Gå videre til hovedindholdet

Husløg - sempervivum

Jeg har et par steder eller tre i haven med husløg, men desværre kun den samme slags. Jeg troede egentligt, at der var flere forskellige, men da jeg opsøgte dem, for at finde ud af, hvor mange forskellige - ja, så var de sørme alle ens. Se sådan kan ens hukommelse og forestillinger (drømme) være anderledes end virkeligheden.

Jeg kan undre mig over, at jeg ikke har været opmærksom på at jeg kun har én slags. Dels fordi der findes mange sjove og smukke arter, som kan gro i "svære" og tørre områder, hvor andet ikke kan gro. Og derudover er gode at anvende i julens dekorationer både "bord-dekorationer" men også i kranse.

Jeg mener, at det er almindelig husløg, som jeg har i haven, idet de har glatte randhårede blade med en brodagtig, rødlig bladspids. Der findes omkring 25 arter og jeg skal have fat i flere af dem til den del af haven, hvor der er en del sten og buske, træer og stedsgrønne træer og dermed lidt tørre områder. Husløgget kan nemlig ikke lide at stå med "fødderne" i vand og kan gro i næsten ingenting.Husløg hedder sempervivum på latinsk og vidste du, at det betyder "altid levende" - jeg gjorde ikke før nu, men det er da et meget rammende navn.

Kommentarer

 1. Hej Susanne
  Jeg har som dig også kun en slags husløg i min have. Interessant med det latinske navns betydning.
  De bedste julehilsener
  Kirsten

  SvarSlet
 2. @ Kirsten; synes det er utroligt, at vi kun har én slags. Fortryder at jeg ikke købte nogle forskellige, da jeg så dem på tilbud til 10 kr. pr. potte.

  Mange julehilsner til dig også :-)

  SvarSlet
 3. Håber du har haft en god juleaften.
  Smukke billeder af dine husløg.
  Ønsker dig nogle gode og hyggelige juledage.
  Mange julehilsner.
  Aase Marie.

  SvarSlet
 4. @ Aase Marie: tak vi havde en rigtig dejlig aften :-) I ønskes også nogle dejlige juledage :-)

  SvarSlet
 5. Smukke billeder :-D
  Jeg tror også, at mit udvalg begrænser sig til en slags, men de er værd at satse lidt mere på.

  SvarSlet
 6. @ Ina; tak :-) Ja utroligt, at vi ikke har flere forskellige slags. Synes jeg ser mange forskellige i andre haver, blot ikke i egen have!

  SvarSlet
 7. Ja sådan går det jo ofte, måske også fordi der er nogle af arterne der er bedre til at overleve. Jeg har 2-3 slags, men jeg har dem kun i potter i mit husløgteater - de er gode fordi de kan tåle at tørre ud og også snilt klarer at stå ubeskyttet i potterne i drivhuset gennem vinteren:)
  Glædelig 2. juledag til dig og familien.

  SvarSlet
 8. @ Lisbeth; ja det er nøjsomme planter, som er nemme at have med at gøre. Gad vide om det så er frosten, som de ikke kan lide, siden nogle arter har nemmere ved at gå til?

  Ønsker også dig og dine en glædelig 2. juledag :-)

  SvarSlet

Send en kommentar

Populære indlæg fra denne blog

Juledekorationer hos søster

Da vi var hos min søster forleden, så benyttede jeg lejligheden til at tage lidt billeder af hendes juledekorationer. Jeg synes, at hun er rigtig dygtig til at binde og lave dekorationer, så det er altid en fornøjelse at komme på besøg og se, hvad hun nu har fundet på.

Specielt her til jul, har hun mange forskellige. Nogle af dem er nye og andre er gamle, som er frisket op med nyt, men alle smukke dekorationer, som oser af jul.


En lille smagsprøve på nogle af dekorationer som skaber stemning hos søster :-)

Ny pergola

Tobakspibeplanten har fået mere plads! Et par af havens stolper med rionet har fået en overlægger og tobakspibeplanten har derved fået lidt mere plads at brede sig på. Jeg har længe haft et ønske, om at forbinde stolperne med tobakspibeplanten og stolperne på den anden side af græsstriben. Et ønske som nu er blevet opfyldt og vi har fået en pergola.

Tobakspibeplanten er stor og kraftig og griber fast i planterne, som gror omkring den. Håber er derfor, at den vil gribe fast i loftet med rionet i pergolaen og med tiden danne et grønt loft. Men den skal nok have en hjælpende hånd i starten for at blive guidet det rigtige sted hen.

På modsatte side af pergolaen er der også stolper med rionet, men herpå er der sat et par klematis. De er endnu små og plantet sidste år, så der går nok noget tid førend de fylder.

Ukrudt top tre

Alle kæmper vist med hvert sit ukrudt i haven - jeg gør ihvertfald. Ina fra Anna's plads havde forleden dag et indlæg om de tre 'værste' ukrudt i hendes have. Den tråd vælger jeg at tage op.


Helt uden overdrivelse og yderligere overvejelse, så går første pladsen til skvalderkålen. Den er (næsten) umulig at komme af med og breder sig vildt og voldsomt, hvis den får lov. Jeg har endnu ikke lykkedes med at få ryddet et bed for skvalderkål, for blot et enkelt lille stykke rod, bliver hurtigt til et helt bed.

Der er dog en del forslag til planter, som kan klare sig mod skvalderkålen og lukke af for lys til dens fotosyntese og dermed hindrer den i at vokse - se bl.a. denneartikel. Berit fra Irishaven har skrevet et indlæg om kulsukker mod skvalderkål og jeg har selv skrevet et indlæg om stor tusindstråle.


Andenpladsen går til dette ukrudt, som jeg måtte finde navnet på i Ukrudtsnøglen. Jeg fandt frem til, at det må være en lav ranunkel.  Den spreder sig ivrigt i græsplænen og …