Gå videre til hovedindholdet

Husløg - sempervivum

Jeg har et par steder eller tre i haven med husløg, men desværre kun den samme slags. Jeg troede egentligt, at der var flere forskellige, men da jeg opsøgte dem, for at finde ud af, hvor mange forskellige - ja, så var de sørme alle ens. Se sådan kan ens hukommelse og forestillinger (drømme) være anderledes end virkeligheden.

Jeg kan undre mig over, at jeg ikke har været opmærksom på at jeg kun har én slags. Dels fordi der findes mange sjove og smukke arter, som kan gro i "svære" og tørre områder, hvor andet ikke kan gro. Og derudover er gode at anvende i julens dekorationer både "bord-dekorationer" men også i kranse.









Jeg mener, at det er almindelig husløg, som jeg har i haven, idet de har glatte randhårede blade med en brodagtig, rødlig bladspids. Der findes omkring 25 arter og jeg skal have fat i flere af dem til den del af haven, hvor der er en del sten og buske, træer og stedsgrønne træer og dermed lidt tørre områder. Husløgget kan nemlig ikke lide at stå med "fødderne" i vand og kan gro i næsten ingenting.



Husløg hedder sempervivum på latinsk og vidste du, at det betyder "altid levende" - jeg gjorde ikke før nu, men det er da et meget rammende navn.

Kommentarer

  1. Hej Susanne
    Jeg har som dig også kun en slags husløg i min have. Interessant med det latinske navns betydning.
    De bedste julehilsener
    Kirsten

    SvarSlet
  2. @ Kirsten; synes det er utroligt, at vi kun har én slags. Fortryder at jeg ikke købte nogle forskellige, da jeg så dem på tilbud til 10 kr. pr. potte.

    Mange julehilsner til dig også :-)

    SvarSlet
  3. Håber du har haft en god juleaften.
    Smukke billeder af dine husløg.
    Ønsker dig nogle gode og hyggelige juledage.
    Mange julehilsner.
    Aase Marie.

    SvarSlet
  4. @ Aase Marie: tak vi havde en rigtig dejlig aften :-) I ønskes også nogle dejlige juledage :-)

    SvarSlet
  5. Smukke billeder :-D
    Jeg tror også, at mit udvalg begrænser sig til en slags, men de er værd at satse lidt mere på.

    SvarSlet
  6. @ Ina; tak :-) Ja utroligt, at vi ikke har flere forskellige slags. Synes jeg ser mange forskellige i andre haver, blot ikke i egen have!

    SvarSlet
  7. Ja sådan går det jo ofte, måske også fordi der er nogle af arterne der er bedre til at overleve. Jeg har 2-3 slags, men jeg har dem kun i potter i mit husløgteater - de er gode fordi de kan tåle at tørre ud og også snilt klarer at stå ubeskyttet i potterne i drivhuset gennem vinteren:)
    Glædelig 2. juledag til dig og familien.

    SvarSlet
  8. @ Lisbeth; ja det er nøjsomme planter, som er nemme at have med at gøre. Gad vide om det så er frosten, som de ikke kan lide, siden nogle arter har nemmere ved at gå til?

    Ønsker også dig og dine en glædelig 2. juledag :-)

    SvarSlet

Send en kommentar

Populære opslag fra denne blog

DIY - selvandings potte

I et indlæg i foråret (næh nu jeg får set efter, så var det faktisk vinter), lovede jeg at vise, hvad jeg skulle bruge nogle af alle de ting til, som jeg samlede. Tiden er kommet til at bruge de tomme konservesdåser til en selvvandings potte. Jeg er stærkt inspireret til idéen fra en video på Youtube hos en amerikansk dame og nu kan jeg jo selvfølgelig ikke husk hvor. Men I får lige opskriften her "på dansk". Jeg har brugt følgende ting; spand fra blomsterhandlere - én af de store spande, som de får afskårne blomster hjem i 5 konservesdåser med bund og top skåret af rund folie tærteform en-gangs karklud håndklæde rør, som er lidt længere end spandens højde pottejord plante - jeg har plantet en chili der i Jeg satte konservesdåserne ned i spanden og det er i dette område, at der er plads til vandet. For at vandet kun er i det nederste område, borede jeg et hul lige under højden af konservesdåserne. Hullet skal fungere som et overløbshul, således at va

Rionet brugt til forskellige formål

Så blev der skåret endnu et par rionet til, som skal bruges til espalier i haven. Og de blev også sat op. Det første blev sat op ved urtehaven, hvor de skal fungere dels som rum-skaber og "blikfanger" og dels skal der gro et par tornløse brombær op af det. Det andet ved tobakspibeplanten, som ikke har haft noget at klatre op af siden vi fjernede hækken i efteråret 2011, så det bliver dejligt at få den som en væg i stedet for ud over græsplænen. Jeg havde set hos min veninde på Fyn, at hun havde nogle bøjede rionet som fungerede som plantestøtter. Smart, så det måtte jeg også have. Heldigvis havde jeg gemt resterne fra denne og fra sidste gang vi skar til (man er jo samler), så jeg fandt nogle gode stykker jeg kunne anvende. Jeg bøjede nettene over et bræt. Mens jeg stod på brættet, tog jeg fat i nettet og trak nettet op mod mig selv. Det var nødvendigt at tage fat så langt nede mod brættet som muligt for at få en nogenlunde skarp bøjning.   Et lille stykke af ri

Ny pergola

Tobakspibeplanten har fået mere plads! Et par af havens stolper med rionet har fået en overlægger og tobakspibeplanten har derved fået lidt mere plads at brede sig på.  Jeg har længe haft et ønske, om at forbinde stolperne med tobakspibeplanten og stolperne på den anden side af græsstriben. Et ønske som nu er blevet opfyldt og vi har fået en pergola. Tobakspibeplanten er stor og kraftig og griber fast i planterne, som gror omkring den. Håber er derfor, at den vil gribe fast i loftet med rionet i pergolaen og med tiden danne et grønt loft. Men den skal nok have en hjælpende hånd i starten for at blive guidet det rigtige sted hen. På modsatte side af pergolaen er der også stolper med rionet, men herpå er der sat et par klematis. De er endnu små og plantet sidste år, så der går nok noget tid førend de fylder.