Gå videre til hovedindholdet

Hvidløg og etageløg

Hvidløg - det er vist på tide af få hvidløg i jorden inden frosten for alvor tager over. Jeg har været på forskellige planteskoler, men sætte-hvidløgene er udsolgt over det hele. Én af ekspedienterne mente endda, at det måtte have været i et ugeblad, at der skulle sættes hvidløg - for sætte-hvidløgene var revet væk og mange gået forgæves.

Flere på FB har skrevet, at de anvender hvidløg, som de har købt til husholdningen og det med god succes. Det er så den løsning, som jeg også tyer til. Vi får en grøntkasse fra Buresø Grønt hver uge og de forsøger at bringe danske økologiske varer til os kunder. Jeg har desværre ikke gemt "indlægssedlerne", som kommer med kasserne, men jeg satser på, at det er danske hvidløg de har leveret. Jeg ønsker danske hvidløg, for så er jeg mere sikker på, at de kan gro i vores klima, som er det nordligste, hvor hvidløg kan gro.


Men i hvilket bed skal hvidløggene sættes. Jeg måtte have fat i planen fra foråret med sædskifterne, for at finde ud af, hvilke afgrøder hvidløg skal sættes. Jeg bruger bogen "Økologisk Have" af Jens Juhl og Sølva Fahlgren som guide, men har kun 4-5 bede istedet for deres anbefalede 6 bede. Som jeg lige kunne se, så skal de efterfølge squash, bønner og ærter.

Hvidløgene er sat i bedet, så nu er det bare at vente.

Etageløg - for mange år siden fik jeg nogle etageløg fra mine forældres have. Etageløgene har haft en kummerlig tilværelse og har måttet tilpasse sig efter princippet; hvor der var plads. Da jeg startede etableringen af urtehaven i foråret satte jeg dem i en lille plastikpotte og også det har de overlevet og sat nye luftløg. Sådan en vedholdenhed må belønnes.

Luftløgene sidder for enden af  hule stænger. Både luftløgene og løgene i jorden kan bruges i madlavningen og har en lidt stærkere smag end skalotteløg.



Når løgene bliver for tunge og stænglen visner, så falder luftløgene til jorden og slår rødder der. Løgene er fuldt vinterhårdføre, så jeg har sat dem ved siden af hvidløgene. Jeg har skilt luftløgene og sat dem en for en. På nettet står dog, at de har det bedst med at blive plantet som en gruppe, men mon ikke de overlever alligevel.

Kommentarer

  1. Jeg har også "truet" med at sætte hvidløg, men heller ikke fået det gjort endnu. Etageløgene har fulgt mig hele mit liv, dvs. lige indtil for nogle år siden hvor jeg åbenbart fik gjort kål på dem alle. Jeg har aldrig været særlig god til at bruge selve løgene, men altid været fascineret af de der "flyvende" løg, må se at få fat i nogen igen.
    havehilsner fra fru friis :o)

    SvarSlet
    Svar
    1. Hvor ærgerligt at etageløgene er gået til for dig. Hvis der er mange luftløg på mine til næste år, så kan du få nogle. Vær sød at huske mig på det.
      Enig i at det er temmelig fascinerende med de flyvende løg/luftløgene. Og specielt at de begynder at spire uden at have kontakt til jorden.

      Slet
  2. Tak for reminder ang hvidløg, mine er købt for længe siden og lagt i kælderen og glemt, så dem må jeg vist lige have i jorden hurtigst muligt. Jeg har købt spanske økologiske i et supermarked, det plejer at gå fint ;O)

    SvarSlet
    Svar
    1. Ja op med dem og ned i jorden :-)
      Der er mange der som dig har rigtig god succes med "mad-hvidløggene", det håber jeg også vi to får. Held og lykke med dem :)

      Slet
  3. Mmmmm - jeg elsker hvidløg (i maden altså :o))
    Luftløg har jeg aldrig set før. De er vel nok spøjse. Tak, fordi du gjorde mig klogere :o)

    SvarSlet
    Svar
    1. 'Ælsker' også hvidløg i maden og så er de SÅ sunde, så det er bare om at bruge i rigelige mængder :)
      Luftløgene er rigtig spøjse og utroligt at de kan svæve deroppe i luften selv når det blæser.

      Slet
  4. Har faktisk aldrig vidst at der fandtes sætte hvidløg, så har altid brugt dem de lige havde i Brugsen, er gået ganske upåklageligt. Kunne faktisk ønske der fandtes flere grøntsager, der var så nemme at avle ;)
    Hilsen Susanne

    SvarSlet
    Svar
    1. Godt at høre, at supermarkedet hvidløg fungerer upåklageligt :-) Jeg satte nogle i foråret, men de står bare med nogle tynde stængler. Det er første år, hvor jeg har fået sat her i efteråret - så er noget spændt på resultatet.

