Gå videre til hovedindholdet

U for Usædvanlig heldig

I efteråret gravede jeg en del planter op fra et bed, som var inficeret med skvalderkål. Planterne fik efter opgravningen vasket jorden væk fra rødderne. For at være helt sikker på, at jeg ikke fik rødder fra skvalderkål med planterne, blev planterne sat i karantæne i en urtepotte. Det var bl.a. et par juleroser, en broget benved og en træpæon. Træpæonen har vi fået af et vennepar, som også er haveinteresseret og den blev plantet i det før omtalte bed. Og generelt var det en lidt sølle plante, som aldrig har blomstret - jeg tror, at den har stået for skygget!

Da den blev gravet op og skyllet knækkede træpæonen og jeg tænkte, at det var så den træpæons endeligt. Men jeg gav den en chance og plantede den i en potte. Potterne med opgravede planter har stået på på friland hele vinteren og i forbindelse med 'opklipning' af juletræet fik potterne lige et par grene til beskyttelse. Jeg har gået og luttet til potterne her i året første måneder og forventet, at juleroserne snart viste nogle blade eller blomsterknopper - men nej, de er vist gået til i løbet af vinteren!

Igår ville jeg så også lige lutte til træpæonen, med en spinkelt håb om, at planten måske havde overlevet. Og til min store overraskelse og glæde, så fandt jeg et lille skud på ca. 5 cm og en knop på den enlige gren, som var tilbage - det havde jeg absolut ikke forventet og jeg føler mig usædvanlig heldig!


Træpæonen bliver nu sat i drivhuset, hvor den vil blive plejet og nusset om. Og når den bliver større og stærkere og jeg er sikker på, at der ikke er skvalderkål i potten, så vil jeg lave en plads i et bed på friland. Og jeg håber sådan, at den kan vokse sig stor og stærk, så jeg kan få lov til at se Mary Ann's vidunderlige blomster :-)

U for Usædvanlig heldig er mit bidrag til ABC Scandinavia i denne uge, hvor bogstavet er U!

Kommentarer

  1. Endnu et bevis på, at man skal være en tålmodig, og ikke opgive i haven ;-)

    SvarSlet
  2. Ja det er skønt når en plante alligevel kommer på trods af hårde odds. Bliver spændende at høre om din træ pæon - jeg købte en lille plante sidste år og er meget spændt på den i år.
    God weekend
    Mange hilsener Karina

    SvarSlet
  3. Det er sådan noget som gør havelivet så fantastisk. Her glemmer man de sorte negle, den ømme ryg, det vejrbidte ansigt og alle de andre jammerligheder, som følger med alderen.

    SvarSlet
  4. Hvor dejligt - spændende at se den i blomst :-)

    SvarSlet
  5. Kan næsten mærke din glæde, da du opdagede det lille skud :-) og det er lige præcis den form for glæde der gør, at jeg elsker havelivet - umiddelbar og spontan GLÆDE....

    God weekend.

    SvarSlet
  6. Herlig historie - og det er netop den slags små undere der er så dejlige at opleve.

    SvarSlet
  7. dejligt at finde noget du troede var væk :)

    SvarSlet
  8. Slike oppdagelser er deilig! Våren er en tid for slike fine gleder! -Margit-

    SvarSlet
  9. Åh ja, haven er fuld af overraskelser. Træpæoner er ingen undtagelse. Jeg glæder mig hvert år til mine springer ud.

    SvarSlet
  10. Glæden over den blomst er jo nærmest dobbelt.
    Godt U valg og god weekend:-)

    SvarSlet
  11. Kære alle
    Mange tak for jeres kommentarer.
    Må igen sige, at det var en herlig oplevelse og jeg håber, at den vil blomstre engang - jeg kan vist ikke forvente en blomstring allerede i år?

    I ønskes alle en dejlig weekend :-)

    SvarSlet
  12. Hvor er det fint at den overlevede, Da vores træpæon endelig begyndte at blomstre var den en dejlig oplevelse - jeg ved ikke hvad den hedder, men den er meget meget smuk.

    SvarSlet
  13. Den fortjener, at du nusser og plejer den. Og, hvem ved måske kommer juleroserne lige pludselig også. Vi har et fyrretræ, som så ud til at være gået ud. Vi fik bare ikke lige taget os sammen til at fjerne det. En sæson gik og nu står det flot og grønt. Naturen er forunderlig.

