Gå videre til hovedindholdet

Rabarber, persille og løvstikke

Så varer det ikke så længe endda førend vi kan begynde at trække rabarber og smage på den første syrlige rabarberkage. Mums det bliver godt.

Jeg har læst om de (franske) lerpotter, som bliver sat over rabarberne for at få lange og sprøde stilke. Lerpotterne har jeg ingen af. Men mon det er muligt at efterligne ved at skære bunden af en sort spand og sætte over rabarberen? Jeg tænker, at en spand må have nogenlunde samme funktion, men er selvfølgelig slet ikke nær så dekorativ som en lerpotte.


Den bredbladede persille er også kommet godt igen. Jeg tror, at det er fjerde år, at de samme planter kommer igen. Sidste år husker jeg, at der var en del blomster, så jeg er noget spændt på, om persillen har sået sig selv.



Og så opdagede jeg idag, at løvstikken har skudt sine første spir op. Planten er efterhånden ved at være ret omfangsrig. Vi har egentligt kun behov for en ganske lille én, for vi bruger kun ganske få blade hver gang vi anvender den i maden. Derfor kunne vi godt nøjes med en ganske lille én.

Men både rabarber, persille og løvstikken må snart holde flyttedag, for når jeg skal til at grave flere bede til urtehaven her i påskeferien (krydser virkelig fingre for, at vejret arter sig), så skal de flyttes til andre steder. Så er det vist kun en fordel, at de er store og livskraftige.

Kommentarer

  1. Der er ikke noget skønnere end, at se tingene spire.
    Rabarber kage, kan næsten ikke vente.

    SvarSlet
    Svar
    1. Du har ret - tænderne løber næsten i vand bare ved tanken om en lækker rabarberkage med flødeskum :-)

      Slet
  2. Ja, rabarber er fantastiske - man kan sagtens bruge en høj spand med et lille hul i toppen. Jeg overvejer stadig om mine rabarber ikke lige skal drives lidt!

    SvarSlet
    Svar
    1. Mange tak for svaret - så tror jeg snart, at der skal en "lille" spand hen over rabarberen. Det må også fungere lidt som et drivhus og give lidt varme til den, her i disse kolde dage, så den vokser lidt hurtigere.

      Slet
  3. Jeg så også godt de lerpotter hos Staudefeen. De var vildt flotte og en vaskeægte pryd for enhver køkkenhave :o) Jeg bliver helt sulten ved synet af alle de lækkerier, som er på vej hos dig :o)

    SvarSlet
    Svar
    1. Åh var det hos Staudefeen - ja vi får jo så meget dejligt info her i bloglandia, så det slet ikke er til at huske, hvor det hele stammer fra. Ja, lerpotterne var flotte og passer super til en rigtig pottage.
      Det bliver så skønt igen at kunne gå i haven for at plukke lækkerier :-)

      Slet
  4. Ja de er supper flotte de krukker men jeg ville da give spanden et forsøg.....og dog måske bliver der for varmt derinde under en sort spand.......hmmmmm.....det må jo komme an på en prøve for de første rabarber er de bedste :0

    Knus Dorthe

    SvarSlet
    Svar
    1. Mon ikke det er når solen skinner, at varmen vil kunne være for meget. Jeg tænker ihvertfald, at det kun kan være en fordel i disse dage, hvor det er koldt. Så må den fungere lidt som et drivhus selvom toppen af spanden er skåret af. Jeg tror, at det skal prøves. Og så kan spanden jo efterfølgende bruges til mynterne, når jeg får gravet krydderurtebedet :-)
      Fuldstændig enig - de første rabarber er de allerbedste, men næsten også dem, som man ikke nænner at trække ;-)

      Slet
  5. Jeg synes det lyder som en god idé med en spand med bunden skåret ud. Jeg tænker også på det hvert forår, men får det aldrig gjort :-) Så jeg vil følge med i dit forsøg.
    Jeg har fået lavet for meget skygge, hvor mine rabarber står. Men de står i 'fuld' skvalderkål, så jeg kan ikke rigtigt tage mig sammen til at flytte dem. For jeg har ikke skvalderkål i den del hvor de skal hen. Jeg burde nok sætte dem i en stor potte og holde øje med dem først. Men det bliver jeg også ved at glemme :-)
    Og jeg elsker endda også rabarberkage. Mærkeligt så ubeslutsom man nogle gange kan være :-)

    SvarSlet
    Svar
    1. Jeg prøver måske i morgen - idag har det ihvertfald være for blæsende til at spanden ville blive på plads.
      Uh de sk... skvalderkål er altså ikke sjove. Jeg synes det lyder som en god idé, at sætte dem i karantæne inden du planter dem ud i det blivende sted. Men mon ikke også, at der kan trækkes rabarber når de gror i krukke, så du kan få en lækker rabarberkage også i år?
      Kender godt det med, at der skal så mange overspringshandlinger og overtalelse til førend det bliver gjort. Og når det så er gjort, så tænker man; det tog ikke lang tid, hvorfor har jeg ikke gjort det noget før!

