Gå videre til hovedindholdet

Magnolia på spring

Magnoliaens knopper er lige ved at briste. Mon ikke den springer ud i morgen? Der er ihvertfald en god chance med udsigten til endnu en dejlig varm forårsdag.

Da jeg skulle skrive dette indlæg, måtte jeg være sikker på det rigtige navn - var det en magnolia eller et tulipantræ.

På www.havenyt.dk fandt jeg følgende oplysnnger. Magnolia og tulipantræ er to forskellige planteslægter, men plantenavnene ofte bruges synonymt. Der er flere forskelle på de to slægter ex. blomstrer magnoliaen mellem april og juni, mens tulipantræet først blomstrer mellem juni og september.
Blomsterne er forskellige. Magnoliaens blomster er store, bægerformede og ca. 10 cm lange. Tulipantræet har 4–5 cm store tulipanlignende blomster og de sidder ofte noget gemt af løvet. Bægerbladene er udstående og grønne, kronbladene er aflange, omvendt ægformede og oprette. Frugtstanden er 6–8 cm og forbliver efter løvfald.


Hvad vores magnolia hedder til "efternavn" ved jeg ikke, men jeg glæder mig til den springer - det er sådan et smukt syn, når alle blomsterne er udsprunget. Men et ved jeg dog og det er, at blomstringen varer alt for kort tid!

Kommentarer

 1. Ja det er et skønt syn når magnolia træerne står i blomst, men kan f.eks. anbefale Magnolia sieboldii (åkande magnolie), som faktisk har en hæderlig holdbarhed og blomstrer i flere omgange, dog uden at grisse såvoldtsomt. Men det går ud over overdådidgheden, og det er jo lidt det som er så skønt ved denne slægt. Har set en Magnolia stellata (men den er nu også gerne lidt tidligere end den gængsetype) i blomst, men genrelt er vi vist lidt bagud mht blomstringstid for Magnolia.

  Det rigtig tulipantræ er temmeligt stort, så det er de færrste som planter det. Har dog tidl haft en nabo som havde det, hele deres have var plantet til med spændende træer, men de vidste slet ikke hvad tingene var, så det blev fældet, men det hele stod nu også for tæt, som det jo gerne ender med når det er en samler som har skulle have det hele i sin have.

  SvarSlet
 2. Hej Karen
  Når man planter er det svært at overskue/se for sig, hvor omfangsrigt de forskellige planter bliver. Og er man ikke haveinteresseret, ja så er det jo desværre nemt at fælde "det forkerte". Rigtig ærgerligt som for din tidl. nabo.

  SvarSlet
 3. Men også dem som burde vide bedre falder i. Kender rigtig mange samlere med til voksede haver som er der hvor de skal vælge mellem at beholde den ene eller den anden. Men ikke kan træffe beslutningen, for det er jo dejlige planter som de slet ikke kan eve uden, så der beskæres lidt her og der. Helt sikkert er det at den person som plantede disse træer var en træsamler, ikke et træ var ikke genkendeligt for mig som værende noget usædvanligt. Bla. det kønneste hjertetræ, suk, hvem der bare havde arvet den slags have, men som lidt af en spirende træsamler vil jeg også have svært ved at skulle vælge hvilke der skulle væk for at give plads... men nej jeg har heldigvismest af selvsåede træer, men så skal jeg alligevel ikke brokke mig, for frugttræerne, bøgen og læderkronen mv er på beholder listen og træer er det som giver en have karakter.

  Syntes det er så trist når man ser hele kvarter uden en udvokset træ, svigerforældrene bor f.eks. i et gammelt kvarter hvor trenden er tydelig, alle har plantet for store træ og har nu fældet dem, kvarteret har fuldstændig ændret sig, som en flad stribe kolonihaver.

  SvarSlet

Send en kommentar

Populære indlæg fra denne blog

Juledekorationer hos søster

Da vi var hos min søster forleden, så benyttede jeg lejligheden til at tage lidt billeder af hendes juledekorationer. Jeg synes, at hun er rigtig dygtig til at binde og lave dekorationer, så det er altid en fornøjelse at komme på besøg og se, hvad hun nu har fundet på.

Specielt her til jul, har hun mange forskellige. Nogle af dem er nye og andre er gamle, som er frisket op med nyt, men alle smukke dekorationer, som oser af jul.


En lille smagsprøve på nogle af dekorationer som skaber stemning hos søster :-)

Pæon-aften

Jeg havde en dejlig tirsdag aften, idet jeg var i Hvalsø hos Pæoneksperten. Jeg var så heldig at jeg havde fået lokket min søster med dertil. Arrangementet foregik i pæonhaven, hvor vi havde lejlighed til at gå rundt og nyde alle de dejlig pæoner - og der er rigtig mange forskellige!


Claus Dalby var i haven for at fortælle om sin bog 'Bonderoser og pæoner'. Men lige inden Claus gik på,   så svarede Thomas fra Pæoneksperten på konkrete spørgsmål vedrørende pæoner.

Og jeg blev da lige en kende klogere i forhold til den forestående flytning af min pæon. Thomas fortalte, at for at sikre blomstringen, skal den deles, sådan at der er 3-5 rodskud (tror jeg nok, at han kaldte dem) på hver plante. Pæonen stimuleres derved til at danne nyt rodnet og dermed blomstre - så tager det forhåbenligt ikke mange år, før den blomstrer igen.


Claus er en god fortæller og er god til at krydre sin viden omkring pæoner med små anekdoter fra haveverdenen. Han fortalte bl.a. om hvordan Itoh hybriderne er…

Det var så præriebedet

Eftermiddagens projekt har været tilplantning af præriebedet. Poul Pedersen fra Overdam Planteskole har hjulpet mig med at lave en plan over bedet samt en beregning af, hvor mange planter jeg havde behov for.

Det er første gang ever, at jeg køber planter til et helt bed på én gang, så det har været rigtig dejligt, at han ville hjælpe mig med at lave en plan og få overblikket. Men samtidig er det også lidt overvældende, at købe 54 planter på én gang på trods af, at det er fødselsdagspenge, som jeg har sparet sammen i nogle år.
Bedet er ikke helt så kantet, som skitseret på tegningen - ca. 6 x 4 x 3 m - men det er jo også kun et forslag at gå ud fra. En rigtig brugbar én af slagsen.

Men da det er første gang, at jeg skulle tilplante så stort et bed, måtte jeg have bambuspindende frem for at afmærke målene. Det gav mig et godt overblik, men planteplanen blev ikke helt holdt alligevel.

I bedet har jeg plantet;
1 = 3 rishirse (Panicum virgatum 'Northwind')
2 = 11 purpursolhat (7 E…