    God weekend
    Birgitte

    SvarSlet
  14. Kære Sussi
    Jeg har kun set en træpæon på billeder, så jeg håber virkelig, at min vil blomstre engang så jeg kan se den i virkeligheden :-) Mon vi er heldige at se et billede af din på bloggen?

    Du ønskes også en dejlig weekend :-)

    Kære Birgitte
    Juleroserne fortjerner også en chance :-)
    Det er utroligt, at jeres fyrretræ igen står flot og grøn. Og du har helt ret - naturen er forunderlig :-)

    Også en dejlig weekend til dig :-)

    SvarSlet
  15. Så heldig at det kom skudd på trepeonen din!
    Den kommer helt sikkert til å blomstre vakkert :)

    SvarSlet
  16. Hej Melusine
    Jeg håber sådan, at den kommer til at blomstrer. Har lige været forbi drivhuset og der er spottet endnu to skud, jubii :-))

    SvarSlet

Send en kommentar

Populære opslag fra denne blog

DIY - selvandings potte

I et indlæg i foråret (næh nu jeg får set efter, så var det faktisk vinter), lovede jeg at vise, hvad jeg skulle bruge nogle af alle de ting til, som jeg samlede. Tiden er kommet til at bruge de tomme konservesdåser til en selvvandings potte. Jeg er stærkt inspireret til idéen fra en video på Youtube hos en amerikansk dame og nu kan jeg jo selvfølgelig ikke husk hvor. Men I får lige opskriften her "på dansk". Jeg har brugt følgende ting; spand fra blomsterhandlere - én af de store spande, som de får afskårne blomster hjem i 5 konservesdåser med bund og top skåret af rund folie tærteform en-gangs karklud håndklæde rør, som er lidt længere end spandens højde pottejord plante - jeg har plantet en chili der i Jeg satte konservesdåserne ned i spanden og det er i dette område, at der er plads til vandet. For at vandet kun er i det nederste område, borede jeg et hul lige under højden af konservesdåserne. Hullet skal fungere som et overløbshul, således at va

Rionet brugt til forskellige formål

Så blev der skåret endnu et par rionet til, som skal bruges til espalier i haven. Og de blev også sat op. Det første blev sat op ved urtehaven, hvor de skal fungere dels som rum-skaber og "blikfanger" og dels skal der gro et par tornløse brombær op af det. Det andet ved tobakspibeplanten, som ikke har haft noget at klatre op af siden vi fjernede hækken i efteråret 2011, så det bliver dejligt at få den som en væg i stedet for ud over græsplænen. Jeg havde set hos min veninde på Fyn, at hun havde nogle bøjede rionet som fungerede som plantestøtter. Smart, så det måtte jeg også have. Heldigvis havde jeg gemt resterne fra denne og fra sidste gang vi skar til (man er jo samler), så jeg fandt nogle gode stykker jeg kunne anvende. Jeg bøjede nettene over et bræt. Mens jeg stod på brættet, tog jeg fat i nettet og trak nettet op mod mig selv. Det var nødvendigt at tage fat så langt nede mod brættet som muligt for at få en nogenlunde skarp bøjning.   Et lille stykke af ri

Ulv i fåreklæder

Jeps jeg nåede at sætte de sidste løg idag og sikke en dejlig tilfredsstillelse det er. Men derfor må vinteren nu gerne blive væk et stykke tid endnu - jeg har stadig mange projekter, som jeg gerne vil nå et par stykker mere af inden. Sjovt som sådan et løglægnings-projekt kan sætte nyt lys på et bed. For da jeg skulle igang med at sætte løgene i et område, fik jeg øjene op for, at den italienske arum breder sig voldsomt og fylder alt for meget. Den har tidligere fået lov at brede sig, fordi jeg synes, at den er så facinerende i dens livscyklus og fordi de hvidbrogede blade passer så fint i det hvide husbed. Men inden jeg kunne sætte løg, måtte jeg grave dele af den væk for at få plads. De små nye planter er nemme at fjerne, idet deres små knolde stadig ligger øverligt. Det er straks noget sværere at fjerne de større planter, hvor knoldende har boret sig ned i jorden. Og de er så viseligt indrettet, at de lader stilken slippe knolden, hvis man trækker i stilken. Så en spad