Gå videre til hovedindholdet

Rhododendron spagnum

Det gode efterårsvejr er igen blevet udnyttet til fulde. Skovbedet bagerst i haven har fået et tykt lag rhododendron spagnum.

Spagnum er hentet på trailer herfra. Ialt 1 kubikmeter var der lige akkurat plads til og da spagnummen er luftig og let i strukturen tog det ikke lang tid, før alt var kørt ind i beddet.

Beddet skal rumme blåbær og klatrehortensia. Jeg har planer om, at grave store huller til planterne og fjerne jorden der graves op. Det er fristende at blande jorden fra hullet med spagnum. Herved hæves ph-værdien lidt, hvilket blåbærene sagtens kan klare. Men jeg tør nu alligevel ikke gøre det, for den almindelige jord vil  langsomt "æde" spagnums luftige struktur.

Nu skal vi så tage stilling til, hvilke blåbær der skal plantes i beddet og hvor mange - ihvertfald plantes tre forskellige og enten én eller to af hver. Skal der plantes andre surbundsbær eller andre surbundplanter? Hvilke klatrehortensia skal plantes op af den sorte gavl? Og hvilke af de indkøbte løg skal sættes i beddet? Forberedelsesfasen er overstået, vi skal igang med den konkrete planlægningsfase!

Kommentarer

 1. Hvis det er rhodojorden fra Lynge så er den allerede blandet med jord, og jeg har fået megen skæld ud fra rhodofolk for at bruge den, men til dit formål er det sikkert fint og om du så får blandet lidt mere i gør nok ikke den store forskel (men ikke for leret). Man kan også holde jorden sur ved hvertår at tilføre lidt eksta surt material, f.eks. grannåle.

  Blåbærene vil du blive rigtig glad for, de er nemlig også gode haverunde nippebær,men her har solsorten fundet dem og nipper dem hurtigere end vi kan, men min tidligere solsort var mere veldresseret (den fik dog lige så mange kirsebær som den ville med blåbærrene havde den ikke smag for).

  Husk at blåbær gerne vil ha en del lys, de er ikke helt som mange andre surbundsplanter og står de for mørkt falder udbyttet drastisk. Bare et hint, der hvor jeg boede før gav de nemlig godt, men efterhånden som hækken voksede til faldt udbyttet.

  SvarSlet
 2. Hej Karen
  Ja, det er rhodo-jorden fra Lynge. Sælgeren var også lidt betænkelig ved, at jeg overvejede at blande jord i - så forstår jeg bedre!
  Så er jeg meget spændt på, om blåbærene får lys nok, hvor jeg har planer om at plante dem - endnu en grund til, at jeg skal have hjortetakstræet "dræbt" ;-)

  SvarSlet

Send en kommentar

Populære indlæg fra denne blog

Pæon-aften

Jeg havde en dejlig tirsdag aften, idet jeg var i Hvalsø hos Pæoneksperten. Jeg var så heldig at jeg havde fået lokket min søster med dertil. Arrangementet foregik i pæonhaven, hvor vi havde lejlighed til at gå rundt og nyde alle de dejlig pæoner - og der er rigtig mange forskellige!


Claus Dalby var i haven for at fortælle om sin bog 'Bonderoser og pæoner'. Men lige inden Claus gik på,   så svarede Thomas fra Pæoneksperten på konkrete spørgsmål vedrørende pæoner.

Og jeg blev da lige en kende klogere i forhold til den forestående flytning af min pæon. Thomas fortalte, at for at sikre blomstringen, skal den deles, sådan at der er 3-5 rodskud (tror jeg nok, at han kaldte dem) på hver plante. Pæonen stimuleres derved til at danne nyt rodnet og dermed blomstre - så tager det forhåbenligt ikke mange år, før den blomstrer igen.


Claus er en god fortæller og er god til at krydre sin viden omkring pæoner med små anekdoter fra haveverdenen. Han fortalte bl.a. om hvordan Itoh hybriderne er…

Ny pergola

Tobakspibeplanten har fået mere plads! Et par af havens stolper med rionet har fået en overlægger og tobakspibeplanten har derved fået lidt mere plads at brede sig på. Jeg har længe haft et ønske, om at forbinde stolperne med tobakspibeplanten og stolperne på den anden side af græsstriben. Et ønske som nu er blevet opfyldt og vi har fået en pergola.

Tobakspibeplanten er stor og kraftig og griber fast i planterne, som gror omkring den. Håber er derfor, at den vil gribe fast i loftet med rionet i pergolaen og med tiden danne et grønt loft. Men den skal nok have en hjælpende hånd i starten for at blive guidet det rigtige sted hen.

På modsatte side af pergolaen er der også stolper med rionet, men herpå er der sat et par klematis. De er endnu små og plantet sidste år, så der går nok noget tid førend de fylder.

Nedklipning af katteurt

Katteurten Nepeta faassenii 'Six hills Giants' lever op til sit navn og jeg skal love for, at den er blevet stor - stor og smuk var den, da den stod med alle de smukke blå blomster i fuld flor. Og den har været så velbesøgt af de flittige brumbassser.

En ulempe ved den er dog, at den falder til siden og derved bliver lidt bar i midten. Derfor fylder den ret meget - jeg tror, at én plante har fyldt 1,5x1,5 m. Derfor har den også klemt nogle af de planter, som jeg har sat i bedet. Måske har jeg plantet for tæt, men så er planten for stor.
Så istedet har jeg midlertidigt sat en stump rionet op, så plantestilkene er blevet løftet fra jorden og der er givet plads til andre planter. Dette må blive min fremtidige løsning - dog med rionet hele vejen rundt om planten - da jeg gerne vil beholde katteurten i haven.

Da jeg så, at der var friske grønne skud i midten af planterne, så var jeg kvik med saksen - væk med de horisontale, halv visne og afblomstrede grene. Og tilbage stod friske b…