Gå videre til hovedindholdet

U for Usædvanlig heldig

I efteråret gravede jeg en del planter op fra et bed, som var inficeret med skvalderkål. Planterne fik efter opgravningen vasket jorden væk fra rødderne. For at være helt sikker på, at jeg ikke fik rødder fra skvalderkål med planterne, blev planterne sat i karantæne i en urtepotte. Det var bl.a. et par juleroser, en broget benved og en træpæon. Træpæonen har vi fået af et vennepar, som også er haveinteresseret og den blev plantet i det før omtalte bed. Og generelt var det en lidt sølle plante, som aldrig har blomstret - jeg tror, at den har stået for skygget!

Da den blev gravet op og skyllet knækkede træpæonen og jeg tænkte, at det var så den træpæons endeligt. Men jeg gav den en chance og plantede den i en potte. Potterne med opgravede planter har stået på på friland hele vinteren og i forbindelse med 'opklipning' af juletræet fik potterne lige et par grene til beskyttelse. Jeg har gået og luttet til potterne her i året første måneder og forventet, at juleroserne snart viste nogle blade eller blomsterknopper - men nej, de er vist gået til i løbet af vinteren!

Igår ville jeg så også lige lutte til træpæonen, med en spinkelt håb om, at planten måske havde overlevet. Og til min store overraskelse og glæde, så fandt jeg et lille skud på ca. 5 cm og en knop på den enlige gren, som var tilbage - det havde jeg absolut ikke forventet og jeg føler mig usædvanlig heldig!


Træpæonen bliver nu sat i drivhuset, hvor den vil blive plejet og nusset om. Og når den bliver større og stærkere og jeg er sikker på, at der ikke er skvalderkål i potten, så vil jeg lave en plads i et bed på friland. Og jeg håber sådan, at den kan vokse sig stor og stærk, så jeg kan få lov til at se Mary Ann's vidunderlige blomster :-)

U for Usædvanlig heldig er mit bidrag til ABC Scandinavia i denne uge, hvor bogstavet er U!

Kommentarer

 1. Endnu et bevis på, at man skal være en tålmodig, og ikke opgive i haven ;-)

  SvarSlet
 2. Ja det er skønt når en plante alligevel kommer på trods af hårde odds. Bliver spændende at høre om din træ pæon - jeg købte en lille plante sidste år og er meget spændt på den i år.
  God weekend
  Mange hilsener Karina

  SvarSlet
 3. Det er sådan noget som gør havelivet så fantastisk. Her glemmer man de sorte negle, den ømme ryg, det vejrbidte ansigt og alle de andre jammerligheder, som følger med alderen.

  SvarSlet
 4. Hvor dejligt - spændende at se den i blomst :-)

  SvarSlet
 5. Kan næsten mærke din glæde, da du opdagede det lille skud :-) og det er lige præcis den form for glæde der gør, at jeg elsker havelivet - umiddelbar og spontan GLÆDE....

  God weekend.

  SvarSlet
 6. Herlig historie - og det er netop den slags små undere der er så dejlige at opleve.

  SvarSlet
 7. dejligt at finde noget du troede var væk :)

  SvarSlet
 8. Slike oppdagelser er deilig! Våren er en tid for slike fine gleder! -Margit-

  SvarSlet
 9. Åh ja, haven er fuld af overraskelser. Træpæoner er ingen undtagelse. Jeg glæder mig hvert år til mine springer ud.

  SvarSlet
 10. Glæden over den blomst er jo nærmest dobbelt.
  Godt U valg og god weekend:-)

  SvarSlet
 11. Kære alle
  Mange tak for jeres kommentarer.
  Må igen sige, at det var en herlig oplevelse og jeg håber, at den vil blomstre engang - jeg kan vist ikke forvente en blomstring allerede i år?

  I ønskes alle en dejlig weekend :-)

  SvarSlet
 12. Hvor er det fint at den overlevede, Da vores træpæon endelig begyndte at blomstre var den en dejlig oplevelse - jeg ved ikke hvad den hedder, men den er meget meget smuk.

  SvarSlet
 13. Den fortjener, at du nusser og plejer den. Og, hvem ved måske kommer juleroserne lige pludselig også. Vi har et fyrretræ, som så ud til at være gået ud. Vi fik bare ikke lige taget os sammen til at fjerne det. En sæson gik og nu står det flot og grønt. Naturen er forunderlig.

