Gå videre til hovedindholdet

Husløg - sempervivum

Jeg har et par steder eller tre i haven med husløg, men desværre kun den samme slags. Jeg troede egentligt, at der var flere forskellige, men da jeg opsøgte dem, for at finde ud af, hvor mange forskellige - ja, så var de sørme alle ens. Se sådan kan ens hukommelse og forestillinger (drømme) være anderledes end virkeligheden.

Jeg kan undre mig over, at jeg ikke har været opmærksom på at jeg kun har én slags. Dels fordi der findes mange sjove og smukke arter, som kan gro i "svære" og tørre områder, hvor andet ikke kan gro. Og derudover er gode at anvende i julens dekorationer både "bord-dekorationer" men også i kranse.

Jeg mener, at det er almindelig husløg, som jeg har i haven, idet de har glatte randhårede blade med en brodagtig, rødlig bladspids. Der findes omkring 25 arter og jeg skal have fat i flere af dem til den del af haven, hvor der er en del sten og buske, træer og stedsgrønne træer og dermed lidt tørre områder. Husløgget kan nemlig ikke lide at stå med "fødderne" i vand og kan gro i næsten ingenting.Husløg hedder sempervivum på latinsk og vidste du, at det betyder "altid levende" - jeg gjorde ikke før nu, men det er da et meget rammende navn.

Kommentarer

 1. Hej Susanne
  Jeg har som dig også kun en slags husløg i min have. Interessant med det latinske navns betydning.
  De bedste julehilsener
  Kirsten

  SvarSlet
 2. @ Kirsten; synes det er utroligt, at vi kun har én slags. Fortryder at jeg ikke købte nogle forskellige, da jeg så dem på tilbud til 10 kr. pr. potte.

  Mange julehilsner til dig også :-)

  SvarSlet
 3. Håber du har haft en god juleaften.
  Smukke billeder af dine husløg.
  Ønsker dig nogle gode og hyggelige juledage.
  Mange julehilsner.
  Aase Marie.

  SvarSlet
 4. @ Aase Marie: tak vi havde en rigtig dejlig aften :-) I ønskes også nogle dejlige juledage :-)

  SvarSlet
 5. Smukke billeder :-D
  Jeg tror også, at mit udvalg begrænser sig til en slags, men de er værd at satse lidt mere på.

  SvarSlet
 6. @ Ina; tak :-) Ja utroligt, at vi ikke har flere forskellige slags. Synes jeg ser mange forskellige i andre haver, blot ikke i egen have!

  SvarSlet
 7. Ja sådan går det jo ofte, måske også fordi der er nogle af arterne der er bedre til at overleve. Jeg har 2-3 slags, men jeg har dem kun i potter i mit husløgteater - de er gode fordi de kan tåle at tørre ud og også snilt klarer at stå ubeskyttet i potterne i drivhuset gennem vinteren:)
  Glædelig 2. juledag til dig og familien.

  SvarSlet
 8. @ Lisbeth; ja det er nøjsomme planter, som er nemme at have med at gøre. Gad vide om det så er frosten, som de ikke kan lide, siden nogle arter har nemmere ved at gå til?

  Ønsker også dig og dine en glædelig 2. juledag :-)

  SvarSlet

Send en kommentar

Populære indlæg fra denne blog

Juledekorationer hos søster

Da vi var hos min søster forleden, så benyttede jeg lejligheden til at tage lidt billeder af hendes juledekorationer. Jeg synes, at hun er rigtig dygtig til at binde og lave dekorationer, så det er altid en fornøjelse at komme på besøg og se, hvad hun nu har fundet på.

Specielt her til jul, har hun mange forskellige. Nogle af dem er nye og andre er gamle, som er frisket op med nyt, men alle smukke dekorationer, som oser af jul.


En lille smagsprøve på nogle af dekorationer som skaber stemning hos søster :-)

Det var så præriebedet

Eftermiddagens projekt har været tilplantning af præriebedet. Poul Pedersen fra Overdam Planteskole har hjulpet mig med at lave en plan over bedet samt en beregning af, hvor mange planter jeg havde behov for.

Det er første gang ever, at jeg køber planter til et helt bed på én gang, så det har været rigtig dejligt, at han ville hjælpe mig med at lave en plan og få overblikket. Men samtidig er det også lidt overvældende, at købe 54 planter på én gang på trods af, at det er fødselsdagspenge, som jeg har sparet sammen i nogle år.
Bedet er ikke helt så kantet, som skitseret på tegningen - ca. 6 x 4 x 3 m - men det er jo også kun et forslag at gå ud fra. En rigtig brugbar én af slagsen.

Men da det er første gang, at jeg skulle tilplante så stort et bed, måtte jeg have bambuspindende frem for at afmærke målene. Det gav mig et godt overblik, men planteplanen blev ikke helt holdt alligevel.

I bedet har jeg plantet;
1 = 3 rishirse (Panicum virgatum 'Northwind')
2 = 11 purpursolhat (7 E…

Pæon-aften

Jeg havde en dejlig tirsdag aften, idet jeg var i Hvalsø hos Pæoneksperten. Jeg var så heldig at jeg havde fået lokket min søster med dertil. Arrangementet foregik i pæonhaven, hvor vi havde lejlighed til at gå rundt og nyde alle de dejlig pæoner - og der er rigtig mange forskellige!


Claus Dalby var i haven for at fortælle om sin bog 'Bonderoser og pæoner'. Men lige inden Claus gik på,   så svarede Thomas fra Pæoneksperten på konkrete spørgsmål vedrørende pæoner.

Og jeg blev da lige en kende klogere i forhold til den forestående flytning af min pæon. Thomas fortalte, at for at sikre blomstringen, skal den deles, sådan at der er 3-5 rodskud (tror jeg nok, at han kaldte dem) på hver plante. Pæonen stimuleres derved til at danne nyt rodnet og dermed blomstre - så tager det forhåbenligt ikke mange år, før den blomstrer igen.


Claus er en god fortæller og er god til at krydre sin viden omkring pæoner med små anekdoter fra haveverdenen. Han fortalte bl.a. om hvordan Itoh hybriderne er…