Gå videre til hovedindholdet

Rettelse: Hvid dværgcypres - Chamaecyparis thyoides

Denne hvide dværgcypres købte jeg hos købmanden før jul med henblik på at den skulle pynte som et lille juletræ i vinduet. Den fik lidt hvidt pynt og en hvid potte - og det var det.

Nu her hvor jeg næsten har ryddet hytten for julepynt blev jeg lidt nysgerrig - hvad var det for et "juletræ" jeg havde købt, kan det blive plantet ud i haven mm?


Det viser at være en Chamaecyparis thyoides 'Top Point' - en hvid dværgcypres. Den passer perfekt ind i den lille have, da den kun bliver 60-90 cm høj og derfor vil den være rigtig fin i et staudebed.
Og så kan den gro i plante zoner til zone 4 dvs. med minimumstemperaturer på -34° til -29° og altså også her i Danmark. Jeg blev da lige lidt glad. Endnu en dejlig plante til haven og så endda en lille stedsegrøn, som jeg ikke er så god til at få ind i bedene.

Rettelse tilføjet senere
Anne Marie fra Lønbæk Planteskole har været så sød at oplyse, at den på dansk hedder en hvid dværgcypres, hvilket også er et mere flatterende navn. Beklager det forkerte navn; falsk cypres, som jeg tidligere havde skrevet i indlægget.


Og da jeg var igang med at sætte julepynten væk, så fik jeg lyst til at vise jer denne lille fyrfadsstage, som jeg har fået i gave for en del år siden. Jeg har passet rigtig godt på den, for jeg synes den er rigtig sød og unik. Den er lavet af hønsetråd og små lærkekogler, som har fået en gang "spray".

Den er lavet af en rimelig kendt kunstner, men jeg kan desværre ikke huske hvem.


P.S. Se mere om Chamaecyparis thyoides 'Top Point' på min planteblog.

Kommentarer

 1. Falsk eller ej - så er den nu sød din lille cypres. Den vil pynte i haven... jeg kan godt li dværgudgaverne... jeg kan i det hele taget godt li gran :o)
  Din fyrfadsstage er rigtig sød, pas godt på den :o)

  Ha en go aften...

  SvarSlet
 2. Jeg har også gået og kigget på mine vinter-tomme bede og tænkt, at jeg måtte have noget mere stedsegrønt - den lille jule-fætter der lyder da til at få en ret perfekt størelse :-)
  Rigtig. rigtig sød stage!
  Knus Signe

  SvarSlet
 3. @ Bettina; ja, jeg er også lidt hooked på de stedsegrønne dværg-udgaver. Min have er kun på små 800 kvm, så jeg skal ikke have flere store "træer" ind og tage alt solen :-)
  Fyrfadsstagen bliver sirligt pakket ind hvert år og står godt beskyttet i 11 måneder - så den bliver passet godt på :-)

  @ Signe; ja, jeg tror den vil være perfekt i et staudebed, hvor den ikke vil tage udsynet for stauder bag ved. Jeg skal vist have fundet noget mere om de små stedsegrønne, for mine bede er også noget vinter-tomme.
  Ja, stagen er en yndling :-)

  SvarSlet
 4. Fin din lille oäkta cypress. den kommer att bli fin ute i rabatten...

  Kram Anna Vattenkanna

  SvarSlet
 5. Hej Susanne.

  Sikken fin fyrfadsstage. Den ville jeg også passe godt på. Der er altså nogen der bare kan det der:)

  Fin lille grøn "cypres", den ville også passe fint ind her.

  Mange hilsner
  Lise Lotte

  SvarSlet
 6. To fluer med et smæk, ikke dårligt. Først i vindueskarmen og derefter i haven. Den er rigtig sød og størrelsen perfekt til en mindre have. Der var du heldig.
  Fyrfadsstagen er køn og speciel, godt du passer godt på den.

  SvarSlet
 7. @ Anna: enig - jeg tror den vil stå rigtig fin som baggrund for (blå) stauder og give liv i de ellers kedelige vinterbede. Og størrelsen er perfekt :-)

  @ Lise Lotte; du har fuldstændig ret i, at der er nogle hvor ingenting bliver til guld i deres hænder :-)

  @ Lisbeth; ja held beskriver det vist bedst ;-)
  Og fyrfadsstagen den er pakket forsvarligt ned :-)

  SvarSlet
 8. Hej Susanne.
  Det var dog en genial plante. Den er rigtig sød og jeg tror, den vil gøre sig godt ude i haven.
  Jeg kan også rigtig godt lide din stage. Det må være dejligt at tage den frem år efter år!

