Gå videre til hovedindholdet

Planlægning af urtehaven

Vi har været i gang med at planlægge hvilke afgrøder, vi skal have i urtehaven. Som inspiration bruger jeg bogen Økologisk have skrevet af Jens Juhl og Sølva Falgren. Bogen er utrolig velskrevet og lige til at gå til. Bogen er allerede min "bibel" udi urtehavens kunst og det er helt sikkert, at det ender med, at den er slidt i laser. Jeg kan helt klart anbefale bogen, hvis du skal i gang med at dyrke urtehaven.


Målet er at blive delvis selvforsynende i sommer- og efterårsperioden. Men urtehaven bliver for lille til fuld selvforsyning og desuden har vi ikke mulighed for frostfri overvintring, så det giver sig selv, at i vinterhalvåret må vi købe. I øjeblikket abonnerer vi på Buresøgårds økologiske grøntkasser og det er vi rigtig godt tilfredse med, så det vil vi fortsætte med i vinterhalvåret.

Vi har lavet en liste med de forskellige afgrøder, som vi ønsker i urtehaven. For at få overblik over det hele, så har vi oplistet urterne i de forskellige bede ift. sædskifterne og har derfor lavet en sædskifteplan.


Og så lige en lille forklaring til skemaet. Hvis der er et fluebens-symbol, så er frø købt eller planten er allerede i haven. I skemaet er der en vandret fed streg. Over stregen er de afgrøder oplistet, som vi helt sikkert ønsker i haven. Under stregen er det "måske-urter".

Nu har jeg så "kun" tilbage at grave resten af bedene, snedkerere rammer til højbedene og efterfylde med jord og kompostjord. Om jeg når det hele dette forår får vi se, men indtil videre er jeg fortrøstningsfuld.

Kommentarer

  1. Ja men så har du da lidt af hvert og se til. Hjælper din mand ikke med at snedkerere rammer til højbedene, eller er det dig, der er den praktiske i jeres hus. Har du haft urter før? Det er så vidt jeg ved et rimeligt arbejde at passe en urtehave, jeg har aldrig haft en, så jeg ved det ikke.
    Men god arbejdslyst håber det giver godt afkast.

    SvarSlet
    Svar
    1. Ja, jeg har lidt travlt og jeg er den praktiske - manden min er rigtig god til at lave mad, så vi har byttet ift. de traditionelle kønsroller :-)
      Jo jeg har haft urtehave tidligere, men på den "traditionelle" måde med rækker og ikke i højbede. Jeg håber, at jeg kan få lavet en urtehave, hvor jorden i højbedene er dækket af afgrøder og dermed få mindst muligt lugearbejde. Men selvfølgelig er der noget arbejde i det indtil urterne vokser til. Når der er høstet håber jeg at få sået efterafgrøder, så der heller ikke er så meget at luge der.
      Tak jeg er meget spændt på, hvor meget jeg får ud af det.

      Slet
  2. Uhmmm jordskokker ... står den ikke på den forkerte side af den fede streg ;-)
    Nina

    SvarSlet
    Svar
    1. Du har fuldstændig ret i, at jordskokkerne står på den forkerte side - jeg er nemlig også vild med jordskokker. Men mener at de kræver rimelig meget plads og det har jeg ikke. Så det må blive, når jeg får et ledigt hjørne på et tidspunkt

      Slet
  3. Hold da op, hvor ser det tjekket ud Susanne. Jeg burde vist også have lavet sådan en plan for mine højbede, men det bliver nok først, når jeg får bygget mig et par højbede til, og jeg tvivler på, det bliver i år, jeg får det gjort.
    Men hatten af for dit gå-på-mod og god arbejdslyst med at få det hele ordnet. Det skal nok blive skønt med alt det hjemmedyrkede, I kan sætte tænderne i til sommer :-)
    Knus Signe

    SvarSlet
    Svar
    1. Jeg var ihvertfald nød til at skabe mig et overblik, for at komme rigtigt igang og få lavet sædskifte. Ja der er nok at tage sig til i haven og du har da også et par projekter, som du kan "få tiden til at gå med". Men du har jo også et par højbede, som jeg har indtryk af, at du fik et ganske godt udbytte fra.
      Men det bliver skønt med hjemmedyrket og hjemmehøstet :-)

      Slet
  4. Du er da bare SÅ tjekket, Su(n)Sanne.
    Jeg bliver meget inspireret og skrider straks til skema og oversigt som du har gjort.
    Jens og Sølva holder for tiden kursus gratis i Gladsaxe Kommune, men jeg var for træt til at deltage. Det er vist desværre kun for Gladsaxe-borgere, men hvis du er interesseret, kan du tjekke Grønt idecenter, Gladsaxe kommune. Arrangementet står vist også på deres hjemmeside; Slottet i smørmosen. (link vanskeligt at lave fra iPad).