      Slet
  6. Jeg læste i nogle gamle haveblade i går aftes - og der stod at man lige nu skulle putte en spand over sine rabarber. Så det tror jeg roligt at du kan gøre :-) Der stod intet om at skære hul i spanden - men mon ikke det er en god ide.. Tror selv jeg må ud og forsøge en af dagene :-)

    SvarSlet
    Svar
    1. Jeg tænker, at så kan de få lys at strække sig efter, hvis bunden skæres væk. Når blæsevejret er overstået, så skal jeg have sat én over mine rabarber også.

      Slet
  7. Har også godt set det med spanden, min rababer er helt ny fra sidste år og jeg har læst at man ikke skal tage af den det første år så øv.
    Kender godt det med at man ser noget ved en blog og så kan man ikke finde det igen. Så forleden da en som henviste i en kommetar at hun havde en give away og så kunne jeg bare ikke finde den bagefter.

    SvarSlet
    Svar
    1. Det har jeg også læst, så det er da superærgerligt, at du ikke kan trække rabarber i år. Men til næste år ...
      Der er efterhånden så mange blogs, så hvis man skal huske alle blogs med gode tips, lækre planter mm så må man til at skrive bloggens navn ned. Det er jo rene guldgruber alle bloggene :-)

      Slet
  8. Held og lykke med rabarber projektet. Jeg har en gang haft en løvstikke, den var vildt stor og vi brugte den ikke til ret meget, så den skal jeg ikke have igen.
    Det er over 30 år siden, så det var ikke i denne have :o)

    SvarSlet
    Svar
    1. Vi bruger af og til løvstikken, men der skal ikke bruges ret meget af gangen, så det syner slet ikke, at man bruger af den. Men jeg holder meget af dens blade og de gule blomster, som troner i højden.

      Slet

Send en kommentar

Populære opslag fra denne blog

Rionet brugt til forskellige formål

Så blev der skåret endnu et par rionet til, som skal bruges til espalier i haven. Og de blev også sat op. Det første blev sat op ved urtehaven, hvor de skal fungere dels som rum-skaber og "blikfanger" og dels skal der gro et par tornløse brombær op af det. Det andet ved tobakspibeplanten, som ikke har haft noget at klatre op af siden vi fjernede hækken i efteråret 2011, så det bliver dejligt at få den som en væg i stedet for ud over græsplænen. Jeg havde set hos min veninde på Fyn, at hun havde nogle bøjede rionet som fungerede som plantestøtter. Smart, så det måtte jeg også have. Heldigvis havde jeg gemt resterne fra denne og fra sidste gang vi skar til (man er jo samler), så jeg fandt nogle gode stykker jeg kunne anvende. Jeg bøjede nettene over et bræt. Mens jeg stod på brættet, tog jeg fat i nettet og trak nettet op mod mig selv. Det var nødvendigt at tage fat så langt nede mod brættet som muligt for at få en nogenlunde skarp bøjning.   Et lille stykke af ri...

DIY - selvandings potte

I et indlæg i foråret (næh nu jeg får set efter, så var det faktisk vinter), lovede jeg at vise, hvad jeg skulle bruge nogle af alle de ting til, som jeg samlede. Tiden er kommet til at bruge de tomme konservesdåser til en selvvandings potte. Jeg er stærkt inspireret til idéen fra en video på Youtube hos en amerikansk dame og nu kan jeg jo selvfølgelig ikke husk hvor. Men I får lige opskriften her "på dansk". Jeg har brugt følgende ting; spand fra blomsterhandlere - én af de store spande, som de får afskårne blomster hjem i 5 konservesdåser med bund og top skåret af rund folie tærteform en-gangs karklud håndklæde rør, som er lidt længere end spandens højde pottejord plante - jeg har plantet en chili der i Jeg satte konservesdåserne ned i spanden og det er i dette område, at der er plads til vandet. For at vandet kun er i det nederste område, borede jeg et hul lige under højden af konservesdåserne. Hullet skal fungere som et overløbshul, således at va...

1. søndag i advent

Som alle I andre, så har jeg også haft 'travlt' med at finde og pynte adventskransen. Jeg har ikke den store lyst til at lave dekorationer og holder desuden også af det enkle. Derfor købte vi for et par år siden Georg Jensens adventsstage. Ikke så julet at se på i min optik, så derfor får den altid lige et lille julepift. Hver lysholder har fået et par små kviste af blød ene og derefter en lille sløjfe i julefarver. Den bløde ene har jeg fået hos mine forældre, som har en stor busk, der trængte til beskæring. Jo, den er god nok - det er ikke en dårlig undskyldning for at få noget af den! Jeg fik faktisk en hel pose blød ene, så jeg skal have fantasien igang for flere enkle projekter. Jeg kan se rundt omkring i bloglandia, at der er flere med bloglys i kransene, som tænder alle fire lys på én gang. Jeg oplever, at der er forskellige traditioner i forhold om alle fire lys tændes på én gang eller om der tændes et lys af gangen. Vi tænder kun et lys af gangen. Og så er ...