Gå videre til hovedindholdet

Snegle dilemma og sqush elendighed

Ofte har jeg måttet flytte et par kældersnegle/plettet gråsnegle væk fra drivhuset - de holder åbenbart meget af det fugtige miljø, som der findes omkring kapillærkasserne eller på vandingsmåtterne, som spandende med chili er placeret på.


Og i dag var ingen undtagelse. Jeg har ryddet drivhuset og i én af kasserne fandt jeg en stor kældersnegl. Men der var også et par stykker mere - men nogle små nogle og det er uden tvivl unger.

Men er det unger af kældersneglen eller kan det være agersneglen eller i værste fald den forhadte dræbersnegl?


Jeg var straks på PC'en for at google, hvordan kældersneglens unger ser ud. Kældersneglen vil jeg gerne beholde, idet den er aggressiv overfor andre snegle og gerne dræber og æder dræbersneglene.

Men jeg blev desværre ikke så meget klogere på den korte tid jeg havde til at beslutte, om de skulle lide døden. Selvom det er et langsomt dyr, så skal der ikke mange minutter til førend de er forsvundet! Så for en sikkerhedsskyld, så slog jeg de tre unger ihjel. Men rigtigt ærgerligt hvis det var kældersnegle.

Og så til et helt andet emne.

Jeg hører tit, at én-to squash-planter er rigeligt til at forsyne en familie med squash. Jeg forkultiverede to planter og senere såede jeg to planter direkte i højbedet, så der burde jo have været rigeligt. Men jeg har ikke været heldig med dem i år.


Alle planter har set ud som ovenstående med hvide belægninger på bladene, som efterhånden visner. Der har været fint med blomster, men kun ganske få er blevet til fuldt udviklede squash - de er rådnet inden de er blevet store.  

Kan det være en slags skimmel? Er der mon andre, som har samme problem med squash-planterne?

Kommentarer

  1. Meldug - Susanne. Noget vi har været plaget af på grund af fugtig sommer :O(
    Desuden bliver squash ikke bestøbet rigtigt når sommeren er så kold som i år. Få insekter i regnvejr!! .....det har ikke været et godt år for squash (og andre grøntsager generelt)

    SvarSlet
    Svar
    1. Mange tak for diagnostikken. Og meldug - hmm. Har lige læst lidt om det og kan se, at hvis alt plantemateriale bliver fjernet, så er der ringe risiko for at det overføres til næste år. Har heldigvis smidt det hele i en sæk til aflevering på genbrugsstationen. Jeg skal ikke have melduggen til at "overleve" i kompostbeholderen!

      Så prøver jeg til næste år igen og håber på en varmere sommer :-)

      Slet
  2. Mine squash er også rådnet undervejs desværre. Eller også har dræbersneglene haft gang i dem. ØV

    SvarSlet
    Svar
    1. Det er sgi træls at du heller ikke har haft held med squashene i år. Vi må på den igen til næste år.

      Slet
  3. Det har bare ikke været et godt squash år. Dine babysnegle var ikke 'børn' af kældersneglen, det er jeg helt sikker på. Den øverste er helt klart en agersnegl, men den nederste ligner til forveksling en sibirisk (jeg er ikke så vild med det andet udtryk.......). 'Børn' af kældersneglen ligner den, så der vil du ikke være i tvivl. Jeg har dem også haven og drivhuset og jeg værner også om dem som du gør.
    Mange hilsner
    Trine

    SvarSlet
    Svar
    1. Så var det da godt, at jeg gav dem dødsstødet, for både den sibiriske og agersneglen er hård ved afgrøder og andre planter i haven. Godt at høre, at jeg ikke ville være i tvivl, hvis det var en kældersnegl. Jo flere af dem jo bedre mod de ibiriske. Mange tak for info :-)

      Slet
  4. Hej Susanne..
    Tusind tak for dit indlæg på min blog.
    Sikke en fin blog du har.. Jeg har meldt mig som fast læser så glæder mig rigtig meget til at følge dig og din have..
    God aften

    Tine Vogt
    www.haveglaeder.blogspot.dk

    SvarSlet
    Svar
    1. Mange tak - du er hjertelig velkommen som fast læser :-)

      Slet
  5. Hjertelig tak fordi du tog livet af de slimede bæster! Jeg har også prøvet med squash i år, men - men - men - jeg har jo D R Æ B E R SNEGLE en masse, så de har fortæret dem alle. Først troede jeg, at det var mig, der ikke kunne huske, det nøjagtige sted, hvor jeg havde dem placeret. Men ak nej da jeg fandt arnestedet og gravede ned, var rødderne skam intakte, det var ligesom med isbjerget de 9/10-dele der var fortæret af sneglene!!

    SvarSlet
    Svar
    1. Det lyder som om, at din have er hårdt angrebet af de rigtig ULÆKRE bæster - øv, øv. Det er så ærgerligt når éns anstrengelser ender i sneglenes vold. Så det er bare om at få dem slået ihjel så snart de findes, for én bliver til rigtig mange i løbet af kort tid.

      Slet
  6. Dine "baby" snegle er dræberbabyer og dem kan du meget roligt tage og klemme...