  SvarSlet
 9. @ Birgitte; det er rigtig skønt at kunne tage den frem hvert år :-)

  SvarSlet
 10. Sikke et dansk navn, jeg synes den er sød og er selv på udkik efter stedsegrønne der ikke bliver så store så den må jeg skrive bag øret:)
  Din stage er ret fin jeg kan godt forstå at du er glad for den.

  SvarSlet
 11. @ Lisbeth; ja, jeg ved faktisk ikke, om den hedder falsk cypres på dansk idet jeg bare oversatte det amerikanske "false cypres", men mon ikke! Ja, det er en lille fin én. Vivi har også skrevet om små stedsegrønne idag Tsuga som jeg tror, at jeg også skal have kigget lidt nærmere på :-)

  SvarSlet
 12. Den er bestemt ikke tosset den falske cypres. Jeg er også elendig til at få stedsegrønt ind i haven. Jeg lider nemlig af skræk for at få for høje træer i stil med de fyretræer sommerhusområder fra 60erne og 70erne er fulde af og som jeg kan se her omkring. Den her er lige mig.

  Og, stagen er fantastisk fin. Den kan jeg godt forstå, at du havde lyst til at vise frem :-)

  /Birgitte

  SvarSlet
 13. Den hedder Hvid dværgcypres på dansk. (white cedar på engelsk).
  Anne Marie

  SvarSlet
 14. Dværg lyder også pænere. Sød er den og da jeg har en have på str. med din og også må kigge efter dværg eller lille, så haven ikke drukner i store stedsegrønne gevækster, er den fin. Det var da en gevinst!

  SvarSlet
 15. De er så søde. Jeg har faktisk købt tre så børnene kunne pynte dem.

  Masser af nytårshilsner og tak for det å der er gået.

  SvarSlet
 16. @ Birgitte; jeg tror, det er noget af det vi alle ser for os, når talen falder på stedsegrønt. Ligesom de har haft rygte som "kirkegårdsplanter". Men det lyder til, at det er ved at vende i takt med, at vi finder andre alternativer til de høje, store eller brede stedsegrønne.

  @ Anne Marie; tusind tak for din kommentar - det danske navn er straks rettet i indlægget, så der ikke kommer forkerte navne i omløb!

  @ Bente; det lyder meget bedre med dværg istedet for falsk. Ja sådan kan man så let komme galt afsted. Heldigvis er der andre, som kan hjælpe :-)

  @ Marina; god idé til børnene - det ligner grangiveligt små juletræer :-)
  Tak for nytårshilsnen og du og dine ønskes et godt nytår :)

  SvarSlet
 17. Nej altså Susanne det var ikke en kritik. Det jeg mente, at der er ord, der er negativt ladede. Glemte så, at kommentere på dine lysestage, som er fantastisk. Mon ikke det var noget, man kunne prøve at kopiere? Flot er den ihvertfald.

  SvarSlet
 18. Søde Susanne........det er med at "genbruge" hvad der genbruges kan of julens skønne grønne indslag......og størrelsen lyder bestemt overskuelig....... har selv en lille australsk fyr af en slags der skal have chancen i haven.

  Skøn skøn stage......kan godt forstå du passer godt på den ;0)

  SvarSlet
 19. @ Bente; ups, det blev bestemt heller ikke opfattet som en kritik - kan godt se, at det var lidt klodset formuleret :-) Og så var detr blot en konstatering af, at det er så dejligt, at vi kan hjælpe hinanden her i blogland :-)
  Ja stagen er fantastisk kreativ. Og det var netop én af tankerne, med at vise den her - at andre kreative sjæle måske kunne få idéer til lignende projekter :-)

  @ Dorthe; du har ret i, at det er dejligt at genbruge julens vækster. Og så elsker jeg jo, at have planter i haven, som har en historie.
  Australsk fyr - det lyder spændende og eksotisk. Den må jeg vist lige have googlet :-)

  SvarSlet
 20. Fin lille stedsegrøn plante. Den skal du nok blive glad for at have i haven.
  Vi har mange stedsegrønne i vores have, selv om mange måske endnu synes, at de hører kirkegården til. Vi er rigtig glad for dem.
  Smuk lille fyrfadstage. Jeg kan godt forstå, at du passer på den.

