Gå videre til hovedindholdet

Præriebedet i dag

Jeg får lyst til at viser jer mit præriebed, som klarer sig rimelig godt her i tørken - men det er selvfølgelig også planter, som hvis habitat er tørre og solrige områder.

Først et par overbliksbilleder - fra den dag bedet blev tilplantet d. 11. maj dette år og dernæst et billede af hvordan bedet ser ud i dag.
Der er stadig huller med bar jord, men jeg synes det er vokset fantastisk godt til på små tre måneder. 

Sct. Hans urten Sedum 'Matrona' er endnu ikke så stor, men min erfaring med andre Sct. Hans urter siger mig, at den i løbet af et par år bliver en stor og kraftig plante - jeg kan håbe på, at det allerede sker til næste år.

Havepurpursolhatten 'White Swan' blomstrer så flot og en står rigtig fint sammen med den brogetbladede havesandrør 'Overdam', som ses i baggrunden.

Igen 'White Swan' som gør sig fint sammen med bjergmynten Calmintha nepeta ssp. nepeta' og blåaksen Sesleria heufleriana.

Havepurpursolhatten 'Magnus' er nok den plante i bedet som giver mest farve i øjeblikket. Og sammen med den står rishirsen Panicum virgatum 'Northwind' og sørger for lidt liv med de lange blade, som vajer i vinden.

Tidligere var det salvien 'Purple Rain', som gav farve i beddet, men den er ved at være afblomstret og jeg overvejer om den skal klippes ned, for den står og ser lidt vissen ud med de afblomstrede blomsterstilke.

Et par overbliksbilleder mere af bedet fra de to andre spidser i trekanten.

Kommentarer

  1. Det skal nok blive flot, når først græsset er vokset til. Solhattene bliver også til flere og så kører det bed :) De mørke Sct. Hans urt synes jeg ikke bliver til meget mere, de er slet ikke som de almindelige, de er mere forsigtige.

    SvarSlet
    Svar
    1. Tak, jeg glæder mig som sagt også til, at det vikser mere til og græsserne bliver noget større.

      Men øv med de mørke Sct. Hans urt - så kan det være, at jeg skal supplere med lidt flere, hvis de er forsigtige, som du siger.

      Slet
  2. Bare vent til næste år, når græsserne har fået godt fat og rigtig kommer til deres ret, selvom det allerede ser godt ud nu efter de tre måneder.

    SvarSlet
    Svar
    1. Det lyder godt Ulla - jeg ved jo, at du har erfaring med bede med græsser :-)

      Slet
  3. Imponerende vækst især i betragtning af, hvor lidt regne der er kommet.

    SvarSlet
    Svar
    1. Ja, jeg er også meget imponeret over hvor meget det nyplantede har formået at vokse på trods af tørken. Jeg antager, at det er fordi at der netop er plantet planter, som holder af sol og tørke.

      Slet
  4. Hej Susanne.Der ser bare rigtig godt ud i dit ørkenbed..............er også blevet vild med græsser.
    Har faktisk lige købt en til i dag.
    Min mørke Sct. Hansurt har jeg også.............og de er da blevet pænt høje.
    Spændende at følge dit nye bed.God aften knus Jette

    SvarSlet
    Svar
    1. Græsser giver noget struktur i staudebedet - dejligt at vi kan blive begejstret for nyt :-)

      Godt at høre, at den mørke Sct. Hans urt bliver fint høj - hvordan med bredden; breder den sig også godt der?

      Slet

Send en kommentar

Populære opslag fra denne blog

DIY - selvandings potte

I et indlæg i foråret (næh nu jeg får set efter, så var det faktisk vinter), lovede jeg at vise, hvad jeg skulle bruge nogle af alle de ting til, som jeg samlede. Tiden er kommet til at bruge de tomme konservesdåser til en selvvandings potte. Jeg er stærkt inspireret til idéen fra en video på Youtube hos en amerikansk dame og nu kan jeg jo selvfølgelig ikke husk hvor. Men I får lige opskriften her "på dansk". Jeg har brugt følgende ting; spand fra blomsterhandlere - én af de store spande, som de får afskårne blomster hjem i 5 konservesdåser med bund og top skåret af rund folie tærteform en-gangs karklud håndklæde rør, som er lidt længere end spandens højde pottejord plante - jeg har plantet en chili der i Jeg satte konservesdåserne ned i spanden og det er i dette område, at der er plads til vandet. For at vandet kun er i det nederste område, borede jeg et hul lige under højden af konservesdåserne. Hullet skal fungere som et overløbshul, således at va

Rionet brugt til forskellige formål

Så blev der skåret endnu et par rionet til, som skal bruges til espalier i haven. Og de blev også sat op. Det første blev sat op ved urtehaven, hvor de skal fungere dels som rum-skaber og "blikfanger" og dels skal der gro et par tornløse brombær op af det. Det andet ved tobakspibeplanten, som ikke har haft noget at klatre op af siden vi fjernede hækken i efteråret 2011, så det bliver dejligt at få den som en væg i stedet for ud over græsplænen. Jeg havde set hos min veninde på Fyn, at hun havde nogle bøjede rionet som fungerede som plantestøtter. Smart, så det måtte jeg også have. Heldigvis havde jeg gemt resterne fra denne og fra sidste gang vi skar til (man er jo samler), så jeg fandt nogle gode stykker jeg kunne anvende. Jeg bøjede nettene over et bræt. Mens jeg stod på brættet, tog jeg fat i nettet og trak nettet op mod mig selv. Det var nødvendigt at tage fat så langt nede mod brættet som muligt for at få en nogenlunde skarp bøjning.   Et lille stykke af ri

Ny pergola

Tobakspibeplanten har fået mere plads! Et par af havens stolper med rionet har fået en overlægger og tobakspibeplanten har derved fået lidt mere plads at brede sig på.  Jeg har længe haft et ønske, om at forbinde stolperne med tobakspibeplanten og stolperne på den anden side af græsstriben. Et ønske som nu er blevet opfyldt og vi har fået en pergola. Tobakspibeplanten er stor og kraftig og griber fast i planterne, som gror omkring den. Håber er derfor, at den vil gribe fast i loftet med rionet i pergolaen og med tiden danne et grønt loft. Men den skal nok have en hjælpende hånd i starten for at blive guidet det rigtige sted hen. På modsatte side af pergolaen er der også stolper med rionet, men herpå er der sat et par klematis. De er endnu små og plantet sidste år, så der går nok noget tid førend de fylder.