      Slet
  5. Bytter da lidt rundt men ikke meget ... måske derfor jeg bare IKKE kan få rødbederne store ;0)

    SvarSlet
    Svar
    1. Ved ikke om det er derfor lige netop med rødbederne. Men risikoen for sygdomme er mindre hvis der dyrkes i sædskifter. Desuden så kan grøntsagerne udnytte hinandens egenskaber ex. så lagrer ærter og bønner kvælstof i jorden, som næste års kål kan nyde godt af.
      Jeg kan kun anbefale dig at anskaffe bogen "Økologisk have" - jeg bruger den som en bibel ift. urtehaven og der er bare så meget nyttig og direkte overførbar information.

      Slet
  6. Naturen er hårdfør og overlever etageløgene i en spand, så overlever de sikkert også at stå en og en i stedet for i en gruppe :-).Håber du får held med hvidløgene. Så er du ude over det med sætteløg til næste år.....

    /Birgitte - som også vil have etageløg

    SvarSlet
    Svar
    1. Jeg regner med, at etageløgene overlever én og én og ellers så har jeg da stadig moderløgene, som sikkert kommer med nye luftløg til næste år.
      Du må lige som fru Friis gerne få nogle til næste år, hvis der er nogle at give væk af. Husk mig på det. Med mindre du ikke kan vente og ønsker at få dem fra fx. Susannes Blomster Cafe :-)

      Slet
  7. Hej Susanne.

    Jeg har sat/og sået hvidløg i september og de er begyndt at røre på sig.
    Et år hvor jeg glemte at sætte hvidløg i efteråret satte jeg fed i mælkekartonner i februar, plantede dem ud i haven i april, og det gik fint!

    Etageløg sætter jeg som dig enkeltvis på samme måde som 'stik løg. De er også begyndt at vise sig.

    Det er ikke min mening at bruge din blog til marketing, men jeg har solgt en del yngleløg fra Etageløg her i efteråret. Der er kun 2 portioner tilbage, hvis nogen skulle lede forgæves ;O)

    SvarSlet
    Svar
    1. Det lyder som om, at hvidløg er rimelig nemme at have med at gøre. Det er første år, hvor jeg prøver at sætte dem her i efteråret, så jeg er spændt på at se, hvordan de bliver til sommer.

      Dejligt at høre, at du har sat etageløgene på samme måde som stikløg. Så går det heller ikke galt med dem :-)

      Mon ikke der er et par kunder, som kunne blive fristet af dine etageløg :)

      Slet
  8. Hej Susanne.Hvidløg er ikke til at undvære i madlavningen.Jeg plejer også at sætte dem her i efteråret,og jeg køber også bare dem fra supermarkedet.
    Etageløgnene har jeg aldrig haft,men kan huske at min mor havde dem.
    Godaften til dig knus Jette

    SvarSlet
    Svar
    1. De er skønne i maden og kan hjælpe en god forkølelse godt på vej væk. Skønt at høre, at I alle bruger dem fra supermarkedet - så lykkes mine sikkert også :-)

      Sjovt at mødre har etageløg ;-)

      Slet
    2. Hej igen.Vil bare lige sige at hvis du vil have nogle troldhassel-grene,
      kan du bare komme forbi og hente nogle.Der er masser af dem.
      Håber ikke du blev for skuffet over min have,der er jo ikke
      så meget at se på denne årstid.Men hyggeligt at have dig på
      besøg knus Jette

      Slet
    3. Tusind tak Jette. Vi må lige se - tiden er lidt knap i den nærmeste tid, men kontakter dig, hvis jeg kommer forbi. Det var overhovedet ikke skuffende. Kan godt lide at se havens konturer og opbygning. Og du har jo en spændende have med masser at se på alligevel :-) Det var rigtigt hyggeligt at være på besøg hos dig :)

      Slet
  9. Jeg anvender også de almindelige supermarkeds hvidløg. Jeg lægger altid to fed hvidløg omkring hver dahliaknold, for at holde sneglene på afstand. I weekenden fik jeg gravet dahliaknoldene og nogle af hvidløgene op - skønt :-)

    SvarSlet
    Svar
    1. Det lyder som en god idé med hvidløg omkring. Jeg går ud fra, at du har gode erfaringer med det, så det skal da prøves til næste år. Jeg har endnu knoldende liggende i jorden, så jeg håber snart, at jeg får tid til at tage dem op.

      Slet
  10. Jeg har jo ingen køkkenhave, så idag har jeg lært noget nyt... at der findes noget der hedder etageløg :o)
    Go fornøjelse med det hele...

    Ha en go aften...

    SvarSlet
    Svar
    1. Dejligt at jeg kunne vise noget nyt - og så tilmed en "sjov fætter" :-)

      Slet
  11. Måske skulle jeg forsøge mig med hvidløg igen. Jeg har ikke de bedste erfaringer, men jeg er villig til at prøve igen. Jeg tror at jeg vil vælge økologiske og meget gerne danske hvidløg fra supermarkedet. Det lyder som et godt udgangspunkt. Tak for påmindelsen.