  SvarSlet
 21. @ Aase Marie; jeg tror, at holdningen til stedsegrønne som kirkegårdsplanter er ved at vende. Og efterhånden som vi får øjnene op for de små stedsgrønne, så tror jeg, at der kommer flere ind i de små haver. Lad os håbe det, for de skaber liv i den ellers kedelige vinterhave og så er de jo skønne som baggrund for blomster :-) Jeg kan godt forstå at I er glade for jeres stedsegrønne i jeres store dejlige have :-)

  SvarSlet
 22. Skønt med endnu en gang inspiration her hos dig. Den er virkelig sød og selvom jeg i en tidligere have havde stor "angst" for "kirkegårdstræer" så tror jeg, at du har ret i at holdningen er ved at vende. Denne her tør jeg godt binde an med !

  SvarSlet
 23. @ Ulla; tak for roserne - dejligt at jeg kan være med til at inspirere :-)
  Ja sådan et lille sødt juletræ kan vi vist alle finde en god plads til :-)

  SvarSlet
 24. Det var da en rigtig fin plante at finde og flot "benarbejde" med at søge oplysninger om den.
  Sikke en fantastisk idé med den lille fyrfadsstage, den simpelthen bedårende.
  Godt nytår

  SvarSlet
 25. Sødt lille træ og at den kun bliver ca. 90cm er ret tiltalende.
  Fyrfadsstagen er super skøn, kan godt forstå du passer på den.
  Knus
  Annette

  SvarSlet
 26. @ Helle; jeg er nysgerrig, så derfor søger jeg tit oplysninger - Google is my friend :-)

  @ Annette; en bette én til de små haver - vi er vist flere, som gerne ser flere små stedsegrønne forslag :-)

  SvarSlet

Send en kommentar

Populære indlæg fra denne blog

Juledekorationer hos søster

Da vi var hos min søster forleden, så benyttede jeg lejligheden til at tage lidt billeder af hendes juledekorationer. Jeg synes, at hun er rigtig dygtig til at binde og lave dekorationer, så det er altid en fornøjelse at komme på besøg og se, hvad hun nu har fundet på.

Specielt her til jul, har hun mange forskellige. Nogle af dem er nye og andre er gamle, som er frisket op med nyt, men alle smukke dekorationer, som oser af jul.


En lille smagsprøve på nogle af dekorationer som skaber stemning hos søster :-)

Havestuen

Resultatet af havehusets forvandling blev aldrig vist! For et par år siden blev havehuset piftet op, men resultatet blev aldrig vist her på bloggen - kun før billeder blev vist. Det vil jeg råde bod på nu 

For to år siden, da sønnike blev konfirmeret, besluttede jeg at havehuset skulle ryddes og piftes op, så det var muligt for gæsterne at sidde der og få sig en kop eftermiddagskaffe - og selvfølgelig, så vi selv kunne bruge den efterfølgende. Det var noget af et arbejde og du kan se her og her, hvad udgangspunktet var.


Havehuset var blevet brugt til opbevaring af blandt andet gamle møbler, fortrinsvis arvestykker, som jeg ikke lænede at smide ud grundet affektionsværdi. Vores tidligere bolig var en gammel firlænget gård, hvor gamle møbler passede rigtigt fint i miljøet, men i vores nuværende bolig passer de ikke.

Derfor blev det besluttet, at havehuset skulle indrettes i den romantiske stil således at nogle af de gamle møbler kunne passe ind der. Det hvide bor på ovenstående billed…

De små i haven

Det er ikke de små mennesker, der er tale om! Men istedet er de små blomster fanget med makro-linsen og når der kigges efter, så er der en del smukke små blomster


Porcelænsblomstens fine små blomster har her besøg af en lille bille.

De sidste blomster på kærmindsøstrene sidder helt oppe i toppen af blomsterstænglen - det varer ikke længe inden deres blomstring er slut.De små grøn/hvide blomster findes i hobetal på benveden. Det er ikke til at forstå, at den får flotte røde og orange frøstande hen på efteråret - og frøstandene er vel at mærke noget større end selv blomsten.

De enkelte blomster på den lille sibiriske portulak er små, men oftest er der flere planter på samme sted og flere blomster samtidig, så derfor er den til at få øje på.Den sidste er én af mine yndlinge, som man skal kigge virkelig godt efter, for at finde - de små tobakspiber gemmer sig gerne under de rimelig store blade af tobakspibeplanten.