    Kh. Marianne med
    Den helbredende have

    SvarSlet
    Svar
    1. Forresten: Alt om Haven har i nr. 5 for april -12 tema om grøntsager.....
      Selvforsyning er jo så hit, at det erudpeget som en megatrend.

      Hip hip hurra! Og jeg har hønsegødning parat til når vi skal ses (skal komposteres først)

      Slet
    2. Skønt at du føler dig inspireret til at lave et skema - det gør det hele meget mere overskueligt og skulle gerne sikre sædskiftet de kommende år :-)
      Det kunne være fedt med IRL-inspiration fra Jens og Sølva. Jeg tjekker lige Grønt Idecenter ud - tak for tippet.
      Jeg har også Alt om Haven og er igang med at sluge den rå og i rigelige mængder. Der er mange gode oplysninger. Og det er ikke kun AoH, som udnævner selvforsyning som et hit - synes det bliver nævnt rigtig mange steder for tiden. Men så er vi jo bare hippe :-)
      Ja, hønsegødning skulle være rigtig godt til at sætte fut i komposten. Men så vidt jeg husker, så kan det også bruges til at vande ud - men det skal fortyndes rigtig godt :-)

      Slet
    3. Det skal det nemlig!!! Ellers ryger rabarberne (mine gjorde) og alt det man tror man gøder. Skal jeg gemme noget til dig?

      Slet
    4. Ej hvor surt - fik rabarberne simpelhen for meget godt (gødning)?
      Hvor er det sødt af dig, at tænke på mig - tusind tak :-) Jeg har fået lovning på hønsemøg fra nogle næsten naboer, men glipper det, så vil jeg meget gerne vende tilbage til dig.

      Slet
  5. Hej Susanne. Hold da op, hvor er det proffessionelt. Jeg kan sagtens få overblik over skemaet. Det er en rigtig god idé og hvor er det nogle spændende ting, I har taget med. Det glæder jeg mig meget til at følge med i. Men kræver det ikke en del plads? Det har I måske?
    Forresten plejer din blog at være med lyseblå baggrund? Det synes jeg ikke rigtig den plejer at være! Det ser godt ud.

    SvarSlet
    Svar
    1. Næ, meget plads har vi ikke, men håber på, at vi kan dyrke lidt af hvert og i højbede skulle det være muligt at dyrke lidt tættere end i traditionelle rækker, så ... Jeg regner med, at der løbende vil komme indlæg om urtehaven her på bloggen :)
      Det er et stykke tid siden jeg ændrede bloggens baggrundsfarve - da jeg trængte til lys og forår :-)

      Slet
  6. jamen dog... det ser da spændende ud, og denne bog står også på min ønskeseddel ;)

    SvarSlet
    Svar
    1. Håber du snart har fødselsdag, for det er en bog, "man" slet ikke kan undvære ;)

      Slet
  7. Wow det ser tjekket ud Susanne :-D
    Det var jo også meningen, vi skulle have køkkenhave.... nu må vi se om vi når det i år. Synes lige pludselig der er meget i haven der trænger sig på.
    Nå skidt med det, vi har kun 2 arme og 2 ben.
    Må jeg spørge, hvor stor jeres køkkenhave er? :-D

    SvarSlet
    Svar
    1. Du må gerne spørge, men jeg er ikke helt sikker. Jeg vil tro, at den er omkring 30 kvm. Det er ikke alt det nævnte, som vi skal have plads til i urtehaven. Ex. er der blåbær andetsteds og blommer og kirsebær må blive et andet sted engang. Derfor skriver jeg også delvist selvforsynende, for urtehaven er ikke stor nok til, at vi kan være selvforsynende. Lidt (af hver urt), men godt :-)

      Slet
  8. Hold da op Susanne....det er super godt ud.......ville somme tider ønske min have var lidt større så jeg kunne levne plads til urtehave ;0) Med den fine plan I har lavet er jeg sikker på det bliver en succes med hjemmeavlede grøntsager til hele sæsonen :0)

    Knus Dorthe.....og dine ærter gad jeg godt bide tænderne i ;0)

