Gå videre til hovedindholdet

Vin og citronmelisse

Et par timer i haven med en rosensaks i hånden nytter og pynter!

Vinen i drivhuset blev beskåret. I havebøger og på nettet findes meget litteratur, som beskriver, at vinen skal beskæres omkring nytår - beskæres den senere vil den bløde. Men min erfaring siger mig, at vinen ikke forbløder trods beskæring på nuværende tidspunkt. Og så har jeg så svært ved at tage mig sammen til at trodse kulden ved nytårstide - jeg har det som bjørnen; om vinteren er jeg gået i hi ift. udendørs sysler.

Udenfor drivhuset flankeres indgangen så flot af store citronmelisser. De spæde skud er allerede godt på vej og efter de visne stilke blev fjernet, ser de lækre og sprøde ud. Når de bliver lidt større, skal de bl.a. bruges til citronmelisse muffins. Vi bruger den også som smagsgiver i en karaffel isvand en lun sommerdag eller til pynt på desserter. Eller til en kop god te.

Citronmelissen er rigtig flittig til at sprede sig med frø og den dukker derfor op mange steder i bedene. Men heldigvis er roden kompakt uden udløbere eller dybe rødder, så de er nemme at fjerne, hvor de er uønskede. Men de to store flotte planter ved drivhusets indgang står dog på rette sted.

Kommentarer

Populære indlæg fra denne blog

Juledekorationer hos søster

Da vi var hos min søster forleden, så benyttede jeg lejligheden til at tage lidt billeder af hendes juledekorationer. Jeg synes, at hun er rigtig dygtig til at binde og lave dekorationer, så det er altid en fornøjelse at komme på besøg og se, hvad hun nu har fundet på.

Specielt her til jul, har hun mange forskellige. Nogle af dem er nye og andre er gamle, som er frisket op med nyt, men alle smukke dekorationer, som oser af jul.


En lille smagsprøve på nogle af dekorationer som skaber stemning hos søster :-)

Pæon-aften

Jeg havde en dejlig tirsdag aften, idet jeg var i Hvalsø hos Pæoneksperten. Jeg var så heldig at jeg havde fået lokket min søster med dertil. Arrangementet foregik i pæonhaven, hvor vi havde lejlighed til at gå rundt og nyde alle de dejlig pæoner - og der er rigtig mange forskellige!


Claus Dalby var i haven for at fortælle om sin bog 'Bonderoser og pæoner'. Men lige inden Claus gik på,   så svarede Thomas fra Pæoneksperten på konkrete spørgsmål vedrørende pæoner.

Og jeg blev da lige en kende klogere i forhold til den forestående flytning af min pæon. Thomas fortalte, at for at sikre blomstringen, skal den deles, sådan at der er 3-5 rodskud (tror jeg nok, at han kaldte dem) på hver plante. Pæonen stimuleres derved til at danne nyt rodnet og dermed blomstre - så tager det forhåbenligt ikke mange år, før den blomstrer igen.


Claus er en god fortæller og er god til at krydre sin viden omkring pæoner med små anekdoter fra haveverdenen. Han fortalte bl.a. om hvordan Itoh hybriderne er…

Det var så præriebedet

Eftermiddagens projekt har været tilplantning af præriebedet. Poul Pedersen fra Overdam Planteskole har hjulpet mig med at lave en plan over bedet samt en beregning af, hvor mange planter jeg havde behov for.

Det er første gang ever, at jeg køber planter til et helt bed på én gang, så det har været rigtig dejligt, at han ville hjælpe mig med at lave en plan og få overblikket. Men samtidig er det også lidt overvældende, at købe 54 planter på én gang på trods af, at det er fødselsdagspenge, som jeg har sparet sammen i nogle år.
Bedet er ikke helt så kantet, som skitseret på tegningen - ca. 6 x 4 x 3 m - men det er jo også kun et forslag at gå ud fra. En rigtig brugbar én af slagsen.

Men da det er første gang, at jeg skulle tilplante så stort et bed, måtte jeg have bambuspindende frem for at afmærke målene. Det gav mig et godt overblik, men planteplanen blev ikke helt holdt alligevel.

I bedet har jeg plantet;
1 = 3 rishirse (Panicum virgatum 'Northwind')
2 = 11 purpursolhat (7 E…