Gå videre til hovedindholdet

F for ...

Det næste bogstav i alfabet-legen i ABC-Scandinavia er F så derfor;

F for Figurer - nærmere bestemt jule-hus-figurer

Her i landsbyen er der tradition for, at der bliver sat figurer på husgavle, vægge og garager i december måned. Det er egentlig en dejlig tradition og sjovt at se alle de forskellige figurer, som der er lagt et stort arbejde i at lave. Mange af figurerne er malet af en kvinde fra byen, som desværre ikke er blandt os mere. Men det gør jo kun figurerne endnu mere værdifulde.


Det var et lille udvalgt af figurer fundet hos de nærmeste naboer. Jeg synes kun at huske at have set enkelte figurer rundt omkring i landet, men ikke så mange i én by, som der er her i byen og i nærmeste omegn. Og gad vide, om det er en tradition i andre dele af landet eller i andre lande? Eller er det udelukkende en lokal juletradition?

Kommentarer

 1. Figurkravlenisser - hvorfor ikke. De er bedre end mange julebelysninger og vel billigere i drift. Har aldrig set sådanne før.

  SvarSlet
 2. Hej Jørgen
  Selvfølgelig er det figurkravlenisser :-) Og ja de er da meget billigere i drift end julebelysninger - en god pointe :-)

  SvarSlet
 3. Hi hi hvor er de fine. :)

  God weekend.

  SvarSlet
 4. Hej Catarina
  Enig - de er meget fine :-)

  SvarSlet
 5. Hvor er de fine, den slags julepynt på huse har jeg ikke set før.. :-) Godt f valg

  SvarSlet
 6. Jeg synes, jeg kender figurerne i mindre format, men har aldrig set dem så store og sat op på vægge og husgavle som hos jer - hvor er det en sød ide.
  Godt F og god weekend til dig.

  SvarSlet
 7. Så fina julfigurer. Vilken härlig tradition.
  http://fotoentusiastenfotoblogg.blogg.se/category/abc-scandinavia.html

  SvarSlet
 8. Hej Inge og Ellen
  Det er sjovt at høre, at det ikke er udbredt andre steder i DK. Måske det kan give inspiration :-)

  Hej Mona
  Ja det er en hyggelig tradition :-)

  SvarSlet
 9. Artig :)

  Ha ei fortsatt fin helg :)

  SvarSlet
 10. Hvor er det bare herligt og sikke en fin tradition i har i din by...God weekend...

  SvarSlet
 11. Hej Kamelryttersken
  Tak i lige måde :-)

  Hej Rejen
  Også en god weekend til dig :-)

  SvarSlet

Send en kommentar

Populære indlæg fra denne blog

Pæon-aften

Jeg havde en dejlig tirsdag aften, idet jeg var i Hvalsø hos Pæoneksperten. Jeg var så heldig at jeg havde fået lokket min søster med dertil. Arrangementet foregik i pæonhaven, hvor vi havde lejlighed til at gå rundt og nyde alle de dejlig pæoner - og der er rigtig mange forskellige!


Claus Dalby var i haven for at fortælle om sin bog 'Bonderoser og pæoner'. Men lige inden Claus gik på,   så svarede Thomas fra Pæoneksperten på konkrete spørgsmål vedrørende pæoner.

Og jeg blev da lige en kende klogere i forhold til den forestående flytning af min pæon. Thomas fortalte, at for at sikre blomstringen, skal den deles, sådan at der er 3-5 rodskud (tror jeg nok, at han kaldte dem) på hver plante. Pæonen stimuleres derved til at danne nyt rodnet og dermed blomstre - så tager det forhåbenligt ikke mange år, før den blomstrer igen.


Claus er en god fortæller og er god til at krydre sin viden omkring pæoner med små anekdoter fra haveverdenen. Han fortalte bl.a. om hvordan Itoh hybriderne er…

Ny pergola

Tobakspibeplanten har fået mere plads! Et par af havens stolper med rionet har fået en overlægger og tobakspibeplanten har derved fået lidt mere plads at brede sig på. Jeg har længe haft et ønske, om at forbinde stolperne med tobakspibeplanten og stolperne på den anden side af græsstriben. Et ønske som nu er blevet opfyldt og vi har fået en pergola.

Tobakspibeplanten er stor og kraftig og griber fast i planterne, som gror omkring den. Håber er derfor, at den vil gribe fast i loftet med rionet i pergolaen og med tiden danne et grønt loft. Men den skal nok have en hjælpende hånd i starten for at blive guidet det rigtige sted hen.

På modsatte side af pergolaen er der også stolper med rionet, men herpå er der sat et par klematis. De er endnu små og plantet sidste år, så der går nok noget tid førend de fylder.

Nedklipning af katteurt

Katteurten Nepeta faassenii 'Six hills Giants' lever op til sit navn og jeg skal love for, at den er blevet stor - stor og smuk var den, da den stod med alle de smukke blå blomster i fuld flor. Og den har været så velbesøgt af de flittige brumbassser.

En ulempe ved den er dog, at den falder til siden og derved bliver lidt bar i midten. Derfor fylder den ret meget - jeg tror, at én plante har fyldt 1,5x1,5 m. Derfor har den også klemt nogle af de planter, som jeg har sat i bedet. Måske har jeg plantet for tæt, men så er planten for stor.
Så istedet har jeg midlertidigt sat en stump rionet op, så plantestilkene er blevet løftet fra jorden og der er givet plads til andre planter. Dette må blive min fremtidige løsning - dog med rionet hele vejen rundt om planten - da jeg gerne vil beholde katteurten i haven.

Da jeg så, at der var friske grønne skud i midten af planterne, så var jeg kvik med saksen - væk med de horisontale, halv visne og afblomstrede grene. Og tilbage stod friske b…