Gå videre til hovedindholdet

Pæonen

Pæonen med myrer, som jeg viste i sidste uge er nu sprunget ud. Og det er helt bevidst, at jeg skiver pæon i ental i overskriften, for der er foreløbig kun denne ene. Der er dog et par knopper mere på samme plante. Det er første gang, at den blomstrer, så jeg har været spændt på at se, hvordan den så ud.

Pæonen er navnløs, idet den er købt i Netto for et par år siden - inden jeg syntes, at det var spændende at  kalde mine planter ved navn. Men den er nu smuk alligevel.
I basinbedet (= skvalderkålsbedet), som skal nedlægges, står der endnu en pæon med et par knopper. Jeg tror, at det er den smukke silkepæonen Festiva Maxima. Den blomsterede faktisk rigtig fint sidste år, men den kan vist ikke lide at være omgive af den invasive skvalderkål.

Jeg havde planer om at grave den op sidste år, men det fik jeg aldrig gjort alvor af. Jeg aner ikke, hvornår det er bedst at flytte den, men jeg tror, at jeg tager chancen og befrier den efter afblomstring. Så kan den komme i karantæne i plantebørnehaven sommeren over, så jeg er sikker på, at jeg ikke får ét eneste lille stykke skvalderkål med til et andet bed.

Kommentarer

 1. Uha ja - godt med karantæne, de slemme skvadderkål skulle nødigt flytte med

  SvarSlet
  Svar
  1. Skvalderkål kan gøre kål på alt, så de skulle nødigt flytte med

   Slet
 2. Hej Susanne.Ja! pæoner er så skønne så man vil gøre alt for at redde dem.
  alle mine er sprunget ud,men ligger næsten ned pga.alt det
  vand de har fået-trods plantestøtter.
  rigtig god weekend til dig.

  SvarSlet
  Svar
  1. Pæonblomsten kan holde rigtig meget vand - alle blomsterbladene har en rigtig stor overflade - så det er svært at få dem til at holde sig oprejst i sådan et regnvejr, som vi har haft. Håber de rejser sig lidt igen, når de bliver tørre.

   Enig; det ville være SÅ ærgerligt, hvis den går til, så der er ikke andet at gøre end sætte en spade under den.

   Slet
 3. Den ligner min pæon, men jeg ved heller ikke, hvad den hedder.

  SvarSlet
 4. Selvom den er ensom, er den smuk alligevel...
  Hilsen Susanne

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja thi hi - ensom og navnløs, men smuk. Det lyder som et eventyr :-)

   Slet
 5. Flot farve din pæon har - jeg har ikke nogen tilsvarende - så heller ikke navn fra min side!
  Så kan du jo give den navn efter et eventyr, måske?

  SvarSlet
 6. ........hvor er den smuk Susannne. Pæoner er helt fantastiske og jeg kan jo slet ikke få nok.

  Knus Dorthe

  SvarSlet
 7. Hej Susanne. Jeg synes også, pæonen er rigtig smuk. Jeg må have pæoner i haven! God idé med plantebørnehave, for at komme af med skvalderkålen. Det er jo ret sejlivet. Jeg synes, du har så mange smarte idéer og du viser mange gode ting fra haven. Det er så spændende.

  SvarSlet
 8. Hvor er din pæon dog smuk.
  Nr. 2 billede med insekten. Godt "fanget".
  Tak for kigget.
  Ha´ en god søndag.

  Her regner det i dag.

  SvarSlet

Tilføj en kommentar

Populære indlæg fra denne blog

Pæon-aften

Jeg havde en dejlig tirsdag aften, idet jeg var i Hvalsø hos Pæoneksperten. Jeg var så heldig at jeg havde fået lokket min søster med dertil. Arrangementet foregik i pæonhaven, hvor vi havde lejlighed til at gå rundt og nyde alle de dejlig pæoner - og der er rigtig mange forskellige!


Claus Dalby var i haven for at fortælle om sin bog 'Bonderoser og pæoner'. Men lige inden Claus gik på,   så svarede Thomas fra Pæoneksperten på konkrete spørgsmål vedrørende pæoner.

Og jeg blev da lige en kende klogere i forhold til den forestående flytning af min pæon. Thomas fortalte, at for at sikre blomstringen, skal den deles, sådan at der er 3-5 rodskud (tror jeg nok, at han kaldte dem) på hver plante. Pæonen stimuleres derved til at danne nyt rodnet og dermed blomstre - så tager det forhåbenligt ikke mange år, før den blomstrer igen.


Claus er en god fortæller og er god til at krydre sin viden omkring pæoner med små anekdoter fra haveverdenen. Han fortalte bl.a. om hvordan Itoh hybriderne er…

Succes med tomater - eller ikke

To af mine seks tomatplanter i drivhuset står fint i år og de første røde tomater, er snart klar til høst.  
De fire andre planter står halvvisne i toppen og er nogle pistne eksemplarer - tilmed er rigtig mange af tomaterne angrebet af giffelråd. Og jeg kan fornemme på FB-gruppen "Tomat entusiaster", at mange andre tomatdyrkere også har problemer med giffelråd.

Disse tomater har jeg plukket af i dag. I min hånd har jeg alle de små tomater så det drejer sig om en hel del. Heldigvis smitter giffelråd ikke fra plante til plante, men der er ingen fordel ved, at planten skal bruge energi på at vokse disse tomater store - de bliver ikke spiselige alligevel!

Så vidt jeg kan læse mig til, så er der flere forskellige teorier om, hvorfor giffelråd opstår; for ujævn vanding, for meget varme eller ubalance i næringsstofferne.

Så kan jeg jo begynde at evaluere:

Ujævn vanding; synes jeg har været mere flittig med vandingen i år ift. tidligere år og jeg plejer ikke at have de store probleme…

Ukrudt top tre

Alle kæmper vist med hvert sit ukrudt i haven - jeg gør ihvertfald. Ina fra Anna's plads havde forleden dag et indlæg om de tre 'værste' ukrudt i hendes have. Den tråd vælger jeg at tage op.


Helt uden overdrivelse og yderligere overvejelse, så går første pladsen til skvalderkålen. Den er (næsten) umulig at komme af med og breder sig vildt og voldsomt, hvis den får lov. Jeg har endnu ikke lykkedes med at få ryddet et bed for skvalderkål, for blot et enkelt lille stykke rod, bliver hurtigt til et helt bed.

Der er dog en del forslag til planter, som kan klare sig mod skvalderkålen og lukke af for lys til dens fotosyntese og dermed hindrer den i at vokse - se bl.a. denneartikel. Berit fra Irishaven har skrevet et indlæg om kulsukker mod skvalderkål og jeg har selv skrevet et indlæg om stor tusindstråle.


Andenpladsen går til dette ukrudt, som jeg måtte finde navnet på i Ukrudtsnøglen. Jeg fandt frem til, at det må være en lav ranunkel.  Den spreder sig ivrigt i græsplænen og …