Gå videre til hovedindholdet

K for ...

ABC Scandinavia er kommet til bogstavet K og du kan se andre forslag til K her. Jeg siger

K for Kristtorn eller er det Kristtjørn?

Det siges, at kristtorn har fået sit navn i forbindelse med påsken, idet den er et symbol på Kristi tornekrone - så må det jo være en kristtorn! Men ofte kalder vi den også kristtjørn på dansk og det er nøjagtig den samme busk/træ. Derfor er det latinske godt, for når vi siger Ilex, så er der ingen havekendere der er i tvivl om, hvilken plante der bliver talt om.

Tilføjes Ilex navnet aquifolium altså Ilex aquifolium, så er det en almindelige kristtorn, den som er den mest dyrkede sort her i landet, der omtales. Der findes mange forskellige sorter af kristtorn - der er sorter både med blade med forskellige farver, aftegninger og med/uden torne, men også bærerne kan være i forskellige farver røde, orange eller gule. Kristtornen i vores have bærer desværre ikke bær, hvilket kan skyldes enten, at det er en hanplante eller at der ikke er andre kristtorne i nabolaget, som kan bestøve planten.

Vores kristtorn er sandsynligvis plantet på en solrig plads i tidernes morgen, men efterhånden som træerne omkring er vokset op, er kristornens vokseplads blevet fortrinsvis skygget. Og heldigvis er kristornen én af de planter, som kan trives både i skygge og i sol.

Planten er historisk set blev det betragtet som et helligt træ, der beskyttede mod alskens dårligdom bl.a. uheld, spøgelser og uhyrer. Godt vi har kristtorn i haven :-)

Kommentarer

 1. Ja, selv uden bær er det en smuk plante - de blanke mørke blade er så flotte.
  Jeg troede at jeg var den lykkelige ejer af en kristorn i sommerhushaven, men det viste sig at den blomstrede med store gule blomsterlys i det tidlige forår - og så var det jo tydeligt at det var en Mahonia.
  Berit fra Irishaven

  SvarSlet
 2. Berit: Det var heldigvis et ok "bytte". Mahonia er også en skøn busk og en dejlig forårsbebuder. Og så er den rigtig flot i en buket sammen med tulipaner :-)

  SvarSlet
 3. Jeg fandt en lille gnalling af en kristtorn i hækken i efteråret, som jeg satte over i en lille potte. Om den klare sig må tiden vise. Et er sikkert. Den er utrolig smuk med sine blanke blade i de forskellige varianter.

  Go' lørdag til dig.

  SvarSlet
 4. Madam Bæk: Kristtorn er jo en rimelig sikker plante på vore breddegrader, så vi krydser fingre for, at den klarer sig.
  Også en dejlig lørdag til dig :-)

  SvarSlet
 5. Heisann!

  Kristorn er et tre det er mange sagn, mytologi og høytider forbundet med, og det er en spennende vekst! Jeg har et i haven!
  Bra K'ord ;:OD)

  SvarSlet
 6. Vilt og vakkert: det lyder spændende - jeg må vist have surfet lidt på nettet efter sagn og mytologi ift. kristtorn. Det er altid sjovt at kunne knytte "historier" til de planter man har i haven.

  SvarSlet

Send en kommentar

Populære indlæg fra denne blog

Juledekorationer hos søster

Da vi var hos min søster forleden, så benyttede jeg lejligheden til at tage lidt billeder af hendes juledekorationer. Jeg synes, at hun er rigtig dygtig til at binde og lave dekorationer, så det er altid en fornøjelse at komme på besøg og se, hvad hun nu har fundet på.

Specielt her til jul, har hun mange forskellige. Nogle af dem er nye og andre er gamle, som er frisket op med nyt, men alle smukke dekorationer, som oser af jul.


En lille smagsprøve på nogle af dekorationer som skaber stemning hos søster :-)

Ny pergola

Tobakspibeplanten har fået mere plads! Et par af havens stolper med rionet har fået en overlægger og tobakspibeplanten har derved fået lidt mere plads at brede sig på. Jeg har længe haft et ønske, om at forbinde stolperne med tobakspibeplanten og stolperne på den anden side af græsstriben. Et ønske som nu er blevet opfyldt og vi har fået en pergola.

Tobakspibeplanten er stor og kraftig og griber fast i planterne, som gror omkring den. Håber er derfor, at den vil gribe fast i loftet med rionet i pergolaen og med tiden danne et grønt loft. Men den skal nok have en hjælpende hånd i starten for at blive guidet det rigtige sted hen.

På modsatte side af pergolaen er der også stolper med rionet, men herpå er der sat et par klematis. De er endnu små og plantet sidste år, så der går nok noget tid førend de fylder.

Madam Bæk's have med græsser

Jeg har fået mig én på have-opleveren -  jeg har været på besøg hos Madam Bæk, som har bloggen Et haveliv med sygdom. Jeg var inviteret i hendes have for at få inspiration til at "indføre" græsser i haven. Og der var masser af inspiration at hente.Jeg lagde meget mærke til, at der flere steder i haven var plantet store og høje græsser ud til kanten eller i forgrunden af et bed. Jeg har altid tænkt, at det høje skal plantes bagerst, men her lærte jeg, at det ser rigtig godt ud med græsser forrest.


Her er i det hele taget brugt mange høje græsser. Jeg har det selv svært ved at få højde i bedene og har en tendens til kun at vælge stauder, som ikke er voldsomt høje. Jeg må se at få lidt højde ind og specielt i husbedet kunne nogle af de høje græsser danne naturlige rum og dermed flere bede i det lange bed.  

Græsserne er bruge på forskellige måder i haven - her som en kant langs huset. Andre steder i samspil med stauder, buske eller et-årige.
Denne rødbrune New Zealanske Star s…