Gå videre til hovedindholdet

Fransk havelitteratur

Så er vi vel hjemme efter en dejlig efterårsferie med mange oplevelser både i Disney Land og i selve Paris. Vi har haft et dejligt vejr dernede og én af dagene sad vi endda og svedte på en fortovscafe på Montmartre i korte ærmer - det var skønt at blive varmet igennem af solen :-)

Og jeg må indrømme, at det faktisk er lidt koldt at komme hjem igen - det er da godt nok blevet efterår! Derfor har jeg også kun set på haven gennem huset ruder. Selv huset var koldt at komme hjem til - 16 grader - så brændeovnen blev straks tændt og de uldne tæpper fundet frem.

På vores sightseeings-ture i ferien har jeg selvfølgelig også været på udkig efter haverelaterede emner. Inden jeg tog hjemmefra havde jeg en idé om, at jeg skulle købe et havemagasin og tage med hjem.

Der findes mange små blad-shops på gaderne og i metro'en, som har et meget stort udvalg af magasiner, men et havemagasin var ikke nemt at finde. Men det lykkedes at finde ét og det endda et spændende et med masser af dejlig fotos af lækre bede. Der er meget oplevelse i det magasin og det vil blive 'læst' flere gange, før jeg har fået det hele med.


Havebøger måtte jeg da også tjekke ud dernede. Bogafdelingen i La Fayette havde en del bøger, men jeg fandt ingen hvor hovedindholdet var foto's, som var mit focus, idet jeg ikke er istand til at læse en fransk tekst.

Franksmændene er kendte for at være den nationalitet, som læser flest bøger. Og jeg skal da lige love for, at vi blev imponerede, da vi fandt indenfor i FNAC. For en franskmand eller én, som kan læse fransk litteratur, må deres bogafdeling være et sandt eldorado. Jeg har aldrig tidligere set en boghandel/afdeling så stor, som i den butik vi fandt i indkøbscentret Les Halles.


Jeg fløj straks fløj hen i afdelingen med havebøger. Også her var der rigtig mange at vælge imellem, men stadig ingen, hvor hovedindholdet var smukke foto's af kombinerede bede. Så ingen bøger til mig.

Jeg lagde mærke til, at der var mange 'måne-kalendere', som angiver ideelle tidspunkter til såning og høstning primært af grøntsager ud fra biodynamiske principper. Både Landliggeren og Vild med have skriver om det på deres blogs. Mon ikke, at det bliver den nye trend i fremtiden?

Kommentarer

 1. Flot haveblad, synd det ikke var på dansk, det ser spændende ud.
  Det må have været dejligt at blive varmet af solen. Jeg kan godt forstå det var koldt at komme hjem. Nu er det nemlig hundekoldt.

  SvarSlet
 2. Det lyder som en dejlig tur - som du da gerne må fortælle mere om :-) selv om det ikke har noget med have at gøre.

  SvarSlet
 3. Velkommen hjem til det danske efterår :-)
  Det lyder da skønt med en svedig fansk café-tur :-)
  Men lidt ærgeligt, at der ikke var nogen blomster-billed-bøger.

  SvarSlet
 4. @ Lisbeth; ja det er et rigtigt spændende blad, som jeg også godt gad læse på dansk :-) Det er blevet efterår på den uge, hvor vi har været væk!

  @ Helena; det var en rigtig dejlig tur :-) Jeg kommer ihvertfald med mindst ét indlæg mere fra ferien, hvor jeg får tvistet det til at omhandle planter og have :-)

  @ Signe; det var rigtig dejligt næsten-sommer vejr. Efter fortovscafeen sad vi på trappen nedenfor Sacre Coeur og nød musik og fodboldjunglering. Sønnike var vild med dagen og nød atmosfæren i fulde drag :-)

  Ja, det kunne have været sjovt med en fransk havebog :-)

  SvarSlet
 5. Lækkert haveblad. Jeg er også til havebøger med masser af smukke billeder. Glæder mig til at læse flere indlæg fra din ferie.

  SvarSlet
 6. @ Gitte; det er skønt at få inspiration til skønne sammensætninger i havebede - og med bøger med smukke billeder, kan man drømme sig til mange :-)

  SvarSlet
 7. Og så er det lige med det franske læsning ;) det kniber det vel lidt med... nuvel.. jeg samler OGSÅ på havebøger, og dem dem kan man aldrig få nok af... ;)

  SvarSlet
 8. @ Tim; du har fuldstændig ret - det er ikke min stærke side, derfor må det nødvendigvis være en 'have-billedbog'. Har dog haft fransk i fire år i folkeskole og gynmasiet, men det er jo 25 år siden, så det er lidt rustent!

