Gå videre til hovedindholdet

Barrodsroser

Forleden dag stod der en pakke til mig, da jeg kom hjem. En pakke som jeg havde ventet på med længsel. Pakken var fra Rosenposten, så jeg var klar over, at det måtte være de tre barrodsroser, som jeg havde bestilt. Én Rhaposody in Blue til det kommende blå bed, som jeg fortsat har forhåbninger om, at nå i dette efterår. De to andre er Ghislaine Feuerwerk, som skal placeres op af det sorte stakit ved det gule bed.

Forud for plantningen af roserne, har jeg fundet information i Ernst Jensens bog; 'Et liv med roser'. Han skriver blandt andet, at der skal graves et hul på 50x50x50 cm. Derudover skal jorden løsnes med en greb i dybden for at sikre et godt dræn. Det er altså temmeligt stort til sådan en lille 'pind', som de barrodede roser er!

Udover rosenjord anbefaler Ernst, at der blades en håndfuld fjer i jorden for at sikre næring til de gode mikroorganismer i jorden. Jeg 'slagetede' derfor en pude til formålet. Men hold op hvor er de livlige sådanne fjer, så nu flyver der lidt fjer rundt i hele haven!

Roserne er plantet således, at de har podestedet 5-7 cm under jordoverfladen - hverken mere eller mindre, som Ernst skriver. Slutteligt har roserne fået en lille høj af jord rundt omkring sig, som beskyttelse den første vinter. Det er vigtigt, at denne lille høj fjerne til efteråret, for at sikre, at rosen kan 'trække luft'.


De tre roser er plantet og jeg glæder mig til næste sæson, når roserne forhåbenligt blomstrer. Jeg er sikker på, at det bliver et flot skue :-)

Kommentarer

 1. Hold da op. Jeg er sikker på at dine roser bliver skønne, sådan som de er blevet forkælet :-)
  Jeg er spændt på at se din Rhapsody in Blue, for den synes jeg er rigtig speciel. De to andre ser også dejlige ud.
  Rigtig god weekend :-)

  SvarSlet
 2. Nej hvor skønt med nye roser. Du er gået grundigt til værks med plantningen - hi-hi, fjer i hele haven - men jeg sluger det hele råt, for jeg har også en pakke undervejs fra Rosenposten.

  Jeg så Rhapsody in blue hos Claus Dalby sammen med Rose de Rescht, den er bare så usædvanlig køn.
  God weekend :)

  SvarSlet
 3. Tillykke med de nye roser. Dem skal du nok få masser af glæde af - de kan da kun blive skønne med al den forkælelse :-)
  God weekend!

  SvarSlet
 4. @ Hanne; jeg er også selv meget spændt på Rhapodyen og på at se, om den passer ind sammen med de øvrige blå planter!

  @ Ulla; jeg kan kun anbefale Ernst's bog - der er masser af guldkorn. Jeg har lånt den på biblio, men det er én af de bøger, som jeg ønsker mig i julegave :-)

  @ Signe; Tak. Også de to feuerverk er jeg spændte på - dels om de får lys nok og dels hvordan de ser ud i virkelighedn (har kun set dem på nettet, så ...)

  SvarSlet
 5. Hej Susanne. Tak for de gode råd. Jeg har også fået en pakke fra Rosenposten, som står derhjemme pakket ud i en balje med vand. De skal plantes så snart jeg kommer hjem. Jeg er meget spændt på at følge med i dit blå bed. Jeg har kun set Rapsodyen på billeder, aldrig i virkeligheden, men den ser meget flot ud.

  SvarSlet
 6. @ Birgitte; det var så lidt - det er jo dejligt, at andre også kan have gavn af den viden, som man finder :-)
  Det er en god idé, at lade dem stå i vand inden de bliver plantet, så de er godt forsynet :-) Mon vi får at se, hvilke roser du har fået? God fornøjelse med plantningen :-)

  SvarSlet
 7. Hej Susanne
  Jeg har ikke kommenteret på din blog længe men kan ikke få lov til at lægge en kommentar hos dig..Jeg har fået installeret noget nyt på min computer så nu håber jeg det virker. Min blog roll virker heller ikke så kan ikke se de nye indlæg fra dig..Men arbejder på sagen :)
  Hvor lyder det dejligt med roser i haven - det vil jeg også gerne men hold op hvor er der mange at vælge imellem. Bliver spændende at følge..Måtte også lige helt ind til skærmen for lige at se nærmere på de fjer om det nu var rigtigt det jeg kunne se :)..
  God weekend herfra
  Mange hilsener Karina