    SvarSlet
    Svar
    1. Det er lige netop økologiske og - regner jeg med - danske hvidløg jeg har sat, så tænker som dig; så kan det ikke gå helt galt :-) Håber du får bedre held denne gang.

      Slet
  12. Ak ja, det står netop på min huskeseddel - har heller ikke fået sat dem endnu!!! Jeg bruger også altid hvidløg fra supermarkedet, og i år var de faktisk rigtigt store. Jeg har dog fundet ud af, at en her i nærheden sælger store flotte sætteløg, så dér køber jeg nok i år.

    Etageløg havde jeg i min tidligere have, men jeg savner den egentlig, da den også er smuk i haven. Nej - ved du hvad - har dem da vist i køkkenhaven!!!

    Kh. Marlene

    SvarSlet
    Svar
    1. Det bliver spændende at høre, om der så er forskel på de alm. supermarkeds-hvidløg og de flotte sætteløg?

      Du må da i køkkenhave for at se efter dem. Det er hyggeligt med sådan nogle luftløg, som står og svajer i vinden. Håber du har dem der :-)

      Slet
  13. Har du også slange hvidløg? Jeg synes de er noget så spøjse at se på, når de laver sjove figurer hen på sommeren. Jeg har faktisk aldrig spist dem selv om vi elsker hvidløg her i huset.

    SvarSlet
    Svar
    1. Nej har desværre ikke slangehvidløg og har kun set dem på fotos. Men der ser spændende nok ud til, at jeg kunne tænke mig at få dem i urtehaven - om det så bare skulle være til pynt :-)

      Slet
    2. Hvis du er interesseret, så send en mail. Jeg har nogle i overskud.

      Slet
    3. Tusind tak - du kan tro jeg er interesseret, så jeg har sendt dig en mail :-)

      Slet

Send en kommentar

Populære opslag fra denne blog

DIY - selvandings potte

I et indlæg i foråret (næh nu jeg får set efter, så var det faktisk vinter), lovede jeg at vise, hvad jeg skulle bruge nogle af alle de ting til, som jeg samlede. Tiden er kommet til at bruge de tomme konservesdåser til en selvvandings potte. Jeg er stærkt inspireret til idéen fra en video på Youtube hos en amerikansk dame og nu kan jeg jo selvfølgelig ikke husk hvor. Men I får lige opskriften her "på dansk". Jeg har brugt følgende ting; spand fra blomsterhandlere - én af de store spande, som de får afskårne blomster hjem i 5 konservesdåser med bund og top skåret af rund folie tærteform en-gangs karklud håndklæde rør, som er lidt længere end spandens højde pottejord plante - jeg har plantet en chili der i Jeg satte konservesdåserne ned i spanden og det er i dette område, at der er plads til vandet. For at vandet kun er i det nederste område, borede jeg et hul lige under højden af konservesdåserne. Hullet skal fungere som et overløbshul, således at va

Rionet brugt til forskellige formål

Så blev der skåret endnu et par rionet til, som skal bruges til espalier i haven. Og de blev også sat op. Det første blev sat op ved urtehaven, hvor de skal fungere dels som rum-skaber og "blikfanger" og dels skal der gro et par tornløse brombær op af det. Det andet ved tobakspibeplanten, som ikke har haft noget at klatre op af siden vi fjernede hækken i efteråret 2011, så det bliver dejligt at få den som en væg i stedet for ud over græsplænen. Jeg havde set hos min veninde på Fyn, at hun havde nogle bøjede rionet som fungerede som plantestøtter. Smart, så det måtte jeg også have. Heldigvis havde jeg gemt resterne fra denne og fra sidste gang vi skar til (man er jo samler), så jeg fandt nogle gode stykker jeg kunne anvende. Jeg bøjede nettene over et bræt. Mens jeg stod på brættet, tog jeg fat i nettet og trak nettet op mod mig selv. Det var nødvendigt at tage fat så langt nede mod brættet som muligt for at få en nogenlunde skarp bøjning.   Et lille stykke af ri

Ulv i fåreklæder

Jeps jeg nåede at sætte de sidste løg idag og sikke en dejlig tilfredsstillelse det er. Men derfor må vinteren nu gerne blive væk et stykke tid endnu - jeg har stadig mange projekter, som jeg gerne vil nå et par stykker mere af inden. Sjovt som sådan et løglægnings-projekt kan sætte nyt lys på et bed. For da jeg skulle igang med at sætte løgene i et område, fik jeg øjene op for, at den italienske arum breder sig voldsomt og fylder alt for meget. Den har tidligere fået lov at brede sig, fordi jeg synes, at den er så facinerende i dens livscyklus og fordi de hvidbrogede blade passer så fint i det hvide husbed. Men inden jeg kunne sætte løg, måtte jeg grave dele af den væk for at få plads. De små nye planter er nemme at fjerne, idet deres små knolde stadig ligger øverligt. Det er straks noget sværere at fjerne de større planter, hvor knoldende har boret sig ned i jorden. Og de er så viseligt indrettet, at de lader stilken slippe knolden, hvis man trækker i stilken. Så en spad