Et kig i krukkerne med krydderurter var overvejende en positiv oplevelse. Der er liv mange steder, men desværre er der også et par, som ikke har klaret vinteren.
I drivhuset måtte jeg tømme krukken med rosmarin - det var en 'vissenpind' uden håb. Rosmarin er én af mine yndlinge til kylling og lam, men det som jeg holder allermest af ved rosmarin er duften, når man lader hænderne stryge over de aromatiske nåle.
Den franske esdragon blev klippet ned. Jeg havde spottet spirerne, så det var godt at få dem frem i lyset. Den franske esdragon er lidt mere sart end den russiske, som kan gro i det fri og bliver rimelig høj. Men jeg vil til enhver tid vælge den franske, for den har esdragonsmagen - det har den russiske ikke.
Pebermynten og appelsinmynten afgav en fantastisk duft fra de visne grene, da de blev klippet ned og duften hang ved hænderne i lang tid - mums. Ved begge mynter fandt jeg små nydelige skud - ovenfor ses appelsinmyntens små mørke.
Mynter er rigtig dejlig at have, men man skal passe lidt på dem og de skal tøjles. I mange år har jeg haft dem stående i krukker for at begrænse dem idet de eller breder sig alt for meget. Jeg har planer om at lave et decideret krydderurtebed, så jeg skal have fat i nogle spande, hvor bunden skal fjernes og derefter graves ned i bedet med mynterne i.
Også oreganoen er godt på vej og den er allerede så stor, at det er muligt at høste fra den og den smager fantastisk til oksekød ex. til denne ret, som er vældig populær her på matriklen.
Men både den almindelige og den småbladede timian gået ud. Og både timian og rosmarin er for mig to uundværlige krydderurter i haven, så de skal helt sikkert bringes til huse igen.
I drivhuset måtte jeg tømme krukken med rosmarin - det var en 'vissenpind' uden håb. Rosmarin er én af mine yndlinge til kylling og lam, men det som jeg holder allermest af ved rosmarin er duften, når man lader hænderne stryge over de aromatiske nåle.
Den franske esdragon blev klippet ned. Jeg havde spottet spirerne, så det var godt at få dem frem i lyset. Den franske esdragon er lidt mere sart end den russiske, som kan gro i det fri og bliver rimelig høj. Men jeg vil til enhver tid vælge den franske, for den har esdragonsmagen - det har den russiske ikke.
Pebermynten og appelsinmynten afgav en fantastisk duft fra de visne grene, da de blev klippet ned og duften hang ved hænderne i lang tid - mums. Ved begge mynter fandt jeg små nydelige skud - ovenfor ses appelsinmyntens små mørke.
Mynter er rigtig dejlig at have, men man skal passe lidt på dem og de skal tøjles. I mange år har jeg haft dem stående i krukker for at begrænse dem idet de eller breder sig alt for meget. Jeg har planer om at lave et decideret krydderurtebed, så jeg skal have fat i nogle spande, hvor bunden skal fjernes og derefter graves ned i bedet med mynterne i.
Også oreganoen er godt på vej og den er allerede så stor, at det er muligt at høste fra den og den smager fantastisk til oksekød ex. til denne ret, som er vældig populær her på matriklen.
Men både den almindelige og den småbladede timian gået ud. Og både timian og rosmarin er for mig to uundværlige krydderurter i haven, så de skal helt sikkert bringes til huse igen.
Man får helt lyst til at lave aftensmad - igen, når man ser alle dine urter :-)
SvarSletMin rosmarin fra sidste år gik også til, men de er jo også lidt sarte.
Ja rosmarinen er sart - jeg tror endnu ikke, at det er lykkedes mig at overvintre den i kolddrivhuset. Gad vide, om den ville kunne overvintre indenfor eller vil det mon være for varmt ift. lysmængden?
SletEn overskrift der straks fanger min opmærksomhed...
SvarSletJeg har også været været i gang med at nær-studere mine krydderurtebede. Der er ikke meget derude jeg har lyst til at skulle undvære, så jeg håber at fx. min salvie snart begynder at vise et livstegn. Krydderurter er ikke til at undvære i madlavningen.
