Gå videre til hovedindholdet

Amarylis' livscyklus

Endnu en amarylis blomstrer her i huset. Og denne gang i rødt. Godt nok er det ikke jul længere, men den røde farve er for mig ikke kun indbegrebet af jul - jeg holder meget af rødt på alle årstider! Da jeg lige har vist billeder af en hvid amarylis, var cartoonize.net et kærkomment fund og et godt alternativ til lidt anderledes billeder. Programmet er gratis og ret sjovt at lege med.


Den hvide amarylis er afblomstret og blomsterstilken er klippet af ca. fem cm over løget. Den halvvisne blomst klippes af, for at løget kan få "fred" til at lagre energi istedet for at bruge energi på formering - lige som mange andre af havens planter ex. tulipaner og rododendron.

Bladene er ikke klippet af, da deres fotosyntese fremmer lagringen af energi i løget. Løget vil jeg sætte lyst og passe med lidt vand. For at det kommer til at blomstre igen, har løget behov for en vegetativ periode på ca. otte måneder. Derfor vil det få en plads i vindueskarmen. Men lige så snart der ikke længere er fare for frost, vil jeg finde en ledig plads i haven og plante løget derud. Løget/planten er ikke det kønneste af have stående i stuen!

Ca. to måneder før en ny blomstring ønskes, skal løget sættes i et køligt rum (ikke over 17° og det er her udfordringen kommer - det har jeg ikke). Vandingen skal stoppes og bladene vil visne. Efter to måneder skal løget ind i varmen igen og vandes en enkel gang. Og når blomsterstilken så titter frem, skal løget passes med jævnlig vanding.

Livscyklusen er fuldendt, der er nye blomster som springer ud - om alt går vel - og det er december 2011!

Kommentarer

  1. Den "brugsanvisning" bogmærker jeg ;-). Måske vil den give mig mod på at have amyrilis til december.

    /Birgitte

    SvarSlet
  2. Hej Birgitte
    Det er en skøn og storslået blomst, så jeg håber du får modet til at nyde et par til december :-)

    SvarSlet
  3. Hej Susanne
    Så må jeg endnu engang fortælle om de amaryllisløg du gav mig for år tilbage!!! De har overhovedet ingen autoritetstro overfor den videnskab de er rundet af!! De blomstrer igen og igen uden vand/eller meget vand. For slet ikke at tale om temperaturen. De står i vinduet over radiatoren og sommeren igennem har de eftermiddagssol. De bliver heller ikke klippet ned med respekt for deres forosyntese og lagring.
    Jeg er fuld af beundring for deres overlegne overlevelse og deres elegance!!
    Agathe

    SvarSlet
  4. Agathe: det lyder som en meget lettere løsning :-) Måske jeg skulle prøve den af på det ene løg og den "videnskabelige" på det andet løg. Det kunne være spændende at se hvad resultatet bliver af det "forsøg" :-)

    SvarSlet

Send en kommentar

Populære opslag fra denne blog

Rionet brugt til forskellige formål

Så blev der skåret endnu et par rionet til, som skal bruges til espalier i haven. Og de blev også sat op. Det første blev sat op ved urtehaven, hvor de skal fungere dels som rum-skaber og "blikfanger" og dels skal der gro et par tornløse brombær op af det. Det andet ved tobakspibeplanten, som ikke har haft noget at klatre op af siden vi fjernede hækken i efteråret 2011, så det bliver dejligt at få den som en væg i stedet for ud over græsplænen. Jeg havde set hos min veninde på Fyn, at hun havde nogle bøjede rionet som fungerede som plantestøtter. Smart, så det måtte jeg også have. Heldigvis havde jeg gemt resterne fra denne og fra sidste gang vi skar til (man er jo samler), så jeg fandt nogle gode stykker jeg kunne anvende. Jeg bøjede nettene over et bræt. Mens jeg stod på brættet, tog jeg fat i nettet og trak nettet op mod mig selv. Det var nødvendigt at tage fat så langt nede mod brættet som muligt for at få en nogenlunde skarp bøjning.   Et lille stykke af ri...

De små i haven

Det er ikke de små mennesker, der er tale om! Men istedet er de små blomster fanget med makro-linsen og når der kigges efter, så er der en del smukke små blomster Porcelænsblomstens fine små blomster har her besøg af en lille bille. De sidste blomster på kærmindsøstrene sidder helt oppe i toppen af blomsterstænglen - det varer ikke længe inden deres blomstring er slut. De små grøn/hvide blomster findes i hobetal på benveden. Det er ikke til at forstå, at den får flotte røde og orange frøstande hen på efteråret - og frøstandene er vel at mærke noget større end selv blomsten. De enkelte blomster på den lille sibiriske portulak er små, men oftest er der flere planter på samme sted og flere blomster samtidig, så derfor er den til at få øje på. Den sidste er én af mine yndlinge, som man skal kigge virkelig godt efter, for at finde - de små tobakspiber gemmer sig gerne under de rimelig store blade af tobakspibeplanten.

DIY - selvandings potte

I et indlæg i foråret (næh nu jeg får set efter, så var det faktisk vinter), lovede jeg at vise, hvad jeg skulle bruge nogle af alle de ting til, som jeg samlede. Tiden er kommet til at bruge de tomme konservesdåser til en selvvandings potte. Jeg er stærkt inspireret til idéen fra en video på Youtube hos en amerikansk dame og nu kan jeg jo selvfølgelig ikke husk hvor. Men I får lige opskriften her "på dansk". Jeg har brugt følgende ting; spand fra blomsterhandlere - én af de store spande, som de får afskårne blomster hjem i 5 konservesdåser med bund og top skåret af rund folie tærteform en-gangs karklud håndklæde rør, som er lidt længere end spandens højde pottejord plante - jeg har plantet en chili der i Jeg satte konservesdåserne ned i spanden og det er i dette område, at der er plads til vandet. For at vandet kun er i det nederste område, borede jeg et hul lige under højden af konservesdåserne. Hullet skal fungere som et overløbshul, således at va...