Gå videre til hovedindholdet

L for ...

ABC Scadinavia's bogstavleg er nået til L, så derfor

L for Lyng

I efteråret købte jeg seks lyng, som blev plantet i krukke foran hoveddøren, til glæde for mit havehjerte hver gang jeg går gennem døren. Jeg har ikke gemt planteskiltene, som fulgte med lyngen, men jeg tror at planterne er hedelyng/efterårslyng; Calluna vulgari.

Lyngene står stadig flotte. Normalt synes jeg, at lyng hurtigt bliver lidt kedeligt, men de seks planter vi har står rigtig flotte uden tegn på forfald. Måske det skyldes min magelighed, for da jeg skulle plante lyngen plantede jeg blot i den jord, der var i krukkerne uden at skifte den. Og så vidt jeg kan læse mig frem til, så har lyng behov for nogle samlivssvampe (mykorrhizasvampe) for at trives. Svampene findes i hedejord eller i jord, hvor der tidligere har groet lyng. Godt nok har der ikke været lyng i mine krukker før, men jorden er vel blevet lidt sur og andre planter kan måske have bragt svampene med eller ???

Jeg vælger at tro, at min magelighed denne gang har båret frugt ;-)

Kommentarer

 1. De er vel nok smukke - jeg synes, det er imponerende, at de står så fint stadigvæk. Jeg har aldrig forsøgt mig med lyng, selv om jeg holder meget af netop denne plante.

  SvarSlet
 2. Det er calluna vulgaris du har købt.

  Hvis du ser på bladene/nålene på dine planter, vil du se de er taglagte og sidder modsatte på grenen. Det er et af kendetegnene for Calluna.

  Hos Erica/forårslyng er bladene nåleformede og ofte kransstillede.

  Hvis du finder en gren fra en Calluna og en gren fra en Erica og sammenligner, vil du meget tydeligt kunne se forskel.

  De lyng jeg har i min have trives rigtig godt, men jeg bor også et sted, hvor der er sandjord, hvilket bevirker at jorden er luftig og godt drænet. Det kan lyng godt li, samtidig med, at jorden skal være sur. De vil også gerne have fuld sol.

  Hvis du planter dine lyng ud i haven, vil det være en god ide at klippe dem lidt ned til foråret, dog ALDRIG længere ned, end der er blade/nåle tilbage på grenene. En sådan klipning vil gøre, at planterne ikke så let bliver ranglede.
  Erica kan klippes på samme måde efter blomstring, så holder de sig tætte lidt længere.

  Hilsen Vivik

  SvarSlet
 3. Hej Madame. Det er helt sikkert ikke sidste gang, at jeg har købt lyng til krukker - kan kun anbefales:-)

  Hej Vivik. Tak for dine gode tips. Jeg må finde en gren af forårslyngen og sammenligne de to forskellige lyng. Og så skal de da klippes lidt ned og plantes ud i et bed til foråret, når det er tid til forårsbebudere i krukkerne :-)

  SvarSlet
 4. Morsom valg på L. Lyng er som regel veldig pent, og kan brukes til så mye! Ha en riktig god helg!

  SvarSlet
 5. Hej Emerald Raptor. Også en dejlig weekend til dig :-)

  SvarSlet
 6. Lyng er en dejlig og nøjsom plante som jeg også har stående ved min hoveddør. Godt valg for L.

  SvarSlet
 7. Jeg kan ikke undvære mine lyng, der pænt stå i Rhododendronbedet ude ved fortorvet. Nedklipningen sker i marts april måned og de bliver fyldigere hvert år.

  Ha' en dejlig ørdag aften.

