Gå videre til hovedindholdet

Tilplantning

Det fugtige vejr afstedkom idag, en tur til Gartneri Toftegård, som har specialiseret sig i tomater og chili. Ud over nævnte planter var der udplantningsplanter ex. kål, bønner og squash og mange forskellige krydderurter. Du kan se deres store udvalg her; http://www.gartneri-toftegaard.dk/.

Men især har jeg et ømt punkt for krydderurter, som der var mange forskellige af og endda mange forskellige sorter indenfor hver krydderurt. Det var rigtig fristende, men jeg holdt mig i skindet og købte "kun" tre: Stevia, brogetbladet rosenmynte og kryddersalvie.Steviaen - Stevia rebaudiana er er plantet i den blå potte. Stevia kaldes også sukkerplanten og er ca. 300 gange sødere end sukker. Spiser man et blad, har man sødmen i munden i flere timer. Stevia kan bla. bruges som sødemiddel i læskedrikke. Vi glæder os til at eksperimentere med planten i andre mad-sammenhænge ex. til stevia-is.

Rosenmynte - Calamintha grandiflora har jeg ønsket i mange år. Den var en del af krydderurtesamlingen i den tidligere fynske have, hvor jeg var rigtig glad for at lave te af et par friske blade. Den har små yndige lyserøde læbeblomster og selve planten lugter ganske rigtig af roser. Dejligt at have den i hus igen og så endda en broget én af slagsen.

Salvie har vi haft i haven i mange år, men den var grim og ranglet og måtte derfor lade livet da der skulle bygges terrasse, hvor den stod. En salvie kan ikke undværes i husholdningen, så derfor kom der en ny slavie med hjem - Salvia officinalis ' Nazareth'.

To forskellige chili - Capsicum annuum 'Espelette', styrke 5 og Capsicum annuum 'Ancho Zac', styrke 1. Styrken angives fra 1-10, hvor 1 er uden styrke og 10 er mega-stærk. Chili ynder meget sol og varme, så derfor er begge plantet i krukker i drivhuset.


Derudover købte jeg to bøf-tomater; 'Brandywine' og 'Stribed German' samt to blomme-tomater; 'Toftegaards røde miniblomme' og 'Santonio'. Jeg har plantet to tomater i én plantesække på kapilærkasse. Mellem de første er der plantet en squash, som jeg har fået af min søster (selvsået) og mellem de to næste er der plantet kanel basilikum (selvsået).

Jeg har endnu en ledig plantesæk, men den står desværre i et skyggefuldt område. Tidligere har jeg forsøgt med tomat, men planterne bliver høje og ranglede og planterne gav kun få tomater grundet mangel på sol. Nogle idéer til, hvad der kan trives der?

Hvis vi selv må sige det, så har vi et drivhus med mange lækkerier!

Kommentarer

 1. Hej Susanne, det lyder som en vidunderlig drivhus du har fået gang i dette forår. Hvor er det spændende planter du finder. Med den terasse, kan jeg godt forstå du venter på solen. ;-)

  SvarSlet
 2. Tak Marianne, vi er også spændte på udbyttet.
  Vi har siddet på terrassen til kl. 20.30 i solskin. Inde i "hesteskoen" var der ingen vind - det var bare skjønt :-)

  SvarSlet
 3. Hej,
  Tak for god læsning.
  Til information, så har jeg lavet en dansk informations side omkring Stevia planten. I kan se de her: http://steviawiki.dk/

  Håber i kan bruge det :)

  SvarSlet

Send en kommentar

Populære indlæg fra denne blog

Juledekorationer hos søster

Da vi var hos min søster forleden, så benyttede jeg lejligheden til at tage lidt billeder af hendes juledekorationer. Jeg synes, at hun er rigtig dygtig til at binde og lave dekorationer, så det er altid en fornøjelse at komme på besøg og se, hvad hun nu har fundet på.

Specielt her til jul, har hun mange forskellige. Nogle af dem er nye og andre er gamle, som er frisket op med nyt, men alle smukke dekorationer, som oser af jul.


En lille smagsprøve på nogle af dekorationer som skaber stemning hos søster :-)

De små i haven

Det er ikke de små mennesker, der er tale om! Men istedet er de små blomster fanget med makro-linsen og når der kigges efter, så er der en del smukke små blomster


Porcelænsblomstens fine små blomster har her besøg af en lille bille.

De sidste blomster på kærmindsøstrene sidder helt oppe i toppen af blomsterstænglen - det varer ikke længe inden deres blomstring er slut.De små grøn/hvide blomster findes i hobetal på benveden. Det er ikke til at forstå, at den får flotte røde og orange frøstande hen på efteråret - og frøstandene er vel at mærke noget større end selv blomsten.

De enkelte blomster på den lille sibiriske portulak er små, men oftest er der flere planter på samme sted og flere blomster samtidig, så derfor er den til at få øje på.Den sidste er én af mine yndlinge, som man skal kigge virkelig godt efter, for at finde - de små tobakspiber gemmer sig gerne under de rimelig store blade af tobakspibeplanten.

Ukrudt top tre

Alle kæmper vist med hvert sit ukrudt i haven - jeg gør ihvertfald. Ina fra Anna's plads havde forleden dag et indlæg om de tre 'værste' ukrudt i hendes have. Den tråd vælger jeg at tage op.


Helt uden overdrivelse og yderligere overvejelse, så går første pladsen til skvalderkålen. Den er (næsten) umulig at komme af med og breder sig vildt og voldsomt, hvis den får lov. Jeg har endnu ikke lykkedes med at få ryddet et bed for skvalderkål, for blot et enkelt lille stykke rod, bliver hurtigt til et helt bed.

Der er dog en del forslag til planter, som kan klare sig mod skvalderkålen og lukke af for lys til dens fotosyntese og dermed hindrer den i at vokse - se bl.a. denneartikel. Berit fra Irishaven har skrevet et indlæg om kulsukker mod skvalderkål og jeg har selv skrevet et indlæg om stor tusindstråle.


Andenpladsen går til dette ukrudt, som jeg måtte finde navnet på i Ukrudtsnøglen. Jeg fandt frem til, at det må være en lav ranunkel.  Den spreder sig ivrigt i græsplænen og …