Salvien fik også en lille tur med saksen og er, som dig, også meget spændt på om den ikke snart begynder at vise livstegn. Jeg tror min har overlevet, men har tidligere haft salvier, som ikke har kunne klare vintrene på friland.
SletJeg elsker at gå i haven og plukke krydderurter til madlavningen, så derfor har jeg også planer om at etablere et helt bed med krydderurter i år - dem kan man ikke få for mange af :-)
Hej Susanne
SvarSletJa, det er heller aldrig lykkedes mig med rosmarin og overvintring, så jeg køber en ny hvert forår. Herregud, den koster jo heller ikke en formue og den lokale planteskole skal jo have kunder, ellers kan de snart alle sammen lukke. Det kan vi ikke have :o))
Du har ret i, at den ikke koster en formue, men det kunne nu være skønt at den kunne overvintre, så det blev til en stor busk - måske der er lidt syd-lands-stemnings-forventinger over det ønske :-)
SletOg du har da ret i, at vi må støtte de lokale planteskoler - dem vil vi jo gerne beholde.
Jeg elsker krydderurter, og har et stort bed. Mine mynter er i sorte spande uden bund, og jeg kan se, at nogle af dem skal tæmmes godt allederede ;-)
SvarSletMine rosmarin overvintere i havestuen. Jeg får de bedste planter ved at tage stiklinger af dem, men indrømmet de er sarte, og det er næsten ikke besværet værd.
Timianen har overlevet, men den er ret medtaget efter den hårde vinter.
Ja det er utroligt, som mynterne breder sig. Jeg har også tidligere oplevet, at de har bredt sig ud over spandene og jeg tror måske, at det også kan dreje sig om frøsåede planter.
SletÅh gid jeg havde en 'varm' havestue, både til overvintring af sarte planter, men sørme også til frøsåede planter. Mine vindueskarme er ved at være godt fyldte og har derfor prøvet at sætte ærteblomster og hostaerne i kolddrivhuset og krydser fingre for, at de 'overlever' der.
Timian er ikke smidt på komposten endnu - håber stadig, at der vil komme liv.
Åh ja, alle de skønne krydderurter. Jeg er nok lidt 'mærkelig', for jeg kan ikke finde ud af at bruge dem til mad, men jeg har dem for at jeg kan gå og dufte til dem :-D
SvarSletJeg ved ikke om man kan have Rosmarin indendørs om vinteren, men det var da værd at google lidt på, for de bliver jo større og større når man kan overvintre dem. Min stortrives som sagt i drivhuset, men den er ved at være så stor at jeg ikke kan løfte den ind og ud mere :-| Jeg har heldigvis en baby, som den selvsåede sidste år.
Jeg kan sagtens forstå, at du ønsker dig krydderurterne bare for at kan gå at røre og dufte til dem - det er jo en oplevelse i sig selv. Håber du også kommer til at fornøje dig selv og familien med krydderurter i maden.
SletÅh ja, dit drivhus indeholder masser af 'guld' inkl. en stor rosmarin - pas godt på den, for den er bare for skøn :-)
Det er også rosmarin jeg vil skrive lidt om, - en skøn krydderurt er det jo, men desværre lykkedes det aldrig for mig at overvintre den, heller ikke i drivhuset. Så kom jeg til at tænke på min Englandstur, hvor rosmarin stod flere steder og det var nærmest buske. Fantastisk flot, men det kræver åbenbart den helt rette overvintring her i Danmark, som Hanne åbenbart kan præsterer :o)
SvarSletGad vide om det var i Syd England hvor klimaet er lidt lunere end i DK, hvor du har set overvintrende buske? Eller om de har specielle tricks ex. at pakke dem ind i et isolerende materiale, som vi ikke har 'fundet' endnu i DK.
SletUhm hvor det dufter Susanne ;0)Krydderurterne er ikke til at undvære - desværre er jeg ikke altid lige heldige med dem.....suk :0)
SvarSletKnus Dorthe
Du har fuldstændig ret og derfor kan jeg næsten heller ikke få nok :-) Siden du skriver sådan, så går jeg ud fra, at det er krydderurter, som burde kunne klare det danske klima, så det er ærgerligt, at du mister dem :(
Slet