  SvarSlet
 9. *smil*, jeg køber også altid mindst et haveblad når jeg er ude :-) Det er sjovt selvom man ikke kan læse det. Jeg har 2-3 Tjekkiske haveblade liggende :-)
  Det lyder skønt med varme. Det er blevet hurtigt og meget koldt herhjemme desværre.

  SvarSlet
 10. @ Hanne; tjekkisk er omend meget sværere at læse og forstå end fransk, men det er herligt bare at kigge billeder og lade indtrykkene bundfælde sig :-)

  SvarSlet
 11. Blade og bøger med billeder kan man ikke få for mange af. Jeg elsker selv, at sidde og blade dem igennem og få nye idéer til haven.

  Det er blevet rigtig kold herhjemme og i Sverige, hvor vi kommer en del. Hjemme er brændeovnen et kæmpe hit, når det gælder varme.

  Ha' en dejlig varm aften :-)

  SvarSlet
 12. Velkommen hjem til efteråret. Det var en rigtig god idé at gå i en boghandel, bare ærgeligt at der ikke var flere bøger med billeder. Jeg vil også gerne læse mere om ferien.

  SvarSlet
 13. @ Madam Bæk; vi kan ganske enkelt ikke have for meget litteratur til armchair gardening til vinteren. Og billeder er ganske inspirerende også uden tekst :-)

  Det er en skøn og hurtig varme vi får fra brændeovnen. Og når man fryser, så er det skønt at stille sig helt tæt på og blive varmet igennem :-)

  @ Birgitte; ja superærgerligt - for franskmændende kan også noget med haver!

  Jeg skriver gerne flere haverelaterede indlæg fra ferien :-)

  SvarSlet

Send en kommentar

Populære indlæg fra denne blog

Pæon-aften

Jeg havde en dejlig tirsdag aften, idet jeg var i Hvalsø hos Pæoneksperten. Jeg var så heldig at jeg havde fået lokket min søster med dertil. Arrangementet foregik i pæonhaven, hvor vi havde lejlighed til at gå rundt og nyde alle de dejlig pæoner - og der er rigtig mange forskellige!


Claus Dalby var i haven for at fortælle om sin bog 'Bonderoser og pæoner'. Men lige inden Claus gik på,   så svarede Thomas fra Pæoneksperten på konkrete spørgsmål vedrørende pæoner.

Og jeg blev da lige en kende klogere i forhold til den forestående flytning af min pæon. Thomas fortalte, at for at sikre blomstringen, skal den deles, sådan at der er 3-5 rodskud (tror jeg nok, at han kaldte dem) på hver plante. Pæonen stimuleres derved til at danne nyt rodnet og dermed blomstre - så tager det forhåbenligt ikke mange år, før den blomstrer igen.


Claus er en god fortæller og er god til at krydre sin viden omkring pæoner med små anekdoter fra haveverdenen. Han fortalte bl.a. om hvordan Itoh hybriderne er…

Ny pergola

Tobakspibeplanten har fået mere plads! Et par af havens stolper med rionet har fået en overlægger og tobakspibeplanten har derved fået lidt mere plads at brede sig på. Jeg har længe haft et ønske, om at forbinde stolperne med tobakspibeplanten og stolperne på den anden side af græsstriben. Et ønske som nu er blevet opfyldt og vi har fået en pergola.

Tobakspibeplanten er stor og kraftig og griber fast i planterne, som gror omkring den. Håber er derfor, at den vil gribe fast i loftet med rionet i pergolaen og med tiden danne et grønt loft. Men den skal nok have en hjælpende hånd i starten for at blive guidet det rigtige sted hen.

På modsatte side af pergolaen er der også stolper med rionet, men herpå er der sat et par klematis. De er endnu små og plantet sidste år, så der går nok noget tid førend de fylder.

Nedklipning af katteurt

Katteurten Nepeta faassenii 'Six hills Giants' lever op til sit navn og jeg skal love for, at den er blevet stor - stor og smuk var den, da den stod med alle de smukke blå blomster i fuld flor. Og den har været så velbesøgt af de flittige brumbassser.

En ulempe ved den er dog, at den falder til siden og derved bliver lidt bar i midten. Derfor fylder den ret meget - jeg tror, at én plante har fyldt 1,5x1,5 m. Derfor har den også klemt nogle af de planter, som jeg har sat i bedet. Måske har jeg plantet for tæt, men så er planten for stor.
Så istedet har jeg midlertidigt sat en stump rionet op, så plantestilkene er blevet løftet fra jorden og der er givet plads til andre planter. Dette må blive min fremtidige løsning - dog med rionet hele vejen rundt om planten - da jeg gerne vil beholde katteurten i haven.

Da jeg så, at der var friske grønne skud i midten af planterne, så var jeg kvik med saksen - væk med de horisontale, halv visne og afblomstrede grene. Og tilbage stod friske b…