Gå videre til hovedindholdet

Løvstikke

Løvstikken har vi haft i mange år og er en krydderurt, som vi betragter som et must i haven - men det er sjældent, at vi bruger den. Når vi bruger urten, så er det til suppevisk, i vandet ved de kogende kartofler, i krydderurteblanding i olie til grillretter og i meget sjældne tilfælde i kødretter. Der skal ikke anvendes mange blade, for den er kraftigt smagende og mister ikke smagen ved kogning.

At bruge løvstikken som suppevisk er smart, idet den smager af både selleri, pastinak, porre og persillerod - altså alle de gode grøntsager til at lave en god urtesuppe på. Bare man har rørt urtens blade eller frø, så dufter fingrene kraftigt af selleri, pastinak, porre eller er det persillerod!


Bladene er fjersnitdelte og løvet bliver i vores have ca. 80 cm høj. Derimod bliver den hule stængel med den gule skærmblomst ca. 2 m høj. Stænglen har tendens til at vælte, så derfor bliver den hos os klippet af, inden frøene når at modne. Ja, faktisk er frøene ikke frø, men nødder!

Både løv, rod og frø kan anvendes; bladene som krydderurt i madlavningen, frøene som krydderi enten hele eller knuste og endelig anvendes udtræk af roden medicinsk. Udtræk af rodden er vanddrivende, luftdrivende og krampeløsende og den æteriske olie har antibiotiske egenskaber. 


Planten stammer fra Persien og har været anvendt som krydderurt og lægeurt siden oldtiden.
Løvstikke (Levisticum officinale) kaldes også populært maggiurt, da dens smag minder om Maggiterningen. Og det kan man jo godt forstå med alle dens smagsindtryk af forskellige rodurter.

Kommentarer

Populære indlæg fra denne blog

Juledekorationer hos søster

Da vi var hos min søster forleden, så benyttede jeg lejligheden til at tage lidt billeder af hendes juledekorationer. Jeg synes, at hun er rigtig dygtig til at binde og lave dekorationer, så det er altid en fornøjelse at komme på besøg og se, hvad hun nu har fundet på.

Specielt her til jul, har hun mange forskellige. Nogle af dem er nye og andre er gamle, som er frisket op med nyt, men alle smukke dekorationer, som oser af jul.






En lille smagsprøve på nogle af dekorationer som skaber stemning hos søster :-)

Pæon-aften

Jeg havde en dejlig tirsdag aften, idet jeg var i Hvalsø hos Pæoneksperten. Jeg var så heldig at jeg havde fået lokket min søster med dertil. Arrangementet foregik i pæonhaven, hvor vi havde lejlighed til at gå rundt og nyde alle de dejlig pæoner - og der er rigtig mange forskellige!


Claus Dalby var i haven for at fortælle om sin bog 'Bonderoser og pæoner'. Men lige inden Claus gik på,   så svarede Thomas fra Pæoneksperten på konkrete spørgsmål vedrørende pæoner.

Og jeg blev da lige en kende klogere i forhold til den forestående flytning af min pæon. Thomas fortalte, at for at sikre blomstringen, skal den deles, sådan at der er 3-5 rodskud (tror jeg nok, at han kaldte dem) på hver plante. Pæonen stimuleres derved til at danne nyt rodnet og dermed blomstre - så tager det forhåbenligt ikke mange år, før den blomstrer igen.


Claus er en god fortæller og er god til at krydre sin viden omkring pæoner med små anekdoter fra haveverdenen. Han fortalte bl.a. om hvordan Itoh hybriderne er…

Ny pergola

Tobakspibeplanten har fået mere plads! Et par af havens stolper med rionet har fået en overlægger og tobakspibeplanten har derved fået lidt mere plads at brede sig på. 











Jeg har længe haft et ønske, om at forbinde stolperne med tobakspibeplanten og stolperne på den anden side af græsstriben. Et ønske som nu er blevet opfyldt og vi har fået en pergola.

Tobakspibeplanten er stor og kraftig og griber fast i planterne, som gror omkring den. Håber er derfor, at den vil gribe fast i loftet med rionet i pergolaen og med tiden danne et grønt loft. Men den skal nok have en hjælpende hånd i starten for at blive guidet det rigtige sted hen.

På modsatte side af pergolaen er der også stolper med rionet, men herpå er der sat et par klematis. De er endnu små og plantet sidste år, så der går nok noget tid førend de fylder.