Gå videre til hovedindholdet

Mission failed

Drivhuset fik et overhaling her til aften. Alle planterne derude er groet 'en halv meter' de sidste par dage! Og drivhusets ene ende lignede en jungle. Et par af tomaterne var væltet, da jeg ikke havde fået dem bundet fast til den bambuspind, som trofast har stået ved deres side siden udplantning.


I forhold til agurke-planterne så har vi i år fået ni skole-agurker i år i modsætning til de sædvanlige tre agurker inden planten takker af. Men nu tror jeg, at det er ved at være slut.


For 14 dage siden var agurke-bladene grønne, men nu er bladene gule og de små nye agurker er gule og nogle af dem er endda rådne. Jeg går ud fra, at det er spindemider, som får bladene til at se så gule ud. Og at spindemiderne tager saft og kraft fra planten, så den ikke kan producere agurker. Jeg tror, at jeg må konkludere, at mit forsøg med hvidløg omkring agurkens fod mod spindemider ikke virker.

Rent økonomisk kan ni agurker ikke betale sig, når man indregner indkøb af plante og plantesæk og forbrug af vand. Men fornøjelsen ved at 'nurse' planten, spændt vente på at der kommer agurker, høste dem og se sønnikes glæde ved at spise en nyhøstet agurk, kan ikke opgøres i penge :-) Men alligevel vil jeg overveje, om jeg i det hele taget vil 'bøvle' med agurker i drivhuset til næste år!


Men nu er der ryddet op i junglen; tomatplanter er bundet op til bambusstokkene, ananaskirsebær og vin er beskåret. Så det er blevet lidt mere fremkommeligt i drivhuset igen. Og så har jeg fjernet de gule blade og agurker - jeg har et spinkelt håb om, at de tre agurker der stadig ser ud til at vokse på planten kan finde kraft til at vokse, så vi kan høste lidt senere. Ja, jeg ved det godt - jeg kunne lige så godt have gjort kort proces og fjernet planten med det samme! 

Kommentarer

 1. Vores agurker er først lige gået i gang og de producerer normalt til sensommeren - vi har dem plantet direkte i jord ikke sække måske det er det?

  SvarSlet
 2. ....ej hvor ærgeligt Susanne.......kan godt forstå du bliver lidt mismodig over høsten - for der er nu ikke noget der er meget bedre end duften af en nuhøstet agurk der er ved at finde vej ned i salatskålen :0)

  Knus Dorthe

  SvarSlet
 3. Det gror helt vildt i øjeblikket. Jeg har ikke drivhus, men jeg kan godt forestille mig at det bare er endnu vildere derinde ;-)
  Høst fra egne planter er noget helt særligt. Det økonomiske tror jeg ikke man skal dvæle for meget ved ;-)

  SvarSlet
 4. @ Merete; jeg har overvejet at udskfte med jord i bede i stedet, men tænker at det kræver noget mere arbejde om foråret med udskiftning af jorden! Hvordan vander du - med kande eller har du drypvanding?

  @ Dorthe; det er så dejlig en 'oplevelse' at putte egen høst i skål og mund :-)

  @ Ina; Jeg tror du har helt ret i, at man ikke skal dvæle ved det økonomiske - det er mest tanken om, at det er hjemmegjort og man ved hvordan det har groet samt og ikke mindst det at se det gro og passe det i opvæksten :-) Men alligevel; 9 agurker - hmmph!!

  SvarSlet
 5. Jeg har også frilandstomater, som gror helt vildt og nu er der også kommet tomater frem. Det bliver spændende at høste dem. Jeg har kun haft tomater en gang før, og jeg elsker hjemmeplukkede lune tomater :-)

  SvarSlet
 6. @ Lisbeth; sådan en nyplukket, solvarm hjemmeavlet tomat er en himmerigsmundfuld :-) Så jeg forstår til fulde, at du glæder dig til at høste dem

  SvarSlet
 7. Jeg har den erfaring med agurker, at de planter jeg køber giver det resultat, som du bekriver her. Dem som jeg selv har sået, har givet et ernormt udbytte, og forbliver pæne mørkegrønne. Igen i år havde jeg sået agurker, men de gik til, da jeg glemte, at vande dem, da jeg mistede min skønne gamle schæfertæve i marts. Jeg har derfor købe agurker i drivhuset igen i år, og det er noget rigtig ringet l... En alm der ikke giver en disse, og en skole agurk der kun har givet nogle få stykker.
  Jeg vil derfor anbefale dig at så dem selv og derefter nyde alle de agurker som I overhoved kan spise ;-)

  SvarSlet
 8. Ja man kan synes at det er spildte kræfter:)Generelt skal man vidst ikke regne på økonomien i egen grøntsagsdyrkning, men smagen er jo en kæmpe fornøjelse;) Inden du giver helt op kan du prøve at klippe toppen og derved forsøge at tvinge gang i sideskuddene. På denne årstid har planten jo sin bedste tid tilbage - og du kan også sagtens klippe alle bladene af, der er jo nok spindemider på de andre. Spindemider kommer når luften er for tør og generelt er det svært at dyrke agurker for de har jo også hang til meldug som kommer ved høj luftfugtighed og træk.
  Jeg synes at det er nemmest at dyrke agurker i kappilærkasser så behovet for vand dækkes hele tiden for planterne kan jo heller ikke tåle vand om rodhalsen. Derudover hænger jeg et stykke fiberdug for ruderne i den side hvor mine agurker står de kan godt lide lidt skygge og i tørre perioder vander jeg dette fiberdug. Det er jo en "videnskab" at få et godt udbytte, men for os dødelige hjælper et par kneb gevaldigt, pøj, pøj med det:O)

  SvarSlet
 9. Hvor er det ærgeligt Susanne. Jeg synes de agurkeplanter havde fortjent en bedre skæbne med alt den flid og hvidløg, du har investeret i dem :-(

  SvarSlet
 10. Øv, så er det sikkert derfor min ellers så flittigt producerende skoleagurk-plante nu står med mange gule blade. Toppen er dog stadig grøn og voksende, så måske er der endnu håb.....

