Gå videre til hovedindholdet

Hjemme igen

Vel hjemkommet med hovedet fuld at faglig inspiration fra et par gode dage i Helsinki. Men ud over den faglige del var der også lidt tid til at snuse rundt i byen. Vi boede lige i nærheden af konferencecentret, hvor der også var en dejlig gourmet-restaurant. Den aften vi ankom vandrede vi rundt og rundt, vi kunne ikke finde en restaurant vi rigtig gad og endte tilsidst på et pizzaria. Under vores vandring kom vi forbi et smukt oplyst hus, som vi måtte forbi for at fotografere. Dagen efter erfarede vi, at det smukke hus indeholdt gourmet-restauranten - snydt!

I nærheden af hotellet holdt det lokale marked også til. Havde vi ikke fået et tip, så vidste vi ikke, at det var et center med rigtig mange små butikker side om side. Her var næsten alt at finde af alskens fødevarer, slagervarer i den ene ende, fisk i den anden ende, en gade med bagerbutikker, en afdeling med ost osv. Og mellem de enkelte butikker var der kun en tynd væg. Et anderledes butikscenter, som vi ikke ser lignende herhjemme og med en fremmed duft.

Jeg var på jagt efter en finsk fodboldlandsholdstrøje - det var ikke nemt at finde. Da jeg spurgte en finne om de spillede fodbold i Finland, svarede hun ja, men at det var ishockey der var deres nationalsport. Hun sagder derefter en masse bogstaver (altså i et ord). Jeg gættede på, at det var et navn og hun var forbavset over, at jeg ikke kendte den kendte ishockeylandsholdsspiller, hmm.

Apropos sproget så er det fuldstændig fremmedartet for os - ikke et ord er at forstå i en sætning. Det finske sprog er i samme sprogstamme som det ungarske og de finner vi talte med, gav udtryk for, at de kunne forstå det estiske sprog - ikke så sært vi ikke forstod et ord. På den baggrund turde vi heller ikke tage én af de mange sporvogne - vi havde ikke en anelse om hvor de kørte hen og vi kunne ikke læse os til det! Finnerne syntes ellers at det finske sprog er let - alle ord udtales nøjagtig som de skrives og de mente, at der ofte bare skulle et "i" bagefter ordet ex. tekstil = tekstili og post = posti, men helt så let er det vist ikke altid! Og finnerne er godt nok storforbrugere af bogstaver, alle ord er lange - det må være indbringende at være skiltemager i Finland!

Byen som sådan var ikke videre spændende og levede ikke op til mine forventninger vedr. spændende design. Men lidt design blev det dog til, idet vi fandt Muuto, som er en butik med skandinavisk design i Helsinki centrum, en Marimekko-butik i det lokale center og en Mummi-trold butik i lufthavnen. Og vi fik da også hver især hjembragt lidt af godterne.

Kommentarer

Populære indlæg fra denne blog

Juledekorationer hos søster

Da vi var hos min søster forleden, så benyttede jeg lejligheden til at tage lidt billeder af hendes juledekorationer. Jeg synes, at hun er rigtig dygtig til at binde og lave dekorationer, så det er altid en fornøjelse at komme på besøg og se, hvad hun nu har fundet på.

Specielt her til jul, har hun mange forskellige. Nogle af dem er nye og andre er gamle, som er frisket op med nyt, men alle smukke dekorationer, som oser af jul.


En lille smagsprøve på nogle af dekorationer som skaber stemning hos søster :-)

Ny pergola

Tobakspibeplanten har fået mere plads! Et par af havens stolper med rionet har fået en overlægger og tobakspibeplanten har derved fået lidt mere plads at brede sig på. Jeg har længe haft et ønske, om at forbinde stolperne med tobakspibeplanten og stolperne på den anden side af græsstriben. Et ønske som nu er blevet opfyldt og vi har fået en pergola.

Tobakspibeplanten er stor og kraftig og griber fast i planterne, som gror omkring den. Håber er derfor, at den vil gribe fast i loftet med rionet i pergolaen og med tiden danne et grønt loft. Men den skal nok have en hjælpende hånd i starten for at blive guidet det rigtige sted hen.

På modsatte side af pergolaen er der også stolper med rionet, men herpå er der sat et par klematis. De er endnu små og plantet sidste år, så der går nok noget tid førend de fylder.

Madam Bæk's have med græsser

Jeg har fået mig én på have-opleveren -  jeg har været på besøg hos Madam Bæk, som har bloggen Et haveliv med sygdom. Jeg var inviteret i hendes have for at få inspiration til at "indføre" græsser i haven. Og der var masser af inspiration at hente.Jeg lagde meget mærke til, at der flere steder i haven var plantet store og høje græsser ud til kanten eller i forgrunden af et bed. Jeg har altid tænkt, at det høje skal plantes bagerst, men her lærte jeg, at det ser rigtig godt ud med græsser forrest.


Her er i det hele taget brugt mange høje græsser. Jeg har det selv svært ved at få højde i bedene og har en tendens til kun at vælge stauder, som ikke er voldsomt høje. Jeg må se at få lidt højde ind og specielt i husbedet kunne nogle af de høje græsser danne naturlige rum og dermed flere bede i det lange bed.  

Græsserne er bruge på forskellige måder i haven - her som en kant langs huset. Andre steder i samspil med stauder, buske eller et-årige.
Denne rødbrune New Zealanske Star s…