Gå videre til hovedindholdet

Frø til hosta-plantlinger

Tak for alle tilbagemeldingerne på det forrige indlæg om de frøsåede små planter af hosta. Jeg nyder virkeligt, at vi kan udveksle erfaringer og blive klogere over tid :-)

Jeg har været en tur i min frø-kasse i køleskabet og jeg kan se, at jeg har fem kuverter med hosta-frø liggende. Og med alle de små plantlinger af hosta, som jeg allerede har, så tænkte jeg, at jeg kunne sende en portion til nogle af mine have-venner, som har lyst til at forkultivere hosta'er.


Så derfor; de fire første som ligger en kommentar med e-mail adresse vil få tilsendt hosta-frø indenfor nærmeste fremtid - jeg sender derefter en mail for at få post-adressen. Den femte kuvert er lovet bort til Signe, så derfor er der desværre kun fire tilbage.    

Og så lige til en beskrivelse af hosta'en. Jeg har desværre intet navn på planten, som jeg har taget frø fra. Men da forskellige hosta'er bestøver hinanden, så det er ikke sikkert, at de frøsåede planter kommer til at ligne moderen.

Moderen er ca. 50 cm høj og har store grønne lidt blåd-uggede blade med tydelige "nerver". Desværre har jeg ikke et godt billede af planten, men kunne dette lille glimt af et blad, som er ved at ændre farve i efteråret.

Nedenfor ses en af blomster-knopperne fra foråret. Det er sandsynligvis lige netop den blomsterstand, som har leveret frøene.Frøene kan såes nu og skal derefter placeres i varme. Mine har været placeret i et østvendt vindue i stuetemperatur. De spirrede efter 2-3 uger. Jeg kan dog læse mig til, at der kan gå flere uger før de spirer.
Planterne gror langsomt og har mindre tendens til at blive ranglede end andre planter grundet manglende lys.

Planterne skal stå frostfrit og kan stilles i drivhuset til foråret. Senere kan planterne sættes i halvskygge i haven. De må dog aldrig få fuld sommersol. Hosta'erne er klar til udplantning i bede i sensommeren.

Kommentarer

 1. Selvom jeg har en enkelt plante, vil jeg da gerne være med. Min e-mail er lisbethklastrup@gmail.com
  Tak for tilbudet.
  Kh
  Lisbeth

  SvarSlet
 2. Mon jeg, som ny blogger (igen) kan komme i betragtning?
  Jeg forstår godt, hvis du hellere vil dele med nogen, du har kendt i længere tid, men jeg prøver lykken...
  line.dalgaarden@gmail.com
  Hej fra Line

  SvarSlet
 3. Skønt at se dine små hostalinger i den forrige
  indlæg :-)

  Jeg har rigtigt mange hostafrø. Så hvis du får udsolgt, kan du bare sende forespørgslerne videre til mig. De vil dog ikke blive sendt i så flotte frøposer ;-)

  Kh

  Gitte

  SvarSlet
 4. Hvis jeg er heldig kan jeg vist nå at komme med :-)

  SvarSlet
 5. @ Lisbeth; du skal da helt sikkert have mere end én plante :-) Jeg sender straks en mail til dig :-)

  @ Line; selvfølgelig kan du være med - det er kun dejligt, at du er kommet "tilbage til os" :-) Jeg sender straks en mail til dig :-)

  @ Gitte; hvilket dejligt tilbud, tak :-)jeg skriver det lige på indlægget, når den sidste har "tilmeldt" sig - håber det er ok.

  @ Anne-Mette; du er helt klart også med :-) Jeg fandt din mail på din blog, så jeg sender en mail til dig straks :-)

  SvarSlet
 6. Hvor er det bare skønt at du deler ud, Susanne - jeg har først læst om plantlingerne nu. Jeg har nedlagt en hulens masse Hostaer som fyldte flere kvadratmeter, det var bare det sørgeligste syn når alle bladene var gennemhullede af sneglene, så nu bliver det kun til enkeltstående planter af forskellig udseende og jeg vil prøve at så nogle af de brogede til næste år for jeg kan ikke undvære Hosta i haven:)

  SvarSlet
 7. Ja den er dejligt at folk vil dele.. Har også selv en del hostaer, så jeg afstår, men vil se om jeg kan huske, at samle frø til glæde for andre.
  Flot initiativ Susanne, de er også søde dine små babyplanter.

  SvarSlet
 8. Dejligt initiativ, Susanne :)
  Vi har kun 3 hosta i haven, men jeg er jo lidt "sent på den" i forhold til dine kuverter, så måske jeg kan fri til Gitte H?

  Ha' en dejlig dag.

  Ulla

  SvarSlet
 9. Øv - jeg var også for sent på den..
  men ellers et godt initiativ - at dele planter med hinaden. Mon ikke vi er flere der får noget til overs til foråret.
  Havde du nogen til overs Gitte?

  SvarSlet
 10. Ja, skriv du bare det Susanne.

  Ulla & Helena - Send mig en mail med jeres adresser, så sender jeg frø til jer :-)

  SvarSlet
 11. Det lyder bare rigtig dejligt! Glæder mig allerede :-)

  SvarSlet
 12. Tak Gitte - jeg har sendt dig en lille mail.