    SvarSlet
    Svar
    1. Vores have er nu heller ikke stor, men "hjørnet" synes jeg passer godt til at lave en urtehave i. Og så tænker jeg, at der skal blomster som kant eller fyld i højbedene, så det også ser dekorativt ud.
      Kommer du på disse kanter ved ærtetide, så skal du være så hjertelig velkommen til at kigge indenfor og sætte tænderne i :-)

      Slet
  9. Det er en rigtig god bog. Jeg har den endnu ikke, men har allerede har den hjemme fra biblioteket flere gange.
    Jordskokker ville jeg også opprioritere, selv om de er pladskrævende. De er fine i et hjørne, og de gror som bare pokker ;-)

    SvarSlet
    Svar
    1. Kan got forstå, at du har lånt bogen flere gange - der er masser af guf i den. Tror jeg har læst den fra A til Z tre gange allerede (fik den i julegave).
      Ja, måske kan jeg få plads til jordskokker et andet sted - får lige en idé, som jeg lige skal tygge lidt på :-)

      Slet
  10. Hvor er det spændende - jeg glæder mig til at følge projektet. Lækre afgrøder du skal have i dine bede. Husk at peberroden breder sig kraftigt.

    Rigtig god påske :-)

    Kh. Marlene

    SvarSlet
    Svar
    1. Det bliver rigtig spændende, at få gang i projekt urtehave - glæder mig til at få sået/sat det første :-) Men der er jo lige et par opgaver, som skal klares først. Heldigvis er det ferie nu, så håber det rykker.
      Tak for advarslen vedr. peberrod - havde den på Fyn og den fyldte efterhånden et godt stort hjørne, så er klar over, at den fylder.

      Slet

Send en kommentar

Populære opslag fra denne blog

DIY - selvandings potte

I et indlæg i foråret (næh nu jeg får set efter, så var det faktisk vinter), lovede jeg at vise, hvad jeg skulle bruge nogle af alle de ting til, som jeg samlede. Tiden er kommet til at bruge de tomme konservesdåser til en selvvandings potte. Jeg er stærkt inspireret til idéen fra en video på Youtube hos en amerikansk dame og nu kan jeg jo selvfølgelig ikke husk hvor. Men I får lige opskriften her "på dansk". Jeg har brugt følgende ting; spand fra blomsterhandlere - én af de store spande, som de får afskårne blomster hjem i 5 konservesdåser med bund og top skåret af rund folie tærteform en-gangs karklud håndklæde rør, som er lidt længere end spandens højde pottejord plante - jeg har plantet en chili der i Jeg satte konservesdåserne ned i spanden og det er i dette område, at der er plads til vandet. For at vandet kun er i det nederste område, borede jeg et hul lige under højden af konservesdåserne. Hullet skal fungere som et overløbshul, således at va

Rionet brugt til forskellige formål

Så blev der skåret endnu et par rionet til, som skal bruges til espalier i haven. Og de blev også sat op. Det første blev sat op ved urtehaven, hvor de skal fungere dels som rum-skaber og "blikfanger" og dels skal der gro et par tornløse brombær op af det. Det andet ved tobakspibeplanten, som ikke har haft noget at klatre op af siden vi fjernede hækken i efteråret 2011, så det bliver dejligt at få den som en væg i stedet for ud over græsplænen. Jeg havde set hos min veninde på Fyn, at hun havde nogle bøjede rionet som fungerede som plantestøtter. Smart, så det måtte jeg også have. Heldigvis havde jeg gemt resterne fra denne og fra sidste gang vi skar til (man er jo samler), så jeg fandt nogle gode stykker jeg kunne anvende. Jeg bøjede nettene over et bræt. Mens jeg stod på brættet, tog jeg fat i nettet og trak nettet op mod mig selv. Det var nødvendigt at tage fat så langt nede mod brættet som muligt for at få en nogenlunde skarp bøjning.   Et lille stykke af ri

Ny pergola

Tobakspibeplanten har fået mere plads! Et par af havens stolper med rionet har fået en overlægger og tobakspibeplanten har derved fået lidt mere plads at brede sig på.  Jeg har længe haft et ønske, om at forbinde stolperne med tobakspibeplanten og stolperne på den anden side af græsstriben. Et ønske som nu er blevet opfyldt og vi har fået en pergola. Tobakspibeplanten er stor og kraftig og griber fast i planterne, som gror omkring den. Håber er derfor, at den vil gribe fast i loftet med rionet i pergolaen og med tiden danne et grønt loft. Men den skal nok have en hjælpende hånd i starten for at blive guidet det rigtige sted hen. På modsatte side af pergolaen er der også stolper med rionet, men herpå er der sat et par klematis. De er endnu små og plantet sidste år, så der går nok noget tid førend de fylder.