  SvarSlet
 8. Hej Catarina. Lyngen finder helt sikkert vej til hoveddøren til efteråret, for den er da for dejlig der :-)

  Hej Madam Bæk. Min forestilling om lyng i bede er nogle ranglede nogen med "hul" i midten. Både du og Vivik anbefaler at klippe dem ned for at få dem fyldige - jeg må helt sikkert have mine ud i et bed til foråret :-)

  SvarSlet
 9. Hvor er de smukke, jeg kan så godt lide lyng :-)

  SvarSlet
 10. Hej Inge. Ja, de holder sig utroligt flotte - det må være kvali-planter jeg har fået fat i :-)

  SvarSlet
 11. Det er kjempefint med slik lyng, og så fint den holder seg! I fjor sto min i uteskapet helt til jeg satte stemor der sist i april! Veldig flott innlegg1 Tusen takk for koselig hilsen! -Margit-

  SvarSlet
 12. Hej Margit. Jeg håber også, at min lyng kan holde sig helt indtil der skal plantes forårsblomster - hvis din gjorde, så er der da også en chance for min :-)

  SvarSlet

Send en kommentar

Populære indlæg fra denne blog

Pæon-aften

Jeg havde en dejlig tirsdag aften, idet jeg var i Hvalsø hos Pæoneksperten. Jeg var så heldig at jeg havde fået lokket min søster med dertil. Arrangementet foregik i pæonhaven, hvor vi havde lejlighed til at gå rundt og nyde alle de dejlig pæoner - og der er rigtig mange forskellige!


Claus Dalby var i haven for at fortælle om sin bog 'Bonderoser og pæoner'. Men lige inden Claus gik på,   så svarede Thomas fra Pæoneksperten på konkrete spørgsmål vedrørende pæoner.

Og jeg blev da lige en kende klogere i forhold til den forestående flytning af min pæon. Thomas fortalte, at for at sikre blomstringen, skal den deles, sådan at der er 3-5 rodskud (tror jeg nok, at han kaldte dem) på hver plante. Pæonen stimuleres derved til at danne nyt rodnet og dermed blomstre - så tager det forhåbenligt ikke mange år, før den blomstrer igen.


Claus er en god fortæller og er god til at krydre sin viden omkring pæoner med små anekdoter fra haveverdenen. Han fortalte bl.a. om hvordan Itoh hybriderne er…

Ny pergola

Tobakspibeplanten har fået mere plads! Et par af havens stolper med rionet har fået en overlægger og tobakspibeplanten har derved fået lidt mere plads at brede sig på. Jeg har længe haft et ønske, om at forbinde stolperne med tobakspibeplanten og stolperne på den anden side af græsstriben. Et ønske som nu er blevet opfyldt og vi har fået en pergola.

Tobakspibeplanten er stor og kraftig og griber fast i planterne, som gror omkring den. Håber er derfor, at den vil gribe fast i loftet med rionet i pergolaen og med tiden danne et grønt loft. Men den skal nok have en hjælpende hånd i starten for at blive guidet det rigtige sted hen.

På modsatte side af pergolaen er der også stolper med rionet, men herpå er der sat et par klematis. De er endnu små og plantet sidste år, så der går nok noget tid førend de fylder.

Nedklipning af katteurt

Katteurten Nepeta faassenii 'Six hills Giants' lever op til sit navn og jeg skal love for, at den er blevet stor - stor og smuk var den, da den stod med alle de smukke blå blomster i fuld flor. Og den har været så velbesøgt af de flittige brumbassser.

En ulempe ved den er dog, at den falder til siden og derved bliver lidt bar i midten. Derfor fylder den ret meget - jeg tror, at én plante har fyldt 1,5x1,5 m. Derfor har den også klemt nogle af de planter, som jeg har sat i bedet. Måske har jeg plantet for tæt, men så er planten for stor.
Så istedet har jeg midlertidigt sat en stump rionet op, så plantestilkene er blevet løftet fra jorden og der er givet plads til andre planter. Dette må blive min fremtidige løsning - dog med rionet hele vejen rundt om planten - da jeg gerne vil beholde katteurten i haven.

Da jeg så, at der var friske grønne skud i midten af planterne, så var jeg kvik med saksen - væk med de horisontale, halv visne og afblomstrede grene. Og tilbage stod friske b…