Gå videre til hovedindholdet

Skvalderkåls-pesto

Skvalderkål hærger i flere bede her i haven og hvor er jeg træt af den. Jeg har opgivet at bekæmpe den i de inficerede bede og er igang med at omlægge dem til græsplæne. Heldigvis har jeg bede, hvor den ikke har holdt sit indtog. Og den kan bare lige vove, basta.

Men skvalderkålen kan bruges rent kulinarisk og det har vi prøvet her til aften. Pesto'en blev serveret til en langtidsstegt (fem timer) skinkesteg og salater.

Vi har lavet skvalderkålspesto inspireret af en opskrift fra det seneste nummer af "Mad og Venner". Pesto'en består af sprøde skvalderkålsblade, mandler, hvidløg, citronsaft, olie, parmesan og er smagt til med salt og peber. Pesto'en blev spist med velbehag til kødet selv sønnike på 10 nød den. Det er en opskrift der skal laves igen og det kan bestemt anbefales at prøve skvalderkålspesto'en.

Kommentarer

 1. Hvor er det dog en herlig idé! Sidste år lærte jeg om ramsløgpestoen og nu er det skvalderkål!! Ja, og hvorfor ikke!! Brændenælde må da også kunne bruges til pesto..? I det hele taget skal vi vel bare igang med at spise vores ukrudt. Imorgen vil jeg gå ud og kigge på min skvalderkål med helt nye øjne... Tak for tippet :o)

  SvarSlet
 2. Hej Fru Friis
  For mig var det lidt grænseoverskridende, at spise en ukrudt, som jeg 'hader' så meget. Men det smagte rigtig godt, så mit had til planten er blevet lidt mindre. Men den skal stadig ikke være i min have, basta :-)

  SvarSlet
 3. Så kan den lære det, jeg kunne lave pesto til et helt kompagni fra min have. Tak for tippet.

  SvarSlet
 4. Hej Vibe
  Så er det da vist bare at komme igang ;-) Håber det smager dig :-)

  SvarSlet
 5. Nu er det da lige før, jeg må ind hos naboen og låne lidt skvalderkål til pesto, så det kan afprøves :-)
  Græsslåmaskinen er efter min erfaring også det mest effektive mod skvalderkål.

  SvarSlet
 6. Jeg kom til at tænke på dig i dag da jeg gik og 'stak' skvalderkål for gud ved hvilken gang :O)
  Jeg ved ikke lige om jeg føler for at spise det også, men jeg skal igang med at samle brændenældetoppe til urte te - for det skulle give et længere liv ;O)

  SvarSlet
 7. Hej Ina
  Det er da at håbe, at naboen kan styre sin skvalderkål, så du kan nøjes med at hente den ved siden af! Eller er det fordi du er effektiv med græsslåmaskinen?

  Hej Susanne
  Ja, kampen mod skvalderkål tager ingen ende :-/ Læste lige, at skvalderkål er godt mod podagra og andre gigtformer :-) Forhåbenligt finder du brændenælderne i det fri og ikke i haven? Og bare det at finde dem giver frisk luft og et længere liv ;-)

  SvarSlet
 8. På en måde er det jo godt at se at vi alle er i samme båd selvom jeg ikke ønsker for nogen at de skal plages af skvalderkål. Jeg orker ikke at spise den selvom din opskrift lyder lækker;o) Tror jeg holder mig til persillepesto... Et godt råd mod skvalderkål er at dække jorden med et tykt lag spaghnum - så sker der det at rødderne trækker op i overfladen og er nemme at trække op. Men jeg har selv et slemt inficeret hostabed som jeg har opgivet...

  SvarSlet
 9. Jeg har skvalderkål og brændenælder i haven, men forsøger at holde det væk fra bedene. Resten får bare lov til at være, for det er helt umuligt at få det væk, hvis jeg også gerne vil andet end luge og grave :O)Jeg kalder det den 'vilde afdeling' *fnis*

  SvarSlet
 10. Jeg har lidt skvalderkål enkelte steder, men det er ikke ret meget, så det er nemt at holde nede. Der er ikke nok til pesto tror jeg. Det kræver jo en del ;-)
  Det med græsslåmaskinen er fra en anden have jeg havde for en del år siden. Jeg fik effektivt bekæmpet skvalderkålshjørnet med græsslåmaskinen, så derfor ved jeg, at det virker.

  SvarSlet
 11. Hej Lisbeth
  Jeg tror desværre, at vi er rigtig mange der plages af den forhadte skvalderkål :-/

  Hej Susanne
  Det må kræve sin mand, at holde det væk fra bedene, for skvalderkål kan man næsten høre gro!

  Hej Ina
  Ja der skal en del til og det er kun de friske skud - men jeg undværer gerne pesto'en, for en have uden skvalderkål!

  SvarSlet

Send en kommentar

Populære indlæg fra denne blog

Juledekorationer hos søster

Da vi var hos min søster forleden, så benyttede jeg lejligheden til at tage lidt billeder af hendes juledekorationer. Jeg synes, at hun er rigtig dygtig til at binde og lave dekorationer, så det er altid en fornøjelse at komme på besøg og se, hvad hun nu har fundet på.

Specielt her til jul, har hun mange forskellige. Nogle af dem er nye og andre er gamle, som er frisket op med nyt, men alle smukke dekorationer, som oser af jul.


En lille smagsprøve på nogle af dekorationer som skaber stemning hos søster :-)

De små i haven

Det er ikke de små mennesker, der er tale om! Men istedet er de små blomster fanget med makro-linsen og når der kigges efter, så er der en del smukke små blomster


Porcelænsblomstens fine små blomster har her besøg af en lille bille.

De sidste blomster på kærmindsøstrene sidder helt oppe i toppen af blomsterstænglen - det varer ikke længe inden deres blomstring er slut.De små grøn/hvide blomster findes i hobetal på benveden. Det er ikke til at forstå, at den får flotte røde og orange frøstande hen på efteråret - og frøstandene er vel at mærke noget større end selv blomsten.

De enkelte blomster på den lille sibiriske portulak er små, men oftest er der flere planter på samme sted og flere blomster samtidig, så derfor er den til at få øje på.Den sidste er én af mine yndlinge, som man skal kigge virkelig godt efter, for at finde - de små tobakspiber gemmer sig gerne under de rimelig store blade af tobakspibeplanten.

Ukrudt top tre

Alle kæmper vist med hvert sit ukrudt i haven - jeg gør ihvertfald. Ina fra Anna's plads havde forleden dag et indlæg om de tre 'værste' ukrudt i hendes have. Den tråd vælger jeg at tage op.


Helt uden overdrivelse og yderligere overvejelse, så går første pladsen til skvalderkålen. Den er (næsten) umulig at komme af med og breder sig vildt og voldsomt, hvis den får lov. Jeg har endnu ikke lykkedes med at få ryddet et bed for skvalderkål, for blot et enkelt lille stykke rod, bliver hurtigt til et helt bed.

Der er dog en del forslag til planter, som kan klare sig mod skvalderkålen og lukke af for lys til dens fotosyntese og dermed hindrer den i at vokse - se bl.a. denneartikel. Berit fra Irishaven har skrevet et indlæg om kulsukker mod skvalderkål og jeg har selv skrevet et indlæg om stor tusindstråle.


Andenpladsen går til dette ukrudt, som jeg måtte finde navnet på i Ukrudtsnøglen. Jeg fandt frem til, at det må være en lav ranunkel.  Den spreder sig ivrigt i græsplænen og …