  Ulla

  SvarSlet
 13. @ Lisbeth; sneglene er glade for hosta og så kunne jeg heller ikke forestille mig, at mange blade med mange huller er særligt kønt - det er jo ligesom bladene, vi har hosta'erne for. Men trist at du måtte gå af med de skønne planter. Håber de brogede klarer sig bedre :-)

  @ Bente; ja utroligt, at man på en plante, der kun er få cm høj allerede kan se, at det er en hosta :-) God fornøjelse med frøsamlingen til efteråret - det er jeg ved at blive mere hooked på :-)

  @ Ulla; der var ellers én kuvert tilbage, men kan se, at Gitte har været så sød at svare dig allerede. Er du også interesseret i frø fra mig, så sender jeg gerne?

  @ Helena; hvis Ulla ikke ønsker den sidste kuvert med frø, så er du næste - hvis du kan overskue flere frø?

  @ Gitte H; tak for at du vil supplere :-)

  @ Signe; de er snart på vej - tror de er hos dig først i den kommende uge :-)

  SvarSlet
 14. Ikke for at deltage i konkurrencen, men for at komplimentere.... Hvor er det nogle smukke kuverter du har dine frø i. Synes jeg kan regne ud, ud fra teksten, at du selv har lavet dem. De er flotte!!

  SvarSlet
 15. @ Skipper; du har helt ret i, at de er hjemmelavede, men ud fra en skabelon, som jeg har fået tilsendt fra Annette; http://dengulehavestue.blogspot.com/. Jeg tror, at Anette gerne sender skabelonen hvis du er interesseret :-)

  SvarSlet
 16. Jeg er bestemt frisk! Måske er det to forskellige slags I har frø fra. Hvis jeg får for mange bor Skipper ret tæt på..
  Sikke en dejlig dag det her pludselig er gået hen og blevet :-)

  SvarSlet
 17. @ Helena; chancen for, at det er frø fra to forskellige er meget stor, så... Jeg vender tilbage, når jeg har fået besked fra Ulla :-)
  Jamen det er bare en helt igennem HERLIG blogverden :-)

  SvarSlet
 18. @ Ulla og Helena; jeg åbnede lige den sidste kuvert med frø og der var rigeligt, så indholdet er nu blevet fordelt i to kuverter. Jeg kan derfor sende til jer begge.

  Ulla - dig har jeg kontakt til pr. mail :-)

  Helena - vil du skrive din mailadresse her, så kontakter jeg dig ang. din post-adresse og derefter er der straks lidt hosta-frø på vej til dig også :-)

  SvarSlet
 19. @ Helena; jeg har sendt en mail til dig :-) Og har slettet mailadressen her på siden :-)

  SvarSlet

Send en kommentar

Populære opslag fra denne blog

DIY - selvandings potte

I et indlæg i foråret (næh nu jeg får set efter, så var det faktisk vinter), lovede jeg at vise, hvad jeg skulle bruge nogle af alle de ting til, som jeg samlede. Tiden er kommet til at bruge de tomme konservesdåser til en selvvandings potte. Jeg er stærkt inspireret til idéen fra en video på Youtube hos en amerikansk dame og nu kan jeg jo selvfølgelig ikke husk hvor. Men I får lige opskriften her "på dansk". Jeg har brugt følgende ting; spand fra blomsterhandlere - én af de store spande, som de får afskårne blomster hjem i 5 konservesdåser med bund og top skåret af rund folie tærteform en-gangs karklud håndklæde rør, som er lidt længere end spandens højde pottejord plante - jeg har plantet en chili der i Jeg satte konservesdåserne ned i spanden og det er i dette område, at der er plads til vandet. For at vandet kun er i det nederste område, borede jeg et hul lige under højden af konservesdåserne. Hullet skal fungere som et overløbshul, således at va

Rionet brugt til forskellige formål

Så blev der skåret endnu et par rionet til, som skal bruges til espalier i haven. Og de blev også sat op. Det første blev sat op ved urtehaven, hvor de skal fungere dels som rum-skaber og "blikfanger" og dels skal der gro et par tornløse brombær op af det. Det andet ved tobakspibeplanten, som ikke har haft noget at klatre op af siden vi fjernede hækken i efteråret 2011, så det bliver dejligt at få den som en væg i stedet for ud over græsplænen. Jeg havde set hos min veninde på Fyn, at hun havde nogle bøjede rionet som fungerede som plantestøtter. Smart, så det måtte jeg også have. Heldigvis havde jeg gemt resterne fra denne og fra sidste gang vi skar til (man er jo samler), så jeg fandt nogle gode stykker jeg kunne anvende. Jeg bøjede nettene over et bræt. Mens jeg stod på brættet, tog jeg fat i nettet og trak nettet op mod mig selv. Det var nødvendigt at tage fat så langt nede mod brættet som muligt for at få en nogenlunde skarp bøjning.   Et lille stykke af ri

Ny pergola

Tobakspibeplanten har fået mere plads! Et par af havens stolper med rionet har fået en overlægger og tobakspibeplanten har derved fået lidt mere plads at brede sig på.  Jeg har længe haft et ønske, om at forbinde stolperne med tobakspibeplanten og stolperne på den anden side af græsstriben. Et ønske som nu er blevet opfyldt og vi har fået en pergola. Tobakspibeplanten er stor og kraftig og griber fast i planterne, som gror omkring den. Håber er derfor, at den vil gribe fast i loftet med rionet i pergolaen og med tiden danne et grønt loft. Men den skal nok have en hjælpende hånd i starten for at blive guidet det rigtige sted hen. På modsatte side af pergolaen er der også stolper med rionet, men herpå er der sat et par klematis. De er endnu små og plantet sidste år, så der går nok noget tid førend de fylder.