  SvarSlet
 8. @ Karina; det er da træls for dig, at teknikken driller - håber det løser sig :-)

  Jo, jo du så rigtigt - det er fjer, som skulle være rigtig godt til roserne. Har heller ikke hørt om det før, men har stor tillid til Ernst og ønsker mig meget, at besøge haven, når han og fruen holder åben have til sommer (har forældre, svigerforældre og venner i nærheden, som holder øje med hvornår :-) Jeg kan se i bogen, at det er en vidunderlig rosenhave, de har :-))

  SvarSlet
 9. Hvor forkælet den lille rosenprinsesse hun er :)Det er lige før man ønsker, at man var en rose. Jeg glæder mig til at høre om dine erfaringer.

  Har godt set med pudefjer før, - din rose får det jo som prinsessen på ærten - men somehow er det ikke lige puder til slagtning - jeg har liggende på lager.

  Jeg håber virkeligt at din rose bliver gigantisk - på en sæson og kommer med flere blomster end ved "almindelig" plantning. Der er vel noget om det når det kommer fra Ernst Jensens bog. Den mangler desværre i min bogsamling.

  SvarSlet

Tilføj en kommentar

Populære indlæg fra denne blog

Ukrudt top tre

Alle kæmper vist med hvert sit ukrudt i haven - jeg gør ihvertfald. Ina fra Anna's plads havde forleden dag et indlæg om de tre 'værste' ukrudt i hendes have. Den tråd vælger jeg at tage op. Helt uden overdrivelse og yderligere overvejelse, så går første pladsen til skvalderkålen. Den er (næsten) umulig at komme af med og breder sig vildt og voldsomt, hvis den får lov. Jeg har endnu ikke lykkedes med at få ryddet et bed for skvalderkål, for blot et enkelt lille stykke rod, bliver hurtigt til et helt bed. Der er dog en del forslag til planter, som kan klare sig mod skvalderkålen og lukke af for lys til dens fotosyntese og dermed hindrer den i at vokse - se bl.a. denne   artikel. Berit fra Irishaven har skrevet et indlæg om kulsukker mod skvalderkål og jeg har selv skrevet et indlæg om stor tusindstråle . Andenpladsen går til dette ukrudt, som jeg måtte finde navnet på i Ukrudtsnøglen . Jeg fandt frem til, at det må være en lav ranunkel.  Den spreder sig ivrigt i g

Rionet brugt til forskellige formål

Så blev der skåret endnu et par rionet til, som skal bruges til espalier i haven. Og de blev også sat op. Det første blev sat op ved urtehaven, hvor de skal fungere dels som rum-skaber og "blikfanger" og dels skal der gro et par tornløse brombær op af det. Det andet ved tobakspibeplanten, som ikke har haft noget at klatre op af siden vi fjernede hækken i efteråret 2011, så det bliver dejligt at få den som en væg i stedet for ud over græsplænen. Jeg havde set hos min veninde på Fyn, at hun havde nogle bøjede rionet som fungerede som plantestøtter. Smart, så det måtte jeg også have. Heldigvis havde jeg gemt resterne fra denne og fra sidste gang vi skar til (man er jo samler), så jeg fandt nogle gode stykker jeg kunne anvende. Jeg bøjede nettene over et bræt. Mens jeg stod på brættet, tog jeg fat i nettet og trak nettet op mod mig selv. Det var nødvendigt at tage fat så langt nede mod brættet som muligt for at få en nogenlunde skarp bøjning.   Et lille stykke af ri

Ulv i fåreklæder

Jeps jeg nåede at sætte de sidste løg idag og sikke en dejlig tilfredsstillelse det er. Men derfor må vinteren nu gerne blive væk et stykke tid endnu - jeg har stadig mange projekter, som jeg gerne vil nå et par stykker mere af inden. Sjovt som sådan et løglægnings-projekt kan sætte nyt lys på et bed. For da jeg skulle igang med at sætte løgene i et område, fik jeg øjene op for, at den italienske arum breder sig voldsomt og fylder alt for meget. Den har tidligere fået lov at brede sig, fordi jeg synes, at den er så facinerende i dens livscyklus og fordi de hvidbrogede blade passer så fint i det hvide husbed. Men inden jeg kunne sætte løg, måtte jeg grave dele af den væk for at få plads. De små nye planter er nemme at fjerne, idet deres små knolde stadig ligger øverligt. Det er straks noget sværere at fjerne de større planter, hvor knoldende har boret sig ned i jorden. Og de er så viseligt indrettet, at de lader stilken slippe knolden, hvis man trækker i stilken. Så en spad