  Mange hilsner fra Mette

  SvarSlet
 11. Jeg tror de mangler litt gjødsel jeg, prøv litt kalksaltpeter, det bruker å hjelpe på gule blader ;)

  SvarSlet
 12. Det samme problem her med de satans spindemider, men til gengæld får vi MASSER af agurker.. Mine skoleagurker er planter som jeg har købt. Og jeg har lært at agurk-planterne er MEGET SULTNE, de kræver MEGET gødning for at kunne sætte frugt. Når jeg planter dem i drivhuset blander jeg godt med champost i jorden (plantesæk). Og derefter kommer der gødning i vandet et par gange om ugen.

  SvarSlet
 13. Jeg forstår intet.. Jeg fik drivhus her i foråret og har to skoleagurkeplanter. Og jeg har høstet over 30 agurker på de to planter. Vi får ca. en - to agurker fra dem hver dag. Palnterne er så store nu, at de løber hen under taget på drivhuset nu. Jeg synes ikke, at jeg har gjort noget specielt.. Hvordan kan jeg som nybegynder så få så meget succes med dem??
  Jeg vil smide nogle billeder ind af planterne på min blog i dag - så kan du se, at det ikke er pure opspind :-)

  SvarSlet
 14. Kære alle
  Mange tak for jeres kommentarer og gode råd. Jeg kan læse, at der er mange forskellige erfaringer med agurker.
  Jeg har besluttet at give den lidt førstehjælp i form af mere gødning både i kapilærkassens vand og i en flaske ned ved roden (ikke på rodhalsen). Og så har jeg klippet endnu flere gule blade af.
  Vi får se, om det har effekt!

  SvarSlet

Tilføj en kommentar

Populære indlæg fra denne blog

Pæon-aften

Jeg havde en dejlig tirsdag aften, idet jeg var i Hvalsø hos Pæoneksperten. Jeg var så heldig at jeg havde fået lokket min søster med dertil. Arrangementet foregik i pæonhaven, hvor vi havde lejlighed til at gå rundt og nyde alle de dejlig pæoner - og der er rigtig mange forskellige!


Claus Dalby var i haven for at fortælle om sin bog 'Bonderoser og pæoner'. Men lige inden Claus gik på,   så svarede Thomas fra Pæoneksperten på konkrete spørgsmål vedrørende pæoner.

Og jeg blev da lige en kende klogere i forhold til den forestående flytning af min pæon. Thomas fortalte, at for at sikre blomstringen, skal den deles, sådan at der er 3-5 rodskud (tror jeg nok, at han kaldte dem) på hver plante. Pæonen stimuleres derved til at danne nyt rodnet og dermed blomstre - så tager det forhåbenligt ikke mange år, før den blomstrer igen.


Claus er en god fortæller og er god til at krydre sin viden omkring pæoner med små anekdoter fra haveverdenen. Han fortalte bl.a. om hvordan Itoh hybriderne er…

Succes med tomater - eller ikke

To af mine seks tomatplanter i drivhuset står fint i år og de første røde tomater, er snart klar til høst.  
De fire andre planter står halvvisne i toppen og er nogle pistne eksemplarer - tilmed er rigtig mange af tomaterne angrebet af giffelråd. Og jeg kan fornemme på FB-gruppen "Tomat entusiaster", at mange andre tomatdyrkere også har problemer med giffelråd.

Disse tomater har jeg plukket af i dag. I min hånd har jeg alle de små tomater så det drejer sig om en hel del. Heldigvis smitter giffelråd ikke fra plante til plante, men der er ingen fordel ved, at planten skal bruge energi på at vokse disse tomater store - de bliver ikke spiselige alligevel!

Så vidt jeg kan læse mig til, så er der flere forskellige teorier om, hvorfor giffelråd opstår; for ujævn vanding, for meget varme eller ubalance i næringsstofferne.

Så kan jeg jo begynde at evaluere:

Ujævn vanding; synes jeg har været mere flittig med vandingen i år ift. tidligere år og jeg plejer ikke at have de store probleme…

Ukrudt top tre

Alle kæmper vist med hvert sit ukrudt i haven - jeg gør ihvertfald. Ina fra Anna's plads havde forleden dag et indlæg om de tre 'værste' ukrudt i hendes have. Den tråd vælger jeg at tage op.


Helt uden overdrivelse og yderligere overvejelse, så går første pladsen til skvalderkålen. Den er (næsten) umulig at komme af med og breder sig vildt og voldsomt, hvis den får lov. Jeg har endnu ikke lykkedes med at få ryddet et bed for skvalderkål, for blot et enkelt lille stykke rod, bliver hurtigt til et helt bed.

Der er dog en del forslag til planter, som kan klare sig mod skvalderkålen og lukke af for lys til dens fotosyntese og dermed hindrer den i at vokse - se bl.a. denneartikel. Berit fra Irishaven har skrevet et indlæg om kulsukker mod skvalderkål og jeg har selv skrevet et indlæg om stor tusindstråle.


Andenpladsen går til dette ukrudt, som jeg måtte finde navnet på i Ukrudtsnøglen. Jeg fandt frem til, at det må være en lav ranunkel.  Den spreder sig ivrigt i græsplænen og …