Gå videre til hovedindholdet

K for ...

ABC Scandinavia er kommet til bogstavet K og du kan se andre forslag til K her. Jeg siger

K for Kristtorn eller er det Kristtjørn?

Det siges, at kristtorn har fået sit navn i forbindelse med påsken, idet den er et symbol på Kristi tornekrone - så må det jo være en kristtorn! Men ofte kalder vi den også kristtjørn på dansk og det er nøjagtig den samme busk/træ. Derfor er det latinske godt, for når vi siger Ilex, så er der ingen havekendere der er i tvivl om, hvilken plante der bliver talt om.

Tilføjes Ilex navnet aquifolium altså Ilex aquifolium, så er det en almindelige kristtorn, den som er den mest dyrkede sort her i landet, der omtales. Der findes mange forskellige sorter af kristtorn - der er sorter både med blade med forskellige farver, aftegninger og med/uden torne, men også bærerne kan være i forskellige farver røde, orange eller gule. Kristtornen i vores have bærer desværre ikke bær, hvilket kan skyldes enten, at det er en hanplante eller at der ikke er andre kristtorne i nabolaget, som kan bestøve planten.

Vores kristtorn er sandsynligvis plantet på en solrig plads i tidernes morgen, men efterhånden som træerne omkring er vokset op, er kristornens vokseplads blevet fortrinsvis skygget. Og heldigvis er kristornen én af de planter, som kan trives både i skygge og i sol.

Planten er historisk set blev det betragtet som et helligt træ, der beskyttede mod alskens dårligdom bl.a. uheld, spøgelser og uhyrer. Godt vi har kristtorn i haven :-)

Kommentarer

 1. Ja, selv uden bær er det en smuk plante - de blanke mørke blade er så flotte.
  Jeg troede at jeg var den lykkelige ejer af en kristorn i sommerhushaven, men det viste sig at den blomstrede med store gule blomsterlys i det tidlige forår - og så var det jo tydeligt at det var en Mahonia.
  Berit fra Irishaven

  SvarSlet
 2. Berit: Det var heldigvis et ok "bytte". Mahonia er også en skøn busk og en dejlig forårsbebuder. Og så er den rigtig flot i en buket sammen med tulipaner :-)

  SvarSlet
 3. Jeg fandt en lille gnalling af en kristtorn i hækken i efteråret, som jeg satte over i en lille potte. Om den klare sig må tiden vise. Et er sikkert. Den er utrolig smuk med sine blanke blade i de forskellige varianter.

  Go' lørdag til dig.

  SvarSlet
 4. Madam Bæk: Kristtorn er jo en rimelig sikker plante på vore breddegrader, så vi krydser fingre for, at den klarer sig.
  Også en dejlig lørdag til dig :-)

  SvarSlet
 5. Heisann!

  Kristorn er et tre det er mange sagn, mytologi og høytider forbundet med, og det er en spennende vekst! Jeg har et i haven!
  Bra K'ord ;:OD)

  SvarSlet
 6. Vilt og vakkert: det lyder spændende - jeg må vist have surfet lidt på nettet efter sagn og mytologi ift. kristtorn. Det er altid sjovt at kunne knytte "historier" til de planter man har i haven.

  SvarSlet

Send en kommentar

Populære indlæg fra denne blog

Pæon-aften

Jeg havde en dejlig tirsdag aften, idet jeg var i Hvalsø hos Pæoneksperten. Jeg var så heldig at jeg havde fået lokket min søster med dertil. Arrangementet foregik i pæonhaven, hvor vi havde lejlighed til at gå rundt og nyde alle de dejlig pæoner - og der er rigtig mange forskellige!


Claus Dalby var i haven for at fortælle om sin bog 'Bonderoser og pæoner'. Men lige inden Claus gik på,   så svarede Thomas fra Pæoneksperten på konkrete spørgsmål vedrørende pæoner.

Og jeg blev da lige en kende klogere i forhold til den forestående flytning af min pæon. Thomas fortalte, at for at sikre blomstringen, skal den deles, sådan at der er 3-5 rodskud (tror jeg nok, at han kaldte dem) på hver plante. Pæonen stimuleres derved til at danne nyt rodnet og dermed blomstre - så tager det forhåbenligt ikke mange år, før den blomstrer igen.


Claus er en god fortæller og er god til at krydre sin viden omkring pæoner med små anekdoter fra haveverdenen. Han fortalte bl.a. om hvordan Itoh hybriderne er…

Ny pergola

Tobakspibeplanten har fået mere plads! Et par af havens stolper med rionet har fået en overlægger og tobakspibeplanten har derved fået lidt mere plads at brede sig på. Jeg har længe haft et ønske, om at forbinde stolperne med tobakspibeplanten og stolperne på den anden side af græsstriben. Et ønske som nu er blevet opfyldt og vi har fået en pergola.

Tobakspibeplanten er stor og kraftig og griber fast i planterne, som gror omkring den. Håber er derfor, at den vil gribe fast i loftet med rionet i pergolaen og med tiden danne et grønt loft. Men den skal nok have en hjælpende hånd i starten for at blive guidet det rigtige sted hen.

På modsatte side af pergolaen er der også stolper med rionet, men herpå er der sat et par klematis. De er endnu små og plantet sidste år, så der går nok noget tid førend de fylder.

Nedklipning af katteurt

Katteurten Nepeta faassenii 'Six hills Giants' lever op til sit navn og jeg skal love for, at den er blevet stor - stor og smuk var den, da den stod med alle de smukke blå blomster i fuld flor. Og den har været så velbesøgt af de flittige brumbassser.

En ulempe ved den er dog, at den falder til siden og derved bliver lidt bar i midten. Derfor fylder den ret meget - jeg tror, at én plante har fyldt 1,5x1,5 m. Derfor har den også klemt nogle af de planter, som jeg har sat i bedet. Måske har jeg plantet for tæt, men så er planten for stor.
Så istedet har jeg midlertidigt sat en stump rionet op, så plantestilkene er blevet løftet fra jorden og der er givet plads til andre planter. Dette må blive min fremtidige løsning - dog med rionet hele vejen rundt om planten - da jeg gerne vil beholde katteurten i haven.

Da jeg så, at der var friske grønne skud i midten af planterne, så var jeg kvik med saksen - væk med de horisontale, halv visne og afblomstrede grene. Og tilbage stod friske b…