! Men istedet er de små blomster fanget med makro-linsen og når der kigges efter, så er der en del smukke små blomster


Porcelænsblomstens fine små blomster har her besøg af en lille bille.

De sidste blomster på kærmindsøstrene sidder helt oppe i toppen af blomsterstænglen - det varer ikke længe inden deres blomstring er slut.De små grøn/hvide blomster findes i hobetal på benveden. Det er ikke til at forstå, at den får flotte røde og orange frøstande hen på efteråret - og frøstandene er vel at mærke noget større end selv blomsten.

De enkelte blomster på den lille sibiriske portulak er små, men oftest er der flere planter på samme sted og flere blomster samtidig, så derfor er den til at få øje på.Den sidste er én af mine yndlinge, som man skal kigge virkelig godt efter, for at finde - de små tobakspiber gemmer sig gerne under de rimelig store blade af tobakspibeplanten.

Ukrudt top tre

Alle kæmper vist med hvert sit ukrudt i haven - jeg gør ihvertfald. Ina fra Anna's plads havde forleden dag et indlæg om de tre 'værste' ukrudt i hendes have. Den tråd vælger jeg at tage op.


Helt uden overdrivelse og yderligere overvejelse, så går første pladsen til skvalderkålen. Den er (næsten) umulig at komme af med og breder sig vildt og voldsomt, hvis den får lov. Jeg har endnu ikke lykkedes med at få ryddet et bed for skvalderkål, for blot et enkelt lille stykke rod, bliver hurtigt til et helt bed.

Der er dog en del forslag til planter, som kan klare sig mod skvalderkålen og lukke af for lys til dens fotosyntese og dermed hindrer den i at vokse - se bl.a. denneartikel. Berit fra Irishaven har skrevet et indlæg om kulsukker mod skvalderkål og jeg har selv skrevet et indlæg om stor tusindstråle.


Andenpladsen går til dette ukrudt, som jeg måtte finde navnet på i Ukrudtsnøglen. Jeg fandt frem til, at det må være en lav ranunkel.  Den spreder sig ivrigt i græsplænen og …