    Du er ikke i tvivl hvis du ser en leopardsnegl baby for dens tegninger liger den voksnes.

    God jagt...!?!?!

    Oktober havehilsner Annette

    SvarSlet
    Svar
    1. Godt at høre, at jeg ikke vil være i tvivl, hvis det er kældersneglen jeg møder. Alt andet bliver i fremtiden mast, hakket eller klippet. Tak for info :-)

      Slet
  7. Hej Susanne.Kan desværre ikke hjælpe dig med hensyn til snegle,da jeg slet ikke har nogle i min have-dejligt!
    Min squash har givet pænt i år.Den stod først i bærhaven,men der voksede den ikke rigtigt.Så flyttede jeg den over i køkkenhaven,hvor der havde stået kartofler,og så kom der gang i den.Har lige taget et flot eksemplar.
    Håber det går bedre til næste år.Knus Jette

    SvarSlet
    Svar
    1. Hvor er du heldig, at du slet ikke har snegle i haven. Så skal du være meget opmærksom, når du får planter andre steder fra, så du ikke importerer nogle.

      Herligt at din plante har belønnet dig med dejlige squash efter den fik nu plads.

      Slet
  8. Hej Susanne.. Jeg har haft samme problem med mine Squash.. Jeg har kun haft et enkelt flot eksemplar og resten er praktisk taget rådnet væk, inden de blev store! Rigtig ærgeligt.
    Det er mit første år med sqaush, så jeg var lige ved at miste modet. Men jeg kan se at mange andre har haft samme problem, så er det ikke bare mig.. ;)

    God dag..

    SvarSlet
    Svar
    1. Også første år for mig, så havde samme oplevelser. Men når vi ikke er de eneste, så må vi klø på med fornyet mod til næste år. Ærgerligt er det, men held og lykke med dine til næste år.

      Slet

Send en kommentar

Populære opslag fra denne blog

DIY - selvandings potte

I et indlæg i foråret (næh nu jeg får set efter, så var det faktisk vinter), lovede jeg at vise, hvad jeg skulle bruge nogle af alle de ting til, som jeg samlede. Tiden er kommet til at bruge de tomme konservesdåser til en selvvandings potte. Jeg er stærkt inspireret til idéen fra en video på Youtube hos en amerikansk dame og nu kan jeg jo selvfølgelig ikke husk hvor. Men I får lige opskriften her "på dansk". Jeg har brugt følgende ting; spand fra blomsterhandlere - én af de store spande, som de får afskårne blomster hjem i 5 konservesdåser med bund og top skåret af rund folie tærteform en-gangs karklud håndklæde rør, som er lidt længere end spandens højde pottejord plante - jeg har plantet en chili der i Jeg satte konservesdåserne ned i spanden og det er i dette område, at der er plads til vandet. For at vandet kun er i det nederste område, borede jeg et hul lige under højden af konservesdåserne. Hullet skal fungere som et overløbshul, således at va

Rionet brugt til forskellige formål

Så blev der skåret endnu et par rionet til, som skal bruges til espalier i haven. Og de blev også sat op. Det første blev sat op ved urtehaven, hvor de skal fungere dels som rum-skaber og "blikfanger" og dels skal der gro et par tornløse brombær op af det. Det andet ved tobakspibeplanten, som ikke har haft noget at klatre op af siden vi fjernede hækken i efteråret 2011, så det bliver dejligt at få den som en væg i stedet for ud over græsplænen. Jeg havde set hos min veninde på Fyn, at hun havde nogle bøjede rionet som fungerede som plantestøtter. Smart, så det måtte jeg også have. Heldigvis havde jeg gemt resterne fra denne og fra sidste gang vi skar til (man er jo samler), så jeg fandt nogle gode stykker jeg kunne anvende. Jeg bøjede nettene over et bræt. Mens jeg stod på brættet, tog jeg fat i nettet og trak nettet op mod mig selv. Det var nødvendigt at tage fat så langt nede mod brættet som muligt for at få en nogenlunde skarp bøjning.   Et lille stykke af ri

Ulv i fåreklæder

Jeps jeg nåede at sætte de sidste løg idag og sikke en dejlig tilfredsstillelse det er. Men derfor må vinteren nu gerne blive væk et stykke tid endnu - jeg har stadig mange projekter, som jeg gerne vil nå et par stykker mere af inden. Sjovt som sådan et løglægnings-projekt kan sætte nyt lys på et bed. For da jeg skulle igang med at sætte løgene i et område, fik jeg øjene op for, at den italienske arum breder sig voldsomt og fylder alt for meget. Den har tidligere fået lov at brede sig, fordi jeg synes, at den er så facinerende i dens livscyklus og fordi de hvidbrogede blade passer så fint i det hvide husbed. Men inden jeg kunne sætte løg, måtte jeg grave dele af den væk for at få plads. De små nye planter er nemme at fjerne, idet deres små knolde stadig ligger øverligt. Det er straks noget sværere at fjerne de større planter, hvor knoldende har boret sig ned i jorden. Og de er så viseligt indrettet, at de lader stilken slippe knolden, hvis man trækker i stilken. Så en spad