Gå videre til hovedindholdet

Rhododendron spagnum

Det gode efterårsvejr er igen blevet udnyttet til fulde. Skovbedet bagerst i haven har fået et tykt lag rhododendron spagnum.

Spagnum er hentet på trailer herfra. Ialt 1 kubikmeter var der lige akkurat plads til og da spagnummen er luftig og let i strukturen tog det ikke lang tid, før alt var kørt ind i beddet.

Beddet skal rumme blåbær og klatrehortensia. Jeg har planer om, at grave store huller til planterne og fjerne jorden der graves op. Det er fristende at blande jorden fra hullet med spagnum. Herved hæves ph-værdien lidt, hvilket blåbærene sagtens kan klare. Men jeg tør nu alligevel ikke gøre det, for den almindelige jord vil  langsomt "æde" spagnums luftige struktur.

Nu skal vi så tage stilling til, hvilke blåbær der skal plantes i beddet og hvor mange - ihvertfald plantes tre forskellige og enten én eller to af hver. Skal der plantes andre surbundsbær eller andre surbundplanter? Hvilke klatrehortensia skal plantes op af den sorte gavl? Og hvilke af de indkøbte løg skal sættes i beddet? Forberedelsesfasen er overstået, vi skal igang med den konkrete planlægningsfase!

Kommentarer

 1. Hvis det er rhodojorden fra Lynge så er den allerede blandet med jord, og jeg har fået megen skæld ud fra rhodofolk for at bruge den, men til dit formål er det sikkert fint og om du så får blandet lidt mere i gør nok ikke den store forskel (men ikke for leret). Man kan også holde jorden sur ved hvertår at tilføre lidt eksta surt material, f.eks. grannåle.

  Blåbærene vil du blive rigtig glad for, de er nemlig også gode haverunde nippebær,men her har solsorten fundet dem og nipper dem hurtigere end vi kan, men min tidligere solsort var mere veldresseret (den fik dog lige så mange kirsebær som den ville med blåbærrene havde den ikke smag for).

  Husk at blåbær gerne vil ha en del lys, de er ikke helt som mange andre surbundsplanter og står de for mørkt falder udbyttet drastisk. Bare et hint, der hvor jeg boede før gav de nemlig godt, men efterhånden som hækken voksede til faldt udbyttet.

  SvarSlet
 2. Hej Karen
  Ja, det er rhodo-jorden fra Lynge. Sælgeren var også lidt betænkelig ved, at jeg overvejede at blande jord i - så forstår jeg bedre!
  Så er jeg meget spændt på, om blåbærene får lys nok, hvor jeg har planer om at plante dem - endnu en grund til, at jeg skal have hjortetakstræet "dræbt" ;-)

  SvarSlet

Send en kommentar

Populære indlæg fra denne blog

Juledekorationer hos søster

Da vi var hos min søster forleden, så benyttede jeg lejligheden til at tage lidt billeder af hendes juledekorationer. Jeg synes, at hun er rigtig dygtig til at binde og lave dekorationer, så det er altid en fornøjelse at komme på besøg og se, hvad hun nu har fundet på.

Specielt her til jul, har hun mange forskellige. Nogle af dem er nye og andre er gamle, som er frisket op med nyt, men alle smukke dekorationer, som oser af jul.


En lille smagsprøve på nogle af dekorationer som skaber stemning hos søster :-)

De små i haven

Det er ikke de små mennesker, der er tale om! Men istedet er de små blomster fanget med makro-linsen og når der kigges efter, så er der en del smukke små blomster


Porcelænsblomstens fine små blomster har her besøg af en lille bille.

De sidste blomster på kærmindsøstrene sidder helt oppe i toppen af blomsterstænglen - det varer ikke længe inden deres blomstring er slut.De små grøn/hvide blomster findes i hobetal på benveden. Det er ikke til at forstå, at den får flotte røde og orange frøstande hen på efteråret - og frøstandene er vel at mærke noget større end selv blomsten.

De enkelte blomster på den lille sibiriske portulak er små, men oftest er der flere planter på samme sted og flere blomster samtidig, så derfor er den til at få øje på.Den sidste er én af mine yndlinge, som man skal kigge virkelig godt efter, for at finde - de små tobakspiber gemmer sig gerne under de rimelig store blade af tobakspibeplanten.

Ukrudt top tre

Alle kæmper vist med hvert sit ukrudt i haven - jeg gør ihvertfald. Ina fra Anna's plads havde forleden dag et indlæg om de tre 'værste' ukrudt i hendes have. Den tråd vælger jeg at tage op.


Helt uden overdrivelse og yderligere overvejelse, så går første pladsen til skvalderkålen. Den er (næsten) umulig at komme af med og breder sig vildt og voldsomt, hvis den får lov. Jeg har endnu ikke lykkedes med at få ryddet et bed for skvalderkål, for blot et enkelt lille stykke rod, bliver hurtigt til et helt bed.

Der er dog en del forslag til planter, som kan klare sig mod skvalderkålen og lukke af for lys til dens fotosyntese og dermed hindrer den i at vokse - se bl.a. denneartikel. Berit fra Irishaven har skrevet et indlæg om kulsukker mod skvalderkål og jeg har selv skrevet et indlæg om stor tusindstråle.


Andenpladsen går til dette ukrudt, som jeg måtte finde navnet på i Ukrudtsnøglen. Jeg fandt frem til, at det må være en lav ranunkel.  Den spreder sig ivrigt i græsplænen og …