Gå videre til hovedindholdet

Tilplantning

Det fugtige vejr afstedkom idag, en tur til Gartneri Toftegård, som har specialiseret sig i tomater og chili. Ud over nævnte planter var der udplantningsplanter ex. kål, bønner og squash og mange forskellige krydderurter. Du kan se deres store udvalg her; http://www.gartneri-toftegaard.dk/.

Men især har jeg et ømt punkt for krydderurter, som der var mange forskellige af og endda mange forskellige sorter indenfor hver krydderurt. Det var rigtig fristende, men jeg holdt mig i skindet og købte "kun" tre: Stevia, brogetbladet rosenmynte og kryddersalvie.Steviaen - Stevia rebaudiana er er plantet i den blå potte. Stevia kaldes også sukkerplanten og er ca. 300 gange sødere end sukker. Spiser man et blad, har man sødmen i munden i flere timer. Stevia kan bla. bruges som sødemiddel i læskedrikke. Vi glæder os til at eksperimentere med planten i andre mad-sammenhænge ex. til stevia-is.

Rosenmynte - Calamintha grandiflora har jeg ønsket i mange år. Den var en del af krydderurtesamlingen i den tidligere fynske have, hvor jeg var rigtig glad for at lave te af et par friske blade. Den har små yndige lyserøde læbeblomster og selve planten lugter ganske rigtig af roser. Dejligt at have den i hus igen og så endda en broget én af slagsen.

Salvie har vi haft i haven i mange år, men den var grim og ranglet og måtte derfor lade livet da der skulle bygges terrasse, hvor den stod. En salvie kan ikke undværes i husholdningen, så derfor kom der en ny slavie med hjem - Salvia officinalis ' Nazareth'.

To forskellige chili - Capsicum annuum 'Espelette', styrke 5 og Capsicum annuum 'Ancho Zac', styrke 1. Styrken angives fra 1-10, hvor 1 er uden styrke og 10 er mega-stærk. Chili ynder meget sol og varme, så derfor er begge plantet i krukker i drivhuset.


Derudover købte jeg to bøf-tomater; 'Brandywine' og 'Stribed German' samt to blomme-tomater; 'Toftegaards røde miniblomme' og 'Santonio'. Jeg har plantet to tomater i én plantesække på kapilærkasse. Mellem de første er der plantet en squash, som jeg har fået af min søster (selvsået) og mellem de to næste er der plantet kanel basilikum (selvsået).

Jeg har endnu en ledig plantesæk, men den står desværre i et skyggefuldt område. Tidligere har jeg forsøgt med tomat, men planterne bliver høje og ranglede og planterne gav kun få tomater grundet mangel på sol. Nogle idéer til, hvad der kan trives der?

Hvis vi selv må sige det, så har vi et drivhus med mange lækkerier!

Kommentarer

  1. Hej Susanne, det lyder som en vidunderlig drivhus du har fået gang i dette forår. Hvor er det spændende planter du finder. Med den terasse, kan jeg godt forstå du venter på solen. ;-)

    SvarSlet
  2. Tak Marianne, vi er også spændte på udbyttet.
    Vi har siddet på terrassen til kl. 20.30 i solskin. Inde i "hesteskoen" var der ingen vind - det var bare skjønt :-)

    SvarSlet
  3. Hej,
    Tak for god læsning.
    Til information, så har jeg lavet en dansk informations side omkring Stevia planten. I kan se de her: http://steviawiki.dk/

    Håber i kan bruge det :)

    SvarSlet

Send en kommentar

Populære indlæg fra denne blog

Juledekorationer hos søster

Da vi var hos min søster forleden, så benyttede jeg lejligheden til at tage lidt billeder af hendes juledekorationer. Jeg synes, at hun er rigtig dygtig til at binde og lave dekorationer, så det er altid en fornøjelse at komme på besøg og se, hvad hun nu har fundet på.

Specielt her til jul, har hun mange forskellige. Nogle af dem er nye og andre er gamle, som er frisket op med nyt, men alle smukke dekorationer, som oser af jul.


En lille smagsprøve på nogle af dekorationer som skaber stemning hos søster :-)

Pæon-aften

Jeg havde en dejlig tirsdag aften, idet jeg var i Hvalsø hos Pæoneksperten. Jeg var så heldig at jeg havde fået lokket min søster med dertil. Arrangementet foregik i pæonhaven, hvor vi havde lejlighed til at gå rundt og nyde alle de dejlig pæoner - og der er rigtig mange forskellige!


Claus Dalby var i haven for at fortælle om sin bog 'Bonderoser og pæoner'. Men lige inden Claus gik på,   så svarede Thomas fra Pæoneksperten på konkrete spørgsmål vedrørende pæoner.

Og jeg blev da lige en kende klogere i forhold til den forestående flytning af min pæon. Thomas fortalte, at for at sikre blomstringen, skal den deles, sådan at der er 3-5 rodskud (tror jeg nok, at han kaldte dem) på hver plante. Pæonen stimuleres derved til at danne nyt rodnet og dermed blomstre - så tager det forhåbenligt ikke mange år, før den blomstrer igen.


Claus er en god fortæller og er god til at krydre sin viden omkring pæoner med små anekdoter fra haveverdenen. Han fortalte bl.a. om hvordan Itoh hybriderne er…

Det var så præriebedet

Eftermiddagens projekt har været tilplantning af præriebedet. Poul Pedersen fra Overdam Planteskole har hjulpet mig med at lave en plan over bedet samt en beregning af, hvor mange planter jeg havde behov for.

Det er første gang ever, at jeg køber planter til et helt bed på én gang, så det har været rigtig dejligt, at han ville hjælpe mig med at lave en plan og få overblikket. Men samtidig er det også lidt overvældende, at købe 54 planter på én gang på trods af, at det er fødselsdagspenge, som jeg har sparet sammen i nogle år.
Bedet er ikke helt så kantet, som skitseret på tegningen - ca. 6 x 4 x 3 m - men det er jo også kun et forslag at gå ud fra. En rigtig brugbar én af slagsen.

Men da det er første gang, at jeg skulle tilplante så stort et bed, måtte jeg have bambuspindende frem for at afmærke målene. Det gav mig et godt overblik, men planteplanen blev ikke helt holdt alligevel.

I bedet har jeg plantet;
1 = 3 rishirse (Panicum virgatum 'Northwind')
2 = 11 purpursolhat (7 E…