Gå videre til hovedindholdet

L for ...

ABC Scadinavia's bogstavleg er nået til L, så derfor

L for Lyng

I efteråret købte jeg seks lyng, som blev plantet i krukke foran hoveddøren, til glæde for mit havehjerte hver gang jeg går gennem døren. Jeg har ikke gemt planteskiltene, som fulgte med lyngen, men jeg tror at planterne er hedelyng/efterårslyng; Calluna vulgari.

Lyngene står stadig flotte. Normalt synes jeg, at lyng hurtigt bliver lidt kedeligt, men de seks planter vi har står rigtig flotte uden tegn på forfald. Måske det skyldes min magelighed, for da jeg skulle plante lyngen plantede jeg blot i den jord, der var i krukkerne uden at skifte den. Og så vidt jeg kan læse mig frem til, så har lyng behov for nogle samlivssvampe (mykorrhizasvampe) for at trives. Svampene findes i hedejord eller i jord, hvor der tidligere har groet lyng. Godt nok har der ikke været lyng i mine krukker før, men jorden er vel blevet lidt sur og andre planter kan måske have bragt svampene med eller ???

Jeg vælger at tro, at min magelighed denne gang har båret frugt ;-)

Kommentarer

 1. De er vel nok smukke - jeg synes, det er imponerende, at de står så fint stadigvæk. Jeg har aldrig forsøgt mig med lyng, selv om jeg holder meget af netop denne plante.

  SvarSlet
 2. Det er calluna vulgaris du har købt.

  Hvis du ser på bladene/nålene på dine planter, vil du se de er taglagte og sidder modsatte på grenen. Det er et af kendetegnene for Calluna.

  Hos Erica/forårslyng er bladene nåleformede og ofte kransstillede.

  Hvis du finder en gren fra en Calluna og en gren fra en Erica og sammenligner, vil du meget tydeligt kunne se forskel.

  De lyng jeg har i min have trives rigtig godt, men jeg bor også et sted, hvor der er sandjord, hvilket bevirker at jorden er luftig og godt drænet. Det kan lyng godt li, samtidig med, at jorden skal være sur. De vil også gerne have fuld sol.

  Hvis du planter dine lyng ud i haven, vil det være en god ide at klippe dem lidt ned til foråret, dog ALDRIG længere ned, end der er blade/nåle tilbage på grenene. En sådan klipning vil gøre, at planterne ikke så let bliver ranglede.
  Erica kan klippes på samme måde efter blomstring, så holder de sig tætte lidt længere.

  Hilsen Vivik

  SvarSlet
 3. Hej Madame. Det er helt sikkert ikke sidste gang, at jeg har købt lyng til krukker - kan kun anbefales:-)

  Hej Vivik. Tak for dine gode tips. Jeg må finde en gren af forårslyngen og sammenligne de to forskellige lyng. Og så skal de da klippes lidt ned og plantes ud i et bed til foråret, når det er tid til forårsbebudere i krukkerne :-)

  SvarSlet
 4. Morsom valg på L. Lyng er som regel veldig pent, og kan brukes til så mye! Ha en riktig god helg!

  SvarSlet
 5. Hej Emerald Raptor. Også en dejlig weekend til dig :-)

  SvarSlet
 6. Lyng er en dejlig og nøjsom plante som jeg også har stående ved min hoveddør. Godt valg for L.

  SvarSlet
 7. Jeg kan ikke undvære mine lyng, der pænt stå i Rhododendronbedet ude ved fortorvet. Nedklipningen sker i marts april måned og de bliver fyldigere hvert år.

  Ha' en dejlig ørdag aften.

  SvarSlet
 8. Hej Catarina. Lyngen finder helt sikkert vej til hoveddøren til efteråret, for den er da for dejlig der :-)

  Hej Madam Bæk. Min forestilling om lyng i bede er nogle ranglede nogen med "hul" i midten. Både du og Vivik anbefaler at klippe dem ned for at få dem fyldige - jeg må helt sikkert have mine ud i et bed til foråret :-)

  SvarSlet
 9. Hvor er de smukke, jeg kan så godt lide lyng :-)

  SvarSlet
 10. Hej Inge. Ja, de holder sig utroligt flotte - det må være kvali-planter jeg har fået fat i :-)

  SvarSlet
 11. Det er kjempefint med slik lyng, og så fint den holder seg! I fjor sto min i uteskapet helt til jeg satte stemor der sist i april! Veldig flott innlegg1 Tusen takk for koselig hilsen! -Margit-

  SvarSlet
 12. Hej Margit. Jeg håber også, at min lyng kan holde sig helt indtil der skal plantes forårsblomster - hvis din gjorde, så er der da også en chance for min :-)

  SvarSlet

Send en kommentar

Populære indlæg fra denne blog

Juledekorationer hos søster

Da vi var hos min søster forleden, så benyttede jeg lejligheden til at tage lidt billeder af hendes juledekorationer. Jeg synes, at hun er rigtig dygtig til at binde og lave dekorationer, så det er altid en fornøjelse at komme på besøg og se, hvad hun nu har fundet på.

Specielt her til jul, har hun mange forskellige. Nogle af dem er nye og andre er gamle, som er frisket op med nyt, men alle smukke dekorationer, som oser af jul.


En lille smagsprøve på nogle af dekorationer som skaber stemning hos søster :-)

De små i haven

Det er ikke de små mennesker, der er tale om! Men istedet er de små blomster fanget med makro-linsen og når der kigges efter, så er der en del smukke små blomster


Porcelænsblomstens fine små blomster har her besøg af en lille bille.

De sidste blomster på kærmindsøstrene sidder helt oppe i toppen af blomsterstænglen - det varer ikke længe inden deres blomstring er slut.De små grøn/hvide blomster findes i hobetal på benveden. Det er ikke til at forstå, at den får flotte røde og orange frøstande hen på efteråret - og frøstandene er vel at mærke noget større end selv blomsten.

De enkelte blomster på den lille sibiriske portulak er små, men oftest er der flere planter på samme sted og flere blomster samtidig, så derfor er den til at få øje på.Den sidste er én af mine yndlinge, som man skal kigge virkelig godt efter, for at finde - de små tobakspiber gemmer sig gerne under de rimelig store blade af tobakspibeplanten.

Ukrudt top tre

Alle kæmper vist med hvert sit ukrudt i haven - jeg gør ihvertfald. Ina fra Anna's plads havde forleden dag et indlæg om de tre 'værste' ukrudt i hendes have. Den tråd vælger jeg at tage op.


Helt uden overdrivelse og yderligere overvejelse, så går første pladsen til skvalderkålen. Den er (næsten) umulig at komme af med og breder sig vildt og voldsomt, hvis den får lov. Jeg har endnu ikke lykkedes med at få ryddet et bed for skvalderkål, for blot et enkelt lille stykke rod, bliver hurtigt til et helt bed.

Der er dog en del forslag til planter, som kan klare sig mod skvalderkålen og lukke af for lys til dens fotosyntese og dermed hindrer den i at vokse - se bl.a. denneartikel. Berit fra Irishaven har skrevet et indlæg om kulsukker mod skvalderkål og jeg har selv skrevet et indlæg om stor tusindstråle.


Andenpladsen går til dette ukrudt, som jeg måtte finde navnet på i Ukrudtsnøglen. Jeg fandt frem til, at det må være en lav ranunkel.  Den spreder sig ivrigt i græsplænen og …