Gå videre til hovedindholdet

K for ...

ABC Scandinavia er kommet til bogstavet K og du kan se andre forslag til K her. Jeg siger

K for Kristtorn eller er det Kristtjørn?

Det siges, at kristtorn har fået sit navn i forbindelse med påsken, idet den er et symbol på Kristi tornekrone - så må det jo være en kristtorn! Men ofte kalder vi den også kristtjørn på dansk og det er nøjagtig den samme busk/træ. Derfor er det latinske godt, for når vi siger Ilex, så er der ingen havekendere der er i tvivl om, hvilken plante der bliver talt om.

Tilføjes Ilex navnet aquifolium altså Ilex aquifolium, så er det en almindelige kristtorn, den som er den mest dyrkede sort her i landet, der omtales. Der findes mange forskellige sorter af kristtorn - der er sorter både med blade med forskellige farver, aftegninger og med/uden torne, men også bærerne kan være i forskellige farver røde, orange eller gule. Kristtornen i vores have bærer desværre ikke bær, hvilket kan skyldes enten, at det er en hanplante eller at der ikke er andre kristtorne i nabolaget, som kan bestøve planten.

Vores kristtorn er sandsynligvis plantet på en solrig plads i tidernes morgen, men efterhånden som træerne omkring er vokset op, er kristornens vokseplads blevet fortrinsvis skygget. Og heldigvis er kristornen én af de planter, som kan trives både i skygge og i sol.

Planten er historisk set blev det betragtet som et helligt træ, der beskyttede mod alskens dårligdom bl.a. uheld, spøgelser og uhyrer. Godt vi har kristtorn i haven :-)

Kommentarer

 1. Ja, selv uden bær er det en smuk plante - de blanke mørke blade er så flotte.
  Jeg troede at jeg var den lykkelige ejer af en kristorn i sommerhushaven, men det viste sig at den blomstrede med store gule blomsterlys i det tidlige forår - og så var det jo tydeligt at det var en Mahonia.
  Berit fra Irishaven

  SvarSlet
 2. Berit: Det var heldigvis et ok "bytte". Mahonia er også en skøn busk og en dejlig forårsbebuder. Og så er den rigtig flot i en buket sammen med tulipaner :-)

  SvarSlet
 3. Jeg fandt en lille gnalling af en kristtorn i hækken i efteråret, som jeg satte over i en lille potte. Om den klare sig må tiden vise. Et er sikkert. Den er utrolig smuk med sine blanke blade i de forskellige varianter.

  Go' lørdag til dig.

  SvarSlet
 4. Madam Bæk: Kristtorn er jo en rimelig sikker plante på vore breddegrader, så vi krydser fingre for, at den klarer sig.
  Også en dejlig lørdag til dig :-)

  SvarSlet
 5. Heisann!

  Kristorn er et tre det er mange sagn, mytologi og høytider forbundet med, og det er en spennende vekst! Jeg har et i haven!
  Bra K'ord ;:OD)

  SvarSlet
 6. Vilt og vakkert: det lyder spændende - jeg må vist have surfet lidt på nettet efter sagn og mytologi ift. kristtorn. Det er altid sjovt at kunne knytte "historier" til de planter man har i haven.

  SvarSlet

Send en kommentar

Populære indlæg fra denne blog

Juledekorationer hos søster

Da vi var hos min søster forleden, så benyttede jeg lejligheden til at tage lidt billeder af hendes juledekorationer. Jeg synes, at hun er rigtig dygtig til at binde og lave dekorationer, så det er altid en fornøjelse at komme på besøg og se, hvad hun nu har fundet på.

Specielt her til jul, har hun mange forskellige. Nogle af dem er nye og andre er gamle, som er frisket op med nyt, men alle smukke dekorationer, som oser af jul.


En lille smagsprøve på nogle af dekorationer som skaber stemning hos søster :-)

Pæon-aften

Jeg havde en dejlig tirsdag aften, idet jeg var i Hvalsø hos Pæoneksperten. Jeg var så heldig at jeg havde fået lokket min søster med dertil. Arrangementet foregik i pæonhaven, hvor vi havde lejlighed til at gå rundt og nyde alle de dejlig pæoner - og der er rigtig mange forskellige!


Claus Dalby var i haven for at fortælle om sin bog 'Bonderoser og pæoner'. Men lige inden Claus gik på,   så svarede Thomas fra Pæoneksperten på konkrete spørgsmål vedrørende pæoner.

Og jeg blev da lige en kende klogere i forhold til den forestående flytning af min pæon. Thomas fortalte, at for at sikre blomstringen, skal den deles, sådan at der er 3-5 rodskud (tror jeg nok, at han kaldte dem) på hver plante. Pæonen stimuleres derved til at danne nyt rodnet og dermed blomstre - så tager det forhåbenligt ikke mange år, før den blomstrer igen.


Claus er en god fortæller og er god til at krydre sin viden omkring pæoner med små anekdoter fra haveverdenen. Han fortalte bl.a. om hvordan Itoh hybriderne er…

Det var så præriebedet

Eftermiddagens projekt har været tilplantning af præriebedet. Poul Pedersen fra Overdam Planteskole har hjulpet mig med at lave en plan over bedet samt en beregning af, hvor mange planter jeg havde behov for.

Det er første gang ever, at jeg køber planter til et helt bed på én gang, så det har været rigtig dejligt, at han ville hjælpe mig med at lave en plan og få overblikket. Men samtidig er det også lidt overvældende, at købe 54 planter på én gang på trods af, at det er fødselsdagspenge, som jeg har sparet sammen i nogle år.
Bedet er ikke helt så kantet, som skitseret på tegningen - ca. 6 x 4 x 3 m - men det er jo også kun et forslag at gå ud fra. En rigtig brugbar én af slagsen.

Men da det er første gang, at jeg skulle tilplante så stort et bed, måtte jeg have bambuspindende frem for at afmærke målene. Det gav mig et godt overblik, men planteplanen blev ikke helt holdt alligevel.

I bedet har jeg plantet;
1 = 3 rishirse (Panicum virgatum 'Northwind')
2 = 11 purpursolhat (7 E…