  God weekend
  Birgitte

  SvarSlet
 14. Kære Sussi
  Jeg har kun set en træpæon på billeder, så jeg håber virkelig, at min vil blomstre engang så jeg kan se den i virkeligheden :-) Mon vi er heldige at se et billede af din på bloggen?

  Du ønskes også en dejlig weekend :-)

  Kære Birgitte
  Juleroserne fortjerner også en chance :-)
  Det er utroligt, at jeres fyrretræ igen står flot og grøn. Og du har helt ret - naturen er forunderlig :-)

  Også en dejlig weekend til dig :-)

  SvarSlet
 15. Så heldig at det kom skudd på trepeonen din!
  Den kommer helt sikkert til å blomstre vakkert :)

  SvarSlet
 16. Hej Melusine
  Jeg håber sådan, at den kommer til at blomstrer. Har lige været forbi drivhuset og der er spottet endnu to skud, jubii :-))

  SvarSlet

Tilføj en kommentar

Populære indlæg fra denne blog

Pæon-aften

Jeg havde en dejlig tirsdag aften, idet jeg var i Hvalsø hos Pæoneksperten. Jeg var så heldig at jeg havde fået lokket min søster med dertil. Arrangementet foregik i pæonhaven, hvor vi havde lejlighed til at gå rundt og nyde alle de dejlig pæoner - og der er rigtig mange forskellige!


Claus Dalby var i haven for at fortælle om sin bog 'Bonderoser og pæoner'. Men lige inden Claus gik på,   så svarede Thomas fra Pæoneksperten på konkrete spørgsmål vedrørende pæoner.

Og jeg blev da lige en kende klogere i forhold til den forestående flytning af min pæon. Thomas fortalte, at for at sikre blomstringen, skal den deles, sådan at der er 3-5 rodskud (tror jeg nok, at han kaldte dem) på hver plante. Pæonen stimuleres derved til at danne nyt rodnet og dermed blomstre - så tager det forhåbenligt ikke mange år, før den blomstrer igen.


Claus er en god fortæller og er god til at krydre sin viden omkring pæoner med små anekdoter fra haveverdenen. Han fortalte bl.a. om hvordan Itoh hybriderne er…

Succes med tomater - eller ikke

To af mine seks tomatplanter i drivhuset står fint i år og de første røde tomater, er snart klar til høst.  
De fire andre planter står halvvisne i toppen og er nogle pistne eksemplarer - tilmed er rigtig mange af tomaterne angrebet af giffelråd. Og jeg kan fornemme på FB-gruppen "Tomat entusiaster", at mange andre tomatdyrkere også har problemer med giffelråd.

Disse tomater har jeg plukket af i dag. I min hånd har jeg alle de små tomater så det drejer sig om en hel del. Heldigvis smitter giffelråd ikke fra plante til plante, men der er ingen fordel ved, at planten skal bruge energi på at vokse disse tomater store - de bliver ikke spiselige alligevel!

Så vidt jeg kan læse mig til, så er der flere forskellige teorier om, hvorfor giffelråd opstår; for ujævn vanding, for meget varme eller ubalance i næringsstofferne.

Så kan jeg jo begynde at evaluere:

Ujævn vanding; synes jeg har været mere flittig med vandingen i år ift. tidligere år og jeg plejer ikke at have de store probleme…

Ukrudt top tre

Alle kæmper vist med hvert sit ukrudt i haven - jeg gør ihvertfald. Ina fra Anna's plads havde forleden dag et indlæg om de tre 'værste' ukrudt i hendes have. Den tråd vælger jeg at tage op.


Helt uden overdrivelse og yderligere overvejelse, så går første pladsen til skvalderkålen. Den er (næsten) umulig at komme af med og breder sig vildt og voldsomt, hvis den får lov. Jeg har endnu ikke lykkedes med at få ryddet et bed for skvalderkål, for blot et enkelt lille stykke rod, bliver hurtigt til et helt bed.

Der er dog en del forslag til planter, som kan klare sig mod skvalderkålen og lukke af for lys til dens fotosyntese og dermed hindrer den i at vokse - se bl.a. denneartikel. Berit fra Irishaven har skrevet et indlæg om kulsukker mod skvalderkål og jeg har selv skrevet et indlæg om stor tusindstråle.


Andenpladsen går til dette ukrudt, som jeg måtte finde navnet på i Ukrudtsnøglen. Jeg fandt frem til, at det må være en lav ranunkel.  Den spreder sig ivrigt i græsplænen og …